Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » management
Depozitele de date in sprijinul analistilor financiari

Depozitele de date in sprijinul analistilor financiari


Depozitele de date in sprijinul analistilor financiari

Analiza economico-financiara reprezinta una dintre cele mai importante surse de informatii despre activitatea unei firme, iar aceste informatii sunt cel mai adesea utilizate in procesul de adoptare a deciziilor. O decizie este cu atat mai corecta cu cat managerii responsabili de adoptarea deciziilor respective sunt mai bine informati asupra situatiei respective. Iar analiza economico-financiara este sursa principala de informatii in acest sens.

Analiza economico-financiara ofera posibilitatea diagnosticarii fiecarui aspect din activitatea firmei, printr-un sistem de indicatori specifici. Metodologia de analiza impune in primul rand calcularea valorilor acestor indicatori si interpretarea valorilor lor (putem vorbi in acest stadiu de o analiza statica). Majoritatea indicatorilor insa pot fi analizati si prin prisma evolutiei lor in timp, evolutie care poate fi explicitata prin influentele pe care alti indicatori le manifesta. Exista in acest sens un mare numar de modele de analiza care pun in relatie evolutia unui indicator - efect cu evolutia unuia sau mai multor indicatori - factori de influenta sau in ultima instanta, cauze.

Pe baza acestor considerente, putem afirma ca modelele de analiza incearca descompunerea unui efect in mai multe cauze, cauze care la randul lor pot deveni efecte in cadrul altor modele de analiza. Acest principiu se regaseste si in modelarea dimensionala, prin structura relatiilor de tip parinte - copil intre dimensiunile unui depozit de date.

Principalele metode de analiza economico-financiara (metoda balantiera si metoda factoriala) au la baza modelelor care le folosesc principiul defalcarii intregului in parti componente, acelasi care sta la baza agregarii datelor in cadrul depozitelor de date.Aceste similitudini permit crearea unei imagini favorabile despre rolul pe care depozitele de date il pot juca in sprijinirea activitatii de analiza economico-financiara: depozitele de date pot degreva personalul insarcinat cu aceste activitati de realizarea calculelor (uneori laborioase), permitandu-le sa se concentreze asupra celei mai importante parti a analizei: interpretarea rezultatelor.

Pe de alta parte, una dintre problemele asociate depozitelor de date este capacitatea de a produce informatii pe baza datelor[1]. Modelele si metodele analizei economico-financiare se constituie intr-un set de instrumente care permit pe de o parte definirea structurii, modelului dimensional pentru un depozit de date (in functie de cerintele modelelor de analiza care se intentioneaza a fi folosite), iar pe de alta parte exploatarea datelor incarcate in depozitele de date (utilizarea instrumentelor software pentru depozite de date in conformitate cu cerintele metodologiei de analiza respective). Acest ultim considerent ofera o solutie la problema prezentata de William Inmon.William H. Inmon, "Building the Data Warehouse", Fourth Edition, Wiley & sons, 2005

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.