Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » referate » Istorie
Proclamarea independentei de catre Kosovo

Proclamarea independentei de catre Kosovo
UNIVERSITATEA NICOLAE TITULESCU

FACULTATEA DE DREPT, Anul II zi

DISCIPLINA: Drept International Public I

Fisa seminar special: Proclamarea independentei de catre Kosovo

Scurt istoric

Provincia Kosovo era o provincie autonoma in cadrul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, dar in 1989 Slobodan Milosevici a pus capat acestei situatii.

In 1995, imediat dupa acordul de la Dayton care a pus capat razboiului din Bosnia-Hertegovina, o parte a albanezilor kosovari a creat Armata de Eliberare din Kosovo, care a recurs la utilizarea fortei pentru obtinerea independentei provinciei. In 1998, situatia se complica pe fondul represiunii dure a pretentiilor separatiste kosovare de catre guvernul sarb.  La 6 februarie 1999, la Rambouillet, in Franta, au inceput tratativele intre Serbia si puterile occidentale pentru o solutie a situatiei din Kosovo. In urma esecului negocierilor, la 24 martie 1999 a inceput ofensiva aeriana a Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord asupra Serbiei pentru a se pune capat epurarilor etnice dispuse de regimul lui Milosevici in Kosovo. Ofensiva a durat 78 de zile, pana pe 11 iunie 1999, cand Serbia a cedat. Dupa acest moment, Kosovo, desi inca parte componenta a Serbiei, s-a aflat sub protectia ONU si a fortelor NATO desfasurate in provincie, in baza rezolutiei 1244 a Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit acestei rezolutii, toate fortele militare, paramilitare si de politie sarbe trebuia sa se retraga din Kosovo, urmand ca o prezenta internationala de securitate si o forta internationala civila, ambele sub egida ONU, sa fie desfasurate in regiune. Prezenta civila urma sa asigure administratia provizorie a provinciei, iar cea de securitate sa previna reluarea ostilitatilor, mentinerea ordinii si sigurantie publice, printre altele.
In 2007, revine in actualitate problema independentei Kosovo, in contextul in care regimul de administratie in temeiul Rezolutiei 1244 era unul provizoriu. Un emisar special al ONU a propus un plan pentru accederea la independenta. Plan care ii poarta numele (Planul Ahtisaari), insa acesta nu a intrunit voturile membrilor permanenti in Consiliul de Securitate si nu a fost adoptat in acest for. In aceste conditii, Kosovo a recurs la proclamarea unilaterala a independentei.

17 februarie 2008 - Declaratia de independenta, pronuntata de premierul Hashim Thaci

'Domnule presedinte al Kosovo, stimati ministri, stimati membri ai parlamentului, sefi ai partidelor politice, stimatii oaspeti internationali si locali, stimati membri ai familiei Iashari, stimati membri ai comunitatilor religioase si toti oamenii care au contribuit la aceasta sesiune extraordinara. Astazi, in cooperare cu presedintele Kosovo, ca premier al Kosovo, am cerut presedintelui parlamentului sa convoace sesiunea extraordinara, cu doua puncte pe ordinea de zi. Aceasta s-a realizat in conformitate cu cadrul constitutional al Republicii Kosovo. Cele doua puncte pe agenda sunt: declaratia de independenta si adoptarea simbolurilor. (…) A sosit ziua si din aceasta zi Kosovo este mandru, independent si liber. (…). In viitor, Kosovo va avea multe provocari in fata sa, insa nici o provocare nu ne va abate de la inaintarea catre o viziune comuna si o viziune europeana clara. Provocarile noastre, invatamantul, economia, infrastructura, integrarea europeana sunt provocari majore, insa trebuie sa le facem fata. Kosovo si poporul si intregul teritoriu s-au unit astazi. Este un moment istoric pentru imbunatatirea situatiei tuturor cetatenilor din tara, indiferent de apartenenta lor etnica. (…)

Devenim o parte egala a lumii, deoarece meritam acest lucru.(…). Angajamentul nostru va consta din trei elemente majore. In primul rand, garantarea drepturilor egale pentru toti membrii ai tuturor comunitatilor din Kosovo. In al doilea rand, crearea unor mecanisme permanente pentru comunitati pentru a putea juca un rol activ in viitorul tarii noastre. In al treilea rand, este responsabilitatea noastra sa luam masuri imediate pentru a face aceasta tara cea mai buna tara in care sa traiesti, pentru toti cetatenii din Kosovo. Kosovo este un stat al tuturor cetatenilor sai. Nu exista loc pentru teama sau intimidare sau discriminare. Aceasta este o tara cu oportunitati egale pentru toti. Orice practica discriminatorie va fi eradicata de societatea noastra si institutiile noastre vor lupta impotriva ei. In Kosovo va fi toleranta, progres si solidaritate. Suntem cu totii de acord ca diversitatea are beneficii pentru toti. Onorati membri ai Adunarii, aceasta zi marcheaza sfarsitul unui lung proces. Aceasta zi sa fie un nou inceput, inceputul unui viitor mai bun pentru toti cetatenii tarii noastre, al Kosovo. Stimate presedinte al Parlamentului, stimate domnule presedinte, concetateni ai Kosovo, oriunde v-ati afla, in diaspora si oriunde. Astazi, Kosovo ia o decizie istorica - Declaratia de independenta, pe baza programului domnului Ahtisaari, implementarea prevederilor planului Ahtisaari, (…). Noi vrem sa lucram indeaproape cu sustinatorii internationali si comunitatea internationala pentru prosperitatea si progresul Kosovo. Salutam misiunea Uniunii Europene in Kosovo, care ne va ajuta in procesele noastre democratice si va supraveghea implementarea planului Ahtisaari. As dori sa va dau asigurari tuturor, prin vocea institutiilor din Kosovo, care exprima vointa voastra. As dori sa asigur tarile invecinate ca vom face tot posibilul sa avem relatii de buna vecinatate cu toate tarile din regiune. Da asemenea, aspiram sa avem relatii bune cu Serbia, deoarece consideram ca aceasta este in interesul nostru si in interesul prietenilor nostri care sunt interesati in stabilitatea regiunii. De acum inainte, Kosovo va fi o societate multietnica, orientata catre integrarea euro-atlantica. Va multumesc foarte mult'. (preluat de pe site-ul https://www.ziua.net)

18 februarie 2008, reactii internationale

„Decizia autoritatilor kosovare privind proclamarea independentei provinciei Kosovo ar putea duce la aparitia unui nou conflict in Balcani', se precizeaza intr-o declaratie a Ministerului Afacerilor Externe al Federatiei Ruse, citata de Rador. 'Nu putem sa nu recunoastem faptul ca decizia conducerii kosovare ar putea duce la o escaladare de tensiuni si la violente interetnice in provincie, la aparitia unui nou conflict in Balcani. Comunitatea internationala ar trebui sa reactioneze in consecinta la aceasta provocare', se mai mentioneaza in declaratia MAE al Rusiei, care a fost publicata pe site-ul ministerului. „Cei care au de gand sa sprijine separatismul, ar trebui sa inteleaga cat de grave pot fi consecintele pentru principiile construite timp de decenii, pentru ordinea si stabilitatea internationale', se mai precizeaza in documentul mentionat mai sus. RADORSpania nu va recunoaste independenta Kosovo, a declarat din nou, luni, ministrul spaniol al afacerilor externe Miguel Angel Moratinos, aflat la Bruxelles pentru reuniunea CAGRE (Consiliul Afaceri Generale si Relatii Externe), a ministrilor de externe din statele membre UE, informeaza AFP, EFE si Reuters. „Guvernul spaniol nu va recunoaste actul unilateral al parlamentului kosovar care a proclamat duminica independenta provinciei”, a spus Moratinos, argumentand ca tara sa considera ca declararea independentei „nu respecta dreptul international” si adaugand ca, pentru a fi legala, secesiunea ar avea nevoie fie de un acord intre Serbia si Kosovo, fie de o noua rezolutie a Consiliului de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite, citeaza Reuters.

Madridul se confrunta cu revendicari separatiste in Tara Bascilor si Catalonia si se teme ca declaratia de independenta a autoritatilor de la Pristina va crea un precedent, alimentand alte tendinte separatiste in Europa. ROMPRES

Indonezia, tara cu cea mai numeroasa populatie musulmana din lume, a anuntat luni ca nu va recunoaste independenta Kosovo, pe fondul ingrijorarilor privitoare la miscarile separatiste de pe teritoriul sau, relateaza AP. Indonezia, imensul arhipelag format din aproximativ 18.000 de insule, s-a confruntat in trecut cu secesiunea Timorului Oriental in 1999 si in prezent are de furca cu aspiratiile de independenta din Papua indoneziana si din insulele Moluce. Guvernul de la Jakarta a precizat intr-un comunicat ca regreta declararea unilaterala a independentei fostei provincii sarbe cu populatie majoritar albaneza si si-a exprimat speranta ca aceasta sa nu creeze noi tensiuni si conflicte in Balcani. „Guvernul indonezian va urmari cu foarte mare atentie evolutia situatiei din Kosovo, dar nu este in pozitia de a recunoaste aceasta independenta declarata unilateral”, se mentioneaza in comunicat. Indonezia se alatura astfel Serbiei si Rusiei care au denuntat duminica ilegalitatea acestei declaratii de independenta, noteaza AP. ROMPRES

Concluziile Consiliului Uniunii Europene in formatiunea Afaceri Generale si Relatii Externe asupra chestiunii Kosovo

„La data de 17 februarie 2008, Parlamentul din Kosovo a adoptat o decizie prin care Kosovo isi declara independenta.

Consiliul ia nota de faptul ca aceasta decizie angajeaza Kosovo sa respecte principiile democratiei si egalitatii tuturor cetatenilor sai, protectia sarbilor si a altor minoritati, a mostenirii culturale si religioase si monitorizarea internationala. (…)

Consiliul observa ca statele membre vor decide, in conformitate cu practica nationala si dreptul international, relatiile lor cu Kosovo. (…)

Consiliul reafirma adeziunea UE la principiile Cartei ONU si ale Actului Final de la Helsinki, inter alia principiile suveranitatii si integritatii teritoriale si la toate rezolutiile Consiliului de Securitate. Consiliul subliniaza convingerea sa ca, avand in vedere Conflictul din 1990 si perioada extinsa de administrare internationala, potrivit rezolutiei 1244, Kosovo constituie un caz sui generis care nu pune la indoiala aceste principii si rezolutii.”
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Prabusirea imperiilor multinationale
REFORMA RELIGIOASA DIN SECOLUL AL XVI-LEA
Revolutia de la 1848
ROMANIA DE LA OBTINEREA INDEPENDENTEI LA MARILE ALIANTE ALE SECOLULUI XX
Dacia inainte de daci: getizarea
Sfarsitul primului razboi mondial
Comunicat privind neutralitatea Romaniei (6 septembrie 1939)
Armata Romana si intrarea Romaniei in Razboiul din Rasarit

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu