Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Problema barbierului

Problema barbierului


Problema barbierului

Consideram o frizerie deservita de un barbier. Acesta dispune de n scaune in holul de asteptare. Barbierul nu poate deservi decat un client la un moment dat, iar in criza de clienti barbierul atipeste. Un client, in functie de situatia existenta in frizerie in momentul sosirii, poate actiona intr-unul din modurile urmatoare :

- daca barbierul doarme, il trezeste si cere sa fie barbierit;

- daca barbierul este ocupat si exista scaune libere in holul de asteptare atunci ocupa un scaun;

- daca holul de asteptare este plin, clientul pleaca nemultumit.

O solutie este de a utiliza trei semafoare : clienti = numarul clientilor in holul de asteptare, barbier = daca barbierul este liber sau nu si mutex, utilizat pentru excludere mutuala. De asemenea, se utilizeaza o variabila asteapta reprezentand numarul clientilor care asteapta sa fie barbieriti (este egala cu valoarea semaforului clienti; se foloseste pentru ca nu putem afla valoarea unui semafor). Pe masura ce clientii se aseaza pe saune, aceasta variabila se incrementeaza. La sosirea unui client, daca valoarea aceastei variabile este mai mica decat numarul de scaune, clientul sta si asteapta, iar daca nu, pleaca nemultumit.

Barbierul se blocheaza pe semaforul clienti, asteptand sa soseasca cineva. Cand primul client soseste, executa un DOWN pe semaforul mutex, asigurand acces exclusiv la variabila comuna asteapta; daca un alt client soseste imediat dupa primul, se blocheaza pe semaforul mutex. Apoi clientul testeaza daca este vreun scaun liber (variabila asteapta sa fie mai mica decat numarul de scaune).

Daca nu, executa UP pe semaforul mutex (permitand celorlaltor clienti accesul la variabila asteapta) si pleaca.Daca da, clientul il ocupa (incrementeaza variabila asteapta). Executa apoi un UP pe semaforul clienti , semnalizand barbierului ca a mai sosit un client (il trezeste in cazul cand acesta doarme din cauza unei crize de clienti) si apoi un DOWN pe semaforul barbier, blocandu-se daca barbierul nu este liber. Dupa ce este barbierit, clientul paraseste frizeria multumit.

Barbierul executa o bucla infinita in care testeaza daca are clienti. Daca da, invita pe unul pe scaun (decrementeaza variabila asteapta). Dupa ce il barbiereste, executa un UP pe semaforul barbier, semnaland eventualilor clienti care asteapta ca este liber.

#define SCAUNE 5

typedef int semafor;

semafor clienti=0;

semafor barbier=1

semafor mutex=1;

int asteapta=0;

/* numarul de scaune */

/* numar clienti care asteapta */

/* daca barbierul este liber sau nu */

/* pentru excludere mutuala */

/* numar clienti care asteapta */

void barbier()

}

void client()

else

up(mutex);

/* holul este plin, clientul nu mai asteapta */

}

}

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.