Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » Istorie
Campania din Crimeea (1942)

Campania din Crimeea (1942)
Campania din Crimeea (1942)

Marile unitati romane trecute in Crimeea au luat parte, in iarna 1941-1942, la operatiile de oprire a inaintarii inamicului debarcat la Feodostia pe coasta orientala a peninsulei si apoi la ofensiva pentru distrugerea lui. Atacul inamicului debarcat la Feodostia a inceput la 15 ianuarie 1942, cu doua corpuri de armata germane si Corpul de Munte roman, iar la 17 ianuarie, inamicul era aruncat in mare, lasand capturati 10.000 prizonieri, 177 tunuri si 85 care de lupta.

La sfarsitul lunii ianuarie 1942, la cererea generalului von Mannstein, comandantul tuturor fortelor germane si romane din Crimeea, maresalul Ion Antonescu a mai trimis in Crimeea diviziile 10 si 18 infanterie.

Divizia 10 a primit misiunea sa asigure coasta apuseana a Crimeei, in special portul Eupatoria, unde inamicul esuase in incercarea de a realiza un cap de pod, iar Divizia 18 Infanterie a intrat in dispozitiv pe frontul din peninsula Kerci. In aprilie 1942 au mai fost trimise pe front Divizia 19 Infanterie si comandamentul Corpului 7 Armata, cu toate unitatile neindivizionate, intre care si Regimentul 7 Artilerie Grea.

In iarna si primavara anului 1942 in peninsula Kerci s-au desfasurat actiuni de mare amploare. Mai intai au fost respinse doua puternice ofensive; pornite din peninsula Kerci spre vest si o ofensiva pornita din Sevastopol. Desi superior numeric, inamicul nu a reusit nici sa iasa din peninsula Kerci, nici sa rupa dispozitivul de incercuire de la Sevastopol. La inceputul lunii mai 1942, au trecut la ofensiva trupele germane si romane pe frontul de la Parpaci in peninsula Kerci. Pe un front de 18 km rusii concentreaza doua armate, cu 26 de mari unitati, din care 17 divizii de infanterie si 4 brigazi blindate.

Armata 11 Germana avea 5 divizii germane de infanterie, o divizie blindata germana si Corpul 7 Armata roman cu diviziile 10 si 19 infanterie si brigada 8 cavalerie. Actiunea ofensiva a reusit pe deplin prin ruperea frontului inamic in flancul sau stang si apoi prin incercuirea grosului fortelor aflate in adancime la flancul drept. 'In cinci zile intreaga peninsula Kerci era curatata de inamic. Sase divizii germane si trei divizii romane au distrus 26 de mari unitati ruse. Planul ofensiv a fost magistral intocmit, iar executia impecabila. A fost o batalie de conceptie napoleoneana. S-au capturat 770.000 prizonieri, 1.133 tunuri si 258 care de lupta', spuneau analistii mentionati.Cel de-al doilea punct al teatrului de lupta din Crimeea a fost fortareata Sevastopol. La operatia pentru cucerirea Sevastopolului au luat parte 7 divizii germane si Corpul de Munte roman, comandat de generalul Avramescu si avand in compunere diviziile 1 si 4 munte, 18 infanterie si trei divizioane de artilerie grea, dispuse pe un front de 35 km. Adversarul facea apararea cu o armata compusa din 7 divizii de infanterie, o divizie de cavalerie, luptand pedestru si trei brigazi de marinari, beneficiind de considerabile lucrari de fortificatii completate cu zone naturale defensive. La un raport de forte echilibrat, germanii si-au asigurat superioritatea cu numeroasa lor artilerie grea. Au fost aduse in fata Sevastopolului tunuri de 190 mm, mortiere si obuziere de 305, 350 si 420 mm, plus doua piese speciale de calibrul 600 mm, ca si celebrul tun de 800 mm 'Dora', cu teava de 30 mm si un afet cat o cladire cu doua etaje. Atacul general a inceput cu un masiv bombardament de aviatie si artilerie, pe durata a cinci zile, asupra intregului dispozitiv sovietic. La 7 iunie 1942, a inceput atacul infanteriei. Luptele au fost de o violenta extraordinara si au durat aproape trei saptamani. 'In acest timp fiecare adapost, fiecare cuib de rezistenta, fiecare constructie betonata, sau nu, a fost cucerita prin lupta. Trupele ruse aveau ordin sa moara pe loc", relatau surse de la fata locului. Sub conducerea fanatica a comisarilor comunisti, soldatii rusi au depus o rezistenta nezdruncinata, aparand, care fortificatie cu o tenacitate extraordinara.

La 1 iulie, trupele germane au intrat in ora 5, dar batalia a mai continuat pana la 4 iulie in peninsula Herson, unde rusii au incercat sa rupa frontul german ca sa ajunga in munti. Pierderile au fost extrem de mari (90.000 prizonieri rusi si un numar extrem de mare de morti si raniti), iar epuizarea trupelor era totala.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Folosirea altor instrumente de evaluare (investigatia, proiectul, protofoliul)
 PROIECT DIDACTIC - Cunoasterea numarului cinci
 Proiect iluminat electric si instalatii
 Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA MANAGEMENT CRESTEREA VANZARILOR PRIN METODA IMBUNATATIRII SERVICIILOR CATRE CLIENTI

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 GENERATOR DE TESTE GRILA - Proiect atestat Visual FOX PRO
 Proiect atestat - comercializarea produselor turistice balneare in statiunea sangeorz - bai

INCEPUTURILE FORMARII PIETEI ECONOMICE NATIONALE
Anglia in Primul Razboi Mondial 1914-1918
Pravilele romanesti ca izvoare juridice
ETNOGENEZA ROMANEASCA
VASILE MOGA → LEGIUNEA A-XIII- A GEMINA
CONSERVAREA-RESTAURAREA PATRIMONIULUI CUTURAL ROMANESC PANA IN SECOLUL XX
DESCENDENTII marelui CTITOR de TARA - Matei aga din BRANCOVENI
PARTICULARITATI ALE MISCARII DE EXTREMISTE DE DREAPTA DIN ROMANIA IN PERIOADA INTERBELICATermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu