Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » management
Abordarea istorica - concept de calitate

Abordarea istorica - concept de calitate


Abordarea istorica - concept de calitate

Primele informatii cu privire la calitate ne parvin din comuna primitiva; ele vizau:

selectia hranei diferenta intre alimente consumabile/ otravitoare

constructiile protectia impotriva viscisitudinilor mediului / animalelor salbatice

uzufactura primele schimburi de produse care prisoseau familiei/ comunitatii

In antichitate au aparut Cetatile.

CETATILE Forme de organizare, comunicare/protectie/ existenta a populatiei dintr-un anumit areal. Erau amplasate pe malul fluviilor (Ulm, Siegen), sau la malul marii (Tomis, Calatis, Genova).

PRIMELE ELEMENTE DE SIGURANTA necesare populatiei dintr-un areal, au generat aspecte specifice conceptului calitatii:

Necesitati de grupare constructii de cetati de aparare, indiguiri de rauri, apeducte;

Necesitati de aparare turnuri de aparare, forturi, nave militare, echipament militar.

Primele relatii de schimb cu produse de prisos, depozite cu produse de prima necesitate (sare, ulei, piei), plasate in apropierea cailor navigabile(Istria);

Produsele marfa prin evaluarea valorii lor la schimb cu alte produse;(Sarea din Regatul Polonez, armele din otel de Toledo (Italia), erau transportate in Orientul Mijlociu in schimbul mirodeniilor, a pieilor, a lanii aduse de acolo in Europa de navigatorii cetatii Genova.

Primele specificatii tehnice - arderea caramizilor, dimensiunile zidurilor/ a caselor/a apeductelor/ a canalelor, sunt corelate aparand astfel primele elemente de standardizare.

- primele constructii care vizau protectia colectivitatilor de oameni, sub forma pragurilor, a "zagazurilor "din lemn, au aparut la popoarele germanice din zona Sigului(Germania).

Primele instrumente cu destinatie specifica - firul cu plumb, nivela cu bula de aer, dreptarele pentru planeitate, echerul, s-au gasit in mormintele din Valea Regilor.Primele meserii - inspectorul de calitate in constructii, care se ocupa de securitatea constructiilor realizate, dar si de protectia si conditiile de sanatate ale sclavilor,care lucrau in colectivitati mari, au fost gasite intr-un mormant din Teba.

- Atelierul de tesatorie, descoperit in mormantul din interiorul piramidei lui Meketre (1800 iCh), era compus din: 2 torcatori, 2 navaditori, 1 tesator si un controlor de calitate al panzei rezultate, care avea si rolul de organizator al activitatilor din atelier.

- La mormantul lui Artaxerses I (429 iCh) din Nippur s-au descoperit tablite pe care erau inscrise urmatoarele, in scrierea cuneiforma:

"In ceeace priveste inelul din aur batut cu smarald, garantam ca timp de 20 de ani smaraldul nu va cadea din inelul de aur. Daca totusi smaraldul va cadea din inel, inainte de trecerea celor 20 de ani, vom plati numitului Bel-Nadinshumu o despagubire de 10 mana de argint. Semnat cu amprentele degetului lui Bel-Ahiddina, Belshunu si Hattin"

In secolele.XVI/ XVIII IN EUROPA au aparut BRESLELE, ca structuri organizatorice prin care se promovau produse de o anumita calitate, si se asigurau activitatile de formare - instruire a personalului din cadrul atelierelor care apartineau breslelor.

REVOLUTIA INDUSTRIALA a fost rezultatul descoperirii fortei aburului (Oala lui Pappin), ca sursa de actionare a diverselor utilaje, echipamente:

Folosirea aburului ca forta motrica, a generat anumite avantaje pentru societate:

A asigurat independenta oamenilor de sursa de apa, ca principal element de actiune a utilajelor.

- A asigurat o dezvoltare mai dinamica a meseriilor, a generat noi tehnologii de fabricare (dantele in Franta, armament in Germania, etc.)

- A dus la amplificarea conceptului de calitate (prin dezvoltarea managementului in special in , razboaie);

- Are loc o reampartire a lumii in care primii veniti (Anglia,Olanda, Franta) la masa tratativelor isi impart zonele de influenta.

- In 1864 Simon North pune bazele Arsenalului Londonez si elaboreaza primul document care vizeaza necesitatea organizarii activitatilor in domeniul armamentului prin cartea "Interschimbabilitatea pieselor in industria de armament britanica"

1929-1930 Henry Ford - infiinteaza prima linie de asamblare a automobilelor , numite la vremea aceea"carute mecanice" (SUA)

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.