Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » Istorie
Tratatul de la Paris (28 octombrie 1920); recunoasterea internationala a unirii Basarabiei cu Romania (28 octombrie 1920)

Tratatul de la Paris (28 octombrie 1920); recunoasterea internationala a unirii Basarabiei cu Romania (28 octombrie 1920)
Tratatul de la Paris (28 octombrie 1920); recunoasterea internationala a unirii Basarabiei cu Romania (28 octombrie 1920)

Tratatul de la Paris din a reprezentant recunoasterea de catre principalele puteri aliate (Franta, Regatul Unit, Italia) a unirii Basarabiei cu Romania. Negocierile de la Paris privind recunoasterea internationala a unirii Basarabiei cu Romania au decurs in conditii dificile, intimpinind obstacole deosebit de mari. In primul rind a influentat pozitia ostila a Rusiei sovietice fata de Romania si evenimentele razboiului civil din intinsurile fostului imperiu tarist.

Un alt factor ce a franat tratativele l-a constituit propaganda antiromaneasca promovata la Paris de catre gruparile rusesti, formate din fosti ministri ai tarului si membri ai guvernului provizoriu care erau sustinuti de un grup de proprietari evrei emigrati din Basarabia.

Activitatea diplomatiei romane in scopul recunoasterii unirii Basarabiei cu tara a fost sustinuta prin eforturile pline de competenta si energie ale lui Ion Pelivan[1], care fusese numit delegat al guvernului roman din partea Basarabiei. El a contribuit la initierea cercurilor politice si a opiniei publice in problema Basarabiei. La Paris a activat o delegatie de basarabeni din care mai faceau parte N. Codrenu, S. Cujba si Gh. Nastase.Pe 9 aprilie (pe stil vechi - 27 martie ), in timpul haosului provocat de razboiului civil rus, legislatura basarabeana (Sfatul Tarii) a votat in favoarea unificarii cu Romania cu 86 voturi pentru, 3 impotriva si 36 abtineri, act privit de catre rusi ca o invazie romaneasca.

Ca si in cazul Tratatului de la Versailles, a continut acordul Ligii Natiunilor si ca rezultat nu a fost ratificat de SUA. Statele Unite au refuzat initial sa semneze tratatul pe motiv ca Rusia nu era reprezentata la conferinta.

Tratatul de pace de la Paris de pe 28 octombrie , a recunoscut oficial unirea Basarabiei cu Romania. Doar Uniunea Sovietica si Japonia nu au recunoscut niciodata aceasta unire.Ion Pelivan, originar din Basarabia, a fost ministrul Justitiei in perioada 1 dec.1919 - 13 mart.1920 si unul dintre marii artizani ai unirii Romaniei cu BasarabiaPolitica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Centru de inertie(mecanica) Centre de masa
Reprezentarea si cotarea filetelor
Organe de masini - cuplaje mecanice, cuplaje permanente mobile elastice

Economie

Operatiunea de creditare a agentilor economici
Analiza din punct de vedere politic a companiei continental airlines
Operatiunile efectuate de institutiile de credit pe piata monetara - politica monetara obiective, strategii, instrumente, operatiuni

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiPravilele romanesti ca izvoare juridice
MOARTEA lui MATEI VODA
Romania si "Razboiul Sfant"
Italia Fascista
CONSTANTIN BRANCOVEANU (DINU) II (n. 1683 - m. 1714 15 august)
PARTICULARITATI ALE MISCARII DE EXTREMISTE DE DREAPTA DIN ROMANIA IN PERIOADA INTERBELICA
Poste militare straine in Romania (sec. XX)
Batalia de la Stalingrad (1942)Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu