Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » management
MANAGEMENTUL COMUNICATIILOR

MANAGEMENTUL COMUNICATIILOR
MANAGEMENTUL COMUNICATIILOR

Comunicarea reprezinta procesul biunivoc in care doua sau mai multe persoane ori grupuri - ce devin, alternativ, cand receptor, cand emitator - stabilesc o punte de legatura prin intermediul careia fac schimb de idei, ganduri, mesaje etc., in scopul de a se informa reciproc, de a se pune de acord asupra unei anumite probleme sau de a-si corela actiunile.

In esenta, procesul comunicarii - indiferent daca se realizeaza intre persoane, grupuri sau pe ansamblul organizatiei - este focalizat pe creatia, transmiterea, interpretarea si utilizarea informatiilor.

Orice comunicare este o consecinta a dorintei de a face cunoscuta o anumita informatie, de a transmite un anumit mesaj, pornind de la un anumit motiv sau intentie. Formularea mesajului, deci exprimarea acestuia, depinde atat de ceea ce se urmareste a se transmite interlocutorului, cat si de modalitatea in care se face comunicarea. Ulterior exprimarii urmeaza impresia, cu alte cuvinte modul in care este receptata (vazuta si/sau auzita) informatia transmisa. In final, procesul comunicarii se incheie prin interpretarea - de catre receptor - a informatiei primite, faza in care aceasta transpune in limbaj propriu ceea ce a inteles din mesajul transmis.

Interpretarea reprezinta faza critica ce poate crea probleme in procesul comunicarii, datorita faptului ca informatia transmisa risca sa capete o semnificatie diferita pentru receptor, fata de cea dorita de catre emitator. Acest lucru este justificat de faptul ca interlocutorii pot trai in lumi diferite, pe de o parte, iar pe de alta parte, de existenta unei multimi de factori ce pot distorsiona informatia pe parcursul circuitului de realizare a comunicarii.In cadrul unei organizatii economice, importanta comunicatiilor si a calitatii acestora rezida in necesitatea de a corela si de a coordona actiunile tuturor angajatilor, in vederea asigurarii functionarii optime a unitatilor operationale ale firmei. In aceasta idee, fiecare individ isi va desfasura propria activitate numai in concordanta cu activitatea celorlalti angajati si cu politica de ansamblu a organizatiei.

La nivelul oricarei firme se impune elaborarea unor programe special destinate asigurarii comunicatiilor, orientate catre cresterea gradelor de atragere, implicare, conlucrare si identificare a angajatilor cu organizatia din care fac parte, totodata, asemenea programe pot urmari si stimularea creativitatii, incurajarea initiativei, intarirea autocontrolului si a autodisciplinei.

Programele de comunicatii pot include consultatii si dezbateri de grup, dezvoltari ale retelei de informare a organizatiei (d.e. reviste de firma), cercuri de calitate si de creativitate, grupuri de actiune s.a.

In general, se pot identifica patru categorii esentiale de probleme, cu care se confrunta comunicarea din cadrul unei organizatii:

- angajatii nu sunt constienti sau convinsi de necesitatea comunicarii;

- angajatii nu stiu ce anume sa comunice;

- angajatii nu stiu cum sa cumunice;

- angajatii nu au acces la mijloacele de comunicare.

Cauzele ce genereaza astfel de probleme pot fi:

Dorinta de a receptiona doar informatiile care nu contravin mentalitatii receptorului, sau care nu intra in conflict cu o situatie deja existenta;

Incapacitatea de a recepta informatii diferite de cele dorite;

Prejudecati fata de emitator;
Deturnarea sau distorsionarea intentionata - de catre anumite grupuri de influenta - a informatiilor transmise;

Utilizarea unor cuvinte ce pot avea intelesuri diferite pentru diferiti interlocutori;

Utilizarea unor cuvinte de argou (jargon) sau a unor termeni de specialitate de neinteles pentru nespecialisti;

Erori in interpretarea semnificatiilor unor mesaje non-verbale (de tip "body language");

Greseli de interpretare datorate starilor emotionale de la nivelul emitatorului si/sau al receptorului;

Distorsionari datorate unor factori externi ce interfereaza cu transmisia informatiei;

Gradul scazut de fiabilitate sau subdimensionarea (deci suprasolicitarea) retelei de comunicatii, in raport cu amploarea sau complexitatea organizatiei.

Caile de contracarare a acestor cauze pot consta in:utilizarea comunicaruii directe, fara intermediari sau mijloace de transmisie la distanta; adaptarea emitatorului la "lumea" receptorului; utilizarea unui limbaj simplu, direct, adecvat problemei si interlocutorului; asocierea pentru transmiterea aceleiasi informatii, a mai multor modalitati de exprimare; utilizarea sublinierilor si a reluariilor informatiilor ce sunt susceptibile de a avea intelesuri diferite; folosirea feed-back-ului in scopul controlarii perceptiei corecte, de catre receptor, a informatiei transmise; utilizarea unor canale diferite de comunicare; corelarea retelei de comunicatii, sub aspectele lungimii si ale interconexiunilor, cu amploarea si complexitatea organizatiei.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Principii si metode in optimizarea calitatii
MANAGEMENT
Normarea in asigurarea calitatii
Importanta fidelitatii masuratorilor in evaluarea calitatii
COMUNICAREA
Depozitele de date in sprijinul analistilor financiari
Disponibilitatea sistemelor de productie si a echipamentelor din dotare
Conexiune management - motivatieTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu