Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
Sistemul de operare Windows XP

Sistemul de operare Windows XP


Sistemul de operare Windows XP

Operatii principale

Elemente de configurare a sistemului de operare

Principalele utilizari ale sistemului de operare in derularea actiunilor curente.

Functia "Help"

Pictograma: definitie, recunoasterea pictogramelor de baza de pe desktop.

Operatii cu pictograme

Fereastra: definitie, componente, clasificare.

Operatii cu ferestre.Notiunea de fisier: definitie, clasificare, referirea fisierelor.

Notiunea de director(folder): definitie, director radacina, structuri de directoare, calea de director

Elementele ferestrelor de aplicatii: My Computer si Windows Explorer

Operatii cu directoare si fisiere.

Programe utilitare:

Editorul de text WordPad

Arhivatoare

Aplicatii antivirus: fereastra aplicatiei, functii principale

Aplicatia Norton AntiVirus

Pornirea calculatorului

Pentru a putea sa folosim calculatorul va trebui sa pornim cele doua componente principale ale sale si anume unitatea centrala (calculatorul propriu-zis) si monitorul. Pornirea acestora se face de la butoanele speciale existente pe partea lor frontala (din fata), butoane care sint cele mai mari si au un comutator stilizat (un cerc strapuns de o linie, desen care reproduce aspectul comutatoarelor mai vechi) imprimat deasupra lor. In momentul in care apasam pe butonul de pornire al unitatii centrale se aude un zgomot caracteristic (produs de ventilatoarele si hardiscul care incep sa functioneze) si de asemenea se aprinde pentru scurt timp un led rosu, lucru care ne indica inceperea activitatii din partea hardiscului. Imediat dupa aceasta pornim si monitorul apasind pe butonul sau de pornire.

    Dupa pornire calculatorul initiaza secventa de autotestare ('Power-On Self Test' - POST) in care verifica daca principalele componente instalate (memorie, hardisc, etc.) functioneaza corect. Daca nu sint sesizate defectiuni atunci calculatorul va initia secventa de butare ('boot') si va incerca incarcarea sistemului de operare (SO). Toate aceste operatiuni efectuate de calculator sint enumerate pe ecranul monitorului, este adevarat intr-o succesiune foarte rapida. Daca incarcarea SO a fost initiata vedem ca apare pentru scurt timp un ecran pe care se afla fie logoul SO fie un mesaj de bun venit In finalul secventei de butare SO este incarcat complet si apare pe ecran suprafata de lucru ('desktop').

Suprafata de lucru

Suprafata de lucru ('desktop') a sistemelor de operare de tip Windows consta dintr-un cimp care ocupa cea mai mare parte a ecranului si pe care se afla niste iconite (pictograme). Suprafata de lucru a fost conceputa in asa fel incit sa fie asemanatoare in functionalitate cu suprafata de lucru a unui birou. Atunci cind lucram la birou scoatem din sertarele acestuia lucrurile pe care le folosim cel mai frecvent si le asezam pe birou intr-o ordine care sa ne permita accesul cit mai rapid la ele. In mod similar SO ne permite sa ii configuram suprafata de lucru in asa fel incit sa avem acces rapid la programele (softurile) pe care le folosim cel mai des. In cazul suprafetei de lucru a SO noi nu 'scoatem la suprafata' programele (softurile) cu care lucram cel mai frecvent, ci aducem la indemina noastra niste elemente numite 'scurtaturi' ('shortcuts') care permit lansarea in executie a programelor.

    Suprafata de lucru este folosita in special pentru a depozita scurtaturi catre programele folosite frecvent, insa functionalitatea ei nu se opreste aici. Ea este de fapt un dosar aflat la adresa C:WindowsDesktop si ca orice dosar poate contine alte dosare si fisiere cu care pot fi facute operatiunile obisnuite de copiere, decupare, stergere, redenumire. Incepind cu Windows ME a fost introdus si conceptul de 'Suprafata de lucru dinamica' ('Active Desktop'), care inseamna ca pe o portiune din suprafata de lucru sau pe toata suprafata pot fi afisate pagini web. Acest din urma concept nu este insa foarte folosit (din cauza utilitatii sale reduse) si de aceea nu va fi luat in discutie in mod detaliat. In Windows XP conceptul de suprafata de lucru activa a fost mentinut, insa si-a pierdut denumirea initiala iar configurarea lui nu se mai face atit de direct, semn ca programatorii sistemului de operare si-au dat seama de importanta redusa pe care i-au acordat-o utilizatorii.

Scurtaturile

Generalitati

    Lansarea in executie a unui fisier de orice tip (text, video, fisier executabil) se realizeaza facind dublu clic pe fisierul in cauza, bineinteles dupa ce l-am reperat (cu ajutorul programului Windows Explorer) in multitudinea de dosare si fisiere aflate pe hardisc. Cautarea unui fisier pe hardisc necesita un timp pe care l-am putea folosi mai eficient in alt fel si de aceea a fost inventata scurtatura ('shortcut'), definita ca un fisier special de mici dimensiuni care contine calea de acces catre un anumit fisier de pe hardisc, adica adresa acestuia de pe hardisc.

O scurtatura are ca element grafic definitoriu o iconita ('icon') care are in coltul din stinga jos o mica sageata. Facind dublu clic pe scurtatura catre un anumit fisier (program, fisier audio, etc.) il vom lansa instantaneu in executie, de unde rezulta ca scurtatura nu este decit un declansator ('trigger') a carui functie este asemanatoare cu a unui buton care porneste un aparat electronic (radio, video, etc.). Scurtatura poate fi asemanata cu telecomanda de la televizor, pentru ca desi este posibil sa deschidem televizorul de la butonul de pe carcasa lui, este mult mai comod sa il deschidem folosind telecomanda. Scurtaturile pot fi create, sterse si apoi create din nou fara ca acest lucru sa aiba vreo influenta asupra programelor pe care le lanseaza in executie

    Crearea unei scurtaturi

     Sa cream pentru inceput pe suprafata de lucru o scurtatura catre programul 'Windows Explorer'- WE care este un explorator de fisiere instalat de Windows. Facem clic dreapta pe suprafata de lucru si in meniul care apare facem clic pe optiunea 'New'. Va apare un nou meniu si in acesta facem clic pe optiunea 'Shortcut'. Va apare un 'vrajitor' ('wizard'), care este definit ca o succesiune de ferestre avind optiuni predefinite care ne ajuta sa ne indeplinim un anumit scop, in acest caz acela de creare a unei scurtaturi. In aceasta prima fereastra a vrajitorului se vede un cimp in care putem completa adresa fisierului catre care dorim sa punem scurtatura. In cazul nostru adresa este C:WINDOWSEXPLORER.EXE, dar pentru ca este greu sa tinem minte adresa tuturor programelor nu vom completa adresa, ci vom cauta fisierul pe hardisc facind clic pe butonul 'Browse' ('rasfoieste') care se afla sub cimp. Va apare o fereastra de explorare (rasfoire) a continutului hardiscului in care va trebui sa facem dublu clic pe dosarul Windows, pentru ca in acest fel dosarele si fisierele continute in el sa fie afisate. In Windows XP nu vom vedea de la inceput dosarul Windows si va trebui sa facem clic pe semnul (+) de linga My Computer, apoi pe semnul (+) de linga partitia C: si in fine sa facem clic pe dosarul Windows pentru a-l deschide complet. Derulam continutul dosarului cu ajutorul barei de derulare verticale a ferestrei sau cu ajutorul rotitei de derulare a mausului. In momentul in care am vazut fisierul EXPLORER.EXE (sau doar EXPLORER, daca extensiile nu sint afisate de catre SO) facem clic simplu (nu dublu clic) pe el si apoi facem clic pe butonul 'OK' al ferestrei. Fereastra de explorare se va inchide si ne vom intoarce la fereastra vrajitorului in care se afla deja completata adresa fisierului catre care dorim sa cream scurtatura. Facem clic pe butonul 'Next' si va apare cea de-a doua fereastra a vrajitorului, in care ni se cere sa alegem un nume pentru scurtatura si ne este propus chiar numele fisierului (EXPLORER.EXE). Putem sa acceptam acest nume, dar este mai indicat ca scurtaturile sa nu aiba extensie pentru ca sa nu le confundam cu fisierele propriu-zise. Scriem deci 'Windows Explorer' - (fara ghilimele) in cimpul din fereastra si apoi facem clic pe butonul 'Finish'.

    Procesul de creare a scurtaturii s-a incheiat si aceasta va apare pe suprafata de lucru. Numele unei scurtaturi poate fi scris cu litere mici sau mari sau o combinatie intre acestea si poate fi in engleza sau orice alta limba. Singurul detaliu important legat de nume trebuie sa fie usurinta cu care asociem scurtatura cu fisierul catre care ne indruma.

    Adaugarea unei scurtaturi in  bara de lansare rapida

    Programul WE este folosit foarte des si de aceea putem adauga o scurtatura si in bara de lansare rapida (element explicat in detaliu mai jos intr-un capitol separat) in asa fel incit lansarea lui in executie sa fie extrem de usoara fara a mai fi nevoie sa ne intoarcem la suprafata de lucru sau sa apelam la meniul de start. Pentru aceasta selectam scurtatura nou creata (facem clic simplu pe ea) si apoi tinind apasat butonul sting al mausului o 'tragem' peste bara de lansare rapida si dam drumul butonului mausului cind vedem ca apare o liniuta verticala in locul din bara in care dorim sa pozitionam scurtatura. Procedind in acest fel vom avea doua scurtaturi catre programul 'WE', una pe suprafata de lucru si alta in bara de lansare rapida.

    Modificarea atributelor unei scurtaturi

    Scurtatura nou creata pe suprafata de lucru poate fi modificata daca facem clic dreapta pe ea pentru a face sa apara un meniu. Facem clic pe optiunea 'Properties' (cea mai de jos) din meniu si va apare o multifereastra cuprinzind ferestrele 'General' si 'Shortcut' Apare si fereastra 'Compatibility' care este pentru utilizatorii avansati.

In fereastra 'Shortcut' putem aduce modificarii scurtaturii in asa fel incit sa o facem mai eficienta. Aceste modificari sint facultative si pot sa lipseasca fara ca acest lucru sa afecteze functionalitatea scurtaturii. Cimpurile si butoanele prezente in fereastra 'Shortcut' sint urmatoarele:

 •     'Target' ('tinta') : ne arata fisierul catre care 'tinteste' scurtatura.
 •     'Start in' : ne arata dosarul in care se afla fisierul pentru care a fost creata scurtatura.
 •     'Shortcut key' : ne permite sa asociem scurtatura cu o combinatie de taste a caror apasare in acelasi timp sa fie similara cu un dublu clic facut pe scurtatura. Facem clic in cimpul respectiv si apasam o tasta, de exemplu 'E'. Vom vedea ca in cimp a aparut combinatia de taste 'Ctrl+Alt+E' si daca vom apasa pe taste in acelasi timp vom lansa programul 'WE'.
 •     'Run' : ne permite sa indicam dimensiunea initiala a ferestrei programului lansat prin scurtatura. Facem clic pe sageata cu virful in jos din dreapta cimpului si alegem una din optiuni : 'Normal' (fereastra obisnuita); 'Maximized' (fereastra care acopera tot ecranul); 'Minimized' (fereastra redusa la un buton in bara de procese).
 •     'Comment' : este folosit la inserarea unui comentariu despre scurtatura, comentariu care va apare intr-un mic chenar colorat in galben in momentul in care ducem cursorul mausului peste scurtatura. In cazul in care am creat o scurtatura cu numele 'WE' vom putea adauga drept comentariu 'Explorator de Fisiere'.
 •     'Find Target' : Daca facem clic pe acest buton se va deschide WE tocmai la dosarul care contine fisierul catre care este indreptata scurtatura, iar fisierul insusi va fi selectat (evidentiat cu o culoare de fundal).
 •     'Change Icon' : Daca facem clic pe acest buton putem schimba iconita (pictograma) scurtaturii. In cazul nostru scurtatura catre WE are ca iconita un calculator ceea ce nu este cea mai adecvata reprezentare grafica a functiei WE. Facind clic pe butonul 'Change Icon' va apare o fereastra care contine mai multe iconite dintre care putem alege una facind clic pe ea si apoi apasind butonul 'OK'. Pentru cazul nostru particular alegem pentru scurtatura catre WE iconita care reprezinta u dosar peste care se afla o lupa, iconita care sugereaza destul de bine functia principala a WE si anume cea de gasire a fisierelor pe hardisc. Desi butonul 'Change Icon' este totdeauna prezent functia lui este dependenta de disponibilitatea de iconite alternative si asta pentru ca unele fisiere nu au decit o singura iconita disponibila.

    In fereastra 'General' sint prezentate citeva caracteristici ale scurtaturii (dimensiune, data crearii, etc.). Apare si o a treia fereastra numita 'Compatibility' care ne permite sa specificam citeva elemente care sa permita rularea programului catre care arata scurtatura chiar daca programul este ceva mai vechi si initial nu a putut fi rulat corespunzator pe Windows XP. Dupa ce am terminat de facut modificari asupra scurtaturii nou create facem clic pe butonul 'OK' al multiferestrei pentru a o inchide si a permanentiza modificarile.

Redenumirea unei scurtaturi

    Scurtatura nou creata poate fi redenumita sau stearsa. Pentru a-i schimba numele facem clic dreapta pe ea si apoi facem clic pe optiunea 'Rename' ('redenumeste'). Denumirea scurtaturii va aparea pe un fundal albastru si va fi delimitata de un chenar. Scriem (tastam) noua denumire si dupa ce am terminat facem clic cu mausul pe suprafata de lucru sau apasam tasta 'Enter'. Noua denumire o va inlocui automat pe cea veche.

    Mutarea unei scurtaturi

    Cele mai utilizate scurtaturi sint cele plasate in mod strategic pentru a mari productivitatea in lucrul cu calculatorul si anume cele prezente in meniul de start, in bara de lansare rapida sau pe suprafata de lucru. Putem crea un numar oricit de mare de scurtaturi si le putem plasa oriunde pe hardisc.

    Mutarea unei scurtaturi se face foarte simplu pentru ca o scurtatura este un fisier ca oricare altul. Facem clic dreapta pe scurtatura si apoi facem clic pe optiunea 'Cut' ('decupeaza'). Scurtatura va dispare de pe suprafata de lucru si va fi stocata in memoria calculatorului. Avem posibilitatea sa o mutam intr-un alt loc de pe suprafata de lucru sau chiar intr-un alt dosar. Daca facem clic dreapta pe o portiune a suprafetei de lucru si apoi facem clic pe optiunea 'Paste' ('lipeste'), scurtatura va apare in noua locatie. Copierea unei scurtaturi se face similar cu mutarea ei, deosebirea fiind ca initial trebuie sa facem clic pe optiunea 'Copy' si nu 'Cut'. Atunci cind lipim scurtatura copiata in noua locatie (de ex. in alt dosar) noi lipim de fapt o copie a acesteia, scurtatura initiala raminind la locul ei.

    Aranjarea scurtaturilor pe suprafata de lucru

    Aranjarea scurtaturilor pe suprafata de lucru se poate face automat sau manual. Pentru a folosi aranjarea automata facem clic dreapta pe suprafata de lucru si alegem optiunea 'Arrange Icons By' pe care facem clic. Va apare un meniu la dreapta celui existent deja si in acesta va trebui sa facem clic pe una din optiunile 'By Name, Type, Size, Date' ('aranjare dupa nume, tip, dimensiune, data crearii'). Daca bifam optiunea 'Auto Arrange' (facind clic pe ea) pozitia scurtaturilor va fi blocata, in asa fel incit ele nu vor putea fi mutate manual decit daca debifam optiunea amintita. Aranjarea automata este foarte rapida insa rezultatele sale nu sint tocmai optime, scurtaturile fiind aranjate in doua coloane la partea din stinga a ecranului. Ca urmare este recomandata folosirea aranjarii manuale.

    Aranjarea manuala a scurtaturilor pe suprafata de lucru se poate face foarte comod prin metoda 'drag and drop' ('trage si da drumul'). Pentru a muta o scurtatura trebuie sa facem mai intii clic simplu pe ea pentru a o selecta. Apoi tinem apasat butonul sting al mausului si miscam mausul ('tragem scurtatura') in asa fel incit scurtatura sa ajunga in locul dorit de noi de pe suprafata de lucru, moment in care dam drumul la butonul mausului iar scurtatura va ramine in locul in care a fost mutata. Repetam manevra cu fiecare scurtatura de pe suprafata de lucru pina cind ajungem la rezultatul scontat din punct de vedere ergonomic.

    Este recomandat sa nu avem mai mult de 10-15 scurtaturi pe suprafata de lucru iar acestea sa fie aranjate pe doua rinduri orizontale la partea de sus a suprafetei de lucru. Primul rind poate sa contina (de preferat in aceasta ordine) scurtaturi catre programele preinstalate de Windows si anume Internet Explorer, Windows Explorer, Outlook Express, Windows Media Player, My Computer. Al doilea rind poate sa contina programele instalate de noi pe care le folosim cel mai frecvent (suita de birotica, editorul Html, programul de monitorizare a temperaturii procesorului, etc.). Iconita containerulului de reciclare ('Recycle Bin' - cosul de gunoi) este bine sa fie mutata in asa fel incit sa fie separata de celelalte scurtaturi, de preferinta in coltul din dreapta jos al suprafetei de lucru. Daca facem clic dreapta pe suprafata de lucru si apoi facem clic pe optiunea numita 'Allign to Grid' iconitele vor ramine la locurile in care le-am pus, insa vor fi aliniate perfect unele cu altele pe orizontala si verticala.

    Stergerea unei scurtaturi

    Pentru a sterge o scurtatura facem clic dreapta pe ea si apoi facem clic pe optiunea 'Delete' ('sterge').

    Scurtaturile de pe suprafata de lucru de care nu avem nevoie pot fi sterse tragindu-le deasupra containerului de reciclare si apoi dind drumul butonului mausului. In cazul in care scurtatura era catre un fisier executabil (program) sintem avertizati prin intermediul unei miniferestre ca stergerea scurtaturii nu implica stergerea programului in cauza. Facem clic pe butonul 'Delete Shortcut' din minifereastra de avertizare. Daca dorim sa stergem mai multe scurtaturi dintr-o data va trebui sa tinem tasta Ctrl apasata si apoi sa facem clic pe fiecare scurtatura in parte pentru a o selecta, consecinta fiind ca scurtaturile vor avea fundalul iconitelor colorat in albastru. Dupa terminarea selectarii facem clic pe una din scurtaturi, tinem butonul mausului apasat si ducem scurtaturile deasupra cutiei de reciclare dupa care dam drumul butonului mausului. Toate scurtaturile selectate vor fi sterse.

    Operatii speciale cu scurtaturile

    In Windows XP avem posibilitatea de a ascunde scurtaturile de pe suprafata de lucru facind clic pe optiunea 'Show Desktop Icons', in acest fel debifind-o. Daca dorim sa reafisam scurtaturile facem din nou clic pe optiune si scurtaturile vor reapare in aranjamentul impus de noi. Tot in Windows XP exista o optiune speciala in meniul care apare atunci cind facem clic dreapta pe o scurtatura si anume 'Pin to Start menu' ('ataseaza la meniul de start', in traducere literala 'prinde cu un ac'). Daca folosim aceasta optiune (facind clic pe ea) scurtatura va fi atasata la grupul de scurtaturi catre programele preferate, grup care se afla in coloana din stinga a meniului de start

Bara  de  procese  (taskbar)

Suprafata de lucru are la partea ei inferioara o banda lata de 1 cm numita 'bara de procese' ('Taskbar') care contine mai multe elemente distincte, a caror functionalitate va fi explicata in detaliu. Numele barei vine de la faptul ca ea ne permite sa vedem si sa administram procesele ('tasks') active la un anumit moment. Procesele sint activitatile pe care le desfasuram la un moment dat cu ajutorul softurilor care se afla in executie. Atunci cind folosim calculatorul pentru a lucra cu anumite softuri si deschidem ferestre ale acestora, fiecare fereastra va avea un 'buton' in bara de procese. Acest buton va exista atita timp cit este prezenta fereastra respectiva, indiferent daca este activa (aflata in prim plan) sau nu, si indiferent daca ocupa tot ecranul (este maximizata) sau din contra nu

ocupa nici o portiune din acesta (este minimizata). Butonul unei ferestre are o functie tripla si anume el permite activarea ferestrei (aducerea in prim plan), minimizarea sau maximizarea ferestrei si in sfirsit inchiderea ei. In acest mod noi putem modifica prioritatea unui proces (il aducem in prim plan sau il ascundem in fundal) si de asemenea il putem termina (inchidem fereastra).

    Bara de procese poate fi mutata in partea dreapta sau stinga a ecranului sau la marginea de sus a acestuia, daca nu ne convine pozitia prestabilita a ei. Ea poate fi de asemenea ascunsa daca avem nevoie de spatiul pe care il ocupa. Bara de procese poate fi denumita prescurtat 'probara'.

    In Windows XP bara este initial 'blocata' ('locked') adica ea nu poate fi mutata sau redimensionata si nici elementele pe care i le adaugam nu vor putea fi mutate in cadrul barei in pozitia preferata de noi. Daca facem clic dreapta pe bara vom observa in meniul care apare ca optiunea 'Lock the Taskbar' este bifata, deci este in vigoare. Pentru a 'debloca' bara, deci pentru a putea sa o redimensionam sau sa o mutam va trebui sa facem clic pe optiunea amintita, lucru care va inlatura bifarea si ne va permite sa ne personalizam mediul de lucru dupa dorinta.

Butonul  si  meniul de start (start menu)

In partea din stinga a barei de procese se afla butonul de start ('start button') pe care daca facem clic producem aparitia unui meniu (lista de optiuni) numit evident 'meniu de start' ('start menu'). Daca facem din nou clic pe butonul 'Start' meniul va dispare. Meniul de start ne ofera posibilitatea de a avea acces la unele sectiuni extrem de importante ale sistemului de operare. Sectiunile meniului de start vor fi prezentate mai jos

    In Windows XP meniul de start arata intrucitva diferit de cel prezent in variantele anterioare ale sistemului de operare, cu mentiunea ca acei utilizatori carora nu le convine noul aspect pot reveni la vechiul aspect extrem de usor.

 •     Meniul este impartit in doua coloane, una colorata in alb (cea din stinga) si alta colorata in bleu (cea din dreapta). Coloana din stinga are trei sectiuni: superioara, mijlocie si inferioara. Sectiunea superioara contine programele noastre preferate si la ea putem adauga scurtaturi care vom ramine in aceasta coloana in mod permanent (sau pina cind le vom sterge). Sectiunea mijlocie contine programele folosite cel mai recent, lista acestora fiind permanent actualizata de SO in asa fel incit sa cuprinda ultimele 6 programe folosite de noi (numar pe care il putem schimba). Sectiunea inferioara ('All Programs') ') - ne permite sa avem acces la scurtaturi catre programele pe care le folosim cel mai frecvent. Scurtaturile sint grupate in mai multe dosare, unele continind scurtaturi catre programe preinstalate de SO Windows, iar altele continind scurtaturi catre programele pe care le-am instalat noi insine.

. Coloana din dreapta are o singura sectiune (desi exista doua linii orizontale de demarcare) si ea este de fapt meniul de start din versiunile anterioare de Windows minus sectiunea 'Programs' care a fost redenumita 'All Programs' si mutata pe coloana din stinga.

    Deasupra si dedesubtul coloanelor se afla doua compartimente colorate in albastru. Compartimentul superior contine o poza pe care daca facem clic se deschide o fereastra in care putem defini conturile utilizatorilor sistemului de operare sau putem aduce modificari acestor conturi. Compartimentul inferior contine butoanele 'Log Off' ('deconecteaza utilizatorul curent) si 'Turn Off Computer' ('inchide calculatorul').

 • Sectiunea 'Turn Off Computer' ('Inchide Calculatorul') - ne ofera acces la optiunile de inchidere completa a calculatorului ('shut down'), repornire ('restart') si stand-by ('stare de veghe').
 •     Sectiunea 'Log Off ' ('Deconecteaza utilizatorul curent') - ne permite sa ne deconectam de la o retea de calculatoare (in cazul in care calculatorul nostru  se afla intr-o astfel de retea) sau sa ne logam la calculatorul nostru sub un alt nume si cu o alta parola.

Configurarea  barei  de  procese  si  a  meniului  de  start   

Bara de procese si meniul de start pot fi personalizate de fiecare utilizator in functie de preferintele si de necesitatile sale prin adaugarea de elemente (explicata mai jos) dar si prin citeva optiuni referitoare la afisarea barei sau a unora din elementele sale. Aceste optiuni pot fi vizualizate daca facem clic dreapta pe bara si apoi din meniul care apare facem clic pe optiunea 'Properties'. Se va deschide o multifereastra numita 'Taskbar and Start Menu Properties'. O multifereastra este o fereastra mai speciala, care contine la rindul ei mai multe ferestre, dintre care doar una poate fi vizibila in prim plan. Vom aduce o fereastra in prim plan facind clic pe titlul ei.

    Multifereastra 'Taskbar and Start Menu Properties' contine doua ferestre numite 'Taskbar', respectiv 'Start Menu', care dupa cum le arata si numele contin optiuni de personalizare referitoare la bara de procese si la meniul de start. Optiunile aflate in vigoare au o bifare prezenta in casuta de linga titlul lor, iar optiunile nefolosite au casuta goala. In cele doua fereastre bifam (facem clic in casuta de linga nume) optiunile pe care dorim sa le folosim si inlaturam bifarea (facem clic in casuta bifata) de la optiunile pe care nu dorim sa le folosim. Aceste optiuni sint:

    Fereastra 'Taskbar' :

 •     'Lock the Taskbar' ('Blocheaza Bara de Procese) - Daca optiunea este selectata (casuta e bifata), bara de procese va fi blocata, adica nu o vom putea muta sau redimensiona si de asemenea nu vom putea sa ii adaugam elemente noi, cum sint de exemplu barele suplimentare.
 •     'Auto hide the Taskbar' ('Auto ascunde Bara de Procese') - Daca optiunea este selectata, inaltimea probarei va fi redusa foarte mult pina cind bara nu mai este vizibila decit ca o fisie extrem de ingusta prezenta la baza ecranului. Daca dorim sa vedem din nou probara va trebui sa ducem cursorul mausului peste aceasta fisie, adica in fapt sa ducem cursorul mausului la baza ecranului. Folosirea optiunii de auto-ascundere este recomandata atunci cind dorim sa avem la dispozitie o suprafata cit mai mare din ecran pentru afisarea continutului unei ferestre.
 • 'Keep the taskbar on top of other windows' ('Pastreaza bara de procese in prim planul tuturor ferestrelor deschise') - Daca optiunea este selectata, probara va fi afisata mereu, inclusiv atunci cind o fereastra ocupa tot ecranul (mod 'full screen'). In caz ca optiunea nu este selectata atunci cind vom folosi un program in mod 'full screen' bara va dispare, reaparind atunci cind vom renunta la modul 'full screen' sau cind vom minimiza programul. Un exemplu de program care este recomandat sa fie rulat in mod 'full screen' este programul de vizualizare a fisierelor video (filmelor).
 •     'Group similar taskbar buttons' (grupeaza butoanele similare din bara de procese) - Daca optiunea este selectata, butoanele ferestrelor care apartin aceluiasi program vor fi grupate sub forma de meniu. In probara nu va fi prezent decit un singur buton, care are titlul programului din care sint deschise mai multe instante (ferestre). Facind clic pe acest buton va apare un meniu unde sint afisate titlurile ferestrelor deschise apartinind programului respectiv. De exemplu, daca avem trei pagini web deschise vom avea un buton pe care scrie 'Internet Explorer' (sau titlul exploratorului alternativ pe care il folosim) pe care daca facem clic va apare un meniu continind titlurile pagiunilor web deschise. Aceasta optiune a fost introdusa pentru a salva spatiu in bara de procese in asa fel incit sa nu fim nevoiti sa o redimensionam atunci cind avem deschise multe ferestre. Multi utilizatori nu agreeaza insa aceasta optiune si de aceea ei inlatura bifarea pentru a se reveni la afisarea butoanelor tuturor ferestrelor deschise.
 •     'Show Quick Launch' ('Afiseaza Bara de Lansare Rapida') - Daca optiunea este selectata, bara de lansare rapida (rapibara) va fi afisata in cadrul barei de procese. In Windows XP rapibara nu este afisata dupa instalarea SO si de aceea trebuie sa bifam aceasta optiune daca dorim sa o afisam.
 • 'Show the clock' ('Afiseaza Ceasul') - Daca optiunea este selectata, ceasul va fi afisat in talerul sistemului ('system tray'). In cazul in care avem multe iconite prezente in taler si avem nevoie de spatiu putem debifa optiunea de afisare a ceasului.
 •     'Hide inactive icons' ('Ascunde iconitele inactive') - Aceasta optiune a fost introdusa pentru a salva spatiu in bara de procese in cazul in care avem multe iconite prezente in talerul sistemului, a carui dimensiune creste in detrimentul dimensiunii probarei. Daca avem putine iconite in taler (recomandat) putem debifa aceasta optiune. Daca optiunea este selectata, iconitele inactive (pe care nu am facut clic recent) din talerul sistemului vor fi ascunse ele putind fi afisate din nou daca facem clic pe sageata indreptata spre stinga care apare la limita dintre talerul sistemului si bara de procese. Daca dorim sa le ascundem din nou facem clic din nou pe sageata care intre timp si-a schimbat sensul. Mai mult, avem chiar si posibilitatea sa indicam care dintre iconite sa fie ascunse si care sa fie afisate in permanenta. Pentru aceasta va trebui sa facem clic pe butonul 'Customize' ('personalizeaza') si apoi in fereastra nou aparuta sa facem clic pe titlul uneia din iconitele prezente in lista. La dreapta titlului se va deschide un meniu cu trei optiuni care sint accesibile daca facem clic pe sageata cu virful in jos. Vom alege optiunea dorita si anume 'Hide when inactive' ('ascunde in caz de inactivitate'), 'Always hide' ('ascunde mereu') sau 'Always show' ('afiseaza mereu'). Repetam procedura pentru toate iconitele prezente in lista si in final facem clic pe butonul OK. 

    Fereastra 'Start Menu' ne prezinta doua optiuni :

    Optiunea 'Start Menu' - Daca optiunea este selectata (este prezent un punct in cerculetul de linga titlul ei), atunci meniul de start va fi cel specific Windows XP. Daca dorim sa personalizam meniul in asa fel incit sa corespunda preferintelor noastre va trebui sa facem clic pe butonul 'Customize'. Va apare o multifereastra numita 'Customize Start Menu' care are doua ferestre. Aceste ferestre ('General' si 'Advanced') vor fi prezentate mai jos dupa mentionarea pe scurt a posibilitatii folosirii meniului de start clasic.

    Optiunea 'Classic Start Menu' - Daca optiunea este selectata, atunci meniul de start va fi cel specific versiunilor anterioare de Windows. Daca dorim sa personalizam meniul in asa fel incit sa corespunda preferintelor noastre va trebui sa facem clic pe butonul 'Customize', pentru a face sa apara fereastra 'Customize Classic Start Menu'. ne permite sa adaugam elemente noi meniului de start (scurtaturi catre dosare sau fisiere), sa stergem unele elemente deja prezente sau sa aranjam elementele in ordine alfabetica. Pentru a adauga o noua scurtatura va trebui sa facem clic pe butonul 'Add' si apoi sa urmam etapele impuse de vrajitorul specializat in crearea unei noi scurtaturi. Acesta este identic cu cel prezentat la suprafata de lucru, cu o mica deosebire si anume prezenta unei etape in care trebuie sa specificam dosarul din meniul de start in care vrem sa plasam scurtatura. In fereastra de alegere a dosarului facem clic pe unul din dosarele prezente in meniul de start si apoi pe butonul 'Next'. Exista si optiunea sa cream un nou dosar daca facem clic pe butonul 'New Folder'. Va apare un nou dosar cu numele 'Program Group (1) pe care putem sa-l redenumim dupa dorinta. Pentru a sterge o scurtatura (sau mai multe) din meniul de start va trebui sa facem clic pe butonul 'Remove'. Va apare o fereastra numita 'Remove Shortcuts/Folders' unde trebuie intr-o prima etapa sa alegem scurtatura (sau dosarul cu scurtaturi) pe care dorim sa o stergem si apoi intr-o a doua etapa trebuie sa facem clic pe butonul 'Remove' din josul ferestrei. Dupa ce am terminat de sters toate scurtaturile (dosarele) de care nu avem nevoie facem clic pe butonul 'Close' pentru a inchide fereastra. Butonul 'Advanced' ne permite cea mai usoara metoda de creare/stergere si administrare a scurtaturilor, metoda care este recomandata pentru utilizatorii care stiu sa foloseasca Windows Explorer. Butonul 'Sort' ne permite in cazul in care il apasam sa grupam scurtaturile in ordine alfabetica dupa prima litera a numelui lor. Din motive de pastrare a intimitatii personale putem sa stergem oricind evidenta documentelor accesate cel mai recent (lista care contine scurtaturi catre ele), fara ca acest lucru sa insemne stergerea propriu-zisa a documentelor respective. Va trebui sa facem clic pe butonul 'Clear' si toate scurtaturile in cauza vor fi sterse automat.   

   

Fereastra 'General ' are trei sectiuni si anume :

 • 'Select an icon size for programs' ne permite sa alegem dimensiunea iconitelor pentru scurtaturile prezente in meniul de start. Avem de ales intre doua dimensiuni, 'Large Icons' ('iconite mari') si 'Small Icons' ('iconite mici') si va trebui sa facem clic in cerculetul de linga optiunea preferata.
 •     'Programs' ne permite sa specificam care sa fie numarul de scurtaturi (prezente in meniul de start) catre programele folosite cel mai recent. Putem alege orice numar intre 0 si 30 in functie de preferintele personale dar este recomandat un numar cit mai mic (3 ar fi foarte bun). Daca facem clic pe butonul 'Clear List' va fi stearsa lista de scurtaturi catre programele folosite recent, urmind ca ea sa fie completata din nou pe masura ce folosim diferite programe.
 •     'Show on Start Menu' ne permite sa afisam in meniul de start scurtaturile catre exploratorul de internet si catre programul de posta electronica. Daca bifam casutele de linga 'Internet' si 'E-Mail' atunci scurtaturile vor fi prezente in meniul de start. Avem si posibilitatea sa alegem care explorator sau client de mel sa fie afisate in cazul in care avem mai multe astfel de programe instalate. Pentru aceasta va trebui sa facem clic pe sageata cu virful in jos si sa alegem din meniu programul preferat.

Fereastra 'Advanced ' are trei sectiuni si anume :

 • 'Start Menu Settings' ('Reglaje pentru meniul de start') ne ofera doua optiuni pe care le putem folosi sau nu. Optiunea ' Open submenus when I pause on them with my mouse' daca este bifata ne permite sa deschidem submeniurile (de ex. cele din 'All Programs') punind cursorul mausului peste ele dar fara a face clic. Optiunea 'Highlight newly installed programs' daca este bifata ne permite sa vedem mai usor care sint scurtaturile adaugate la meniul de start de catre programele nou instalate. Scurtaturile noi ies in evidenta pentru ca au culoarea mustar.
 • 'Start Menu Items' ('Elementele meniului de start') ne permite sa specificam care sa fie elementele prezente in meniu si care sa fie modalitatea lor de afisare. Pentru o serie de elemente ('Control Panel, My Computer, My Documents, etc.') avem la dispozitie trei optiuni de afisare si anume : 'Display as a link' ('afiseaza sub forma de legatura'), 'Display as a menu' ('afiseaza sub forma de meniu') si 'Dont't display this item' ('nu afisa acest element'). Afisarea sub forma de legatura inseamna ca daca facem clic pe elementul respectiv se va deschide o fereastra care va prezenta in detaliu continutul elementului, de exemplu sectiunile din panoul de control ('control panel'). Afisarea sub forma de meniu inseamna ca daca facem clic pe elementul respectiv se va deschide un meniu care ne va oferi acces la continutul elementului, de exemplu in cazul 'My Computer' va fi afisat un meniu cu partitiile existente pe hardisc, unitatea CD-ROM, unitatea de discheta, etc.
 •     'Recent Documents' ('Documente recente') ne permite sa specificam daca dorim ca SO sa pastreze o lista cu documentele (fisiere text, pagini web, fisiere video, etc.) pe care le-am deschis recent. Avantajul unei astfel de liste este dat de faptul ca putem avea acces rapid la documentele in cauza fara a mai fi nevoiti sa le cautam pe hardisc. Pentru aceasta va trebui sa facem clic in casuta de linga textul 'List my recently oppened documents'. Daca nu dorim o astfel de lista lasam casuta nebifata. Daca totusi avem nevoie de lista pentru o anumita sesiune de lucru cu calculatorul, bifam casuta insa atunci cind am terminat de lucrat va trebui sa facem clic pe butonul 'Clear List' si lista va fi stearsa. In acest fel alt utilizator al calculatorului nu va sti care au fost fisierele pe care le-am deschis, iar intimitatea noastra personala va fi la adapost.

Talerul sistemului de operare (system tray)

In partea dreapta a barei de procese se afla un mic compartiment (delimitat de bara propriu-zisa) care se numeste 'talerul sistemului [de operare]' (system tray). Talerul sistemului poate fi denumit prescurtat 'sistaler'.

    In sistaler vor fi afisate iconite, dintre care unele in mod permanent si altele doar temporar. Aceste iconite sint niste scurtaturi cu proprietati mai speciale, iconitele permanente fiind scurtaturi catre softuri importante, iar cele temporare fiind scurtaturi catre programe care ruleaza la un moment dat, ele disparind dupa inchiderea programului. Iconitele prezente in sistaler nu folosesc la lansarea in executie a unui program ci permit accesul rapid la unele functii ale acestuia si permit de asemenea inchiderea programului respectiv. Tot in sistaler este prezent si ceasul care prezinta ora curenta.

BARELE  SUPLIMENTARE


In bara de procese pot fi afisate si alte bare care pot sa contina la rindul lor iconite sau butoane. Fiecare bara este de fapt un dosar care poate contine scurtaturi catre orice tip de fisier. Tipul barelor prezente in bara de procese si numarul lor vor corespunde necesitatilor utilizatorului, care poate adauga sau sterge orice bara doreste.

    Crearea barelor suplimentare

    Facem clic dreapta pe bara de procese ('taskbar') si apoi in meniul care apare ducem cursorul mausului peste optiunea 'Toolbars'. Se va deschide un nou meniu care contine tipurile de bare care pot fi afisate. Exista citeva optiuni predefinite ('Quick Launch', 'Address', 'Links', 'Desktop') care vor fi discutate mai jos. Daca facem clic pe una din aceste bare predefinite ea va fi afisata in probara, iar in meniul prezentat mai sus va apare o bifare in stinga titlului barei. Pentru a face sa dispara bara va trebui sa repetam procedura de mai sus si vom vedea ca bifarea din meniu dispare si ea. In situatia in care dorim sa avem in probara acces rapid la scurtaturile catre fisierele dintr-un dosar putem crea noi insine o bara in conformitate cu nevoile noastre. Pentru aceasta trebuie sa facem clic pe optiunea 'New Toolbar' din meniu si apoi sa alegem dosarul ale carui fisiere dorim sa le avem permanent la indemina, de exemplu dosarul 'My Documents'. Bara dorita de noi va apare in mod instantaneu, iar numele ei este chiar numele dosarului. Atunci cind vom dori sa indepartam o bara creata de noi din probara facem clic pe numele ei din meniul 'Toolbars' care apare cind facem clic dreapta pe bara de procese.

    Bara de lansare rapida (quick launch bar)

    Bara de Lansare Rapida este utilizata, dupa cum arata si numele, pentru lansarea rapida in executie a fisierelor pe care le folosim cel mai frecvent. Bara de Lansare Rapida poate fi denumita prescurtat 'rapibara'.

    Bara de lansare rapida este folosita atunci cind nu vedem suprafata de lucru (de exemplu cind aceasta este acoperita de ferestrele unor programe pe care le folosim in acel moment) si nu dorim sa o aducem in prim plan pentru a avea acces la scurtaturile de pe ea. Facind clic simplu pe o iconita aflata in bara de lansare rapida lansam in executie programul a carui scurtatura este iconita respectiva. In mod similar cu scurtaturile de pe suprafata de lucru si scurtaturile din bara de lansare rapida pot fi create, sterse si apoi recreate din nou in functie de nevoile noastre.Fiecare fisier prezent in rapibara este reprezentat de o iconita pe care daca ducem cursorul mausului deasupra ei si facem clic simplu (nu dublu clic) lansam in executie fisierul respectiv. Fisierele pot fi de orice fel, de tip executabil (programe), de tip text, imagine etc.

    Pentru a adauga un fisier in rapibara va trebui sa deschidem Windows Explorer si sa gasim fisierul dorit de noi iar apoi sa folosim metoda 'trage si da drumul' ('drag and drop'). Pentru aceasta facem clic pe fisier pentru a-l selecta si pastrind butonul sting al mausului apasat miscam mausul in asa fel incit sa tragem prin alunecare fisierul peste rapibara. In momentul in care vedem ca apare o linie verticala in bara dam drumul la butonul mausului si o noua iconita isi va face aparitia in rapibara. Putem muta iconita in cadrul barei in pozitia pe care o dorim prin intermediul metodei expuse mai sus, fiind atenti sa dam drumul la butonul mausului doar atunci cind apare o liniuta verticala si nu un cerc taiat de o linie. In fapt fisierul pe care dorim sa-l lansam in executie rapid va ramine la locul lui insa in rapibara isi va face aparitia o scurtatura (iconita de care vorbeam mai sus) catre el.

    Este recomandat sa nu aglomeram rapibara cu prea multe scurtaturi deoarece dimensiunea barei creste in detrimentul spatiului barei de procese. Putem sa adaugam de exemplu scurtaturi (in aceasta ordine de preferinta) catre exploratorul de fisiere (Windows Explorer), editorul de texte (Notepad), programul de mel (Outlook Express) si exploratorul de internet (Internet Explorer) cu mentiunea ca pot fi folosite si alte programe cu functionalitate asemanatoare in locul celor specificate.

Bara de adrese (address bar)

    Bara de Adrese contine un cimp unde putem sa scriem adresa unui fisier sau dosar de pe calculatorul nostru sau adresa unei pagini web. Apoi facem clic pe butonul 'Go' sau apasam tasta Enter si vom ajunge la documentul solicitat.

    Bara de legaturi (links bar)

    Bara de Legaturi ne permite accesul rapid la subdosarul Links (din dosarul Favorites, prezent in Windows Explorer sau Internet Explorer) care contine legaturile catre documentele cel mai utilizate de noi (pagini web sau fisiere de pe calculatorul personal).

    Bara  suprafetei de lucru (desktop bar)

    Bara suprafetei de lucru ne permite accesul rapid la fisierele catre care sint indreptate scurtaturile prezente pe suprafata de lucru

FERESTRELE

Prezentare generala

Sistemul de operare Windows a fost creat cu gindul la utilizatorii obisnuiti ai unui calculator, aceia care doresc sa foloseasca calculatorul in scop educativ, de divertisment sau in cadrul profesiei lor fara sa fie obligati sa dobindeasca in prealabil cunostinte avansate de teoria informatiei. Ca urmare mediul Windows a fost conceput in asa fel incit sa fie intuitiv si sa permita adaptarea foarte usoara la el, o data ce sint invatate citeva cunostinte de baza.

Numele sistemului de operare vine de la cuvintul englezesc 'windows' care se traduce in romaneste prin 'ferestre'. Elementul grafic numit fereastra ('window') este unul dintre elementele definitorii ale unui sistem de operare bazat pe o interfata grafica cu utilizatorul ('graphical user interface' - GUI). In acceptiunea obisnuita (in lumea reala) o fereastra este un element de constructie care permite o legatura intre o locuinta si mediul exterior sau intre doua parti ale aceleiasi locuinte. In domeniul TI notiunea de fereastra isi pastreaza intr-o anumita masura intelesul pe care il are si in lumea reala.

In cazul SO o fereastra este tot un element de comunicare intre doua medii separate. Notiunea de fereastra si modurile de utilizare a ei pot fi mai usor intelese daca deschidem noi insine o fereastra a unui program. Sa luam ca exemplu deschiderea unei ferestre a programului Windows Explorer (WE) lucru care se realizeaza daca apasam in acelasi timp pe tastele Windows si E (Win+E). Dupa cum se poate observa, fereastra are forma unui cadru dreptunghiular, iar ceea ce se vede in interiorul ei (elementele programului WE) se deosebeste de ceea ce se vede in afara ei (elementele suprafetei de lucru). Fereastra ne permite sa vedem 'inauntrul' unui program si sa lucram cu elementele acestuia, in cazul de fata fiind vorba de programul WE. Una din imbunatatirile aduse de SO Windows este si posibilitatea de a lucra cu mai multe programe in mod simultan. Putem observa acest lucru daca apasam din nou pe tastele Windows si E (in acelasi timp) si vedem cum sint create mai multe ferestre (este bine sa nu cream mai mult de 2-3 ferestre la acest moment). Se spune ca am deschis mai multe 'sesiuni' ('instances') ale aceluiasi program, iar faptul ca fiecare sesiune are fereastra ei proprie ne permite sa lucram in fiecare fereastra in mod separat. Putem insa deschide si ferestre apartinind unor programe diferite, in care sa lucram in paralel. Daca apasam in acelasi timp pe tastele Windows si F (Win+F) facem sa apara fereastra programului de cautare a fisierelor pe hardisc ('Search Assistant' - SA). In acest moment avem deci deschise ferestre ale programului WE si ale programului SA si putem sa lucram inauntrul fiecarei ferestre in mod independent una de alta.

    Elementele constitutive ale ferestrelor

    Daca privim fereastra programului SA si pe cea a programului WE vedem ca intre ele exista multe asemanari, dar exista de asemenea si citeva diferente. Marea majoritate a ferestrelor programelor concepute pentru SO de tip Windows au citeva elemente principale care sint prezente in permanenta, dar au si elemente secundare, care sint de cele mai multe ori specifice unui anumit tip de program fiind absente la celelate tipuri de programe. De exemplu elementele secundare ale ferestrelor unui program de editare de text sint diferite de cele ale ferestrelor unui program de redare a fisierelor multimedia (melodii, filme).

    Elementele principale ale unei ferestre sint:

 •     Bara de Titlu ('Title Bar') - este banda colorata (de obicei in albastru) care se afla la partea cea mai de sus a ferestrei. Ea contine de obicei titlul programului (caruia ii apartine fereastra) si titlul ferestrei. De exemplu in cazul unei ferestre a programului Internet Explorer care contine o pagina web, in bara de titlu apare titlul HTML al ferestrei urmat de titlul programului (MSIE).
 •     Bara de Meniuri ('Menu Bar') - este bara aflata imediat sub bara de titlu. Ea contine titlurile unor meniuri (liste) care ne permit accesul la cele mai folosite comenzi, care ne sint necesare atunci cind lucram cu programul caruia ii apartine fereastra. Fiecare meniu contine o lista de comenzi si el poate fi extins ('desfasurat' - 'derulat') daca facem clic pe titlul lui. In lista care apare facem apoi clic pe comanda dorita pentru a o lansa in executie. In momentul in care am extins un meniu putem duce cursorul mausului peste titlurile celorlalte meniuri si acestea se vor desfasura la rindul lor fara a mai fi nevoie sa facem clic pe titlul lor. Trebuie mentionat faptul ca intr-un anumit moment numai un singur meniu poate fi extins. Un meniu extins poate fi restrins la loc facind din nou clic pe titlul sau facind clic oriunde in afara barei de meniuri. Unele din comenzile prezente in meniuri nu pot fi folosite la un moment dat si ca urmare ele sint estompate ('greyed out'), adica nu au culoarea fundalului meniurilor, semanind cu inscriptionarea unei sintagme pe o piatra cu ajutorul unei dalti. Daca facem clic pe comenzile estompate observam ca nu se intimpla nimic. In momentul in care comenzile estompate pot fi folosite (este permisa lansarea lor in executie) textul comenzii capata culoarea obisnuita si clicul pe comanda are efectul scontat.
 •     Bara de Instrumente ('Toolbar') - este bara aflata imediat sub bara de meniuri. Bara de Instrumente poate fi denumita prescurtat 'instrubara'. Ea se caracterizeaza prin faptul ca este constituita din mai multe 'butoane', fiecare dintre acestea avind desenata pe el o anumita iconita, a carei functie este aceea de a permite lansarea rapida in executie a unei comenzi a programului caruia ii apartine fereastra. In cazul anumitor programe (de ex. WE sau IE) iconitele sint colorate initial in asa fel incit sa fie subliniata starea lor de inactivitate, culoarea aleasa fiind de obicei gri. Daca ducem cursorul mausului peste o iconita vedem ca ea se coloreaza viu (in galben, rosu, etc.) ceea ce ne semnaleaza faptul ca butonul este pregatit sa lanseze in executie o comanda in momentul in care va fi apasat. Nu toate softurile au insa acest mod diferit de colorare a butoanelor in functie de prezenta deasupra lor a cursorului mausului, la o mare parte din softuri iconitele fiind colorate in mod viu tot timpul si nu isi schimba culoarea. La toate softurile exista insa o conventie de colorare a iconitelor care ne arata daca o comanda este disponibila sau nu. Atunci cind lucram cu un anumit soft putem observa ca unele dintre comenzile cele mai des folosite nu pot fi utilizate in anumite situatii particulare. Acest lucru nu este o greseala de programare, ci din contra este o masura care ne impiedica sa lansam in executie comenzi care fie nu se aplica la un anume element al softului, fie daca ar fi lansate ar putea produce defectarea (temporara) a softului respectiv. Butoanele care sint folosite pentru lansarea unor comenzi care nu sint permise intr-un anumit moment au pe ele niste iconite care nu par pictate (asa cum par de obicei iconitele) pe bara de instrumente, ci mai degraba 'gravate' in aceasta. Iconitele respective sugereaza deci o gravura in piatra si nu o pictura si ca urmare sint lipsite de o culoare proprie, ele adoptind culoarea barei de instrumente. In limba engleza se spune ca butoanele sint estompate ('greyed out'). In momentul in care butoanele estompate pot fi folosite (este permisa lansarea in executie a comenzilor) iconitele isi pierd aspectul de gravura si la trecerea cursorului mausului peste ele capata culoare. Instrubara poate fi configurata foarte usor in asa fel incit sa contina butoanele pe care le folosim cel mai frecvent si in plus acestea pot fi aranjate in ordinea dorita de noi. In cazul in care instrubara contine multe butoane nu este posibil ca ele sa contina atit o iconita cit si un titlu si de aceea butoanele vor contine doar iconita iar titlul (sau descrierea functiei butonului) va fi afisat sub forma unei etichete ('tooltip') colorate daca ducem cursorul mausului peste buton.
 •     Bara de Adrese ('Address Bar') - este bara care contine adresa fisierului care este selectat intr-un anumit moment (in cazul Windows Explorer sau a altui soft similar) sau adresa paginii web pe care o avem afisata in exploratorul de pagini web (Internet Explorer sau alt soft similar). Bara de adrese este intilnita doar la exploratoarele de fisiere ('file browsers') si la exploratoarele de pagini web ('web browsers').
 •     Bara de Stare ('Status Bar') - este bara care se afla la partea cea mai de jos a ferestrei, formind latura ei inferioara. Ea contine informatii despre unele din elementele ferestrei careia ii apartine, cum ar fi de exemplu tipul si marimea in KB a fisierului pe care l-am selectat intr-un anumit moment in WE.
 •     Meniul de Control ('Control Menu) - este format din trei butoane incluse in bara de titlu si aflate la extremitatea dreapta a acesteia. El permite modificarea rapida a dimensiunilor unei ferestre sau inchiderea ei. Butonul care are pe el o liniuta este numit butonul de minimizare si prin apasarea lui fereastra este redusa la un simplu buton inclus in bara de procese ('taskbar'), bara care are forma unei benzi aflate la partea cea mai de jos a ecranului. Vom proceda in acest fel atunci cind nu dorim sa lucram in fereastra pe moment, dar dorim sa reluam lucrul in ea mai tirziu. Cind vom dori sa reluam lucrul in fereastra respectiva va trebui sa facem clic pe butonul ei si fereastra va reveni la dimensiunile initiale. Butonul din meniul de control care are pe el un dreptunghi este numit butonul de maximizare si prin apasarea lui fereastra va ocupa toata suprafata ecranului monitorului cu exceptia barei de procese. Vom proceda in acest fel atunci cind dorim sa lucram doar in fereastra respectiva si avem nevoie sa vedem bine toate elementele aflate la interiorul ei. In momentul in care fereastra este maximizata butonul de maximizare se transforma in buton de restaurare, avind pe el doua dreptunghiuri suprapuse. Daca apasam pe el fereastra va reveni la dimensiunile initiale eliberind astfel portiuni din ecran pe care le vom putea folosi la afisarea continutului altor ferestre. Vom proceda astfel atunci cind dorim sa lucram in paralel cu mai multe ferestre. Butonul din meniul de control care are pe el o cruciulita (x) este numit butonul de inchidere si daca facem clic pe el fereastra va fi inchisa complet. Vom proceda in acest fel atunci cind nu mai avem nevoie de anumite ferestre cu care am lucrat sau atunci cind dorim sa inchidem un program aflat in executie in acel moment.
 •     Bara de Derulare ('Scroll Bar') - este bara care apare la baza ferestrei sau pe latura ei dreapta sau in ambele locatii deja precizate. Aceasta bara apare doar in situatia in care continutul unei ferestre depaseste pe orizontala sau/si verticala dimensiunile ferestrei. Daca deschidem un fisier text care contine un text lung acesta nu va putea fi afisat complet si ca urmare ne vom folosi de bara de derulare pentru a-l citi in intregime. In cazul in care deschidem un fisier imagine care contine o poza facuta la o rezolutie foarte mare nu vom putea vedea poza in intregime, dar vom putea sa o vedem pe portiuni folosind barele de derulare orizontala si verticala. Bara de derulare are la capetele ei doua butoane de derulare, iar inauntrul ei are un glisor ('slider') sub forma unui mic dreptunghi care are inaltime variabila. Cu cit continutul ferestrei care nu este vizibil este mai mare (text foarte lung de ex.) cu atit inaltimea glisorului va fi mai mica. Derularea pe verticala (sau pe orizontala) a continutului unei ferestre se realizeaza ducind intr-o prima faza cursorul mausului peste glisor si apasind butonul sting al mausului. In a doua faza tinem apasat butonul sting si miscam glisorul in sus sau in jos (la stinga sau la dreapta in cazul derularii pe orizontala) pe distanta pe care o dorim si atunci cind ajungem la portiunea din continutul ferestrei care ne intereseaza eliberam butonul sting al mausului. Atunci cind dorim sa derulam continutul ferestrei pe o distanta foarte mica este indicat sa folosim butoanele aflate la capetele barei de derulare. Acestea au pe ele desenata cite o sageata care indica sensul derularii. Putem apasa in mod repetat pe unul din butoane pentru a derula continutul ferestrei sau putem sa tinem apasat butonul pina cind am ajuns la portiunea din continut care ne intereseaza. Derularea pe verticala a fost mult usurata de aparitia mausurilor cu rotita de derulare ('scroll wheel'). Va trebui sa ducem cursorul mausului oriunde in interiorul ferestrei active si sa miscam rotita in sus sau in jos pentru a derula continutul ferestrei. Majoritatea programelor permit folosirea rotitei de derulare in locul barei de derulare insa exista si programe (din ce in ce mai putine) care permit doar folosirea barei de derulare. Unele programe permit folosirea rotitei si pentru derulare orizontala daca cea verticala nu este necesara. In sfirsit, unele programe (Notepad de ex.) permit pozitionarea cursorului mausului si in afara ferestrei al carei continut dorim sa il derulam. Daca observam ca nu putem derula continutul unei ferestre cu ajutorul rotitei va trebui mai intii sa facem clic in interiorul ferestrei respective si sa incercam din nou. Daca nici asa nu este posibil va trebui sa apelam la bara de derulare.

    Multiferestrele

    Multifereastra este o fereastra mai speciala, care asa cum ii arata si numele contine mai multe ferestre suprapuse, dintre care doar una se poate afla in prim plan la un moment dat, din restul fiind vizibile doar titlurile. Motivele pentru care programatorii au 'condensat' mai multe ferestre in una singura sint economia de spatiu pe ecranul calculatorului, posibilitatea trecerii rapide de la o fereastra la alta si faptul ca ferestrele incluse intr-o multifereastra au o functionalitate asemanatoare, de exemplu contin optiuni pentru configurarea unui program. Modul de asezare a ferestrelor suprapuse seamana cu asezarea paginilor dintr-o agenda de telefon (la care paginile sint decupate in asa fel incit pe marginea agendei sa fie vizibile literele dupa care sint grupate numele) sau cu asezarea unor fise intr-o cartoteca. Trecerea de la o fereastra la alta se realizeaza facind clic pe titlul ferestrei.

    Operatii care pot fi realizate cu ferestrele

    In cazul in care avem la un moment dat pe ecran afisate mai multe ferestre, de cele mai multe ori acestea sint suprapuse unele peste altele si deci din fiecare fereastra va fi vizibil numai o parte din continutul ei. Trebuie mentionat ca desi putem deschide cite ferestre dorim, putem lucra numai intr-una dintre ele la un moment dat. Aceasta este denumita fereastra activa si se afla intotdeauna in prim plan, iar celelalte sint denumite inactive si se afla in fundal fiind acoperite (total sau partial) de fereastra activa. Daca dorim sa lucram intr-o fereastra din cele deschise trebuie mai intii sa o facem fereastra activa. Acest lucru se realizeaza fie facind clic pe bara ei de titlu, fie facind clic pe butonul ei din bara de procese.

    Mutarea Ferestrelor : Ferestrele existente la un moment dat pot fi mutate oriunde pe ecran sau chiar in afara acestuia. Facem clic cu butonul sting al mausului pe bara de titlu a unei ferestre si tinem apasat butonul. Apoi miscam mausul si astfel mutam fereastra, iar in momentul in care aceasta a ajuns in pozitia dorita de noi eliberam butonul mausului.

    Redimensionarea Ferestrelor : Inainte de a trece la modificarea dimensiunilor unei ferestre trebuie sa ducem cursorul mausului peste una din laturile acesteia sau peste unul din colturile ei, moment in care cursorul ia forma unei sageti bidirectionale (cu doua virfuri). Apoi va trebui sa apasam butonul sting al mausului, sa il tinem apasat si sa miscam mausul. Daca dorim sa modificam inaltimea ferestrei va trebui sa ducem cursorul mausului peste latura sa de sus sau de jos, sa tinem apasat butonul sting si sa miscam mausul in sus sau in jos iar ca rezultat vom obtine cresterea inaltimii ferestrei sau dimpotriva, diminuarea ei. Daca dorim sa modificam latimea ferestrei va trebui sa ducem cursorul mausului peste latura sa din dreapta sau din stinga, sa tinem apasat butonul sting si sa miscam mausul la dreapta sau la stinga iar ca rezultat vom obtine cresterea latimii ferestrei sau dimpotriva, diminuarea ei. Daca dorim sa modificam in acelasi timp atit inaltimea cit si latimea ferestrei va trebui sa ducem cursorul mausului peste unul din colturile ferestrei, sa tinem apasat butonul sting si sa miscam mausul in diagonala in sus sau in jos iar ca rezultat vom obtine cresterea ariei ferestrei sau dimpotriva, diminuarea ei.

    Aranjarea Manuala si Automata a Ferestrelor : In cazul in care avem mai multe ferestre deschise in acelasi timp (indiferent ca apartin aceluiasi program sau unor programe diferite) si dorim sa fie vizibile toate pentru a nu mai pierde timp cu cautarea si maximizarea (minimizarea) lor, va trebui sa aranjam ferestrele pe suprafata de lucru. Aranjarea manuala se face prin redimensionarea si mutarea ferestrelor una cite una pina cind obtinem aranjamentul dorit. Este posibil ca pe unele dintre ferestre sa le mutam in afara spatiului de lucru si sa lasam pe acesta doar un mic colt din ele cu ajutorul caruia sa le tragem inapoi atunci cind avem nevoie. Aranjarea automata este mai simpla si mai rapida, insa in cazul ei nu avem libertatea de a realiza un aranjament mai special perfect adaptat nevoilor noastre de moment. Pentru a aranja automat ferestrele va trebui sa facem clic dreapta pe bara de procese ('Taskbar') iar din meniul care apare sa facem clic pe una din optiunile prezentate mai jos. Daca facem clic pe optiunea 'Cascade Windows' ferestrele vor fi aranjate in asa fel incit doar fereastra din prim plan va fi vizibila complet, din celelalte nu va fi vizibil decit un mic chenar compus din laturile stinga si superioara. Daca facem clic pe optiunea 'Tile Windows Horizontally' ferestrele vor dispuse incepind de la partea de sus si pina la cea de jos a ecranului ca dalele unei pardoseli, adica una linga cealalta. Fiecare fereastra va ocupa tot ecranul pe latime insa pe inaltime dimensiunea ecranului se va imparti egal la numarul de ferestre existente. Daca facem clic pe optiunea 'Tile Windows Vertically' ferestrele vor dispuse incepind de la partea din dreapta si pina la cea din stinga a ecranului ca dalele unei pardoseli, adica una linga cealalta. Fiecare fereastra va ocupa tot ecranul pe inaltime, insa pe latime dimensiunea ecranului se va imparti egal la numarul de ferestre existente. Daca apelam la aranjarea automata iar rezultatul acesteia nu ne convine pe deplin, putem sa redimensionam si sa mutam manual unele dintre ferestre sau putem sa anulam complet aranjarea automata facind clic pe optiunea 'Undo Tile' din meniul prezentat anterior.

INTERFATA  WINDOWS  EXPLORER  SI  CONFIGURAREA EI

Prezentare generala

    Functia principala a programului Windows Explorer (WE) este aceea de explorator de fisiere ('file browser'), care ne permite sa avem atit o vedere de ansamblu cit si una de detaliu asupra continutului hardiscului. A doua functie importanta a WE este aceea de administrator de fisiere, cu ajutorul careia putem sa cream noi dosare si fisiere si de asemenea putem sa le stergem sau sa le mutam pe cele deja existente.

    Windows Explorer poate fi lansat in executie foarte simplu daca apasam in acelasi timp pe tastele Windows si E. Este insa recomandat sa cream o scurtatura catre WE pe suprafata de lucru ('desktop') si apoi sa tragem aceasta scurtatura in bara de lansare rapida ('quick launch bar'), aceasta ultima scurtatura urmind sa fie cea mai folosita pentru a lansa in executie programul WE. Pe scurtatura de pe suprafata de lucru va trebui sa facem dublu clic iar pe cea din bara de lansare rapida doar clic simplu daca vom dori sa pornim WE.

Fereastra  programului  windows  explorer

    Fereastra WE este similara cu a altor softuri concepute pentru sistemul de operare Windows. La partea de sus a ferestrei avem o bara de meniuri ('Menubar'). In mod obisnuit din meniuri nu se vad decit titlurile (File, Edit, View, Favorites, Tools, Help) dar daca facem clic pe unul din titluri apare o lista de optiuni (sau comenzi) care se deruleaza in jos. Sub bara cu meniuri se afla bara de instrumente ('Toolbar') care contine niste 'butoane' sub forma unor pictograme (iconite). Butoanele ne permit sa lansam in executie foarte rapid comenzile cele mai des folosite. Sub bara cu instrumente se afla bara de adrese ('Address bar'). Functia fiecarei bare a fost explicata anterior in sectiunea 'FERESTRELE'. Suprafata propriu-zisa de lucru a ferestrei WE este impartita in doua compartimente separate de o linie verticala ingrosata. Compartimentul din stinga poate avea mai multe configuratii distincte si poarta numele oarecum impropriu de 'Explorer Bar' ('bara de explorare'). In mod obisnuit compartimentul din stinga ne permite o privire de ansamblu asupra continutului partitiilor de pe calculatorul nostru si de pe ale altor calculatoare existente in retea si ne permite de asemenea explorarea continutului unei dischete sau a unui CD-ROM in cazul in care acestea sint introduse in unitatile respective de citire a lor. In compartimentul din stinga nu sint afisate decit dosare, nu si fisiere. Celelalte configuratii ale compartimentului din stinga vor fi discutate mai jos. Compartimentul din dreapta ne permite o explorare in detaliu a continutului unui dosar (sau a unei partitii) care este selectat in compartimentul din stinga, fiind afisate atit subdosarele cit si fisierele continute in acesta.

    BARA DE MENIURI contine urmatoarele meniuri :

    FILE - Contine comenzi sau optiuni referitoare la lucrul cu dosare si fisiere ('files'). Meniul 'File' arata diferit (fiind mai mic) daca avem selectat un dosar din compartimentul sting al ferestrei WE fata de situatia in care avem selectat un dosar (sau fisier) din compartimentul drept al ferestrei WE. Comenzile si optiunile prezente in meniul 'File' sint urmatoarele:

 •     New : Ne permite sa cream un nou dosar ('folder'), o noua scurtatura ('shortcut') sau un nou fisier (dintr-o lista de tipuri de fisiere disponibila intr-un meniu suplimentar).
 •     Delete : Ne permite sa stergem dosarul (dosarele) sau fisierul (fisierele) selectat.
 •     Rename : Ne permite sa redenumim dosarul (dosarele) sau fisierul (fisierele) selectat.
 •     Properties : Ne permite sa vedem detalii 'tehnice' despre dosarul (fisierul) selectat, cum sint marimea sa in KB (MB), numarul de subdosare si fisiere continute sau data la care a fost creat.
 • Numele Dosarului : In cazul in care am selectat un dosar din compartimentul din stinga al ferestrei WE in meniul 'File' va apare o optiune avind numele dosarului. Daca ducem cursorul mausului peste optiunea respectiva va apare un nou meniu care cuprinde optiuni suplimentare cum sint cele de decupare ('cut'), copiere ('copy') sau cele legate de unele softuri instalate (arhivare, scanare cu antivirus, etc.).
 • Close : Ne permite sa inchidem programul WE.
 •     In cazul in care am selectat un dosar sau fisier din compartimentul din dreapta al ferestrei WE meniul 'File' va fi mai mare pentru ca va contine toate optiunile si comenzile amintite mai sus intr-un singur meniu, neexistind si un meniu suplimentar.

    EDIT - Ne permite sa facem operatiuni curente cu dosarele si fisierele (copiere, decupare, etc.). Comenzile si optiunile prezente in meniul 'File' sint urmatoarele:

 •     Undo : Ne permite sa anulam ultima operatiune pe care am facut-o cu un dosar (fisier). Folosind aceasta comanda putem de exemplu sa anulam stergerea unui fisier facuta din greseala.
 • Cut : Ne permite sa decupam un dosar (fisier) si sa il transferam in memoria calculatorului, in scopul mutarii intr-o alta locatie de pe o unitate de stocare (hardisc, discheta, etc.)
 •     Copy : Ne permite sa copiem un dosar (fisier) si sa il transferam in memoria calculatorului in scopul crearii unei copii intr-o alta locatie de pe o unitate de stocare (hardisc, discheta, etc.)
 •     Paste : Ne permite sa 'lipim' (sa adaugam intr-o locatie de pe o unitate de stocare) un dosar (fisier) pe care l-am decupat (copiat) in prealabil.
 •     Paste Shortcut : Ne permite sa 'lipim' (sa adaugam intr-o locatie de pe o unitate de stocare) o scurtatura catre un dosar (fisier) pe care l-am copiat in prealabil. Ca urmare noi nu mutam dosarul (fisierul) ci punem doar o scurtatura care ne va duce la dosarul in cauza.
 •     Select All : Ne permite sa selectam toate subdosarele si fisierele care se afla in aceeasi locatie (acelasi dosar) cu un fisier sau dosar selectat in prealabil. Este o metoda folosita pentru a selecta un numar mare de dosare si fisiere.
 •      Invert Selection : Ne permite sa selectam toate subdosarele si fisierele care se afla in aceeasi locatie (acelasi dosar) cu un fisier sau dosar selectat in prealabil, fara a selecta si dosarul (fisierul) selectat initial. Este o metoda folosita pentru a selecta un numar mare de dosare si fisiere.
 •     Copy To Folder : Ne permite sa copiem un element (dosar, fisier) pe care l-am selectat in compartimentul din dreapta la o anumita locatie de pe o unitate de stocare.
 •     Move To Folder : Ne permite sa mutam un element (dosar, fisier) pe care l-am selectat in compartimentul din dreapta la o anumita locatie de pe o unitate de stocare.

VIEW - Ne permite sa configuram (personalizam) interfata WE prin adaugarea sau inlaturarea unor elemente (bare, etc.) :

 •     Toolbars : Este de fapt un meniu suplimentar care ne permite sa specificam care bare dorim sa fie afisate in fereastra WE. Bifam optiunile pe care le dorim afisate ('Standard Buttons', 'Address Bar') si inlaturam bifarea la celelalte ('Links', 'Lock the Toolbars'). Optiunea 'Lock the toolbars' blocheaza barele in asa fel incit nu mai pot fi modificate decit dupa inlaturarea bifarii. Ea poate fi eventual folosita dupa ce am configurat barele asa cum ne convine cel mai mult. Optiunea 'Customize' ne permite sa configuram bara de instrumente in asa fel incit sa contina doar butoanele pe care le folosim cel mai frecvent.
 • Status Bar : Daca optiunea este bifata, bara de stare va fi afisata la partea de jos a ferestrei WE. Ea ne prezinta de obicei numarul de dosare si fisiere selectate alaturi de spatiul care a mai ramas pe hardisc. Este recomandata bifarea acestei optiuni.
 •     Explorer Bar : Este de fapt un meniu suplimentar care ne permite sa specificam (prin bifarea uneia din optiunile meniului) care sa fie continutul compartimentului din stinga. Optiunea 'Search' permite afisarea panoului de cautare a fisierelor (dosarelor) de pe unitatile de stocare. Optiunea 'Favorites' permite afisarea legaturilor catre paginile web si dosarele favorite. Optiunea 'Media' determina afisarea panoului multimedia care ne permite redarea fisierelor audio-video fara a mai lansa programul specializat. Optiunea 'History' permite afisarea evidentei (istoricului) tinuta pe zile si saptamini a paginilor web vizitate si a fisierelor deschise. Optiunea 'Folders' permite afisarea dosarelor continute pe unitatile de stocare (hardisc, discheta, CD-ROM) si ea este cea care trebuie bifata in mod obisnuit. Optiunea 'Tip of the Day' permite afisarea la partea de jos a compartimentului din dreapta a unui mic sfat legat de functionarea SO Windows, sfat care se schimba in fiecare zi. Optiunea 'Discuss' permite afisarea la partea de jos a compartimentului din dreapta a unei mici bare care ne permite sa participam la discutii despre documente sau pagini web prin intermediul unor servere speciale. Dintre toate aceste optiuni este recomandat sa fie bifata doar optiunea 'Folders'. Celelalte optiuni tin mai mult de integrarea WE cu Internet Explorer si pot fi mai bine folosite din interiorul acestui din urma program.
 •     Large Icons ('iconite mari'), Small Icons ('iconite mici'), List ('lista simpla'), Details ('lista cu detalii'), Thumbnails ('imagini in miniatura') : Aceste optiuni care se exclud una pe cealalta (adica doar una poate fi selectata) ne permit sa specificam modul de afisare a dosarelor si fisierelor din compartimentul din dreapta al ferestrei WE. In mod obisnuit elementele sint ordonate (de catre SO) dupa nume.
 •     Arrange Icons : Este de fapt un meniu suplimentar care ne permite sa aranjam dosarele si fisierele din compartimentul din dreapta dupa nume ('Name'), tip ('Type' - valabila doar pentru fisiere), marime ('Size') sau data crearii ('Date'). Este recomandata bifarea optiunii 'Name'.
 •     Customize this folder : Ne permite sa personalizam afisarea in WE a unui dosar, in sensul ca putem sa modificam culoarea fundalului compartimentului din dreapta sau sa adaugam un comentariu despre dosar. Are o functie predominant estetica.
 •      Go To : Ne permite sa navigam in structura de dosare si fisiere (sa revenim la dosarul deschis anterior, sa urcam un nivel in structura ierarhica a doasarelor, etc.).
 •     Refresh : Ne permite sa reimprospatam lista de dosare si fisiere afisata in compartimentul din stinga in asa fel incit ea sa cuprinda si dosarele pe care tocmai le-am creat.

    FAVORITES - Contine o optiune pentru adaugarea de scurtaturi catre dosare sau pagini web favorite si o optiune pentru administrarea acestor scurtaturi. Contine de asemenea si lista de dosare si pagini web favorite, la care putem ajunge printr-un singur clic pe scurtaturile corespunzatoare.

 •     Add to Favorites : Ne permite sa adaugam dosare la lista de dosare si pagini web favorite pentru a ajunge la ele mai usor.
 •     Organize Favorites : Ne permite sa administram (sa grupam in dosare sau sa stergem) lista de dosare si pagini web favorite.

    TOOLS - Contine citeva optiuni legate de retea ca si optiunea pentru accesul la configurarea avansata a modului de afisare a dosarelor si fisierelor.

 •     Map Network Drive : Se refera la lucrul cu dosare existente pe unul din calculatoarele din retea, altul decit al nostru, bineinteles. Optiunea este valabila daca reteaua exista si daca accesul la dosarele dorite de noi este permis, adica daca dosarele sint partajate intre membrii retelei.
 • Disconnect Network Drive : Se refera la incetarea lucrului cu dosarele existente pe alte calculatoare din retea.
 •     Synchronize : Permite sincronizarea unei pagini web salvate pe calculatorul nostru cu o pagina de pe internet, in asa fel incit sa fie inregistrate modificarile aparute in pagina si noi sa dispunem de ultima varianta.
 •     Folder Options : Ne permite sa configuram in detaliu modul de afisare a dosarelor si fisierelor.

Bara de instrumente (instrubara)

    Bara de instrumente ('Toolbar') este unul dintre cele mai importante elemente de interfata, de aceea este bine sa ne alegem cu grija care butoane sa fie vizibile. In acest fel lucrul cu WE va fi mai usor si mai eficient.

 •     Inainte de a incepe configurarea trebuie sa ne asiguram ca in meniul amintit anterior sint bifate optiunile 'Standard Buttons' si 'Address Bar' si ca nu este bifata optiunea 'Lock the Toolbars'. Bifarea si inlaturarea bifarii se obtin facind clic pe optiunea respectiva. Putem debifa optiunile 'Standard Buttons' si 'Address Bar' iar in acest caz bara de instrumente si bara de adrese nu vor fi afisate. Putem face aceasta manevra daca avem nevoie de mai mult spatiu pentru a vedea dosarele de pe hardisc. Rebifarea optiunilor duce la reaparitia barelor. Bara de meniuri, bara de instrumente si bara de adrese pot fi mutate in asa fel incit ordinea lor pe verticala sa fie cea pe care o dorim, insa este recomandata pastrarea ordinii implicite ('default'). De asemenea, putem aseza mai multe bare pe aceeasi linie, caz in care ele vor trebui sa imparta spatiul pe orizontala oferit de ecranul calculatorului. Fiecare bara are la extremitatea ei stinga o linie verticala 'in relief' (in cazul Windows ME) sau o linie verticala alcatuita din puncte (in cazul Windows XP). Ducind cursorul mausului peste aceasta linie vedem ca el se transforma intr-o sageata bidirectionala (cu doua capete). Facem clic cu mausul si tinem apasat butonul sting al acestuia in timp ce il miscam pe verticala sau orizontala pentru a muta bara in functie de nevoile noastre. Putem de exemplu sa aranjam barele in ordinea (pe verticala) dorita de noi sau sa punem mai multe bare pe acelasi rind. La unele bare daca facem clic imediat in dreapta micii bare verticale si tinem apasat butonul mausului imaginea cursorului se schimba in doua sageti bidirectionale incrucisate, lucru care ne indica faptul ca putem muta bara in sus-jos si la stinga-dreapta in locul care ne convine cel mai mult.
 • Putem sa configuram bara cu instrumente facind clic dreapta pe oricare din butoanele sale si apoi facind clic pe optiunea 'Customize' ('configureaza - personalizeaza') din meniul care apare. Va apare o fereastra numita 'Customize Toolbar' care are doua compartimente si doua cimpuri. In compartimentul din stinga (numit 'Available buttons' - butoane disponibile) se afla butoanele care nu sint afisate momentan in bara, iar in compartimentul din dreapta (numit 'Current buttons' - butoane prezente) se afla butoanele care sint deja afisate in bara.
 •     Pentru a muta un buton dintr-un compartiment in celalalt putem sa-l tragem cu mausul sau sa-l mutam cu butoanele 'Add' ('adauga') si 'Remove' ('indeparteaza'). Daca dorim sa folosim metoda 'trage si da drumul' (drag and drop) facem clic pe un buton dintr-un compartiment pentru a-l selecta si apoi cu butonul sting al mausului tinut apasat 'tragem' butonul si-i 'dam drumul' (eliberam butonul mausului) cind am ajuns deasupra celuilalt compartiment. In timpul mutarii cursorul mausului se tranforma intr-o mina care tine un buton. Daca dorim sa folosim butoanele 'Add' sau 'Remove' selectam un buton si il mutam din compartimentul din stinga in cel din dreapta apasind pe butonul 'Add' sau invers apasind butonul 'Remove'.
 •     Putem adauga spatii intre butoane pentru ca sa fie mai bine delimitate, adaugind intre ele in compartimentul din dreapta separatoare ('Separator'), dupa metoda descrisa mai sus. Separatoarele apar in bara cu instrumente ca niste linii verticale intre butoane.
 •     Ordinea butoanelor in instrubara poate fi modificata dupa preferintele fiecaruia.Dupa ce am stabilit care butoane vrem sa fie vizibile in bara le ordonam de la stinga la dreapta. Putem muta butoanele in cadrul compartimentului 'Current buttons' din fereastra de configurare in sus si in jos prin metoda 'trage si da drumul' sau cu ajutorul butoanelor 'Move up' (muta in sus) si 'Move down' (muta in jos). Butonul care se va afla cel mai sus in compartiment va fi butonul care va fi afisat la marginea stinga a instrubarei. Butonul 'Reset' ne permite sa revenim la configurarea initiala, cea de dupa instalarea sistemului de operare.
 • Este recomandata alegerea pentru afisare a urmatoarelor butoane, in ordine de la stinga la dreapta : 'Back',  'Forward', 'Up', 'Refresh', 'Separator', 'Cut', 'Copy', 'Paste', 'Separator', 'Delete', 'Undo', 'Separator', 'Move To', 'Copy To', 'Separator', 'Folders', 'Properties'. Separatorul este o liniuta verticala (cu rol estetic si ergonomic) pe care trebuie sa o introducem in bara pentru a separa grupurile de butoane dupa functia lor. Butoanele 'Refresh' si 'Undo' sint optionale, ele putind fi sau nu introduse in bara.
 •     In cimpul 'Icon Options' ('optiuni de afisare a iconitei butonului') al ferestrei de configurare putem alege dimensiunea butoanelor afisate facind clic pe sageata cu virful in jos care se afla la partea din dreapta a cimpului si apoi facind clic pe optiunea din meniu care ne convine mai mult. Avem doua optiuni 'Large icons' (butoane cu iconite mari) si 'Small icons' (butoane cu iconite mici). Este recomandata optiunea 'Large icons'.
 •     In cimpul 'Text Options' ('optiuni de afisare a denumirii butonului') al ferestrei de configurare putem alege modul de afisare a denumirii butoanelor din bara de instrumente. Facem clic pe sageata cu virful in jos care se afla la partea din dreapta a cimpului si apoi facem clic pe optiunea din meniu care ne convine mai mult. Avem trei optiuni 'Show text labels' ('afiseaza denumirile') , 'Selective text on right' ('afiseaza doar denumirile unor anumitor butoane') si 'No text labels' ('denumirile nu sint afisate'). Este recomandata optiunea 'Show text labels'.
 •     Dupa ce am terminat configurarea barei de instrumente facem clic pe butonul 'Close' al ferestrei de configurare.

    Configurarea  avansata  a  interfetei  windows  explorer

    Configurarea avansata a interfetei WE este necesara inainte de a incepe explicatiile despre utilizarea programului pentru ca permite intelegerea mai usoara a notiunilor care vor fi expuse. Configurarea are loc prin intermediul unei multiferestre care apare atunci cind facem clic pe optiunea 'Folder Options' ('Optiuni referitoare la Dosare') din meniul 'Tools' al barei de meniuri WE. Multifereastra are trei ferestre, fiecare putind fi adusa in prim plan daca se face clic pe titlul ei.

    FEREASTRA  GENERAL contine urmatoarele sectiuni :

 • Active Desktop - Se refera la afisarea sau nu a unei suprafate de lucru dinamice. Cuprinde doua optiuni si anume 'Enable Web content on my desktop' ('Permite afisarea de pagini web pe suprafata de lucru') si 'Use Windows classic desktop' ('Foloseste suprafata de lucru clasica'). Este recomandat sa bifam (facem clic in cerculet) cea de-a doua optiune
 • Web View - Se refera la posibilitatea de a vedea continutul dosarelor sub forma de pagina web, ceea ce implica posibilitatea de a modifica fundalul compartimentului din dreapta al WE si de a adauga comentarii la titlurile dosarelor. Cuprinde doua optiuni si anume 'Enable Web content in folders' ('Permite afisarea continutului unui dosar sub forma de pagina web') si 'Use Windows classic folders' ('Foloseste afisarea clasica pentru dosare'). Este recomandat sa bifam (facem clic in cerculet) cea de-a doua optiune.
 •     Tasks - este identica cu sectiunea 'Web View' prezentata mai sus cu exceptia faptului ca prima optiune are o denumire diferita si anume 'Show common tasks in folders'.
 •     Browse Folders - Se refera la posibilitatea de a vedea in mod succesiv continutul tuturor dosarelor in aceeasi fereastra WE sau de a vedea continutul fiecarui dosar nou deschis intr-o alta fereastra deschisa special. Cuprinde doua optiuni si anume 'Open each folder in the same window' ('Deschide toate dosarele in aceeasi fereastra') si 'Open each folder in its own window' ('Deschide fiecare dosar intr-o fereastra separata'). Este recomandat sa bifam (facem clic in cerculet) prima optiune.
 •     Click items as follows - Se refera la posibilitatea de a deschide un dosar (fisier) prin clic simplu sau prin dublu-clic. Cuprinde doua optiuni si anume 'Single click to open an item (point to select)', in traducere 'Fa clic simplu pentru a deschide un element - dosar, fisier [du cursorul mausului deasupra lui pentru a-l selecta] si 'Double click to open an item (single click to select)', in traducere 'Fa dublu clic pentru a deschide un element - dosar, fisier [fa clic simplu pe el pentru a-l selecta]. Este recomandat sa bifam (facem clic in cerculet) a doua optiune. Optiunea de a deschide un dosar cu ajutorul unui clic simplu este recomandata celor care nu doresc sa invete sa faca clic dublu, o manevra care este de fapt foarte usor de invatat dupa un scurt antrenament.
 •     Butonul 'Restore Defaults' ne permite sa revenim la setarile implicite ('default').

FEREASTRA  VIEW contine doua sectiuni  si anume 'Folder Views' si 'Advanced Settings'. Sectiunea 'Folder Views' ne permite sa vizualizam continutul tuturor dosarelor de pe hardisc in modul dorit de noi. Alegerea modalitatii de afisare a continutului se face asa cum a fost explicat anterior si anume facem clic pe un dosar oarecare din compartimentul din stinga al WE, apoi facem clic pe meniul 'View' din bara de meniuri a WE si in sfirsit facem clic pe optiunea dorita : 'Large Icons', 'Small Icons', 'List', etc.. Dupa ce am ales optiunea care ne convine cel mai mult (este recomandata optiunea 'List') mergem in fereastra 'View' a multiferestrei 'Folder Options' si facem clic pe butonul 'Like current folder' ('afisarea continutului tuturor dosarelor sa se faca la fel cu a dosarului curent'). In Windows XP butonul de mai sus este numit 'Apply to all folders'. Orice dosar pe care il vom deschide de acum incolo va avea continutul afisat in modul dorit de noi. Optiunile sint urmatoarele :

 •     Automatically search for network folders and printers ('cauta automat dosarele si imprimantele partajate in retea'). Optiunea ne permite sa actualizam configuratia retelei in mod automat. Este recomandat sa avem bifata aceasta optiune doar daca avem calculatorul inclus intr-o retea.
 •     Display file size information in folder tips ('afiseaza informatii despre marimea fisierului in eticheta dosarului'). Aceasta optiune ne permite sa vedem (la ducerea cursorului mausului peste un dosar) o eticheta care contine informatii despre marimea dosarului si despre fisierele continute. Este recomandat sa bifam aceasta optiune.
 • Display simple folder view in Explorer's Folder list ('afiseaza vizualizarea doar a cite unui dosar in lista de dosare a WE). Aceasta optiune ne permite ca in cazul selectarii unui dosar in compartimentul sting al ferestrei WE sa fie afisata si lista de subdosare cuprinse in acesta tot in compartimentul sting. Este recomandat sa bifam aceasta optiune.
 •     Display the contents of system folders ('afiseaza continutul dosarelor de sistem'). Aceasta optiune nu este bifata ceea ce inseamna ca nu putem vedea fisierele si subdosarele prezente in dosarele de sistem (C:Windows, C:Program Files) si astfel sintem la adapost de greseli (stergere sau mutare de fisiere) care ar face sa nu mai functioneze sistemul. Pentru utilizatorii incepatori este recomandat sa lase nebifata aceasta optiune iar pentru cei avansati ea poate fi bifata desi nici acestia din urma nu sint la adapost de greseli acidentale.
 • Do not cache thumbnails ('nu pastra in memoria tampon -cache- fisierele afisate ca imagini miniaturizate'). In cazul in care avem intr-un dosar fisiere de tip imagine (poze sau desene) SO va crea cite o imagine miniaturizata ('thumbnail') pentru fiecare fisier in asa fel incit sa nu fim nevoiti sa dechidem fiecare fisier ca sa vedem ce poza contine. Imaginile miniaturizate vor fi afisate in dosar in locul iconitelor obisnuite pentru fisiere. Aceste imagini sint pastrate de SO in memoria tampon si vor fi afisate ori de cite ori deschidem dosarul. Daca bifam optiunea, SO va renunta la stocarea imaginilor miniaturizate si le va crea de fiecare data cind deschidem fisierul, ceea ce va face ca afisarea continutului fisierului sa fie un pic mai greoaie. Este deci recomandat sa nu bifam optiunea.
 •     Display the full path in the address bar ('afiseaza calea de acces completa in bara de adrese'). Ne permite sa vedem care este 'adresa' pe hardisc a unui dosar sau fisier daca bineinteles avem afisata bara de adrese in fereastra WE. Este recomandat sa avem bifata aceasta optiune.
 •     Display the full path in the title bar ('afiseaza calea de acces completa in bara de titlu'). Ne permite sa vedem adresa unui dosar sau fisier in bara de titlu a ferestrei WE. Este recomandat sa bifam aceasta optiune doar daca din considerente de spatiu am ales sa nu afisam bara de adrese. Daca bara de adrese este afisata atunci debifam optiunea, pentru ca bara de titlu sa fie cea care sa contina numele fisierului sau al dosarului care este deschis intr-un anumit moment.
 • Hidden files and folders ('dosare si fisiere ascunse'). Aceste dosare si fisiere (de obicei legate de functionarea unor softuri instalate de noi) sint ascunse privirii utilizatorului pentru ca acesta sa nu le stearga sau mute din greseala, lucru care ar face ca softurile sa nu mai functioneze corespunzator. Optiunea 'Do not show hidden files and folders' este selectata implicit si este recomandata pentru incepatori. Optiunea 'Show hidden files and folders' poate fi selectata daca facem clic in cerculetul din stinga ei si este recomandata pentru utilizatorii avansati. Aceasta ultima optiune este recomandata si pentru ca multi virusi instaleaza in sistem fisiere ascunse, iar daca acestea nu sint afisate nu putem sa le stergem.
 •     Hide file extensions for known file types ('ascunde extensia fisierelor cunoscute - foarte comune'). Aceasta optiune permite sa nu fie afisata extensia unor fisiere des intilnite (de tip text, html, imagine, etc.). Astfel fisierul 'Document.txt' va apare ca avind doar titlul 'Document' si va putea fi recunoscut ca fiind un fisier text dupa iconita sa. Este recomandat ca optiunea de ascundere a extensiilor pentru anumite fisiere sa nu fie bifata, cu alte cuvinte sa fie vizibila extensia pentru toate fisierele. Motivul pentru aceasta alegere este legat de raspindirea unor fisiere infectate cu virusi, care folosesc optiunea de neafisare a extensiei pentru a determina utilizatorul sa faca dublu clic pe ele, lansindu-le astfel in executie. Daca optiunea este bifata, va trebui sa inlaturam bifarea facind clic in casuta din stinga numelui optiunii.
 •     Hide protected operating system files ('ascunde fisierele sistemului de operare care sint protejate implicit'). Fisierele protejate au o importanta deosebita in functionarea corespunzatoare a SO si sint ascunse privirii utilizatorului pentru ca acesta sa nu le stearga sau mute din greseala. Utilizatorii incepatori trebuie sa lase bifata aceasta optiune.Utilizatorii avansati pot sa debifeze optiunea pentru a avea acces la fisierele de sistem.
 • Launch folder windows in a separate process ('lanseaza fiecare fereastra ca un proces separat'). Aceasta optiune se refera la modul in care se aloca resurse de memorie pentru fiecare fereatra deschisa. Daca optiunea este bifata fiecare fereastra va beneficia de resurse separate din memoria sistemului ceea ce va duce la un plus de stabilitate, insa va afecta negativ intr-o oarecare masura performanta sistemului. Recomandarea este sa nu bifam optiunea pentru ca SO este destul de stabil iar un plus de performanta este de dorit. Utilizatorii care apreciaza stabilitatea SO mai presus de orice, trebuie sa bifeze optiunea.
 •     Managing pairs of web pages and folders ('administrarea perechilor de pagini si dosare web'). O pagina web salvata in format complet (text, imagini si alte elemente incluse in pagina) apare ca o pereche formata dintr-un fisier Html (care contine codul Html) si un dosar (care contine imaginile si alte elemente din pagina ca de ex. scripturile). Exista trei optiuni dar este recomandata bifarea primeia dintre ele ('Show and manage the pair as a single file') ceea ce duce la administrarea perechii ca si cum ar fi vorba de un singur fisier. Cu alte cuvinte de cite ori facem o operatie cu unul din elemente (fisier Html sau dosar), ca de exemplu stergere sau mutare, celalalt element va fi inclus si el in actiune (va fi sters sau mutat) chiar daca nu il selectam.
 • 'Remember each folder's view settings' ('SO isi reaminteste optiunile de afisare ale fiecarui dosar in parte'). Aceasta optiune ne permite sa specificam pentru anumite dosare modalitati de afisare particulare, iar SO isi va reaminti preferintele noastre ori de cite ori vom deschide dosarele respective. Putem astfel sa selectam pentru anumite dosare (de ex. pt. cele care contin poze) modalitatea de afisare a fisierelor sub forma de imagini in miniatura ('thumbnails'). SO isi va aminti ca in general preferam afisarea sub forma de lista a fisierelor continute intr-un dosar, dar cu exceptiile de la regula pe care i le indicam in mod explicit. Este recomandata bifarea acestei optiuni.
 •     Restore previous folder windows at logon ('restaureaza fereastra ultimului dosarului deschis la logare'). Aceasta optiune ne permite ca la logare (de ex. atunci cind pornim calculatorul) SO sa deschida automat ultimul dosar pe care l-am deschis in sesiunea anterioara. Este recomandat sa nu bifam aceasta optiune pentru ca este bine ca atunci cind terminam lucrul cu calculatorul sa inchidem toate dosarele, la fel cum atunci cind ne ridicam de la birou este bine sa inchidem toate cartile folosite.
 •     Show Control Panel in My Computer ('afiseaza o scurtatura catre panoul de control atunci cind facem dublu clic pe iconita My Computer de pe suprafata de lucru '). Aceasta optiune este recomandat sa nu o bifam pentru ca accesul la panoul de control este foarte usor si fara aceasta optiune.
 •     Show My Documents on the desktop ('afiseaza o scurtatura catre dosarul 'My Documents' pe suprafata de lucru'). Este recomandat sa debifam aceasta optiune pentru ca accesul la dosarul 'My Documents' este foarte usor tinind cont ca WE afiseaza dupa lansare tocmai continutul acestui dosar si nu are rost sa aglomeram suprafata de lucru cu scurtaturi pe care nu le folosim.
 •     Show encrypted or compressed NTFS files in color ('afiseaza cu nume colorat fisierele comprimate sau criptate de pe partitiile NTFS'). Aceasta optiune ne permite sa evidentiem fisierele comprimate sau criptate care se afla pe partitiile formatate in sistemul NTFS. Pentru ca aceasta optiune sa fie valabila comprimarea si criptarea trebuie facute cu instrumentele oferite de SO Windows XP. Este recomandata bifarea acestei optiuni.
 • Show pop-up description for folders and desktop items ('afiseaza o eticheta cu o mica descriere a dosarelor sau a elementelor de pe suprafata de lucru'). Daca optiunea este selectata, ori de cite ori vom duce cursorul mausului peste un dosar sau o scurtatura va apare o mica eticheta, care explica functia dosarului sau a programului catre care este indreptata scurtatura. De exemplu pentru dosarul 'My Pictures' apare eticheta 'Stores and manages pictures' ('depoziteaza si administreaza imagini'), iar pentru scurtatura catre Internet Explorer apare eticheta 'Finds and displays information and Web sites on the internet'. Trebuie amintit ca pentru fiecare scurtatura pe care o cream avem posibilitatea sa adaugam un mic comentariu care va apare in eticheta. Este recomandata bifarea acestei optiuni.

    Fereastra  file types

    Contine optiuni referitoare la diversele tipuri de fisiere, optiuni legate in special de programele cu care sa fie deschise acestea. Aceste optiuni sint destinate exclusiv utilizatorilor avansati. Utilizatorii incepatori pot sa defineasca programul cu care sa fie deschis un anumit fisier folosind o metoda care va fi descrisa mai jos.

PREZENTARE  GENERALA  A  PROGRAMULUI  WINDOWS  EXPLORER

Introducere

    Windows Explorer are o functie dubla si anume functia de explorator (rasfoitor) de fisiere ('file browser') si functia de administrator de fisiere ('file manager'). Prima functie ne ajuta sa gasim pe hardisc fisierele (dosarele) care ne intereseaza, iar cea de-a doua functie ne permite sa administram (ordonam, mutam, grupam, cream, copiem, decupam, stergem) fisierele sau dosarele dupa cum avem nevoie. Pentru a intelege mai bine functionarea WE vom apela la o analogie si anume vom asemana WE cu o biblioteca. Sa presupunem ca avem o biblioteca complexa formata din mai multe corpuri, unele dintre acestea avind rafturi pentru carti, iar altele avind sertare sau spatii cu utilizare diversa (de ex. pentru asezarea electronicelor audio-video).

    Explorarea  continutului unitatilor  de  stocare

    Interfata Windows Explorer (WE) a fost explicata anterior insa vom reveni pentru a explica mai in amanunt continutul celor doua compartimente ale WE. Compartimentul din stinga prezinta o reproducere simbolica a continutului calculatorului, continut ordonat in general pe un criteriu ierarhic, cu citeva exceptii notabile. Diversele elemente (partitii, dosare, unitati de stocare, etc.) prezente in compartimentul din stinga sint ordonate pe verticala si sint 'legate' unele de altele prin intermediul unor linii punctate care conecteaza iconitele aflate in stinga numelui elementelor. Unele elemente au in stinga numelui lor un semn (+) sau (-) incadrat intr-un mic patrat. Semnul (+) indica faptul ca elementul linga care se afla are incluse in el alte elemente, dar acestea nu sint afisate in compartimentul din stinga. Daca facem clic pe semnul (+) de linga un element, continutul acestuia (de ex. dosare) va fi afisat in compartimentul din stinga sub elementul linga care am facut clic. Semnul (+) se va transforma automat in semn (-) iar elementele nou aparute vor fi legate prin linii punctate de elementul initial. Se spune ca am 'expandat' (extins) continutul elementului respectiv. Operatia inversa este cea de 'comprimare' a continutului si se realizeaza facind clic pe semnul (-). Continutul care tocmai a fost afisat va dispare, iar semnul (-) se va transforma in semn (+). Pentru a intelege mai bine aceasta operatie sa apelam la o analogie. Sa presupunem ca in biblioteca noastra avem un spatiu pe care se afla rafturi pline cu carti, iar acest spatiu poate fi ascuns vederii cu ajutorul a doua panouri culisante de lemn. Noi avem deci posibilitatea fie de a expune spatiul (si cartile continute in el) fie de a-i ascunde continutul, ambele actiunii realizindu-se prin manevrarea panourilor culisante. Indiferent de optiunea noastra cartile vor ramine la locul lor insa in functie de pozitia panourilor vor putea fi vazute sau nu.

    In momentul in care am expandat continutul unui element vedem ca apar niste linii punctate care leaga iconita elementului initial cu iconitele elementelor nou aparute. Aceste linii punctate alcatuiesc o structura arborescenta, adica o structura cu un aspect asemanator coroanei unui copac, in care avem un trunchi din care se desprind niste ramuri principale iar din acestea se desprind ulterior mai multe ramuri secundare care la rindul lor vor da nastere la alte ramuri. In cazul in care expandam continutul unui element vor apare niste elemente secundare, care la rindul lor pot contine alte elemente. Un dosar poate avea mai multe dosare incluse in el, iar fiecare dintre aceste dosare poate contine la rindul lui alte dosare, rezultind deci o structura ierarhica de tip arborescent pe care o afisam sau o ascundem facind clic pe semnul (+) respectiv (-).

    Exemplu de cautare a unui dosar pe hardisc cu ajutorul Windows Explorer

    Pentru a deschide (lansa in executie) un fisier (dosar) de pe hardisc trebuie fie sa ii stim adresa pe dinafara, fie sa il cautam cu ajutorul utilitarului de cautare inclus in SO Windows. Sa presupunem ca dorim sa lansam in executie programul 'NetMeeting' care permite purtarea unei conversatii in mod audio-video-text ('mediataifas' - 'videochat') prin internet. Programul NetMeeting contine mai multe fisiere aflate in dosarul 'NetMeeting' de la adresa C:Program FilesNetMeeting. Lansam in executie exploratorul de fisiere (WE) facind dublu clic pe iconita sa din bara de lansare rapida sau de pe suprafata de lucru. Facem clic pe semnul (+) de linga iconita 'My Computer' aflata in compartimentul din stinga al WE pentru a face sa apara partitiile hardiscului. Facem apoi clic pe semnul (+) de linga iconita 'Partitie 1 (C:)' pentru a afisa continutul partitiei. In fine facem clic pe semnul (+) de linga iconita dosarului 'Program Files'. Va trebui sa derulam continutul dosarului utilizind fie bara de derulare care apare la limita dintre cele doua compartimente, fie rotita mausului si in momentul in care vedem dosarul 'netMeeting' facem clic pe el. Continutul acestuia va fi afisat in compartimentul din dreapta, unde observam fisierul 'Conf.exe' pe care daca facem dublu clic vom lansa in executie programul 'NetMeeting'.

    In general toate programele instalate au cite un dosar cu numele lor aflat in dosarul 'Program Files' si astfel putem gasi foarte usor fisierul executabil care le lanseaza in executie. Exista insa si situatia in care dosarul cu numele programului este inclus intr-un alt dosar care are numele companiei producatoare a softului, acesta din urma find cel inclus in dosarul 'Program Files'. Bineinteles ca exista si programe care si-au instalat dosarul in alta parte si nu in 'Program Files' si pe acestea le gasim folosind utilitarul de cautare din Windows, a carui utilizare va fi explicata intr-un capitol special. Functia de cautare este extrem de utila mai ales in situatia in care stim numele unui fisier, dar nu stim in ce dosar s-ar putea gasi si ne-ar lua mult timp sa verificam cu ajutorul WE fiecare dosar prezent pe hardisc.

Prezentarea arborelui cu dosare ('folder tree') din fereastra Windows Explorer

    Daca facem clic pe toate semnele (+) existente in compartimentul din stinga vom putea sa analizam structura arborescenta si vom remarca faptul ca desi in mare ea respecta criteriul ierarhic, exista si citeva exceptii notabile determinate de faptul ca programatorii care au conceput interfata au pus pe primul plan usurinta in utilizarea acesteia. Vom observa astfel ca structura arborescenta isi are originea in elementul 'Desktop'. Din acesta se desprind patru elemente si anume : 'My Computer', 'My Network Places', 'Recycle Bin' si 'My Documents'. Din elementul 'My Computer' se desprind elementele : '3 1/2 Floppy (A:)', 'Partitia 1 (C:)', 'Partitia 2 (D:)', 'Compact Disc (E:)', 'Control Panel' si in plus daca avem instalat Windows XP apar si elementele 'Shared Documents' si 'User Documents'. Putem avea mai mult de doua partitii pe hardisc si de asemenea putem avea mai multe hardiscuri instalate sau mai multe unitati optice (CD-ROM, CD-RW, etc.) si atunci lista elementelor continute in 'My Computer' se schimba in mod corespunzator. Daca avem instalate doua sisteme de operare (Win ME si Win XP) partitia pe care este instalat Win XP va avea denumirea 'Partitie 3 (E:) iar unitatea optica va figura drept 'Compact Disc (F:)'. 'Din elementul 'My Documents' se desprind de obicei 'My Music', 'My Pictures' dar in functie de programele instalate mai putem avea si 'My Webs', 'My eBooks', etc.

    Elementul unei structuri arborescente din care se desprind celelalte elemente este denumit in domeniul informaticii 'root', termen care tradus inseamna 'radacina'. Analogia cu un copac la care trunchiul (din care se desprind ramurile) isi are originea in radacina este evidenta. Radacina structurii arborescente pare sa fie elementul 'Desktop', insa acesta este pozitionat ca 'radacina' doar din motive de usurare a lucrului cu calculatorul. Elementul 'Desktop' este de fapt un dosar care se gaseste la adresa C:WindowsDesktop, deci el este un element subordonat elementului 'Partitie 1 (C:)'. Tot astfel elementul 'My Documents' este de fapt un dosar care se gaseste la adresa C:My Documents, deci si el este un element subordonat elementului 'Partitie 1 (C:)'.

    Structura arborescenta are citeva elemente primordiale si acestea sint partitiile hardiscului (in cazul de fata C: si D: , eventual si E: daca avem instalat si Win XP) care sint de fapt tot atitea 'radacini' ('roots'). Partitiile cele mai importante sint cele care au instalate pe ele sisteme de operare. Literele A: , C: , D: , etc. care apar linga numele partitiilor sau ale unitatilor de stocare fac parte dintr-o conventie de denumire a acestor elemente care incepe cu unitatile de discheta (A:  - prima unitate, B: - a doua unitate, care nu se mai foloseste in prezent), continua cu partitiile sau/si hardiscurile (C: - prima partitie sau primul hardisc, D: - a doua partitie sau al doilea hardisc, etc.) si se termina cu unitatile optice (CD-ROM, CD-RW - care iau literele alfabetului imediat de dupa literele partitiilor).

Crearea  si  denumirea  dosarelor  si  a  fisierelor

Crearea si denumirea unui dosar

    Crearea unui dosar sau fisier este o operatiune extrem de simpla care se face din citeva clicuri de maus. Sa luam mai intii exemplul crearii unui dosar. In primul rind va trebui sa alegem partitia si eventual dosarul in care sa fie plasat noul dosar (fisier) pe care dorim sa-l cream. Deschidem WE si selectam 'Partitia 1 (C:)' facind clic pe denumirea ei. Apoi facem clic pe titlul meniului 'File' pentru a-l derula si ducem cursorul mausului deasupra primei optiuni, 'New'. Se va deschide un nou meniu la dreapta celui existent si in acest nou meniu va trebui sa facem clic pe optiunea 'Folder' ('dosar'). In compartimentul din dreapta al WE isi va face aparitia un nou dosar avind denumirea temporara 'New Folder'. Numele noului dosar este incadrat de un chenar iar fundalul pe care se afla este de culoare albastra. Scriem (tastam) numele noului dosar, de exemplu 'Diverse' (fara ghilimele). Putem alege orice nume insa este recomandat sa alegem un nume scurt si care sa ofere o idee despre viitorul continut al dosarului. Nu putem folosi urmatoarele caractere atunci cind scriem numele dosarului  / : * ? ' < > | iar SO ne va informa prin intermediul unui mesaj de eroare daca includem unul dintre acestea din greseala in numele noului dosar. Dupa ce am scris numele facem clic cu mausul undeva in afara numelui dosarului iar numele se va permanentiza. Daca ulterior dorim sa schimbam numele dosarului va trebui sa facem clic dreapta pe denumirea lui si apoi din meniul care apare sa facem clic pe optiunea 'Rename' (penultima din lista). Scriem noul nume si facem clic in afara lui dupa ce am terminat de scris. Un dosar nou creat este afisat intotdeauna la coada listei de dosare si fisiere prezenta in compartimentul din dreapta a WE. Dosarul nu apare initial si in lista din compartimentul din stinga, dar acest lucru se va intimpla imediat, daca facem clic pe butonul 'Refresh' din bara de instrumente sau daca facem dublu clic pe dosarul nou creat.

Crearea si denumirea unui fisier

    Crearea unui fisier este putin mai complicata pentru ca exista un singur tip de dosare, dar nenumarate tipuri de fisiere. De obicei atunci cind cream un fisier nou o facem din interiorul unui program, insa pentru anumite tipuri de fisiere este posibila crearea din WE si vom folosi aceasta facilitate pentru a exemplifica modul de creare a unui fisier. Sa luam exemplul crearii unui fisier de tip text. In primul rind va trebui sa alegem partitia si eventual dosarul in care sa fie plasat noul fisier pe care dorim sa-l cream. Deschidem WE si selectam 'Partitia 1 (C:)' facind clic pe denumirea ei iar apoi facem clic pe dosarul 'Diverse' pe care tocmai l-am creat, indicind astfel faptul ca dorim sa plasam noul fisier in dosarul 'Diverse'. Nu conteaza daca facem clic pe iconita dosarului sau pe numele lui insa este mai convenabil sa facem clic pe nume. Apoi facem clic pe titlul meniului 'File' pentru a-l derula si ducem cursorul mausului deasupra primei optiuni, 'New'. Se va deschide un nou meniu la dreapta celui existent si in acest nou meniu va trebui sa facem clic pe optiunea 'Text Document'. In compartimentul din dreapta al WE isi va face aparitia un nou fisier avind denumirea temporara 'New Text Document.txt'. Numele noului fisier este incadrat de un chenar iar fundalul pe care se afla este de culoare albastra. Scriem (tastam) numele noului fisier, de exemplu 'Opinii.txt' (fara ghilimele). Putem alege orice nume insa este recomandat sa alegem un nume scurt si care sa ofere o idee despre viitorul continut al fisierului. Nu putem folosi urmatoarele caractere atunci cind scriem numele fisierului  / : * ? ' < > | iar SO ne va informa daca includem unul dintre acestea din greseala in numele fisierului. Dupa ce am scris numele facem clic cu mausul undeva in afara numelui fisierului, iar numele se va permanentiza. Daca ulterior dorim sa schimbam numele fisierului va trebui sa facem clic dreapta pe numele lui si apoi din meniul care apare sa facem clic pe optiunea 'Rename' (penultima din lista). Scriem noul nume si facem clic in afara lui dupa ce am terminat.

    In cazul fisierelor este foarte important sa nu uitam sa scriem extensia lor, in cazul prezentat ea fiind 'txt' (fara ghilimele). Extensia se scrie dupa ce am scris numele fisierului si am adaugat un punct dupa acesta. Intre punctul de dupa numele fisierului si extensie nu trebuie sa se afle nici un spatiu liber. Extensia este de obicei formata dintr-un grup de trei litere (uneori patru), care ne indica programele care pot folosi fisierul. Un fisier de tip text poate fi folosit de un program special (editor de text) insa nu si de un program care ne permite sa ascultam muzica. Invers, un fisier care contine o melodie are de obicei extensia 'mp3' si el poate fi deschis de un editor de text insa rezultatul este o pagina plina de semne ininteligibile. Fisierul de tip 'mp3' trebuie deschis cu un program special (de exemplu Windows Media Player) care va interpreta continutul fisierului in asa fel incit sa putem auzi melodia la boxele atasate calculatorului. Extensia permite deci diferentierea fisierelor si de asemenea ne indica tipul de program cu care trebuie deschis fisierul. Daca uitam sa adaugam extensia atunci cind numim (sau redenumim) un fisier, sistemul de operare ne va aduce in prim plan un mesaj de eroare in care este spus : 'If you change a filename extension, the file might become unusable. Are you sure you want to change it?' (' Daca schimbati extensia unui fisier acesta poate deveni inutilizabil. Sinteti sigur ca doriti sa schimbati extensia?'). Va trebui sa facem clic pe butonul 'No' si sa scriem corect numele fisierului urmat de un punct si apoi de extensie. Un fisier de tip text cu numele 'Opinii.txt' poate fi redenumit 'Idei.mp3' insa deschiderea lui cu programul WMP nu va insemna ca vom auzi o melodie in boxe. Din aceasta cauza este bine sa fim atenti cind redenumim fisierele in asa fel incit sa pastram extensia originala

Mutarea  si  copierea  dosarelor  si  a  fisierelor

Generalitati

    Dosarele si fisierele create de noi in exemplul de mai sus pot fi mutate oriunde in cadrul partitiilor de pe hardisc, iar functionalitatea lor nu va avea de suferit. Pe de alta parte, in momentul in care instalam un program acesta isi va pune dosarul principal (in care sint incluse dosarele si fisierele necesare pentru functionarea programului) la o anumita adresa de pe una din partitiile hardiscului. In acest caz nu este indicat sa mutam dosarul principal (sau oricare dintre subdosare sau fisiere) al programului pentru ca acesta nu va mai functiona. Ca o regula generala putem sa mutam orice dosare sau fisiere create de noi din WE sau din cadrul unui program oarecare, dar nu este indicat sa mutam dosarele si fisierele existente in dosarul principal al unui anumit program. De asemenea nu trebuie sa mutam dosarele de sistem (C:Windows , C:Program Files) sau subdosarele si fisierele continute in acestea.

    Procedura de mutare a unui fisier sau dosar

    Mutarea unui dosar sau fisier se poate face in sase moduri iar alegerea unuia dintre acestea sta la latitudinea fiecarui utilizator. Primul mod presupune utilizarea butoanelor 'Cut' si 'Paste' din bara de instrumente ('Toolbar') a WE, al doilea mod presupune utilizarea comenzilor 'Cut' si 'Paste' din meniul contextual care apare atunci cind facem clic dreapta pe un dosar sau fisier, al treilea mod presupune folosirea comenzilor 'Cut' si 'Paste' existente in bara de meniuri ('Menubar') a WE, al patrulea mod presupune folosirea metodei 'trage si da drumul', al cincilea mod presupune utilizarea combinatiilor de taste (Ctrl+X = Cut ; Ctrl+V = Paste) si al saselea mod presupune folosirea butonului 'Move To' din bara de instrumente. Timpul de transfer (prin mutare sau copiere) a unor dosare (fisiere) depinde de marimea acestora, fiind in general destul de scurt insa putind ajunge la citeva minute pentru dosarele (fisierele) foarte mari.

    Sa luam ca exemplu mutarea fisierului 'Opinii.txt' creat anterior din dosarul 'Diverse' intr-un alt dosar. Pentru aceasta va trebui sa cream un nou dosar numit 'Temp' (de la temporar) tot in Partitia 1 (C:). Dupa crearea noului dosar va trebui sa-l afisam in compartimentul sting al WE si pentru aceasta fie facem clic pe butonul 'Refresh' din bara de instrumente, fie facem dublu clic pe dosarul 'Temp' afisat in compartimentul din dreapta al WE.

 •     Metoda 1: Procesul de mutare a fisierului incepe prin selectarea dosarului 'Diverse' (in care se afla fisierul) facind clic pe numele dosarului. Continutul acestuia (fisierul 'Opinii.txt') va fi afisat in compartimentul drept al WE. Facem clic pe numele fisierului pentru a-l selecta si apoi facem clic pe butonul 'Cut' ('Decupeaza') din bara de instrumente. Urmatoarea manevra este sa facem clic pe dosarul 'Temp', in care dorim sa mutam fisierul si in final sa facem clic pe butonul 'Paste' ('Lipeste'). Fisierul isi va face aparitia in dosarul 'Temp', asa cum se vede din compartimentul drept al WE. Daca vom face clic pe dosarul 'Diverse' vedem ca acesta nu mai contine fisierul 'Opinii.txt', lucru evident pentru ca fisierul a fost mutat in dosarul 'Temp'. Succesiunea de evenimente care au loc in cazul mutarii unui fisier (dosar) include si folosirea unei functii a calculatorului care nu este atit de evidenta pentru utilizatorul incepator. Aceasta functie se numeste 'memoria Clipboard' si ea se interpune intre etapele de decupare si lipire a fisierului. De fapt in momentul in care noi facem clic pe butonul 'Cut', iconita fisierului selectat isi pierde din luminozitate capatind o nuanta gri - palid care ne semnaleaza faptul ca fisierul a fost copiat in memoria Clipboard. In momentul in care facem clic pe butonul 'Paste' fisierul copiat in memorie este lipit in noua locatie, iar fisierul de la vechea locatie este sters. Memoria 'Clipboard' ('clip' - clema, 'board' - plansa) si-a luat numele de la planseta (dotata cu o clema metalica la partea ei superioara) care este folosita in birouri pentru a transporta documente din hirtie.
 •     Metoda 2 : Selectam dosarul ('Diverse') in care se afla fisierul pe care vrem sa-l mutam facind clic pe numele dosarului pentru ca sa fie afisat continutul lui in compartimentul din dreapta al WE. Ducem cursorul mausului peste numele fisierului ('Opinii.txt') pe care dorim sa-l mutam si facem clic dreapta pe el. Va apare un meniu (numit 'meniu contextual') care contine mai multe optiuni si in care facem clic pe optiunea 'Cut'. Apoi ducem cursorul mausului peste numele dosarului in care vrem sa mutam fisierul ('Temp'), facem clic dreapta pe el iar din meniul care apare facem clic pe optiunea 'Paste'. Fisierul va fi mutat instantaneu din dosarul initial ('Diverse') in dosarul de destinatie ('Temp').
 •     Metoda 3 : Selectam dosarul ('Diverse') in care se afla fisierul pe care vrem sa-l mutam facind clic pe numele dosarului pentru ca sa fie afisat continutul lui in compartimentul din dreapta al WE. Ducem cursorul mausului peste numele fisierului ('Opinii.txt') pe care dorim sa-l mutam si facem clic (cu butonul sting al mausului) pe el pentru a-l selecta. Copiem fisierul in memoria 'Clipboard' facind clic pe meniul 'Edit' din bara de instrumente si apoi pe optiunea 'Cut'. Selectam dosarul de destinatie a fisierului ('Temp') facind clic pe el. Lipim in acest dosar fisierul copiat in memorie facind clic pe meniul 'Edit' si apoi pe optiunea 'Paste'.
 •     Metoda 4 : Selectam dosarul ('Diverse') in care se afla fisierul pe care vrem sa-l mutam facind clic pe numele dosarului pentru ca sa fie afisat continutul lui in compartimentul din dreapta al WE. Ducem cursorul mausului peste numele fisierului ('Opinii.txt') pe care dorim sa-l mutam si facem clic (cu butonul sting al mausului) pe el pentru a-l selecta. Tinem butonul sting al mausului apasat si 'tragem' fisierul din compartimentul din dreapta al WE in cel din stinga deasupra numelui dosarului de destinatie. In momentul in care numele dosarului de destinatie apare pe un fundal colorat (albastru) inseamna ca dosarul este selectat si ca urmare putem sa dam drumul butonului mausului. Fisierul este 'lasat sa cada' ('dropped') in noul dosar si operatiunea de mutare s-a incheiat. Atentie, metoda 4 asa cum a fost descrisa mai sus este valabila doar pentru a muta un fisier dintr-un dosar in altul in conditiile in care ambele dosare se gasesc pe aceeasi partitie. Daca dosarele se afla pe partitii diferite fisierul initial nu va fi mutat ci va fi copiat, adica la final se va afla atit in dosarul de origine cit si in dosarul de destinatie (sub forma de copie identica, bineinteles). Daca dorim sa mutam un fisier de pe o partitie pe alta prin metoda 'trage si da drumul' va trebui sa tinem apasata tasta Shift pe timpul desfasurarii manevrei de tragere. Dupa ce am dat drumul fisierului in dosarul de destinatie eliberam tasta Shift.
 •     Metoda 5 : Selectam dosarul ('Diverse') in care se afla fisierul pe care vrem sa-l mutam facind clic pe numele dosarului pentru ca sa fie afisat continutul lui in compartimentul din dreapta al WE. Ducem cursorul mausului peste numele fisierului ('Opinii.txt') pe care dorim sa-l mutam si facem clic (cu butonul sting al mausului) pe el pentru a-l selecta. Copiem fisierul in memoria 'Clipboard' apasind in acelasi timp pe tastele Ctrl si X. Este recomandat sa apasam intii pe tasta Ctrl si sa o tinem apasata iar apoi sa apasam o data pe tasta X dupa care dam drumul ambelor taste. Combinatia Ctrl + X este usor de retinut pentru ca X semana cu o foarfeca iar actiunea rezultata este tocmai aceea de decupare, pentru care in viata reala folosim foarfeca. Selectam dosarul de destinatie a fisierului ('Temp') facind clic pe el. Lipim in acest dosar fisierul copiat in memorie apasind in acelasi timp pe tastele Ctrl si V. Combinatia Ctrl + V este usor de retinut pentru ca V semana cu o clema iar actiunea rezultata este tocmai aceea de lipire (fixare), care seamana cu actiunea de prindere a unui document cu o clema pe o planseta.
 •     Metoda 6 : Selectam dosarul ('Diverse') in care se afla fisierul pe care vrem sa-l mutam facind clic pe numele dosarului pentru ca sa fie afisat continutul lui in compartimentul din dreapta al WE. Ducem cursorul mausului peste numele fisierului ('Opinii.txt') pe care dorim sa-l mutam si facem clic (cu butonul sting al mausului) pe el pentru a-l selecta. Facem clic pe butonul 'Move To' din bara de instrumente si va apare o minifereastra intitulata 'Browse to Folder'. In aceasta minifereastra va trebui sa alegem dosarul in care dorim sa mutam fisierul procedind ca si cum ne-am afla in WE, adica navigind prin continutul dosarelor asa cum a fost explicat mai inainte. Cind am gasit dosarul de destinatie facem clic pe el si apoi facem clic pe butonul 'OK' din josul miniferestrei si fisierul va fi mutat instantaneu. Putem chiar sa cream un nou dosar in minifereastra de explorare daca dorim acest lucru. Daca alegem sa folosim aceasta metoda in mod predominant este recomandat sa marim minifereastra pentru ca gasirea dosarului de destinatie sa fie mai usoara. Ducem cursorul mausului peste coltul din dreapta jos al miniferstrei si in momentul in care acesta se transforma intr-o sageata bidirectionala facem clic pe butonul sting si il tinem apasat. Apoi deplasam mausul in pe orizontala, verticala sau in diagonala iar cind ajungem la dimensiunea dorita a ferestrei dam drumul butonului mausului. Windows va retine marimea ferestrei si o va afisa in mod corespunzator de fiecare data. Aceasta metoda functioneaza doar daca selectarea dosarelor sau fisierelor se face in compartimentul din dreapta al WE. Un dosar selectat in compartimentul din stinga nu va putea fi mutat cu aceasta metoda.

    Fiecare utilizator poate sa-si aleaga ce metoda doreste pentru mutarea dosarelor (fisierelor) insa metoda 1 este cea mai buna pentru ca este foarte simpla si foarte putin predispusa la greseli. Metoda 4 este cea mai eleganta insa necesita un pic de antrenament dar chiar si asa poate predispune la greseli, mai ales in cazul in care trebuie sa mutam mai multe dosare si fisiere iar mausul este murdar pe dinauntru si miscarea sa este lipsita de precizie. Metoda 6 este si ea foarte usor de pus in practica daca tinem cont ca selectarea dosarelor si fisierelor trebuie facuta intotdeauna in compartimentul din dreapta al WE.

   

Mutarea mai multor dosare sau fisiere dintr-o data

Pentru a exemplifica aceasta actiune trebuie sa cream in dosarul 'Temp' mai multe fisiere de tip text  ( de ex. 'Idei.txt', 'Articole.txt', 'Argumente.txt', etc.) care sa se adauge fisierului deja mutat ('Opinii.txt). Selectarea tuturor fisierelor dintr-un dosar sau doar a unora dintre ele se face de obicei folosind mausul in combinatie cu tastele Shift si Ctrl.

    Daca dorim sa selectam toate fisierele va trebui sa facem clic pe primul dintre ele, sa apasam tasta Shift si sa o tinem apasata, apoi sa facem clic pe ultimul fisier. Rezultatul este ca toate fisierele vor fi selectate si putem sa dam drumul tastei Shift, ele vor ramine selectate. Metoda prezentata nu este foarte comoda in cazul in care dosarul contine foarte multe fisiere (zeci sau chiar sute). O alta metoda, mai eleganta si mai putin predispusa la erori este sa selectam un fisier oarecare din dosar facind clic pe el, apoi sa facem clic pe meniul 'Edit' si in final sa facem clic pe optiunea 'Select All' din acest meniu. O alternativa este sa folosim combinatia de taste Ctrl+A (apasam in acelasi timp pe tastele Ctrl si A) in loc de optiunea 'Select All' in momentul in care dorim sa selectam toate elementele dintr-un dosar. Aceasta metoda este recomandata cind avem dosare cu foarte multe fisiere. Combinatia de taste Ctrl+A este usor de retinut pentru ca in engleza 'All' inseamna 'tot' ('toate'), deci litera 'A' din Ctrl+A vine de la 'All'.

    Daca dorim sa selectam numai anumite fisiere dintr-un dosar exista doua situatii si anume ca fisierele sa fie situate unul dupa celalat in lista de fisiere sau sa fie situate la intimplare in lista. In primul caz facem clic pe primul fisier care trebuie selectat, apasam si tinem apasata tasta Shift si apoi facem clic pe ultimul fisier care trebuie selectat. In cazul in care fisierele sint 'imprastiate' in dosar va trebui sa facem clic pe unul din fisiere (de preferinta primul), sa apasam tasta Ctrl si sa o tinem apasata si apoi sa facem clic pe celelalte fisiere care trebuie selectate. Dupa ce le-am selectat pe toate dam drumul tastei Ctrl, iar fisierele vor ramine selectate. Daca vrem sa mutam toate fisierele dintr-un dosar cu exceptia a citeva (doua sau trei) selectam dosarele pe care nu vrem sa le mutam, facem clic pe meniul 'Edit' si apoi pe optiunea 'Invert Selection' ('inverseaza selectia') din acesta. Rezultatul va fi ca dosarele selectate de noi vor fi deselectate, iar toate celelalte vor fi selectate si gata de a fi mutate. In toate cazurile prezentate daca am gresit selectia fisierelor (am selectat fisiere pe care nu vrem sa le mutam) putem sa facem clic oriunde in compartimentele WE si fisierele vor fi deselectate, iar noi vom putea sa reluam selectia cu mai multa atentie pentru a nu gresi inca o data.

    Mutarea mai multor dosare sau fisiere (dupa selectarea lor) se face similar cu mutarea unui singur fisier si este recomandata folosirea metodei 1.

    Mutarea dosarelor se face similar cu mutarea fisierelor insa trebuie tinut minte ca in timp ce un dosar poate gazdui fisiere, un fisier nu poate gazdui dosare. Cu alte cuvinte putem muta un dosar doar in alt dosar, nu putem muta un dosar intr-un fisier. Sa luam ca exemplu mutarea dosarului 'Diverse' in dosarul 'Temp'. Facem clic pe dosarul 'Diverse' si apoi pe butonul 'Cut'. Dosarul este copiat in memoria 'Clipboard'. Pentru a-l muta definitiv facem clic pe dosarul 'Temp' si apoi pe butonul 'Paste'. Bineinteles ca putem sa folosim si metoda de tragere a dosarului 'Diverse' peste dosarul 'Temp' si sa-i dam drumul peste acesta, rezultatul va fi acelasi.

Copierea  dosarelor si a fisierelor

    Copierea unui fisier (dosar) este similara actiunii de mutare insa in acest caz la final fisierul (dosarul) se va afla atit in dosarul de origine cit si in dosarul de destinatie (sub forma de copie identica, bineinteles). Cele sase metode descrise mai sus se aplica si in cazul copierii, cu diferenta ca in locul butonului sau optiunii cu numele 'Cut' ('decupeaza') se va apela la butonul sau optiunea cu numele 'Copy' ('copiaza') din bara de instrumente, bara de meniuri sau meniul contextual. Daca dorim sa folosim tastatura pentru a copia un dosar sau fisier trebuie sa apasam in acelasi timp pe tastele Ctrl si C, combinatie usor de retinut pentru ca litera C este cea cu care incepe cuvintul 'copiere'. Evident ca pentru a lipi fisierul copiat trebuie sa apasam in acelasi timp tastele Ctrl si V in momentul in care am selectat dosarul de destinatie. Pentru a copia un fisier (dosar) putem folosi si butonul 'Copy To' din bara de instrumente, procedura fiind similara cu cea pentru mutare descrisa mai sus.

    Metoda 'trage si da drumul' folosita in cazul copierii dosarelor si fisierelor este putin diferita ca in cazul mutarii acestora. Daca dorim sa copiem un fisier dintr-un dosar in altul, ambele fiind situate pe aceeasi partitie, va trebui sa tinem apasata tasta Ctrl pe timpul desfasurarii manevrei de tragere. Dupa ce am dat drumul fisierului in dosarul de destinatie eliberam tasta Ctrl. Daca dorim sa copiem un fisier din dosarul de origine intr-un dosar de pe alta partitie, tragem fisierul peste dosarul de destinatie si ii dam drumul. De fiecare data cind folosim manevra de tragere in mod corect pentru a copia un fisier (dosar), observam ca atunci cind ducem fisierul peste dosarele continute in partitia de destinatie apare un mic semn (+) la baza cursorului mausului. Daca tragem fisierul peste o zona in care nu-i putem da drumul, apare un mic cerc barat in loc de cursorul mausului.

    Nu putem muta sau copia un fisier intr-un dosar in care se afla deja un fisier cu acelasi nume si aceeasi extensie cu a fisierului pe care dorim sa-l mutam. De exemplu sa presupunem ca in dosarul 'Temp' se afla deja un fisier cu numele 'Opinii.txt' (sau 'opinii.txt') de a carui existenta noi nu stim pentru ca dosarul contine zeci de fisiere. La incercarea noastra de a muta (copia) fisierul 'Opinii.txt' aflat initial in dosarul 'Diverse' sistemul de operare va afisa o minifereastra cu mesajul de eroare urmator : 'This folder already contains a file with the name 'Opinii.txt'. Would you like to replace the existing file with this one?' ('Acest dosar contine deja un fisier cu numele 'Opinii.txt'. Doriti sa inlocuiti fisierul existent cu acesta [cel pe care intentionam sa-l mutam]'). Avem doua optiuni in minifereastra si anume butoanele 'Yes' ('Da') si 'No' ('Nu'). Este recomandat sa facem clic pe butonul 'No' si sa investigam situatia deschizind fisierul existent pentru a-l compara cu cel pe care dorim sa-l mutam. In cazul in care fisierele au un continut asemanator dar nu sint identice putem sa redenumim unul din ele 'Opinii1.txt' sau in ceva asemanator pentru a rezolva situatia aparuta.

Nu putem muta un fisier (dosar) in dosarul in care se afla deja. In cazul in care incercam (de cele mai multe ori din greseala) aceasta manevra, va apare o minifereastra cu titlul 'Error Moving File or Folder' si cu mesajul de eroare : 'Cannot move [File Name]; The source and destination filenames are the same'. Facem clic pe butonul 'OK' pentru a face sa dispara minifereastra si va trebui sa fim mai atenti la urmatoarea incercare de mutare a unui fisier (dosar). Putem insa sa copiem un fisier (dosar) in dosarul in care se afla deja. Pentru a nu se crea un conflict cu numele fisierului (dosarului) deja existent copiile vor avea nume alese automat de SO de forma 'Copy (n) of [File Name]' unde (n) este un numar iar 'File Name' este numele fisierului de copiat. Bineinteles ca putem sa schimbam oricind numele copiilor cu ce dorim noi, in afara numelui fisierului original

Stergerea  dosarelor  si  a  fisierelor

Generalitati

    Dosarele si fisierele create de noi sau create de catre programele instalate pe hardisc sint in marea lor majoritate utile si nu trebuie sterse. Pe de alta parte, pe fiecare hardisc exista un numar de dosare si fisiere care sint inutile, fie pentru ca nu le mai folosim, fie pentru ca programele carora le apartineau au fost dezinstalate. Aceste dosare si fisiere trebuie sterse pentru a face loc unora noi, de care avem nevoie. Chiar daca avem destul spatiu pe hardisc este recomandat sa stergem dosarele si fisierele care nu mai sint folosite nici de noi insine, nici de programele instalate.

    Procesul de stergere a unui dosar sau fisier este foarte simplu si pentru un plus de siguranta implica folosirea 'Containerului de Reciclare' ('Recycle Bin'). Denumirea acestuia sugereaza functia sa si anume aceea de a pastra si eventual a recicla continutul sau. In lumea reala exista containere in care trebuie depuse materialele reciclabile (hirtie, sticla, plastic, etc.) iar in momentul in care containerul s-a umplut continutul sau este sortat de o persoana specializata si impartit in doua categorii si anume produse care pot fi refolosite prin prelucrare ulterioara si produse care din anumite motive nu mai pot fi reciclate si ca urmare sint distruse. Containerul de reciclare poate fi denumit prescurtat 'recontainerul'.

    Containerul de reciclare din SO Windows este un dosar special in care sint depozitate fisierele (dosarele) de care nu mai avem nevoie, pina in momentul in care ne decidem sa le stergem complet de pe hardisc. Cu alte cuvinte, avem posibilitatea sa punem 'la pastrare' pentru cit timp dorim fisierele (dosarele) carora nu le mai intrevedem nici o utilitate, avind ulterior doua optiuni si anume sa le stergem (daca ne-am convins ca sint inutile) sau sa le repunem la locul initial (daca ne dam seama ca avem totusi nevoie de ele).

    Procedura de stergere a unui fisier sau dosar

    Modalitatile de stergere a dosarelor (fisierelor) sint variate si putem sa o alegem pe cea mai eficienta pentru noi. Trebuie tinut minte faptul ca un dosar poate contine la rindul sau dosare sau fisiere. Inainte de a sterge un dosar trebuie sa il inspectam pentru ultima data, ca sa ne asiguram ca nu mai avem nevoie de nici unul din elementele continute in acesta. Timpul de transfer in recontainer al dosarelor (fisierelor) sterse depinde de marimea insumata a acestora, fiind in general foarte scurt insa putind ajunge la citeva minute pentru dosarele (fisierele) foarte mari.

 • Metoda 1 : Selectam in Windows Explorer dosarul (fisierul) pe care dorim sa-l stergem facind clic pe numele sau. Apoi facem clic pe butonul 'Delete' ('Sterge') din bara de instrumente. Va apare o minifereastra cu titlul 'Confirm Folder Delete' si cu urmatorul text : 'Are you sure you want to remove the folder [Nume Dosar] and move all its contents to the Recycle Bin?' ('Sinteti sigur ca doriti sa inlaturati dosarul [Nume Dosar] si sa mutati tot continutul sau in Containerul de Reciclare?'). Va trebui sa facem clic pe butonul 'Yes' daca dorim cu adevarat sa stergem dosarul sau pe butonul 'No' daca nu sintem siguri ca ar trebui sa-l stergem. Dupa ce ne-am dat acordul pentru ca dosarul sa fie sters, acesta va fi mutat in recontainer. Procesul de stergere a unui fisier este asemanator cu cel al stergerii unui dosar, cu citeva mici deosebiri legate de titlul miniferestrei care este de aceasta data 'Confirm File Delete' si de textul acesteia.
 • Metoda 2 : Selectam in Windows Explorer dosarul (fisierul) pe care dorim sa-l stergem facind clic stinga pe numele sau. Avind dosarul selectat facem apoi clic dreapta pe el. Va apare un meniu (numit 'meniu contextual') care contine mai multe optiuni si in care facem clic pe optiunea 'Delete'. La aparitia ferestrei de confirmare facem clic pe butonul 'Yes' si dosarul (fisierul) va fi mutat in recontainer. Daca avem de sters doar un singur dosar (fisier) putem face direct clic dreapta pe el pentru a face sa apara meniul contextual.
 • Metoda 3 : Selectam in Windows Explorer dosarul (fisierul) pe care dorim sa-l stergem facind clic stinga pe numele sau. Facem clic pe meniul 'File' din bara de meniuri pentru a-l afisa si apoi facem clic pe optiunea 'Delete' din acesta. La aparitia ferestrei de confirmare facem clic pe butonul 'Yes' si dosarul (fisierul) va fi mutat in recontainer.
 • Metoda 4 : Selectam in Windows Explorer dosarul (fisierul) pe care dorim sa-l stergem facind clic stinga pe numele sau. Avind dosarul selectat apasam tasta 'Delete' (aflata pe tastatura deasupra tastelor cu sageti). La aparitia ferestrei de confirmare facem clic pe butonul 'Yes' si dosarul (fisierul) va fi mutat in recontainer.
 •     Metoda 5 : In Windows Explorer ducem cursorul mausului peste numele dosarului (fisierului) pe care dorim sa-l stergem si facem clic (cu butonul sting al mausului) pe el pentru a-l selecta. Tinem butonul sting al mausului apasat si 'tragem' fisierul din compartimentul din dreapta al WE in cel din stinga deasupra dosarului 'Recycle Bin' (din orice partitie). In momentul in care numele recontainerului apare pe un fundal colorat (albastru) inseamna ca putem sa dam drumul butonului mausului. Fisierul este 'lasat sa cada' ('dropped') in containerul de reciclare si operatiunea de stergere s-a incheiat. Daca folosim aceasta metoda vom observa ca minifereastra de confirmare a stergerii nu mai apare deci am incheiat operatia cu mai putine clicuri de maus.

    Stergerea mai multor dosare si/sau fisiere se face dupa selectarea lor cu ajutorul tastelor Shift sau Ctrl asa cum a fost explicat mai sus la operatia de mutare. Procesul de stergere are loc in acest caz similar cu stergerea unui singur dosar (fisier) cu citeva mici deosebiri legate de titlul miniferestrei de confirmare ('Confirm Multiple File Delete') si de textul acesteia : 'Are you sure you want to send these [numarul elementelor] items to the Recycle Bin?'

    Recuperarea  dosarelor si a fisierelor sterse

    In toate situatiile expuse mai sus dosarele (fisierele) nu sint de fapt sterse de pe hardisc, ci sint mutate in recontainer ('Recycle Bin') de unde le putem recupera daca dorim acest lucru. Continutul dosarului 'Recycle Bin' este accesibil la fel ca al oricarui alt dosar de pe hardisc. Daca facem dublu clic pe iconita 'Recycle Bin' de pe suprafata de lucru va apare o fereastra cu continutul recontainerului. Exista si alternativa sa facem clic dreapta pe iconita 'Recycle Bin' (de pe suprafata de lucru) si apoi din meniul contextual care apare sa facem clic pe optiunea 'Open' (va apare o fereastra identica cu cea de mai sus) sau 'Explore' (va apare o fereastra WE in care este selectat dosarul 'Recycle Bin'). In aceste ferestre putem face operatiile de restaurare, mutare sau stergere definitiva a elementelor continute in recontainer. Orice dosar sau fisier din recontainer poate fi restaurat in pozitia initiala, poate fi mutat in orice alt dosar de pe hardisc sau poate fi sters definitiv fara posibilitatea de recuperare ulterioara.

    Restaurarea unui dosar (fisier) sters presupune mutarea sa din recontainer in dosarul in care s-a aflat initial. Pentru a restaura un dosar (fisier) aflat in 'Recycle Bin' facem clic stinga pe el pentru a-l selecta si apoi facem clic dreapta pentru a face sa apara meniul contextual. Din acest meniu facem clic pe optiunea 'Restore' si dosarul va fi mutat din recontainer in pozitia sa initiala de pe hardisc. Exista si alternativa (dupa ce am selectat elementele pe care dorim sa le restauram) de a face clic pe meniul 'File' din fereastra WE si apoi sa facem clic pe optiunea 'Restore' din acesta. Daca dosarul initial nu mai exista el va fi recreat in urma operatiei de restaurare, urmind sa contina doar elementul (elementele) recuperat din recontainer. Pe de alta parte avem si posibilitatea de a muta un element din recontainer in orice dosar de pe hardisc cu ajutorul operatiei de mutare, care a fost explicata mai sus.

Toate operatiile cu elementele din recontainer pot fi facute si din fereastra Windows Explorer.

    Stergerea  definitiva a dosarelor si fisierelor continute in 'RECYCLE BIN'

    Dosarele si fisierele depozitate in recontainer pot fi sterse definitiv, printr-o procedura automata sau manuala. Containerul de reciclare are o capacitate fixa, care este stabilita initial (dupa instalarea SO) la 10 % din dimensiunea hardiscului. Pe fiecare partitie vom avea un dosar 'Recycled' cu dimensiunea egala cu 10 % din numarul de megabytes (MB) pe care ii are partitia. In momentul in care dimensiunea insumata a tuturor dosarelor si fisierelor depozitate in recontainer depaseste spatiul alocat acestuia, atunci o parte din cele mai vechi dosare (fisiere) depozitate vor fi sterse definitiv in mod automat, in asa fel incit sa fie facut loc pentru alte dosare care urmeaza sa fie depozitate de acum incolo.

    Utilizatorii avansati pot sa apeleze si la optiunea de stergere definitiva a dosarelor si fisierelor, care presupune 'suntarea' recontainerului. Cu alte cuvinte, in momentul in care stergem un dosar (fisier) de exemplu din fereastra WE, elementul respectiv nu mai este depozitat in recontainer ci este sters definitiv in mod direct. Aceasta optiune nu se afla in vigoare in mod normal dar poate fi activata foarte usor din multifereastra de configurare (vezi mai jos) daca bifam optiunea 'Do not move files to the Recycle Bin. Remove files immediately when deleted' ('Nu muta fisierele in containerul de reciclare. Inlatura definitiv si in mod direct fisierele care sint sterse')

    Stergerea definitiva se poate face si in mod manual daca facem clic dreapta pe iconita 'Recycle Bin' de pe suprafata de lucru (sau din WE) si apoi in meniul care apare facem clic pe optiunea 'Empty Recycle Bin' ('goleste containerul de reciclare'). Va apare o minifereastra de confirmare in care sintem intrebati daca sintem siguri ca dorim sa stergem toate elementele (dosare si fisiere) din container. Facem clic pe butonul 'Yes' si intreg continutul recontainerului va fi sters definitiv. Daca dorim sa stergem definitiv numai anumite fisiere si dosare depozitate in recontainer, va trebui sa facem dublu clic pe iconita 'Recycle Bin' si apoi sa selectam elementele destinate stergerii. Dupa selectare facem clic pe iconita 'Delete' si operatiunea va fi indeplinita instantaneu. Stergerea selectiva se poate face bineinteles si din Windows Explorer.

Configurarea containerului de reciclare

    Fiecare utilizator poate specifica o capacitate diferita pentru containerul de reciclare, in functie de nevoile sale particulare. Pentru aceasta va trebui sa facem clic dreapta pe iconita 'Recycle Bin' de pe suprafata de lucru (sau din WE) si apoi din meniul care apare sa facem clic pe optiunea 'Properties'. Va apare multifereastra de configurare a recontainerului, iar in prim plan se afla fereastra 'Global', unde trebuie sa bifam una din cele doua optiuni care se exclud una pe cealalta si anume: 'Configure drives independently' ('Configureaza partitiile in mod independent una de cealalta') si 'Use one setting for all drives' ('Foloseste aceeasi configuratie pentru toate partitiile'). In mod normal este selectata deja optiunea a doua, iar spatiul care este alocat pentru depozitarea dosarelor si fisierelor este de 10 % din capacitatea fiecarei partitii. Sub optiuni se gaseste o rigla pe care se afla un glisor. Facem clic pe glisor, tinem apasat butonul mausului si il mutam la dreapta sau la stinga pentru a mari sau micsora spatiul din fiecare partitie alocat recontainerului.

    Utilizatorii care doresc sa foloseasca numai o partitie anume pentru depozitarea fisierelor sterse sau care nu doresc sa aloce un spatiu prea mare recontainerului trebuie sa bifeze prima optiune, cea care le permite sa configureze spatiul alocat pe fiecare partitie in parte si apoi sa faca clic pe butonul 'Apply'. Apoi va trebui sa faca clic pe rind pe titlul ferestrelor partitiilor din multifereastra de configurare si sa procedeze similar ca in fereastra 'Global' pentru a aloca spatiu in scopul depozitarii fisierelor sterse. Dupa mutarea glisorului pe riglele tuturor partitiilor in asa fel incit sa fie obtinuta configuratia dorita va trebui sa se faca clic pe butonul 'Apply' sau pe butonul 'OK'.

    Utilizatorii avansati pot debifa optiunea 'Display delete confirmation dialog' ('Afiseaza dialogul de confirmare a stergerii') si in acest fel minifereastra de confirmare a stergerii nu va mai apare, stergerea (mutarea in recontainer) facindu-se mai rapid. Aceasta varianta de configurare poate insa predispune la greseli, de aceea nu este recomandata pentru utilizatorii incepatori.

Cazuri particulare de stergere a unor fisiere

    Toate dosarele si fisierele create de noi sau aparute in urma instalarii unor programe pot fi sterse temporar (mutate in recontainer) sau definitiv. Un fisier executabil nu poate fi insa sters daca se afla in functiune in momentul incercarii de stergere. Daca incercam acest lucru, va apare un mesaj de eroare cu titlul 'Error deleting file or folder' si avind textul : 'Cannot delete [Nume fisier]. The specified file is used by Windows' ('Fisierul nu poate fi sters pentru ca este utilizat de SO Windows'). Pentru a-l sterge va trebui sa inchidem programul caruia ii apartine fisierul si apoi sa reincercam sa il stergem. Uneori el nu poate fi sters decit dupa repornirea SO, pentru ca in acel moment nu se mai afla in functiune.

    De asemenea, SO Windows va refuza sa stearga unele dosare (de ex. C:Windows ) sau fisiere importante pentru functionarea sistemului de operare, ceea ce reprezinta o masura de siguranta impotriva stergerii lor in mod accidental sau voluntar (de catre utilizatorii incepatori sau rau intentionati). Unele dosare sint de asemenea protejate impotriva stergerii, pentru ca acest lucru ar putea produce disfunctionalitati in cazul anumitor programe. De exemplu in cazul jocurilor pe calculator exista un dosar special (pentru fiecare joc in parte) care contine fisiere reprezentind jocuri salvate (progresia obtinuta de jucator in cadrul jocului). Daca acest dosar este sters, jocul fie nu va mai functiona, fie cel mai frecvent utilizatorul va trebui sa ia jocul de la inceput. La instalarea jocurilor ele ii indica SO Windows faptul ca dosarul cu jocuri salvate nu trebuie sters sub nici o forma. Dupa ce am terminat jocul si il dezinstalam, dosarul cu jocuri salvate nu este de obicei sters. In momentul in care incercam sa stergem dosarul in cauza va apare o minifereastra cu textul 'Renaming, moving or deleting [Numele dosarului] could make some programs not work. Are you sure you want to do this?' ('Redenumirea, mutarea sau stergerea [Numele Dosarului] ar putea face ca anumite programe sa nu functioneze. Sinteti sigur ca doriti sa faceti operatia in cauza?'). Daca nu mai dorim sa reinstalam jocul putem sa facem clic pe butonul 'Yes', iar jocurile salvate vor fi pierdute. Daca dorim sa reinstalam ulterior jocul va trebui sa facem clic pe butonul 'No'. Acest mesaj de avertizare poate apare si in alte situatii si fiecare dintre ele trebuie judecata in parte. Daca nu sintem siguri ca stergerea nu va cauza probleme in functionarea unui program, este recomandat sa nu stergem dosarul pentru care apare un mesaj de avertizare

Cautarea  dosarelor  si  a  fisierelor

Generalitati

    Functia de cautare a fisierelor inclusa in SO este deosebit de utila in conditiile in care capacitatea hardiscurilor actuale este de citeva zeci de GB, iar numarul fisierelor stocate variaza de la citeva mii la citeva zeci de mii. Folosind insa adecvat functia de cautare din SO, gasirea unui fisier este o manevra simpla si care dureaza destul de putin.

    Cautarea se realizeaza din interiorul unei ferestre speciale numita 'Search Assistant' ('Asistent de Cautare'). Lansarea asistentului de cautare se face fie din meniul de start, fie folosind o combinatie de taste. Daca dorim sa folosim meniul de start va trebui sa facem clic pe butonul 'Start' apoi sa ducem cursorul mausului peste optiunea 'Search' si in final sa facem clic pe optiunea 'For Files or Folders' ('[Cauta] dosare si fisiere'). Metoda alternativa este sa apasam in acelasi timp tastele Win si F (Win+F), care este usor de tinut minte pentru ca F vine de la 'find' ('a gasi' in lb. engleza).

    Fereastra asistentului de cautare este asemanatoare cu o fereastra Windows Explorer si toate operatiile care se pot face intr-o fereastra WE pot fi facute si in fereastra asistentului de cautare. Daca dorim ca fereastra sa ocupe tot ecranul o marim tragind cu mausul de un colt al ei si apoi o inchidem. La urmatoarele deschideri fereastra va avea dimensiunile dorite de noi. Fereastra asistentului de cautare are doua compartimente, cel din stinga fiind rezervat pentru introducerea criteriilor de cautare (numele fisierului, tipul fisierului, etc.) iar cel din dreapta fiind rezervat pentru afisarea listei de fisiere si dosare gasite in concordanta cu criteriile specificate de noi.

        Interfata ferestrei de cautare poate fi insa schimbata foarte usor pentru a satisface dorintele utilizatorilor, fie ei incepatori sau avansati. Pentru aceasta facem clic in compartimentul din stinga al ferestrei pe optiunea 'Change preferences' ('Schimba preferintele') pentru a afisa lista cu optiunile legate de interfata. In aceasta lista facem clic pe optiunea 'Without an animated character' ('Fara personajul animat'). Catelusul (sau personajul afisat in mod curent) va dispare si ne vom intoarce la compartimentul de cautare. Va trebui sa facem clic din nou pe optiunea 'Change preferences'. In lista de preferinte facem clic pe optiunea 'Change files and folders search behavior' ('Schimba modul de cautare a fisierelor si dosarelor'). Va apare un meniu cu doua optiuni care se exclud si anume 'Standard' si 'Advanced'. Facem clic pe optiunea 'Advanced' si apoi pe butonul 'OK'. Interfata compartimentului din stinga al ferestrei asistentului de cautare se va modifica si va deveni mult mai adecvata pentru utilizatorii avansati.

Compartimentul din stinga al ferestrei cuprinde cinci sectiuni :

 •     Sectiunea de introducere a datelor pe care le cautam contine doua cimpuri, primul numindu-se 'All or part of the file name' ('Numele fisierului in intregime sau doar o parte din el') iar cel de-al doilea numindu-se 'A word or phrase in the file' ('Un cuvint sau o fraza din text'). In aceste doua cimpuri noi trebuie sa specificam cit mai exact care sint datele pe care le cautam, in asa fel incit cautarea sa fie cit mai scurta si in acelasi timp fructuoasa. Daca stim numele complet al unui fisier (dosar) sau numai o parte din el, atunci scriem numele in cimpul cel mai de sus. Daca nu stim numele dosarului, dar stim o sintagma (sau chiar un singur cuvint) din cuprinsul sau va trebui sa scriem sintagma (cuvintul) in cimpul 'Containing Text'. Daca exista mai multe fisiere cu acelasi nume si noi dorim sa il gasim pe cel care contine un anumit cuvint (sau o sintagma, fraza), va trebui sa completam ambele cimpuri asa cum a fost precizat anterior. Cu cit scriem numele mai exact cu atit avem sanse mai mari de reusita. Daca insa nu stim numele complet al fisierului (dosarului) putem sa folosim semnul asterisc (*) pentru a suplini acele portiuni pe care nu le mai tinem minte. Un fisier are numele complet de genul 'NumeFisier.ext' unde bineinteles in loc de 'ext' avem o extensie care poate fi : txt, doc, jpg, mp3, etc.. Daca dorim sa cautam un fisier din care nu mai tinem minte decit o parte a numelui, atunci scriem aceasta parte si dupa ea (sau inaintea ei) punem un asterisc.
 •     Sectiunea 'Look in' ne permite selectarea locului in care sa se caute. Facem clic pe sagetuta din dreapta cimpului si apoi in meniul care apare facem clic pe 'locul' unde dorim sa cautam. Putem sa cautam pe tot calculatorul ('My Computer') sau doar pe hardiscurile locale ('Local Hard Drives'), doar pe unitatea de discheta, doar pe una din partitii, doar pe CD si in ultima instanta doar intr-un anumit dosar (facem clic pe 'Browse' si in fereastra de explorare facem clic pe unul din dosarele existente pe partitii, CD, discheta).
 • Butonul 'Search' ne permite declansarea procedurii de cautare. Facem clic pe el dupa ce am scris datele cautate in cimpurile de mai sus. Pe parcursul desfasurarii cautarii butonul 'Search' isi schimba denumirea in 'Stop'. Facem clic pe el pentru a opri procedura de cautare in momentul in care vedem ca a fost afisat fisierul cautat de noi in lista de fisiere gasite.
 • Sectiunea de rafinare a cautarii ne permite folosirea unor optiuni avansate grupate in trei subsectiuni. Facem clic pe numele unei subsectiuni pentru a afisa optiunile avansate disponibile in categoria respectiva. Subsectiunea 'When was it modified' ('Cind a fost modificat [fisierul]')ne permite sa restringem cautarea la fisierele modificate, create, sau accesate intr-o perioada de timp determinata (ultimele luni, zile sau chiar ani). Subsectiunea 'Size' ne permite sa restringem cautarea la fisierele care au o anumita dimensiune in KB. Subsectiunea 'More Advanced Options' ne permite sa restringem cautarea la un anumit tip de fisier (text, muzica, etc.) selectind in cimpul 'Type o file' tipul de fisier cautat. Tot in subsectiunea 'More Advanced Options' putem sa specificam daca dorim sa cautam si in subdosare, dosarele de sistem, fisierele ascunse sau daca dorim sa cautam respectindu-se tipul literelor (mici sau majuscule) prezente in numele specificat de noi. Daca facem clic inca o data pe numele unei subsectiuni aceasta se va restringe si optiunile prezente in ea vor dispare din cimpul vizual.
 •     Sectiunea 'Other Search Options' ne permite sa cautam si alte elemente in afara de fisiere si dosare ('Files and Folders'). Celelalte variante sint 'Computers or People' ('Calculatoarele [din retea]' sau Persoanele [incluse in cartea de adrese a programului Outlook Express]') si 'Internet' ('Cautare pe internet'). Facem clic pe varianta dorita, introducem datele cautate si pornim cautarea.

    Compartimentul din dreapta contine lista cu fisierele care sint in conformitate cu criteriile impuse de noi. Un fisier afisat poate fi administrat la fel ca in orice fereastra Windows Explorer. El poate fi copiat, mutat, sters si bineinteles deschis - lansat in executie (daca se face dublu clic pe el). Elementele prezente in lista pot fi aranjate dupa nume, tip, marime si data crearii folosindu-se procedura descrisa la WE. Pentru a afla adresa unui element din lista il selectam (facem clic pe el) si apoi facem clic pe butonul 'Properties' din bara de instrumente (sau facem clic dreapta ca sa apara meniul contextual si apoi facem clic pe optiunea 'Properties' din meniu). In fereastra care apare ne uitam la sectiunea 'Location' pentru a vedea adresa de pe hardisc a fisierului (dosarului).

    Exemplu de Cautare :

    Sa presupunem ca dorim sa cautam un fisier despre care stim doar ca numele lui incepe cu literele 'op' si fisierul este de tip text. Lansam asistentul de cautarea (apasam pe tastele Win si F) si scriem in cimpul numelui 'Op*.txt' (fara ghilimele). Pornim cautarea facind clic pe butonul 'Search Now'. Rezultatele vor fi afisate in compartimentul din dreapta al ferestrei de cautare. Sa presupunem ca am gasit fisierele 'Opinii.txt', 'Options.txt' si 'Open Letter.txt'. Fisierul cauta de noi este 'Opinii.txt' si ii aflam adresa cu ajutorul optiunii 'Properties' din meniul contextual. Putem face dublu clic pe fisier pentru a-l deschide.

    Daca stim despre fisierul pe care il cautam ca incepe cu literele 'op' dar nu stim de ce tip este (ce extensie are) atunci scriem in cimpul numelui 'op*.*' (fara ghilimele). Am folosit asteriscul in locul portiunii din nume pe care nu o cunoastem si de asemenea in locul extensiei. Lista obtinuta va fi mai mare pentru ca vor fi afisate toate fisierele si dosarele care incep cu 'op' indiferent de tipul lor.

    In situatia in care stim ca fisierul cautat are un nume pus de noi care este pluralul unui cuvint din limba romana folosim asteriscul pentru a suplini numele propriu-zis (pe care nu-l stim) dupa care trecem una din terminatiile uzuale pentru pluralul cuvintelor romanesti. De exemplu putem scrie '*te.txt' (fara ghilimele) in cimpul numelui si vom obtine o lista de fisiere si dosare printre care si cele cu nume romanesti ('Argumente', 'Liste', 'Documente', 'Texte', etc.).

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.