Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale uniceAcasa » referate » literatura romana
Etimologia neologismelor din limba romana

Etimologia neologismelor din limba romanaEtimologia neologismelor din limba romana

Utilizam conceptul de „neologism” in sens restrans, luand in continuare o perioada bine determinata: ultimul strat de elemente de straine intrate in romana, cuvintele atestate pentru prima data intre 1960 si 1980, reunite in „Dictionarul de cuvinte recente”, primul dictionar cu datari ale neologismelor romanesti. In general, se considera ca e mai putin dificil de stabilit etimonul unui neologism decat etimonul unui cuvant mostenit sau intrat de mult timp in limba, din acest punct de vedere, in limba romana s-au manifestat doua tendinte. Prima, intrand inca la inceputul secolului, consta in exagerarea influentei franceze. Aceasta atitudine a fost criticata, nu numai pentru ca este unilaterala, dar si pentru ca nu corespunde intotdeauna adevarului stiintific. A doua tendinta, mai recenta, considera ca neologismele ar fi putut sa patrunda, in acelasi timp, din doua sau trei limbi; ca au etimologie „multipla”.Exista in romana vocabule recente care se explica exclusiv prin influenta franceza, ca de exemplu „boutique”, „milieu” (scrise in romana la fel ca in franceza) dar, in general, acesti termeni nu pun probleme deosebite. Se poate afirma ca exista in romana enorm de multe cuvinte considerate ca avand etimologie multipla ridica probleme. Se poate afirma ca exista in romana enorm de multe cuvinte recente care se explica prin mai multe limbi. Un exemplu: „lepton” – particula electronica elementara este americana, dar in lumea stiintelor exacte acest termen a trecut repede din engleza americana in franceza, in germana, in rusa. Este greu de afirmat daca romana l-a imprumutat din engleza sau din una din celelalte limbi enumerate. Dintre cuvintele recente din limba romana care ar avea doua etimoane posibile, marea majoritate provin din franceza si din engleza. Termenii pe care-i gasim in franceza si in engleza pot fi clasificati in doua categorii:

a)     cuvinte care provin dintr-o singura limba (franceza sau engleza); in acest caz in etimologia propusa apare termenul francez sau englez de baza; ceea ce inseamna ca, in aceasta situatie, aveau de-a face cu o falsa etimologie multipla.

b)     cuvinte care se explica prin franceza si prin engleza, adica acele cuvinte a caror etimologie este intr-adevar „dubla”.

Pentru identificarea acestor etimologii, motivatiile pot fi interne, lingvistice, sau externe, extralingvistice. Dintre numerosii factori lingvistici trebuie acordata atentie factorului formal; acesta se dovedeste util pentru un termen ca „yoghin”, care se explica direct din englezul „yoghin”, deoarece cuvantul corespunzator din franceza, „yogi”, are o pronuntare si o ortografie diferita. Pentru stabilirea unei bune etimologii, trebuie sa se recurga la clasificari semantice, aceasta fiind singura in masura sa ofere cheile etimologice, mai ales daca nu exista indicii formale pentru a identifica adevarata provenienta a cuvintelor.

Cateodata ordinea cuvintelor din elementele compuse poate sa indice o anume preferinta etimologica „lentile de contact” provine cu siguranta din fr. „lentilles de contact”, iar nu din engleza, ipoteza justificata de ordinea cuvintelor si de forma romaneasca „lentile”. Convergentele morfo-semantice constituie un criteriu care ne permite sa determinam originea englezeasca a unui cuvant, de exemplu, prezenta desinentei „-ing”.

In aceasta situatie, data fiind si semnificatia lor, caracterul englezesc al urmatorilor termeni este evident: „antidoping”, „antidumping”, „camping”, „marketing”.

Un alt indiciu este un anumit tip de abreviere-formatie lexical. De exemplu cuvantul din limbajul economic, „stagflatie” provine din angli–americanismul, „stagflation” sau din fr. „staglation”? Conform specialistilor este vorba de o vocabula de origine franceza; dar in realitate termenul a fost creat in engleza plecandu-se de la abrevierea „stag(nation)” + (in)faltion. Din punct de vedere extralingvistic, e bine sa se ia in considerare conditiile socio-economice-culturale. Si aceasta pentru ca memoria prezentului retine cu mare exactitate imprejurarile in care s-au format in interiorul unei limbi anumite cuvinte sau influentele care au dus elemente lexicale provenind din alte idiomuri. Nu se poate realiza o etimologie buna daca, in masura posibilitatilor, nu se tine seama de factorii externi referitori la conditiile de viata din fiecare tara, la imprejurari concrete.Un indiciu extralingvistic de mare interes este oferit de sursa de informatie pe care o constituie contextul si referintele la originea unui procedeu, a unui produs, a unei inventii. In legatura cu substantivul „microelectronica” care exista si in franceza si in engleza, s-ar putea naste intrebarea daca in romana cuvantul are:

origine unica (franceza sau engleza) sau

etimologie multipla

O categorie aparte, din punct de vedere etimologic, o constituie cuvintele pe care le consideram ca avand originea „x” (care pot fi franceza, engleza, etc.) fara a cunoaste etimologia exacta pentru ca nu este inregistrata inca in dictionarele limbilor respective. In stabilirea etimologiei corecte a unui cuvant recent, efortul cercetatorilor , este cel putin egal cu cel al celui care se dedica elucidarii etimologiei unui cuvant vechi iesit din uz. Si aceasta, in principal, datorita faptului ca azi dispunem de mari posibilitati de comunicare: mai intai contactele directe cu persoane care au alta limba materna decat romana apoi, toate legaturile si mijloacele de informare, in primul rand presa, care poate sa dateze evenimentul lingvistic.

Stabilirea unei etimologii este o adevarata anamneza a cuvantului, punctul de plecare si de sosire al oricarei istorii a limbilor si culturilor pe care idiomurile le exprima si le vehiculeaza.

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
Perifrazele aspectuale de faza iminentiala in limba romana
Simbolismul Francez
Eul liric
STRUCTURA OPEREI LITERARE
ARHETIP STILISTIC. UTOPIA STILULUI PUR
Basmul Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga
Noapte de Decemvrie - comentariu
Povestea lui Harap-Alb( 1 august 1877)
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu