Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » Istorie
Tratatul de la Neuilly sur Seine (27 noiembrie 1919); recunoasterea internationala a unirii Cadrilaterului cu Romania

Tratatul de la Neuilly sur Seine (27 noiembrie 1919); recunoasterea internationala a unirii Cadrilaterului cu Romania


Tratatul de la Neuilly sur Seine (27 noiembrie 1919) recunoasterea internationala a unirii Cadrilaterului cu Romania

Tratatul de pace de la Neuilly sur Seine a fost semnat la data de 27 noiembrie intre Puterile Aliate, invingatoare in primul razboi mondial (inclusiv Romania) si Bulgaria, tara invinsa in razboi. Tratatul a fost divizat in 13 capitole. Primul capitol era reprezentat de Pactul Societatii Natiunilor. Al doilea definea frontierele Bulgariei. Frontiera cu Regatul sarbilor, croatilor si slovenilor urma traseul frontierei din dintre Bulgaria si Serbia, cu exceptia a 4 teritorii atribuite Statului sarbo-croato-sloven.De asemenea, Bulgaria a recunoscut acest stat. Frontiera cu Grecia si frontiera cu Turcia (la momentul respectiv teritoriul Turciei europene de azi nu fusese atribuit nici unui stat) era trasata astfel incat Bulgaria pierdea accesul la Marea Egee, recunoscut in anul . In privinta Romaniei s-a restabilit frontiera romano-bulgara hotarata in Tratatul de pace de la Bucuresti din 10 august 1913, prin care, Cadrilaterul, precum si parti din Dobrogea de Nord reintrau in componenta Romaniei.

Tratatul cuprinde de asemenea, o serie de dispozitii referitoare la limitarea fortelor armate ale Bulgariei, predarea materialului militar, navigatia pe Dunare etc. Pentru Bulgaria, care era in razboi incepand din , dispozitiile tratatului au fost considerate deosebit de severe, astfel incat, tratatul a fost considerat o catastrofa nationala.

Teritoriul Bulgariei era aproape acelasi ca si la inceputul razboaielor balcanice, iar pierderile umane fusesera deosebit de ridicate. Bulgaria, ca si celelalte state invinse in primul razboi mondial a urmarit sa revizuiasca Tratatul de la Neuilly, apropriindu-se de Germania si de Italia in perioada interbelica.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.