Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » Istorie
Destramarea Iugoslaviei

Destramarea Iugoslaviei


Destramarea Iugoslaviei

Iugoslavia de odinioara era o federatie formata din 6 republici - Slovenia,Croatia,Bosnia si Hertegovina, Serbia, Muntenegru, si Macedonia.Josip Broz Tito a condus guvernul comunist al tarii din 1945 pana la moartea sa in 1980. In timpul lui au existat tensiuni intre variatele grupari etnice.

Dupa moartea sa ,la conducere au venit reprezentanti din toate aceste grupari,dar conducatorii a catorva republici - inspecial Slovenia si Croatia au inceput sa se indrepte spre decentralizare si autonomie.

Serbia, sub conducerea lui Slobodan Milosevic a avut o campanie pentru centralizarea politica si control direct de catre sarbi. Conducatorii extremisti au revendicat teritorii locuite de diferite grupari etnice; Gravele probleme economice au facut sa creasca tensiunile etnice si sociale de-a lungul federatiei.

Toate cele 6 republici au tinut alegeri electorale in 1990. In toate republicile cu exceptia Serbiei si Muntenegrului, toate partidele nationaliste erau atat anticomuniste cat si impotriva continuarii Federatiei Iugoslave.

Razboaiele din Iugoslavia au inceput in vara anului 1991 ,dupa ce Sloveniasi Croatia si-au declarat independdenta. In luna iulie a anului,armata iugoslava ,formata mai mult din sarbi, au intervenit in Slovenia cu intentia de a inlatura guvernul sloven si sa dezarmeze fortele de aparare. Trupele slovene au respins atacul iugoslav dupa 10 zile. Negocierile au esuat in a rezolva disputa , iar in octombrie ,Slovenia a fost recunoscuta international ca stat independent.

Macedonia a fost capabila sa-si proclame independenta fara conflicte armate, in noiembrie 1991.

Guvernul Croatiei a declarat independenta republicii in iunie 1991;totusi sarbii din aceasta republica s-au rebelat impotriva declaratiei,fiind sprijiniti de guvernul Serbiei, si pana la sfarsitul lui 1991 nationalistii sarbi si-au "sculptat" un stat care ocupa un sfert din teritoriul croat. Natiunile Unite au plasat trupe in aria din Croatia care era controlata de sarbi,,dar au esuat.In timpul anului 1995 ,armata croata si-a reluat aproape tot teritoriul ocupat de sarbi, iar locuitorii sarbi au emigrat in Bosnia si Serbia. Sub controlul sarbilor au ramas doar 2 regiuni : Slavonia si Baranja. Acestea au fost redate croatilor in ianuarie 1998 ,dupa o perioada de tranzitie de 2 ani.

Razboiul in Bosnia a inceput in primavara anului 1992, cand noul guvern a declarat independenta statului. Sarbii nationalisti din Bosnia au ocupat violent mai mult de 60% din teritoriul bosniac.

Mii de musulmani si croati au fost asasinati sau expulzati din casele lor. In noioembrie 1995 a fost initializat acordul de pace de la Dayton de catre conducatorul Bosniei,Croatiei,Serbiei la baza Statelor Unite din Dayton,Ohio;

Acordul a fost semnat la Paris ,luna urmatoare.In intelegere o forta a NATO a fost plasata in Bosnia iar dele trei grupari etnice din Bosnia au fost de acord sa re creeze un stat bosniac alcatuit din doua entitati autonome , o federatie musulman-croata si o republica sarba.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.