Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » Istorie
REGIMURILE POLITICE. FASCISMUL SI NAZISMUL

REGIMURILE POLITICE. FASCISMUL SI NAZISMUL


Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative

REGIMURILE POLITICE. FASCISMUL SI NAZISMULConceptul de regim politic. Tipuri de regimuri politice

Problematica regimurilor politice este deosebit de importanta pentru organizarea si functionarea vietii sociale. Natura regimurilor politice reprezinta un factor esential in rezolvarea problemelor legate de viata si activitatea cetatenilor.

In primul rand este necesara definirea notiunii de regim politic. Regimul politic se defineste ca fiind un raport politic de dominare a societatii si o modalitate precisa de organizare si functionare a sistemului politic.

Politologia a cunoscut multiple concepte si definitii ale regimului politic. Astfel politologul M.Lesage considera ca exista doua metode prin care se poate defini regimul politic: "Una consta in a lua drept punct de plecare Constitutia si legile juridice, iar cealalta, dimpotriva, consta in studierea practicii si in analiza interioara a dreptului scris, in relatia sa cu practica cel mai bine este sa se inceapa cu practica." M.Duverger considera ca: " Cel ce cunoaste dreptul constitutional si ignora rolul partidelor politice, are o imaginatie falsa despre regimurile politice contemporane." De asemenea acelasi autor mentionat anterior defineste regimul politic in linie institutionalista ca fiind: "Totalitatea institutiilor politice, care functioneaza in tara respectiva, intr-o anumita perioada."

O clasificare a regimurilor politice facuta de politologul M.Duverger le imparte pe acestea in doua mari categorii: "regimurile liberal-democratice" si " regimurile autoritare". La randul lor regimurile autoritare sau totalitare se impart in: comunism, fascism si nazism. Intr-o democratie, obtinerea puterii politice se realizeaza prin intermediul unei competitii deschise intre diferite grupuri autonome si organizate care iau nastere in societate si care sunt sustinute de partidele politice si de alegerile democratice. Iar autoritarismul sau totalitarismul dupa cum sustine M.Duverger: "se caracterizeaza prin dominatia sefului statului si limitarea libertatilor politice."

Pornind de la datele de mai sus, lucrarea de fata are ca tema imaginea istorico-politica a regimurilor fasciste si totalitare din Europa. Scopul acestei lucrari este acela de a evidentia efectele grotesti ale acestor regimuri, in special ale nazismului, asupra societatii. Trebuie mentionat faptul ca originile totalitarismului se afla in antisemitism si in problema evreiasca, care a devenit agentul catalizator al miscarii naziste si al razboiului mondial.

Fascismul in Italia

Aparitia si evolutia fascismului in Italia a luat nastere pe fondul crizei generale a capitalului, al crizei parlamentare si al ideologiei burgheze. Referindu-se la natura fascismului italian, Palmiro Togliatti sustinea ca: "Fascismul nu prezenta numai reactiunea capitalista. El cuprindea in acelasi timp multe alte elemente. El cuprindea o miscare a maselor mic-burgheze de la sate; era, de asemenea, o lupta politica a anumitor reprezentanti ai burgheziei mici si mijlocii, ai unei parti a vechilor clase diriguitoare; era o incercare de creare a unei organizatii unificate la scara intregii tari, grupand o fractiune a micii burghezii de la orase conduse de o serie de elemente ( fosti ofiteri, someri de profesie ); era, in sfarsit, o organizatie militara care putea pretinde sa se opuna cu o anumita probabilitate de succes fortei armate regulate a statului."[1]

In luna ianuarie 1919, se constituie la Roma, din initiativa ofiterilor de pe front, Asociatia "Arditi" care va reprezenta punctul de plecare al miscarii fasciste din Italia. In Italia, fascismul se dezvolta paralel cu ascutirea luptei de clasa, reusind sa-si creeze o baza printre paturile burgheziei mijlocii si mici de la sate si de la orase.

In anul 1920, dupa razboi, Italia era cuprinsa de o criza politica ce se dezvolta tot mai accelerat. Era din ce in ce mai evidenta impunerea miscarii revolutionare a clasei muncitoresti in viata politica. In acest sens au avut loc actiuni organizate cum a fost greva muncitorilor de la Torino.

Asaltul de la "Palazzo d'Accursio", sediul primariei din Bologna, deschide perioada marii ofensive fasciste. Violentele si expeditiile de pedepsiri intreprinse de fascisti, care au avut caracter sporadic si izolat pana in 1920, s-au transformat intr-o ofensiva generala la scara nationala.

In luna mai 1921, s-au anuntat noi alegeri politice. Campania electorala a fost caracterizata prin sporirea violentelor fasciste. Rezultatul alegerilor a permis lui Mussolini sa intre in parlament, in fruntea a 35 de deputati fascisti. Dupa aceste alegeri, Italia intra intr-o noua etapa politica - dictatura fascista.

Pe parcursul a doi ani cat a fost Mussolini in fruntea guvernului, opozitia a fost aruncata in afara legii, in timp ce fascismul continua sa se intareasca. S-a creat o alianta intre biserica catolica si fascism, reprezentata de tratativele dintre P.N.F. si Vatican, ce au durat aproape trei ani.

Italia trecea de la dictatura fascista la dictatura militara printr-un transfer pasnic de putere care concorda cu viziunea politica a maselor conducatoare. Printr-o conspiratie de la palat, dictatorul a fost inlaturat.

Caderea lui Mussolini a insemnat nu doar sfarsitul unei dictaturi ce a durat mai bine de doua decenii, ci si inceputul destramarii coalitiei hitleriste.

"Fascismul italian si Germania hitlerista au impus poporului italian si dupa 1943 jertfe si sacrificii enorme. Poporul italian a platit eliberarea si independenta tarii, zdrobirea fascismului, cu cei 46 000 de partizani morti, 1 000 raniti si mutilati, acestia fiind inregistrati numai pe teritoriul national. Lor li s-au adaugat 30 000 de italieni cazuti in luptele purtate pe alte meleaguri. In lagarele germane au pierit peste 33 000 de soldati italieni si circa 8 000 de deportati politici; 10 000 de ostasi italieni si-au dat viata in luptele purtate alaturi de aliati."

Nazismul in Germania

Nazismul ca fenomen istoric si in general problema fascismului au afectat mult prea profund constiinta umana pentru a nu trezi si amplifica interesul si curiozitatea stiintifica si pentru a nu impinge omul zilelor noastre pe calea realizarii unei cunoasteri cat mai profunde posibil.

Aceasta realitate solicita o retrospectiva analitica, menita a formula raspunsuri la o serie de intrebari in general oculte pentru generatia care a cunoscut ororile fascismului dar si pentru generatia postbelica. Se refera la originile social-istorice ale nazismului si baza lui sociala, la structurile puterii si jocul fortelor politice din perioada premergatoare instalarii Partidului nazist la carma destinelor poporului german.

Care sunt originile fascismului german? Iata o intrebare care isi are originea in necesitatea pe care au simtit-o popoarele, in special poporul german, imediat dupa razboi, de a-si explica geneza celei mai mari conflagratii militare cunoscute de umanitate.

In marea majoritate a interventiilor pe aceasta tema, incepand inca din perioada imediat urmatoare instaurarii regimului nazist, in ianuarie 1933 si pana in zilele noastre, poarta amprenta unor pronuntate controverse.

Unul dintre cele mai fructuoase puncte de vedere, exprimat cu privire la originile nazismului, s-a dovedit a fi cel care a rezultat din cunoasterea atenta a structurilor politice, economice si sociale ale Germaniei moderne.

Traditii si mentalitati din viata social-politica specifica statului prusaco-german intre care ar fi de amintit spiritul militarist, nationalismul inveterat si respectul neconditionat fata de autoritatea ierarhic-superioara, s-au constituit intr-o adevarata crusta pentru constiinta politica a poporului german, greu permeabila in fata democratiei, dar foarte receptiva la alternativa conservatoare.

Criza din viata economica, haosul generat de incetineala cu care se revenea de la productia de razboi la cea de pace, a condus catre un veritabil declin economic si s-a repercutat cu o maniera dureroasa asupra nivelului de trai.

Ulterior, economia Germaniei si-a reluat treptat ritmul dezvoltarii, ca urmare a interventiei monopolurilor straine. Apoi, a urmat o spectaculoasa relansare a industriei concentrata pe intreprinderi mici si mijlocii. Efectele acestui proces de industrializare au condus ulterior la dificultatea exercitarii controlului social, ceea ce a favorizat aparitia unui declin moral si intelectual. Refluxul imediat in planul gandirii, dar mai ales al practicii politice a generat o preferinta pentru un regim politic autoritar.

Presiunea ideologica din partea national-socialismului s-a exercitat cu puterea-i cunoscuta, cautand sa inoculeze in constiinta poporului "cultul persoanei lui Hitler prezentat ca un adevarat Mesia pentru natiunea germana.

In ceea ce ii priveste pe Hitler si NSDAP , inca dinaintea preluarii puterii n-au lasat nici un dubiu asupra faptului ca in Germania nu va fi loc pentru evrei, pe care ii invinuiau de conspiratie contra natiunii, de alterare a puritatii sangelui german, de cauza a tuturor greutatilor pe care le intampina poporul german.

Ura nemarginita a lui Hitler fata de poporul evreu este redata in Mein Kampf, un fel de "biblie" a nazismului unde se scria negru pe alb: "Tanarul evreu cu plete negre pandeste ore intregi, cu fata luminata de o bucurie satanica, tanara inconstienta pe care o dezonoreaza cu sangele sau si careia el ii umileste poporul. Prin toate mijloacele el tinde sa corupa principiile rasiale ale poporului spre a-l servi Caci un popor de rasa pura, constient de sangele sau, nu va putea niciodata sa fie servit de evreu. Evreul nu va putea insa niciodata sa domine o alta lume decat cea a bastarzilor."

In ciuda faptului ca evreii din Germania au fost complet exclusi din viata politica, economica, sociala si culturala, si in ciuda legilor adoptate impotriva evreilor ( casatoria dintre un cetatean evreu si un cetatean german strict interzisa etc.), Hitler nu a fost multumit. Drept urmare, el isi exprima nemultumirea fata de modul in care decurgeau represaliile antisemite, propunand distrugerea evreilor de pe teritoriul intregii Europe. "Astazi, voi fi inca o data profet: daca finantarea evreiasca internationala din Europa si din afara ei va reusi sa arunce natiunile inca o data intr-un razboi mondial, atunci rezultatul nu va fi bolsevizarea pamantului si ca atare victoria evreimii, ci anihilarea raselor evreiesti din Europa."

Sub conducerea lui Aleydrich Adolph Eichmann s-a pus in miscare o imensa masinarie pentru exterminarea, prin munca fortata sau cu ajutorul focului mistuitor al cuptoarelor crematoare din lagarele de concentrare, a milioane de vieti omenesti. Se apreciaza ca numai din randurile evreilor au pierit in camerele de gazare peste trei milioane de oameni, in timp ce alte milioane au fost exterminate metodic in cunoscutele ghetouri special amenajate, nu inainte ca cei amenintati sa incerce a se confrunta in lupta cu fortele SS care-i supravegheau.

Orice bilant al regimului nazist, indiferent de perspectiva ideologica in care ar fi facut, nu poate sa nu puna in evidenta ca o componenta esentiala a acestuia, domeniul relatiilor externe. Imaginea programatica a ceea ce avea sa urmareasca nazismul in planul politicii externe poate fi regasita fara doar si poate in Mein Kampf, ca si in propaganda de zi cu zi a principalilor lideri nazisti, indeosebi a lui Hitler.

Obiectivele lui Hitler erau in primul rand formarea Marelui stat al germanilor in granitele caruia sa fie inglobati toti germanii din Europa, iar cel de-al doilea obiectiv se referea la dominatia politico-economica cu care sa satisfaca cerintele cercurilor monopoliste.


Dr. Rosenberg, seful biroului de politica externa a partidului nazist s-a ocupat nemijlocit cu sprijinirea organizatiilor fasciste din alte tari. Directiile spre care se orienta biroul au vizat: Anglia si Extremul Orient, Peninsula Scandinava, spatiul dunarean, Orientul Apropiat si Orientul Mijlociu.

In istoria nazismului au avut loc cateva asasinate in viata politica. Oamenii de stat, care se opuneau politicii revizioniste promovate de Germania nazista, sfarseau prin a fi asasinati. Astfel, la 30 decembrie 1933, a fost asasinat de catre legionari, I.Gh.Duca, prim-ministrul roman, care luase hotararea de dizolvare a organizatiei fasciste "Garda de Fier". A urmat apoi, la 25 iulie 1934, asasinarea cancelarului Austriei, Engelbert Dollfuss, iar la 9 octombrie 1934, a regelui Alexandru al Iugoslaviei si a ministrului de externe al Frantei, Louis Barthou.

Civilizatia omenirii a fost salvata prin colosale sacrificii ale popoarelor care au format coalitia antihitlerista, ale miscarii de rezistenta impotriva cotropitorilor din toate tarile ocupate sau tutelate de nazism.

Concluzii

Avand in vedere toate ce s-au mentionat in paginile anterioare, reamintesc ca totalitarismul este un regim politic dictatorial in care puterea apartine unei singure persoane, sau unui grup de persoane. Originile totalitarismului se afla in antisemitism. Dintre regimurile totalitare mentionez comunismul (Rusia), fascismul (Italia) si nazismul (Germania). Antisemitismul a fost una dintre trasaturile caracteristice permanente ale regimului nazist. Antisemitismul si-a atins punctul culminant cand evreii si-au pierdut deopotriva functiile publice si influenta, cand n-au mai ramas cu nimic altceva decat cu averea

O diferenta fundamentala intre dictaturile moderne si toate celelalte tiranii ale trecutului, o constituie faptul ca teroarea nu mai este folosita ca mijloc de exterminare si intimidare a oponentilor, ci ca un instrument de a guverna masele populare. In Germania nazista, teroarea totala era indreptata impotriva evreilor, adica impotriva unor oameni cu anumite caracteristici comune, independente de comportarea lor specifica.

Totalitarismul a reprezentat un fenomen cu grave implicatii asupra istoriei universale, inscriind in viata multor popoare pagini dintre cele mai negre ale teroarei, stagnarii procesului social si involutiei culturale.

Totalitarismul a demonstrat ca demnitatea umana are nevoie de o noua garantie care poate fi gasita numai intr-un nou principiu politic, o noua lege, a carei validitate sa cuprinda intreaga umanitate, facand in asa fel incat, puterea ei sa ramana strict limitata, inradacinata si controlata in si de entitati teritoriale din nou definite.

Tendinta politica actuala este de democratizare; tot mai multe popoare tind catre acest regim politic.

Bibliografie

Aron Raymond, Democratie si totalitarism, Editura All;

Hannah Arendt, Originile Totalitarismului, Editura Humanitas, Bucuresti, 1994;

Ion Popescu Puturi, Gheorghe Unc, Vladimir Zaharescu, Marin Badea, Constantin Botoran, Regimurile fasciste si totalitare din Europa, volumul I, Editura Militara, 1979.

Anexe

   Din august 1942 pana in februarie 1943 in provinciile italiene au avut loc numeroase greve care arata starea de spirit a clasei muncitoare:

Aug.

Sept.

Oct.

Nov.

Dec.

Ian.

Feb.

Piemonte

__

Lombardia

__

Emilia

__

__

__

__

__

Ligreria

__

__

__

__

__

__

Toscana

__

__

__

__

__

Veneto

__

__

__

__

__

__

TOTAL

   Analizand fenomenul justitiei in epoca Republicii de la Weimar, un cercetator a realizat urmatoarea statistica a hotararilor luate intre 1919 si 1922 de instantele judecatoresti pentru crimele politice savarsite:

Crimele politice comise de:

Dreapta

Stanga

Neadeverite

Partial adeverite

Adeverite

Numarul total al crimelor

Durata detentiei per crima

4 luni

15 ani

Numarul executiilor

___

Amenda per crima

2 marci

___Palmiro Togliatti, Scrieri alese, Editura politica, Bucuresti, 1973, p. 94.

Pietro Secchia, Aldo dice 26 x 1, p. 94.

Ion Popescu Puturi, Gheorghe Unc, Vladimir Zaharescu, Marin Badea, Constantin Botoran, Regimurile fasciste si totalitare din Europa, Editura militara, 1979, p. 354.

Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei - aparut in august 1920, prin unificarea a doua grupari: (DAP) Deutsche Arbeipartei si Deutsche Sozialistischepartei, DAP fiind o filiala a Societatii Thule. Programul de actiune in 25 de puncte, preluat de la DAP, era un amalgam de aspiratii nationaliste si totalitariste impanate suficient de abil cu elemente de factura socializanta, caracteristica fiind coloratura sa violent antisemita. Ulterior, Hitler a preluat conducerea efectiva a partidului.

Adolf Hitler, Mein Kampf, volumul I, München, 1933, p. 357.

Documents on Nazism. 1919-1945, p. 485-486.

Jacques Delarue, Istoria Gestapoului, Editura politica, Bucuresi, 1965, p. 200.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.