Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » literatura romana
Abordarea (receptarea) textului literar

Abordarea (receptarea) textului literarAbordarea (receptarea) textului literar

A. Delimitari

1. Textul literar este si o situatie de comunicare. Cu alte cuvinte, in orice text se poate identifica un emitator (autorul, naratorul, naratorul-personaj, eul liric etc.), un receptor sau mai multi receptori (care este cititorul sau chiar un personaj al operei literare), un context in care are loc comunicarea (si care este important uneori pentru ceea ce inseamna codul comunicarii -, respectiv limbajul, in cele mai multe cazuri), precum si un mesaj pe care textul (uneori, autorul insusi) il transmite prin semnificatia actiunii/ a conflictelor, prin statutul, prin psihologia si prin destinul personajelor, prin ideile poetice etc.

2. Comunicarea in cadrul unui text literar-artistic este una de tip particular, in care se opereaza o selectie de natura lexicala si gramaticala si se creeaza ,,abateri” de la limba comuna, standard, care genereaza expresivitatea textului, o plurivalenta sau chiar o ambiguitate a mesajului (mesajul poate fi interpretat in mai multe feluri sau din mai multe perspective).

3. In acest context, lectura unui text literar presupune mai intai o prelectura, ceea ce presupune a dobandi un numar de informatii despre opera in cauza, despre structura ei (capitole, pagini etc), despre autor, eventual despre epoca in care acesta a trait.

4. Urmeaza lectura propriu-zisa si apoi, daca e cazul, o reluare a lecturii; in general la o prima lectura se are in vedere realizarea unui prim dialog intre opera si cititor; cititorul inregistreaza aspectele generale ale operei: organizarea operei, lumea personajelor si a faptelor, starile conflictuale, eventual scene semnificative care pot fi recitite.

5. Intr-o a doua lectura se poate trece la realizarea de fise de lectura pentru diferite aspecte ale operei care sa faca cititorul capabil sa selecteze, sa exploreze si, fireste, sa interpreteze textul potrivit unor intentii sau unor sarcini de lucru (descifrarea semnificatiilor unor grupuri de cuvinte/ a unor cuvinte-cheie, a unor titluri, delimitarea unor idei principale/ a unor idei poetice, identificarea unor momente ale subiectului literar, rezumarea sau povestirea textului, caracterizarea de personaje, exprimarea si motivarea unor opinii asupra semnificatiilor textului etc.) In principiu, receptarea unui text literar trece prin trei faze:

a. descifrarea textului, echivalenta cu intelegerea elementara a textului, este o faza in care se clarifica sensul unor cuvinte/expresii/ locutiuni, a unor cuvinte-cheie, a unor sintagme etc. Totodata, acum se clarifica sensurile relationale ale textului, inclusiv cele care sunt raspunsuri la intrebari de genul: unde? cand? ce? cum? pentru ce? (intrebarile de mai sus privesc textele epice sau dramatice, in proza sau in ver­suri). Este, in acelasi timp, momentul sa se identifice modurile de expune­re dominante, organizarea pe episoade/ pe secvente, momentele subiectului (daca este cazul), situatia initiala-transformarea-situatia finala, modalitatile de caracterizare a personajelor, ipostazele naratorului etc. In situatia textului liric, se vor identifica elementele de versificatie/ de prozodie, secventele poetice, ipostazele eului liric si marcile lexico-gramaticale ale prezentei acestuia in textul dat etc.

b. faza mimetica este cea a receptarii emotionale, intuitive a textului, in care se face trecerea de la identificari de sensuri (grupuri nominale sau verbale, fragmente cu sonoritati expresive etc.), la identificari de semnificatii specifice (avand ca baza expresivitatea in context sau capacitatea de sugestie a unor cuvinte/ constructii/ secvente/ imagini si procedee artistice/ idei etc.).

c. faza estetica este cea in care se rea­lizeaza o privire sintetica asupra textului ca intreg. Acum se patrunde in structurile de adancime ale textului, acum este etapa cand are loc o receptare para­dig­ma­tica (structurata) a textului (punerea in relatie a ideilor textului cu mijloacele artistice, interpretarea semnificatiilor textului si exprimarea de opinii despre acestea, motivarea/ argumentarea unor idei sau a unor situatii/ comportamente/ atitudini si reactii ale personajelor, descifrarea si interpretarea mesajului operei/ fragmentului etc.).

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
SCRISUL FEMININ ROMANESC
Comentariu Eu nu strivesc corola de minuni a lumii de Lucian Blaga
STRUCTURA COMPOZITIONALA. STILUL SI LIMBA LITERARA A BASMULUI
Fantasticul in opera lui Mircea Eliade
Comentariu Enigma Otiliei de George Calinescu
Scrie o compunere de in care sa demonstrezi ca poezia citata este un pastel
Simbolismul Francez
Boierii mintii: intelectualii romani intre grupurile de prestigiu si piata libera a ideilor (prezentare de text)
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu