Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » Istorie
MATEI BRANCOVEANU (n. 1702 - m. 15 august 1714)

MATEI BRANCOVEANU (n. 1702 - m. 15 august 1714)
MATEI BRANCOVEANU (n. 1702 - m. 15 august 1714)

Ultimul vlastar al Brancoveanului, mezinul familiei Brancovenilor s-a nascut in anul 1702 si a fost decapitat la 15 august 1714 la Istanbul. In acel an el avea 12 ani (multi istorici ii dau alte varste, ba 11, ba 12, ba 17 ??!). Constantin Basarab Brancoveanu si Doamna Marica i-au dat un nume destul - care dupa Dimitrie Cantemir acest nume era si numele strabunicului sau Matei Basarab si poate venea si de la alt strabunic mai apropiat Papa (Pavel caruia i se mai spunea si Matei) Brancoveanu, tatal domnitorului Constantin Basarab (1688-1714). A fost ultimul fiu al lui Constantin Basarab Brancoveanu fiind in varsta de 16 ani (?!), cel mai mic dintre cei patru baieti ai familiei Brancoveanu.

Pe esafodul mortii in fata seraiului "Cuprins de frica, ceru sa i se crute viata, primind in schimb sa se faca musulman. Vazand aceasta Constantin Basarab Brancoveanu - care era un profund crestin - i-a spus fiului sau ca este mai bine sa moara de o mie de ori, daca s-ar putea decat sa se lepede de Iisus Hristos, numai pentru a trai cu cativa ani mai mult pe pamant".

Imbarbatat de cuvintele rostite de bunul sau parinte, Matei i-a raspuns gadelui asa: "Vreau sa mor crestin, loveste! .dupa care gadele ii reteza capul.

Parintii sai isi propusesera sa-i faca zestre cand se va casatori Casele si biserica de piatra de la Doicesti. Matei era doar un copil, dar primeste si el ca mezin al familiei, haine si bijuterii in valoare de 28.950 taleri si date de la parinti, primind pe langa bunurile imobile si mosii in peste 32 de localitati, cu mosii cu tot, lui revenindu-i insa, in baza acelui privilegiu si casa parinteasca de la Brancoveni.Cumplita tragedie a neamului brancovenesc petrecuta la 15 august 1714, a facut in realitate, ca "numele domnului" sa nu fie "stins definitiv" si mai ales sangele neamului "basarabesc".

Urmasi a continuat Constantin Brancoveanu sa aiba in tot cursul veacurilor urmatoare pieirii sale si ei sunt foarte numerosi ajungand pana in zilele noastre. Succesiunea pe linie paterna s-a continuat pana in anul 1832, cand s-a stins ultimul barbat purtator al numelui san. Iata ce ne relateaza Ion Neculce despre crunta executie a brancovenilor: "Numai un copilas, nepot de fiu Brancoveanului, a scapat, ca l-au dus la seraiul imparatesc ca sa-l turceasca; eara mai pre urma l-au scos ima imparatului si l-au dat la maica-sa ."312. Scapat de turcire, tanarul Constantin al III lea Brancoveanu a fost inconjurat cu deosebita grija de ai lui si in primul rand de bunica sa, doamna Marica, pentru care el reprezenta simbolul nepieirii numelui domnului martirizat.

Inca din zapisul mai inainte mentionat, din 17 iunie 1717 se constata preocuparea doamnei Marica - cea "cu barbateasca marime de suflet", cum o caracteriza in 1832 episcopul Ilarion al Argesului313 - de a ocroti interesele acestui nepot314, pe care a stiut sa-l impuna tuturor ca un cap al incercatei familii.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

ETNOGENEZA ROMANEASCA
Poste militare straine in Romania (sec. XX)
Romania si "Razboiul Sfant"
Sfarsitul primului razboi mondial
MARIA BRANCOVEANU - DUCA (1677+1697)
CONSERVAREA-RESTAURAREA PATRIMONIULUI CUTURAL ROMANESC PANA IN SECOLUL XX
DOMNIILE LUI MATEI BASARAB (1632-1654) SI VASILE LUPU (1634-1653). IMPLINIRI CULTURALE
Brancusi si avangarda romaneasca - prezenta sa in publicatiile romanesti de avangardaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu