Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » literatura romana
Text argumentative de 15-20 randuri

Text argumentative de 15-20 randuri


Subiecte tip II

50 -Text argumentative de 15-20 randuri despre dragostea materna

Mama este fiinta careia i se alatura atributul de iubire neconditionata ; dragostea ei ne urmareste toata viata.Dragostea materna nu poate fi inlocuita cu niciun alt fel de afectiune.Este un transfer de energie complementara intre mama si copil.

In primul rand dragostea mamei aduce evolutia armonioasa a copilului inca de la nasterea lui. Mama il vegheaza in toate momentele si ii imprima energie, vitalitate, forta. Numai dragostea ei aduce zambetul copilului pe buze, numai mangaierea ei vindeca bolile, si numai vocea ei alina visele copilului.

In al doilea rand dragostea materna este unica si nepartinitoare. Intensitatea ei se divizeaza in atatea parti cati copii are. Daruieste mereu si nu cere nimic in schimb : asta e dragostea mamei. De aceea nu ne putem supara niciodata pe mama.Dragostea materna a fost subiect de inspiratie pentru scriitori, pictori, muzicieni..

Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana si anume pentru mamna esti intreaga lume

In concluzie, vorbele lui H Balzac din citatul referitoare la dragostea mamei sunt o mangaietoare exprimare a sentimentului matern.

51 - Text argumentative de 15-20 randuri despre mandrie

Dintre sentimentele considerate uneori a fi surse ale defectelor omenesti se numara si mandria.Acest sentiment se situeaza la limita intre bine si ra.

Mandria este o calitate cand ajuta omul la evolutia spiurituala si la exprimarea simtamintelor pentru tara si neam. Dar sunt si situatii interumane cand mandria se concretizeaza in urmatoarea situatie: Cand ii merge bine, nu cunoaste pe nimeni; cand ii merge rau, uita relele facute.

Despre mandria cu valoare de sentiment determinant al evolutiei umane voi argumenta acuma.

In primul rand avand in vedere aspectul religios putem spune ca ca acest pacat capital este atat suma cat si radacina tuturor celorlalte. Insa atat de complex, de ambiguu, de perfid si viclean, de nociv si distrugator este acest pacat, incat pana si marii sfinti au fost ispititi de el. Pacatul mandriei este auto-supra-dimensionarea persoanei noastre. Suntem mandri si facem acest pacat al mandriei atunci cand: ne atribuim unele merite sau daruri care de fapt nu sunt ale noastre, cand ne laudam in fata oamenilor pentru ce am facut, fara sa gandim ca Dumnezeu ne-a invrednicit sa le facem.

In al doilea rand ,astazi omul modern are o parere gresita despre cuvantul umilinta , situat la polul opus mandriei. In sine, umilinta este o stare de libertate prin care doar dispare efortul inutil de a parea altfel, de a crea irealitati. Fiinta umila percepe realitatea la modul cel mai pur. In realitate 'a fii simplu' inseamna 'a fii umil. Fiinta umila percepe realitatea la modul cel mai pur.

In al treilea rand mandria trebuie sa fie starea plasata intre cele doua abordari; intre bine si rau, pornind de la efectele pe care le are asupra celor din jurul nostru.

In concluzie apreciez citatul luicaci acopera aspectul legat de personalitatea unui om, de nevoia lui de a evolua; si de aceea mandria este un rau necesar.

52 - Text argumentative de 15-20 randuri despre

Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre insemnatatea educatiei primite in familie, pornind de la ideea identificata in urmatoarea afirmatie: "A astepta sa culegi altceva dintr-un pamant decat ceea ce a fost semanat in el ar fi o copilarie". (Mihai Eminescu, Opera politica, II)

Educatia primita in familie se realizeaza din primele clipe ale vietii si efectele ei se cuantifica pe parcursul vietii. Urmarind gesturile si comportamentul copiilor vedem clar pecetea familiei, si poate ca acesta este un criteriu de selectie primara pe care il facem in alegerea prietenilor.Insemnatatea educatiei are urmari de-a lungul vietii.

In primul rand afirmatia lui M Eminescu are in ea o referire la trainicia pamantului si a creatiei, la munca pamantului si roadele lui. Pamantul cumuleaza energiile primare si a culege roade inseamna intai a munci, inseamna a darui , a oferi si numai dupa aceea vin si roadele,

In al doilea rand educatia primita in familie este asemeni arborelui ale carui ramuri pot inflori, pot da sau nu roade. Arborele genealogic al fiecaruia se intregeste cu ramuri noi care se inalta spre cer, care evolueaza , asa cum personaliatatea fiecarui individ se completeaza , se intregeste dupa ce au fost sadite primele principii de viata ce trebuie respectate.

In concluzie citatul 'A astepta sa culegi altceva dintr-un pamant decat ceea ce a fost semanat in el ar fi o copilarie " este o exprimare aforistica , este o definitie a complicatului proces de educatie a generatiilor fara de care societatea nu ar progresa.Copilul se educa cu inima .


53 - Text argumentative de 15-20 randuri despre

Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre mila, pornind de la ideea identificata in urmatoarea afirmatie: "Mila, cand nu e insotita de o iubire infinita, e mai ofensatoare decat dispretul". (G. Ibraileanu, Opere, IX)

Spiritul nu cunoaste imbatranirea, el fiind acea parte care traieste incatusata in trupul ,in eul omului , si care va trai necontenit.

    Acesta este motivul pentru care lucrurile trupesti,lucrurile materiale aflate in aceasta lume, nu sunt lucruri pentru care merita sa trudesti, caci intr-o zi va trebui sa le lasi in urma ta. Lucrurile care intr-adevar merita sunt cele care tin de spirit:dragostea, bunatatea, mila, intelegerea si daruirea. Acestea sunt lucrurile care te fac bogat - bogat in spirit.

In primul rand numim atitudinea de blandete si intelegere drept clementa. Mila este o sora a clementei cu ramuri spre adancul inimii. Mila se asociaza cu o situatie a cuiva aflat in dificultate si care trebuie ajutat. Ne este mila atunci cand cel de langa noi sufera; ne este mila atunci cand instinctiv ne punem in locul lui; Atunci dorim sa ajutam pe semenii nostri.

In al doilea rand sentimentul mila are la cele doua capete doua entitati: cel care ofera si acela care primeste.Sa ai mila pentru cineva inseamna in primul rand sa iubesti pe acela , sa incerci sa te pui in locul lui si atunci, iubindu-te pe tine sa filtrezi sentimentul milei. Intre mila si dispret exista o imensa prapastie . Daca nu simti mila prin intermediul inimii, atunci mai bine nu te implica, intrucat trecerea la opusul milei este imediat perceput.

In concluzie , citatul lui Ibraileanu invita la o mai atenta privire asupra eului nostru, la o introspectie, la o analiza in oglida a gestului generat de mila.

54 - Text argumentative de 15-20 randuri despre

Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre minciuna, pornind de la ideea identificata in urmatoarea afirmatie: "Cine spune minciuna intai obrazul isi rusineaza, iar mai pe urma sufletul isi ucide". (Dimitrie Cantemir, Istoria ieroglifica)

Conform unor cercetari recente, se pare ca minciuna este un mecanism care tine de supravietuire si ca s-au evidentiat chiar anumite zone ale creierului care se activeaza atunci cand spunem o miniciuna sau cand avem un comportament inselator. Disimularea face parte din conditia umana.Minciuna implica personalitatea omului.

In primul rand ne intrebam de ce unii mint, in situatii in care adevarul le-ar fi mult mai de folos? Se pare ca in situatii de acest gen, continutul minciunii nu este asa de important ca simplul fapt de a minti. Exista minciuni ocazionale, la care cu totii apelam, mai mult sau mai putin constient si, de asemenea, minciuni atat de frecvente, incat duc la un comportament compulsiv care afecteaza intreaga personalitate - si aceasta este forma extrema a minciunii, expresia unei patologii psihologice.

In al doilea rand fiecare persoana tinde sa aiba o maniera proprie in care gestioneaza "adevarul" sau ceea ce considera a fi adevarat. Este vorba nu doar despre comunicarea inselatoare cu ceilalti, dar si despre maniera in care ne auto-dezamagim. Personalitatea este importanta in determinarea acestor tipare sau moduri de a-i insela pe altiii si de a ne insela pe noi insine, iar stilul in care o facem este un aspect al personalitatii fiecaruia.

In concluzie citatul lui D Cantemir "Cine spune minciuna intai obrazul isi rusineaza, iar mai pe urma sufletul isi ucide" este o dovada de inteleciune ; Mincinosul trebuie sa aibe o atentie distributiva foarte bine dezvoltata, sa retina minciunile si circumstantele in care a mintit, si chiar isi dezvolta abilitati de a minti cu naturalete maxima, incat pentru persoana mintita, totul poate deveni extrem de confuz, mai ales ca se poate minti cu o privire, se poate minti cu un gest, se poate minti cu un cuvant. Sunt de acord cu acest citat si consider ca e bine sa il avem in mintea noastra in orice moment pentru a nu gresi.

55 - Text argumentative de 15-20 randuri despre

Scrie un text de tip argumentativ, de 15 - 20 de randuri, despre raportul dintre ratiune (mintea) si pasiune (inima), pornind de la ideea identificata in urmatoarea afirmatie: "Cand se afla omul in momentele hotaratoare ale vietii, nu-l mai conduce mintea care arata numai alternativele. Directia finala o da inima". (Titu Maiorescu, Cugetari si aforisme)

Un citat al lui Blaise Pascal spunea ca " inima are ratiuni pe care ratiunea nu le cunoaste".

e complicat sa te imparti intre doua linii contradictorii,sa-i dai argumente ratiunii cu inima sau sa-i spun inimii sa taca si sa fie mai desteapta.

In primul rand , anatomic se stie urmatorul lucru : creierul emotional se deregleaza, inima sufera si, in cele din urma, se epuizeaza. Dar cea mai uimitoare descoperire este aceea ca relatia inima - ratiune , functioneaza in ambele sensuri. Buna functionare a inimii influenteaza, la rindul ei, creierul. Unii cardiologi si neurologi vorbesc chiar despre existenta unui 'sistem inima-creier' indisociabil.

In al doilea rand , o emotie este, inainte de toate, o stare corporala si numai dupa aceea o perceptie in creier. Cea mai complexa pare sa fie relatia de iubire, mai ales atunci cind se afla in faza extrem de delicata a seductiei. Atunci trebuie sa ui sa actioneze si creierul si inima. Ce alegi ? e greu de spus !Dar momentele hotaratoare ale vietii se tranzeaza cu inima , sau mai bine zis cu instinctul caci deseori este cel mai bun sfat.

In concluzie fiecare va alege filtrand inima prin ratiune si alegand glasul inimii , impacat ca este cea mai buna alegere.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.