Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » literatura romana
Comentariu Enigma Otiliei de George Calinescu

Comentariu Enigma Otiliei de George Calinescu


Enigma Otiliei

de George Calinescu

Acest roman, incepe prin a fi prezentata venirea de la Iasi a lui Sima Felix, dupa terminarea liceului, la tutorele sau, care ii era si unchi, Costache Giurgiuveanu.

Cind Felix, a batut pentru prima oara la casa acestuia, care nu era una intr-o stare prea buna, unchisu I-a spus ca nu sta nimeni aici. Totusi Felix si-a facut curaj si s-a intors. De aceasta data a coborat si verisoara sa Otilia care I-a spus lui Costache ca acesta este nepotul sau Felix.

Otilia l-a dus sus pe Felix si I-a facut cunostinta cu persoanele, care se mai aflau in camera. Astfel el a cunscut-o pe Aglae si pe sotul ei, Simion. Aglae era sora lui Costache si avea impreuna cu Simion, pe Aurica, Titi si Otilia, cei doi din urma nefiind atunci prezenti in camera.Felix, l-a cunoscut si pe Pascalopol, ce era un bun prieten de familie, si care era mosier. Desi avea o varsta inaintata Otilia statea mereu agatata de gatul acestuia.

Felix, desii a avut un tata medic celebru, Iosif Felix, familia lui Aglae , mai ales aceasta si Aurica il luau peste picior cind spunea ca vrea sa devina la randul sau medic.

Felix cu timpul a observat ca Aglae avea pica pe Otilia, deoarece se temea, ca nu cumva Costache sa-I lase fetei averea dupa moartea sa, mai ales ca aceasta nu era fiica sa legitima.

Aglae nu era singura, care nu o avea pe Otilia la inima, nici Aurica ne fiind prea incantata de prezenta fetei, dorind atentia lui Pascalopol, de care Otilia se bucura din plin.

Felix l-a cunoscut pe Titi   in momentul in care a fost chemat sa-l pregatesca pentru scoala, acesta fiind corigent si repetent, trecand dintr-un an in altul cu ajutorul lui Pascalopol, care avea relatii mai in toare domeniile. Despre acesta Felix si-a facut o parere proasta, atribuindu-I calificativul de imbecil, cu care era de acort si Otilia, cei din familia Tulea avand alta parere.

Cu timpul Otilia a devenit pentru Felix, o sora si o prezenta feminina, pe care n-a avut-o in copilarie, mama sa murind cand avea o varsta frageda.

El de asemenea ii lua apararea Otiliei in familia lui Aglae, atragand ura acestora si asupra lui.

Aurica se plimba pe strazi, pentru a gasi un baiat cu care sa se marite,   dar nu avea nici o sansa deoarece era prea urata, desi era de varsta Otilia.

Felix a devenit putin gelos pe Pascalopol deoarece Otilia ii acorda mai multa atentie acestuia.

Totusi dupa niste discutii cu Otilia si Pascalopol, el a mai renuntat a mai vedea in mosier un dusman.

A marturisit lui Otilia ce simte pentru ea si anume ca o iubeste, fata impartasindu-I sentimentul, dar in felul ei.

Felix a inceput studiile in medicina, iar Costache, care inca de la inceput s-a dovedit avar, nu prea a vrut sa-l sprijine pe baiat, dar cu ajutorul lui Otilia, si pe furis, el a obtinut fondurile de care avea nevoie.

Totusi cand ii era lumea mai draga, Otilia a plecat la Paris cu Pascalopol pentru a studia la Conservator.

Felix s-a simtit tradat de Otilia si fara aparare in fata vorbelor rele ale lui Aglae.

Inainte de plecarea lui Otilia, Felix a cunoscut-o si pe ceea de a doua fiica a lui Aglae, Olimpia, ce era casatorita cu Stanica. El a aflat si de conflictul acestora cu Simion, care nu dorea sa-I dea zestrea fetei, ne fiind de acort cu nunta acestora.

Totusi Simion pana la urma a cedat si I-a dat fetei o casa. Cei doi au facut un copil, dar care a murit, parintii ne avand grija de el.

Dupa plecarea lui Otilia Felix, nu prea mai dadea pe acasa facand si o polita cu Costache, care ii dadea baiatului 250 de franci in fiecare luna, bani care totusi erau prin mostenire ai sai.

Felix umbland astfel a aflat si de cateva propritati date in chirie de catre Costache, ne intelegand cum poate fii asa de avar.

Stanica, care era de partea lui Aglae, complotand astfel impotriva lui Otilia si lui Felix, I-a facut cunostinta acestuia cu o curtezana pe nume Georgeta. Aceasta fata, a fost o a doua iubire a lui Felix, cu care a avut si placeri trupesti, dar care asemenea lui Otilia l-a indrumat pe calea ceea buna, indemnandu-l sa studieze.

Felix a reusit sa castige increderea lui Costache, printr-o tranzactie pe care a facut-o cu Iorgu, chiriasul unui restaurant, unde a cunoscut.o pe Georgete.

In aceasta tranzactie era implicat si Stanica, dar acesta ii ducea si pe unul si pe altul cu vorba, luandu-le banii mai mult. Intr-o vreme gurile rele (Aglae, Aurica, Titi, Stanica, Olimpia), spuneau ca Otilia s-ar fii casatorit cu Pascalopol. Totusi Felix era convins ca nu se poate asa ceva.

Simion intre timp a inebunit, avand si cateve crize, care I-a determinat pe membrii familiei sa-l trimita la un ospiciu, unde l-au si dat uitarii.

Titii a fost pentru o scurta perioada de timp si casatorit, cu Ana, sora unui prieten, dar acesta fiind incapatanat si avand ceva nebunie in el, a divortat.

Felix progresa foarte mult in studii si a scris un articol legat de un studiu al sau, ce a fost publicat intr-o revista franceza.

Otilia intoarsa inapoi din Franta, I-a trezit lui Felix o bucurie foarte mare, acesta fiind surprins ca nu s-a suparat cand I-a spus ca a inselat-o cu Georgeta, si ca nu era maritata cu Pascalopol.

Dupa intoarcerea lui Otilia gurile rele, au inceput sa o atace cu vorbe tot mai grele si sa faca astfel incat fata sa nu mai primeasca nici o avere.

Titi a vrut sa se casatoreasca cu Georgeta,cu care Stanica I-a facut cunostinta, dar aceasta in final nu a mai vrut, atunci toti au dat vina pe Felix , care a   avut relatii cu ea, Titii prizand ura pe ea.

Costache, desii era sfatuit sa o treaca pe Otilia pe numele sau, de catre Pascalopol,   gura lui Aglae nu-l lasa sa o faca.

La un momentdat, el a vrut sa ridice o casa ei si lui Felix, pe banii baiatului, dar s-a imbolnavit, fiind aproape sa moara.

Aceasta experienta I-a aratat adevarata fata a familiei sale, care era gata sa-l inmormanteze, si care a cotrobait dupa banii ce I-a obtinut in urma vinderii apartamentelor de inchiriat.

Totusi el si-a revenit, dar nu la mult timp, iar a cazut la pat, de data aceasta I-a dat lui Pascalopol sa faca un cont lui Otilia cu 100000 de lei, restul de 200000 lei ramanand sa-I dea dupa moartea sa.

Totusi Stanica a flat unde tinea mosul banii si anume sub salteaua pe care dormea, mergand intr-o zi cand nu mai era nimeni in casa si furandu-I, lucru care a provocat moartea lui Costache..

Dupa moartea sa Otilia a fost anuntata ca avea un cont in banca, dar nu trebuia sa zica nimanui de el.

Dupa o perioada a plecat dinou la Paris cu Pascalopol, chiar daca I-a spus lui Felix ca-l iubeste.

Acesta cu averea lasata de parintii sai, de care nimeni nu s-a putut atinge, si-a continuat studiile si a ajuns un medic vestit asa cum si-a dorit si el, reusiind chiar sa-si intemeieze o familie.

Stanica vazand ca nu se intelege cu Olimpia, care era indiferenta, si fiind avocat s-a despartit de aceasta, iar cu banii furati si-a deschis o firma si s-a insurat cu Georgeta.

Dupa o vreme s-a intalnit cu Felix, care l-a anuntat ca Otilia a fost maritata cu Pascalopol, dar   s-au despartit, ea fiind undeva prin America, sau Boinos-Ares.

Acets lucru I la confirmat si Pascalopol cu care s-a intalnit intr-o zi in tren.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.