Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » informatica
TERMENI UZUALI IN INFORMATICA

TERMENI UZUALI IN INFORMATICA


TERMENI UZUALI IN INFORMATICA

Back Up = O copie de rezerva a datelor

Highway = Autostrada informationala

Y2K = Problema anului 2000

i-commerce = comert electronic

PC Multimedia = Calculatoarele cu boxe, microfon, camera video, etc

ACRONIME (PRESCURTARI)

CPU = Procesor

VDU = Monitor

RSI = Repetitiv Strain Injury = Riscuri

RAM = Random Acces Memory

ROM = Read Only MemorySORTAREA DATELOR DIN TABELE

Datele din tabele pot fi sortate dupa criteriul specificat, ascendent sau descendent.

Pentru a face sortarea datelor se selecteaza tabelul se deschide meniul Data / Date se selecteaza optiunea Sort / Sortare se va deschide fereastra de sortare in care avem trei casete ;

        -In prima caseta  trebuie sa selectam din lista care se deschide cu dupa ce coloana dorim sa se faca sortarea si sa selectam criteriul de sortare ascendent / descendent,

        -daca mai dorim si al te criterii de sortare putem sa le trecm in celelalte doua casete de dialog.

Pentru a reveni la starea initiala, nesortata a listei de date, dam clic pe butonul Undo / Refacere de pe bara de instrumente standard si astfel sortarea este anulata.

FILTRAREA INFORMATIILOR DIN TABELE

Pentru a filtra informatiile dintr-un tabel se deschide meniul Data / Date se selecteaza optiunea Filter / Filtrare din submeniul care se deschide alegem Auto Filter / filtrare automata apar sagetile de filtrare in celulele fiecarei etichete de coloana in coloana care contine criteriile dupa care dorim sa facem filtrarea dam clic pe sageata de filtrare se va afisa o lista derulanta care contine toate valorile din coloana respectiva din aceasta lista selectam criteriul care ne intereseaza vor fi afisate inregistrarile rezultate, iar cele care nu indeplinesc criteriul pe care l-am specificat, vor fi ascunse.

Sageata de filtrare din coloana in care am configurat criteriul capata o culoare albastra, la fel si numerele randurilor, pentru a ne reaminti ca sunt ascunse unele randuri

Daca dorim sa configuram mai multe criterii pentru filtrarea suplimentara a rezultatelor primei operatii de filtrare, dam clic pe o alta sageata de filtrare si selectam un criteriu suplimentar vor fi afisate noile inregistrari rezultate.

Pentru a inlatura filtrul si a afisa din nou toate inregistrarile din lista, procedam astfel:

     -dam clic pe fiecare sageata de filtrare din coloanele in care am configurat criterii si apoi dam clic pe All / Toate

sau,

     -deschidem meniul Data / Date selectam Filter / Filtrare alegem Auto Filter pentru a inchide functia Auto Filter (care acum are o bifa in fata ei).

GASIREA SI INLOCUIREA DATELOR

Putem cauta si inlocui orice caracter, siruri de text (cum ar fi nume de angajati sau de companii), cifre sau siruri de numere dintr-o foaie de calcul sau dintr-un intreg registru de calcul. Putem sa ne limitam cautarea numai la celulele care sa contina formule sau comentarii, ori putem cauta in fiecare celula. Procedurile Find and Replace din Excel sunt aproape identice cu cele din Word.

Deschidem meniul Edit / Editare selectam Find / Cautare se deschide caseta Find and Replace dam clic in caseta Find What si tastam caracterele (numere, text, simboluri) pe care dorim sa le cautam.

Putem alege orice optiune dorim daca dam clic pe Options / Optiuni si alegem apoi din optiunile care ne limiteaza cautarea astfel:

     -dam clic pe butonul Format din partea dreapta-sus a ferestrei - pentru a gasi date care au un anumit format;

     -daca folosim lista casetei Within / In interiorul - putem cauta in intregul registru de calcul;

     -utilizand lista casetei Search / Cautare - putem controla modul in care se face cautarea (in coloane, in randuri, etc.) - Intr-un tabel mare, CAUTAREA ESTE MAI RAPIDA DACA SELECTAM ACEASTA OTIUNE;

     -daca utilizam lista casetei Look In / Cauta in - putem cauta numai in formula, comentarii sau in valorile afisate;


     -Utilizarea optiunilor casetei de validare Match - limitam cautarea:

     -la un text care contine un anumit tip de litere majuscule / litere mari, activam caseta Match Case;

     -pentru a limita cautarea la intrari completa, nu si la cele partiale (de exemplu, daca dorim sa cautam numarul 100 sa nu gasim 1,000 sau 20,1000), vom da clic pe caseta de validare Match Entire Cells Contents.

Incepem cautarea dand clic pe butonul Find Next / Cauta urmatorul,dand clic pe el in mod repetat pentru a gasifiecare aparitie a sirului de cautare.

Daca dorim sa efectuam o cautare si sa inlocuim rezultatele, activam eticheta Replace / Inlocuire

Vom tasta datele de inlocuire in caseta Replace With / Inlocuire cu dam clic pe butonul Format pentru a specifica ce formatare dorim sa aplicam datelor de inlocuire dam clic pe Find Next cand va fi afisat primul rezultat pentru a inlocui datele dam clic pe butonu Replace / Inlocuire, iar pentru a inlocui simultan toate aparitiile din toate foile de calcul vom da clic pe Replace All /Iinlocuieste tot

Obs:  -O alta modalitate de a localiza anumite date este sa le filtram (filtrarea fiind un proces care ascunde datele pe care nu dorim sa le vedem).

INGHETAREA UNUI RAND / COLOANE DINTR-UN TABEL

INGHETAREA = oprirea derularii pe ecran a zonei specificate.

De exemplu, putem ingheta capul de tabel.

Daca dorim sa fecem inghetarea / fixarea unui rand pozitionam celula activa cu un rand mai jos (este la fel ca la introducerea de randuri, in sensul ca fixarea se face deasupra randului in care se afla celula activa).

Daca dorim sa facem inghetarea unei coloane, plasam celula activa in dreapta coloanei pe care dorim sa o fixam / inghetam (deci fixarea coloanei se face in partea stanga a coloanei in care se afla celula activa, exact ca la introducerea de coloane).

Pentru a ingheta un rand / coloana pozitionam celula activa (adica selectam celula) deschidem meniul Window selectam optiunea Freeze Panes / Inghetare panouri (va apare o bifa in fata ei).

Ca sa dezghetam randul / coloana deschidem din nou meniul Windows anulam selectarea(stergem bifa).

-Daca dorim sa inghetam / fixam PRIMUL RAND SI PRIMA COLOANA a tabelului, selectam celula aflata sub primul rand si in dreapta primei coloane (respectiv celula B2).

FORMATAREA CONDITIONALA

Este o operatie de evidentiere cu un anumit format si /sau culoare a datelor din tabel, dupa o conditie impusa de utilizator.

VENITURILE LUNARE ALE UNEI FIRME

Venit
din:

Ianuarie

Fbruarie

Martie

Aprilie

Totalul fiecarui
venit

Media aritmetica
a fiecarui
venit

Situatie

Productie

buna

Servicii

slaba

Comert

buna

Diverse

slaba

In tabelul de mai sus, in coloana Situatie se vede un exemplu de formatare conditionala, valorile utilizate fiind cele din coloana "Totalul fiecarui venit",conditiile fiind ca daca venitul este > sau = cu 3500 sa se scrie in coloana Situatie "buna", cu albastru, italic, iar daca venitul este <3500 sa se

scrie "slaba", cu rosu, bold (rezultatele in aceasta coloana, respectiv "buna" si "slaba" au fost obtinute folosind functia IF, dupa scrierea careia facem si formatarea conditionala).

Pentru a realiza formatarea conditionala selectam valorile deschidem meniul Format selectam optiunea Conditional Formatting / Formatare conditionala se va deschide fereastra Conditional Formating / Formatare Conditionala in care alegem conditiile de formatare in felul urmator:

     -la COND 1 - von selecta in lista care se deschide cu la prima caseta de dialog criteriul GREATER THAN OR EQUAL TO / Mai mare sau egal cu - in acest moment din cele doua casete de dialog alaturate va ramane doar una (daca am fi ales Between ar fi ramas amandoua);

     -in caseta de dialog alaturata scriem valoarea (in cazul nostru este 3500);

     -apasam butonul Format in fereastra care se deschide alegem culoarea si fontul;

     -dam apoi clic pe butonul Add >>>/ Adaugare va apare sirul de 3 casete de dialog pentru introducerea conditiei urmatoare;

     -la COND 2 - selectam criteriul de formatare din lista care se deschide cu - in cazul nostru Less Than / Mai mic decat - din cele doua casete alaturate ramane doar una;

     -in caseta alaturata scriem valoarea (in cazul nostru 3500);

     -apasam butonul Format alegem culoarea si fontul

     -Dam clic pe Add >>> / Adaugare va apare sirul de 3 casete de dialog pentru introducerea celei de-a treia conditii;

     -daca este nevoie urmam aceiasi pasi ca mai sus, apoi apasam Add >>> (in cazul nostru nu a mai fost nevoie);

     -la final validam cu OK.

PUTEM INTRODUCE MAXIM 3 CONDITII VALORILOR SELECTATE

-daca am fi ales un interval de valori, folosind din lista Between / Intre, am fi avut in dreapta acestei casete inca doua casete de dialog , in prima scriind valoarea mai mica, iar in urmatoarea scriind valoarea mai mare a intervalului de valori utilizai pentru conditionare.

De exemplu, daca doream ca sa scriem "buna" pentru valori cuprinse intre 3500 si 3900, am fi scris asa:

-in prima caseta am fi ales Between / Intre;

-in caseta urmatoare am fi scris 3500;

-in cea de-a treia caseta am fi scris 3900;

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.