Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » referate » management
Managementul dezvoltarii companiei MONDCONF S.R.L.

Managementul dezvoltarii companiei MONDCONF S.R.L.
Managementul dezvoltarii companiei MONDCONF S.R.L.


1 Prezentarea generala a firmei


S.C. MONDCONF S.R.L. a fost infiintata in 1993 si are ca obiect de activitate realizarea unei game variate de confectii textile.

Firma si-a inceput activitatea in 1993, confectionand fete de masa si garnituri de pat care erau exportate printr-un intermediar. La un targ la Bucuresti, S.C. MONDCONF S.R.L. a fost contactata de reprezentantii unei firme care i-au propus sa confectioneze lenjerie pentru femei si costume de baie. Societatea avea in acel moment 20 angajati si fabrica 4.000 costume de baie pe luna. In prezent s-a ajuns la aproape 200.000 articole confectii pe luna.Firma a achizitionat de-a lungul timpului mai multe linii complete pentru realizarea confectiilor din tricot incepand cu costume de baie si pana la cele mai dificile modele de tricoturi. De asemenea, a achizitionat linii tehnologice in vederea confectionarii produselor din materie prima de grosime medie.

In anul 1994, a castigat in urma unei licitatii un spatiu pe care l-a dotat ultramodern si in care isi desfasoara activitatea in prezent.

In anul 1998 s-a deschis in cadrul firmei "Centrul Integrat de Croitorie Broderie", o sectie dotata cu o masina de croit de ultima generatie si o masina de brodat computerizata.

In anul 2000, activitatea S.C. MONDCONF S.R.L. a fost certificata de catre organismul de certificare TÜV SUDDEUTSCHLAND. In urma auditului de calitate, s-au remediat toate neconformitatile constatate iar toate produsele oferite sunt certificate ISO 9001. In acelasi an, firma a beneficiat de o finantare in cadrul programului Fondul de Dezvoltare Regionala prin care a achizitionat o masina de brodat automata cu 12 capete.

In anul 2003, societatea a castigat un proiect in cadrul programului PHARE prin care s-au achizitionat echipamente performante pentru brodat, stantat si tiparit confectii textile.

Compania are un program de investitii si dezvoltare continua, pentru realizarea acestuia avand nevoie de resurse financiare semnificative.


Principalele produse realizate in prezent de firma sunt:


 • tricouri sport pentru fotbalisti

12 modele

 • sorturi

4 modele

 • tricouri sport

20 modele

 • rochii, bluze, fuste

85 modele

 • costume de baie

245 modele

 • jachete sport

22 modele

 • echipamente de protectie

15 modele

 • pantaloni dama

3 modele

 • articole sport pentru agrement

25 modele


Fig. 1 - Tipuri de articole confectii realizate de S.C. MONDCONF S.R.L.


In prezent, productia firmei este destinata exportului, in sistem lohn si prin comercializarea marcii MONDCONF, principalii parteneri de afaceri fiind din Italia, Belgia, Anglia, Franta, S.U.A., Elvetia, etc.Fig. 2 - Principalele piete de desfacere ale S.C. MONDCONF S.R.L.


Prin sistemul lohn, beneficiarii produselor de confectii textile furnizeaza toate materialele si furniturile necesare pentru realizarea acestora, iar S.C. MONDCONF S.R.L. furnizeaza forta de munca si sectiile de productie dotate cu tehnologii de ultima ora in domeniu, obtinand produse finite de calitate si respectand principiul promovat in relatiile cu partenerii de afaceri: "MONDCONF - OPENED TO QUALITY". Rezulta avantaje atat pentru beneficiari (confectii de calitate la un cost mult mai mic decat daca le-ar produce in propria tara) cit si pentru compania COZAMIN (observa trendul pietei internationale a produselor de confectii si obtine resurse financiare pentru dezvoltare).

Se estimeaza ca sectorul industriei textile si a confectiilor de imbracaminte va avea o contributie importanta in urmatoarea perioada in Romania, daca politicile macro-economice vor cuprinde politici de sustinere a investitiilor si exportului.Planul de dezvoltare al companiei pe piata interna si externa


Principalele obiective strategice ale S.C. MONDCONF S.R.L. pentru anii urmatori sunt imbunatatirea pozitei competitive a firmei prin lansarea propriei marci MONDCONF si promovarea sa atat pe piata interna cat si pe cea externa, cresterea competitivitatii produselor realizate la standardele tehnologice si profesionale ale Uniunii Europene, imbunatatirea productivitatii muncii prin asimilarea continua de noi tehnologii de fabricatie atat in actuala fabrica cat si in noua fabrica ce va intra in functiune in 2007, crearea unei imagini de marca la nivel global. Pentru realizarea acestor obiective, S.C. MONDCONF S.R.L. are in vedere un amplu program de investitii care sa permita realizarea de confectii la cel mai inalt nivel calitativ. Firma va realiza in urmatorii ani o retehnologizare a celor 2 fabrici prin dotarea cu echipamente performante de ultima generatie astfel incat in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana sa faca fata cu succes concurentei. Pentru dezvoltarea pietei interne, firma are in vedere realizarea unei retele proprii de magazine de prezentare si desfacere a produselor marca MONDCONF.

Fig. 8 - Principalele obiective strategice ale dezvoltarii firmei MONDCONF

Top managementul firmei a elaborat un grafic aferent dezvoltarii afacerii, punctand principalele evenimente care vor contribui la expansiune afacerii MONDCONF in perioada 2006 - 2010. (fig. 9)Operatiuni

2006

2007

2008

2009

2010

Aug.

Sept.

Oct.

Dec.

Mai

Aug.

Oct.

Demararea cursurilor de formare a viitorilor angajati in cadrul scolii create de firma


Deschiderea primului magazin de desfacere in GalatiDeschidere magazin desfacere MoscovaDeschidere magazin desfacere LondraDeschiderea celui de-al doilea magazin din GalatiIntrarea in functiune a noii fabrici MONDCONFDeschidere complex de prestari servicii a firmei MONDCONFPreluarea unei fabrici de confectii din UcrainaDeschiderea in 5 orase din tara a unor magazine de desfacereDeschiderea in trei capitale europene a unor magazine de desfacereExtinderea retelei de distributie pe piata internaExtinderea retelei de distributie pe piata interna si externa
Fig. 9 - Graficul dezvoltarii afacerii MONDCONF in perioada 2006 - 2010


Cel mai important obiectiv strategic al S.C. MONDCONF S.R.L. este construirea unei noi fabrici, cu o capacitate de productie lunara intre 400.000 si 600.000 articole confectii pe luna, care variaza in functie de produse si gradul de complexitate al modelelor, ce va oferi 3.000 noi locuri de munca. Structura noii fabrici prezinta cateva particularitati, cea mai importanta fiind existenta unei sali de croit si a unei de finisaj comune tuturor sectiilor de productie. (fig. 10)


Fig. 10 - Structura viitoarei fabrici a S.C. MONDCONF S.R.L>


3.1 Planul de management al activitatilor viitoare


Top managementul S.C. MONDCONF S.R.L. trebuie sa se concentreze asupra planificarii strategice a activitatilor viitoare pentru ca articolele de imbracaminte realizate sub numele de marca MONDCONF sa aiba succes atat pe piata nationala cat si pe cea internationala. Procesul de planificare trebuie sa ajute firma sa rezolve probleme precum ar fi tehnologiile de fabricatie si momentul in care acestea vor trebui sa fie achizitionate pentru a produce noi articole de imbracaminte, locul in care urmeaza sa fie produse confectiile, modul in care articolele de imbracaminte vor fi distribuite pe piata, recrutarea de personal nou, etc.

Procesul de planificare trebuie sa dea nastere unui plan tactic pentru producerea si comercializarea noilor articole de imbracaminte marca MONDCONF. Elaborarea acestui plan trebuie sa inceapa cu prezentarea obiectivelor organizatiei referitoare la lansarea cu succes a propriei marci si sa se incheie cu principiile fundamentate de top management pentru transpunerea planului in actiune.

Pentru implementarea adecvata a procesului de planificare strategica, top managementul trebuie sa consacre o parte din resursele organizatiei pentru planificarea viitoarelor activitati. Rezultatele acestui proces vor fi proiectele de lansare a articolelor de imbracaminte si de asigurare cu materii prime pentru fabricarea acestor articole. Efortul strategic de planificare a dezvoltarii afacerii trebuie sa se focalizeze asupra intregii firme, in special pe obtinerea fondurilor pentru noile activitati si pe confruntarea cu concurenti consacrati pentru a obtine o cota cat mai mare din piata articolelor de imbracaminte cu marca privata.

Din punct de vedere tehnic, managerul general al S.C. MONDCONF S.R.L. este responsabil de planificarea de ansamblu a dezvoltarii firmei. Intrucat acest proces necesita foarte mult timp, iar managerul general are numeroase alte responsabilitati, acesta poate numi un director responsabil cu dezvoltarea afacerii - "business developper", care trebuie sa fie un angajat din cadrul firmei cu multa experienta, sa aiba capacitatea de a reactiona rapid la principalele tendinte care ar putea influenta viitorul companiei si care sa fie capabil sa colaboreze excelent cu ceilalti directori de compartimente din "middle management".

Principalele decizii care privesc dezvoltarea companie MONDCONF (fig.11) si modul de luare al acestora demonstreaza stilul de management participativ adoptat de firma, la majoritatea deciziilor participand doi sau chiar trei factori decidenti, situati pe niveluri de management diferite si care determina folosirea, la un nivel superior, a potentialului profesional si managerial al personalului firmei.
DECIDENTI

DECIZII

Specialisti in R&D si marketing

Business developper

Director marketing

Director economic

Manager general MONDCONF

Posibilitatea crearii unor noi articole confectii MONDCONF

Designul noilor produse


Aprobarea lansarii in executie a noilor produse


Testarea pietelor de desfacere


Explorarea unor procese de productie alternative


Comercializarea prin magazine de desfacere proprii


Construirea unei noi fabrici


Achizitia unor spatii pentru construirea magazinelor de desfacere MONDCONFFig. 11 - Modul in care sfera deciziei influenteaza nivelul de management in care se ia decizia la S.C. MONDCONF S.R.L.


Din punct de vedere al metodelor de management ce vor fi utilizate pentru dezvoltarea firmei, vor fi avute in vedere si puse in practica metodele de management prin obiective si prin produs (marca).

De exemplu, sistemul de obiective aprobat de top management pentru anul 2007 poate fi defalcat in obiective fundamentale, derivate de gradul I si II, precum si obiective specifice (fig. 12).


Fig. 12 - Sistemul de obiective al S.C. MONDCONF S.R.L. pentru anul 2008


Principalele avantaje ale aplicarii managementului prin obiective in compania MONDCONF sunt: crearea unei noi atitudini fata de munca, de implicare in realizarea obiectivelor, cresterea responsabilitatilor angajatilor pentru realizarea obiectivelor si promovarea unui sistem flexibil de motivare a personalului, in functie de gradul de indeplinire al obiectivelor.

Managementul prin produs (marca) va fi extrem de util pentru indeplinirea obiectivelor de dezvoltare. In viitoarea structura organizatorica a firmei, rolul managerului de marca va fi hotarator in succesul pe piata interna si externa a marcii MONDCONF. Acest manager de marca va fi subordonat directorului de marketing si va coopera atat cu specialistii de marketing ai firmei cat si cu celelalte compartimente functionale. El va avea ca principala sarcina gestiunea marcilor: MONDCONF - confectii sport si MONDCONF - confectii clasice (fig. 13).


Fig. 13 - Rolul si locul managerului de marca in viitoarea organigrama a

S.C. MONDCONF S.R.L.


In viitoarea organigrama a firmei, in afara de managerul de marca va mai aparea in organigrama un alt post cheie - responsabilul cu planificarea dezvoltarii, care va fi subordonat directorului de cercetare-dezvoltare, a carui principala sarcina va fi planificarea procesului de dezvoltare a firmei.

Principalele sarcini ale managerului de marca vor fi:

elaborarea unor strategii pe terme lung pentru confectiile marca MONDCONF;

planificarea lansarii colectiilor de articole de imbracaminte marca MONDCONF pe piata interna si externa, cu sprijinul specialistilor in marketing di cadrul firmei;

stimularea sustinerii marcii de catre compartimentele marketing, cercetare-dezvoltare si financiar-contabil;

colaborarea cu agentii de publicitate pentru crearea reclamelor, programelor publicitare si de relatii publice;

culegerea permanenta de informatii despre produsele MONDCONF, atitudinea clientilor fata de ele, oportunitatile ce apar pe piata;

imbunatatirea permanenta a ofertei de produse marca MONDCONF.


3.2 Planul de marketing


Compartimentul de marketing care va fi creat si implementat in structura organizatorica viitoare a S.C. MONDCONF S.R.L. va contribui decisiv la succesul planului de dezvoltare a firmei adoptat de top managementul acesteia. Structura compartimentului de marketing va fi urmatoarea:
CERCETARI

MARKETING

 

Fig. 14 - Structura viitorului compartiment de marketing al firmei MONDCONF


Dupa cum am precizat si in cadrul analizei de management a activitatilor viitoare, managerul de marca va detine cel mai important rol in structura viitorului compartiment de marketing al firmei, colaborand cu specialistii din cele 4 birouri ale compartimentului in vederea promovarii si vanzarii marcii-umbrela MONDCONF (cele doua variante - confectii sport si confectii clasice vor fi lansate sub acest nume de marca) pe piata interna si pe cele externe. Crearea, promovarea si dezvoltarea potentialului marcii MONDCONF va reprezenta adevaratul "challenge" al specialistilor in marketing ai firmei, mai ales ca va avea de confruntat, atat pe piata interna dar mai ales pe pietele externe, concurenti cu traditie, renume si putere financiara, care cu siguranta vor impune bariere de intrare pe piata.


Biroul vanzari pe piata interna va avea ca principale sarcini:

 • stabilirea strategiei de desfacere optima a confectiilor marca MONDCONF pe piata interna, avand de ales intre vanzari prin propriile magazine de desfacere sau intermediari, pe care o va transmite spre aprobare managerului general;
 • stabilirea targetelor de vanzari pe produse si pe regiuni;
 • comunicarea permanenta cu vanzatorii din cadrul magazinelor de prezentare si desfacere ale firmei pentru a afla orice tip de informatie de la clienti (sugestii, nemultumiri, etc.)
 • analiza vanzarilor firmei pe regiuni geografice, firma avand ca obiectiv extinderea retelei de magazine in toate marile orase ale tarii; in vederea facilitarii acestei sarcini, firma va achizitiona un sistem software de automatizare a vanzarilor;
 • stabilirea strategiilor de pret prin colaborarea cu departamentul financiar;
 • colaborarea cu specialistii in promovare pentru gasirea modalitatilor de crestere a vanzarilor;
 • elaborarea unor programe de motivare corespunzatoare a vanzatorilor pentru indeplinirea targetelor primite;
 • realizarea de vanzari on-line prin intermediul portalului creat si promovat de firma: www.MONDCONF.ro, in cadrul e-shop-ului MONDCONF.

Cele mai importante sarcini ale Biroului de marketing international vor fi:

 • determinarea celei mai eficiente modalitati de patrundere pe pietele externe;
 • efectuarea unor studii de fezabilitate in colaborare cu departamentul financiar privind posibilitatea deschiderii unor magazine de desfacere pe pietele externe;
 • colaborarea cu specialistii in cercetari de marketing pentru efectuarea unor studii de marketing pe pietele unde se doreste vanzarea marcii MONDCONF;
 • alegerea criteriilor de segmentare a pietelor internationale;
 • analiza comportamentului consumatorilor de confectii textile de pe pietele unde se implanteaza firma;
 • alegerea unei strategii de standardizare sau adaptare a produselor marca MONDCONF pe pietele externe si evaluarea avantajelor si dezavantajelor fiecarei strategii pentru firma;
 • analiza modului de perceptie a marcii MONDCONF de catre clientii externi;
 • determinarea structurii retelei de distributie internationala;
 • determinarea preturilor de export;
 • selectarea mediilor de reclama internationale si elaborarea strategiilor de publicitate si promovare internationala;
 • comunicare permanenta, prin Internet, cu vanzatorii din magazinele de desfacere din strainatate;
 • urmarirea perioadelor de desfasurare a targurilor si expozitiilor internationale in domeniul confectiilor de imbracaminte si instiintarea managerului general in legatura cu acestea pentru a determina oportunitatea participarii firmei;
 • aplicarea unor strategii de web marketing de atragere si fidelizare a clientilor in context international.

Biroul de publicitate-promovare va avea ca principale sarcini:


 • stabilirea componentelor mixului comunicational care vor fi utilizate pentru promovarea eficienta a marcii MONDCONF si crearea unei imagini de marca;
 • stabilirea obiectivelor comunicationale ale firmei, determinarea bugetului necesar in acest sens si trimiterea sa catre directorul economic si managerul general pentru aprobare;
 • alegerea canalelor de comunicare oportune pentru promovarea confectiilor MONDCONF;
 • elaborarea mixului promotional (publicitate, promovarea vanzarilor, marketing direct, campanii relatii publice, managementul fortei de vanzare);
 • crearea unor platforme de reclame prin colaborarea cu agentii de publicitate specializate;
 • alegerea momentelor oportune desfasurarii campaniilor promotionale;
 • realizarea unor actiuni de relatii publice care sa demonstreze gradul de implicare a firmei in viata sociala (cum ar fi, spre exemplu, acordarea unor burse elevilor Liceului cu profil textil din Galati sau studentilor de la Facultatile de profil din tara);
 • utilizarea web marketingului precum si a altor modalitati de marketing direct pentru comunicarea eficienta cu clientii si promovarea imaginii de marca;
 • elaborarea unor strategii de management a relatiilor cu clientii;
 • masurarea eficientei campaniilor publicitare, promotionale, de relatii publice si marketing direct.

Principalele sarcini ale Biroului de cercetari de marketing vor fi:

 • realizarea unor studii privind caracteristicile si tendintele pietei interne si internationale pe segmentul confectii de imbracaminte;
 • elaborarea unor studii privind oportunitatea achizitiilor/diversificarii activitatilor in colaborare cu responsabilul de dezvoltarea afacerii;
 • analiza potentialului pietei, a potentialului vanzarilor si a competitivitatii preturilor practicate de firma;
 • testarea pe piata a colectiilor de articole de imbracaminte marca MONDCONF; 
 • realizarea de studii asupra motivatiilor si comportamentului cumparatorilor de produse de confectii;
 • elaborarea de studii privind amplasarea magazinelor de desfacere a firmei;
 • realizarea de studii asupra eficientei campaniilor publicitare, promotionale, de relatii publice si marketing direct;
 • proiectarea si realizarea periodica a unor cercetari privind gradul de satisfactie al clientilor marcii MONDCONF;
 • elaborarea unor studii privind costurile atragerii si fidelizarii clientilor firmei si veniturile estimate a fi obtinute in urma relatiilor cu clientii;
 • contactarea unor firme de consultanta specializate in cercetari de marketing in vederea colaborarii pentru elaborarea unor studii de marketing de anvergura asupra marketingului strategic al firmei.

Activitatile desfasurate in compartimentul de marketing al S.C. MONDCONF S.R.L. trebuie sa se materializeze in elaborarea unor determinari cantitative, pe baza unor modele statistico-matematice, a principalelor variabile de marketing care au o actiune directa asupra profitabilitatii de ansamblu a firmei. Vom prezenta in cele ce urmeaza doua astfel de modele, determinarea preferintelor clientilor potentiali ai marcii MONDCONF cu ajutorul analizei conjugate si alegerea strategiei de desfacere optime prin metoda arborelui decizional.Determinarea preferintelor clientilor potentiali ai marcii MONDCONF cu ajutorul analizei conjugate


Analiza conjugata a devenit unul dintre cele mai utilizate instrumente de creare si testare a unui concept de produs pe piata , fiind o metoda de deducere a valorii caracteristicilor unui produs, clientii potentiali participand la crearea ofertei.

Vom aplica aceasta metoda in vederea lansarii unui tricou sport marca MONDCONF pe piata romaneasca. Acest produs a fost prezentat unui esantion format din 1.200 clienti potentiali, carora le-au fost adresate 4 intrebari referitoare la variante de mix de marketing concepute de firma in vederea lansarii cu succes a produsului pe piata.1. VARIANTE DE PRODUS

Subiectilor chestionati le-au fost prezentate trei modele de produs:

a)     VP1 - un tricou sport confectionat din bumbac 100%, disponibil in diferite culori si modele, care a fost preferat de 36% dintre cei intervievati. Acest prototip a fost preferat de cei care au afirmat ca numai un tricou din bumbac 100% ofera confort in utilizare.

b)     VP2 - un tricou sport confectionat din poliester 100%, disponibil in diferite culori si modele, preferat de 20% dintre clientii potentiali. Tricourile din material poliester sunt mult mai usor de intretinut si sunt create de numerosi producatori de renume.


c)      VP3 - un tricou sport confectionat din material poliester 50% + bumbac 50%, disponibil in diferite culori si modele, preferat de 44% dintre cei chestionati datorita avantajelor oferite de cele doua materii prime combinate.  


2. VARIANTE DE PRET

a)     P1 - un pret de vanzare la client de 10 EURO, considerat un pret mediu, ales de 30% dintre cei chestionati.

b)     P2 - un pret de vanzare la client de 8 EURO, prin care se urmareste atragerea clientilor sensibili la pret, ales de 50% dintre cei chestionati.

c)     P3 - un pret de vanzare la client de 12 EURO, care vizeaza atragerea clientilor cu venituri ridicate, care asociaza marca MONDCONF cu produse de calitate ridicata, ales de 20% dintre cei chestionati.
3. MODALITATI DE DISTRIBUTIE

a)     D1 - magazine proprii de desfacere, care ofera clientilor oportunitatea de a cumpara produsele marca MONDCONF la cel mai mic pret, deoarece pe traseul producator - client nu se interpun intermediari care sa-si adauge adaosuri comerciale, preferate de 46% dintre clientii potentiali.

b)     D2 - retele de hipermagazine (ex.: METRO,CARREFOUR, CORA, etc.), preferate de 19% dintre cei intervievati.

c)     D3 - magazine specializate in desfacere confectii, care comercializeaza o gama larga de marci de confectii de imbracaminte, preferate de 35% dintre cei chestionati.
4. TEHNICI DE PROMOVARE

a)     PR1 - oferirea unor carduri de fidelitate clientilor ce achizitioneaza frecvent produse marca MONDCONF, ce le permit sa cumpere noi articole la preturi preferentiale, apreciata favorabil de 45% dintre cei chestionati.

b)     PR2 - posibilitatea de a participa la promotii de tip concursuri cu premii (ex.: excursii, articole de imbracaminte marca MONDCONF, etc.), modalitate preferata de 32% dintre cei intervievati.

c)     PR3 - reduceri de preturi in anumite perioade ale anului, preferate de 23% dintre cei chestionati.Mixul de marketing cu utilitatea cea mai mare (preferat de majoritatea celor intervievati) nu poate fi considerat optim, fiind in majoritatea cazurilor foarte costisitor pentru firma.


Nr. crt.

Varianta produs

Varianta pret

Modalitate de distributie

Tehnica de promovare

Utilitate globala

Clasament

1.

VP1

P1

D1

PR1

0,0027

VI

2.

VP2

P2

D2

PR1

0,0085

XVI

3.

VP3

P3

D1

PR2

0,0129

I

4.

VP1

P3

D3

PR2

0,0080

XIV


VP2

P2

D2

PR3

0,0043

X

6.

VP3

P1

D3

PR3

0,0041

IX

7.

VP1

P1

D1

PR1

0,0026

V

8.

VP2

P2

D2

PR1

0,0069

XII

9.

VP3

P3

D1

PR2

0,0082

XV

10.

VP1

P3

D3

PR2

0,0061

XI

11.

VP2

P2

D2

PR3

0,0075

XIII

12.

VP3

P1

D3

PR3

0,0092

XVII

13.

VP1

P1

D1

PR1

0,0093

XVIII

14.

VP2

P2

D2

PR1

0,0037

VII

1

VP3

P3

D1

PR2

0,0022

III

16.

VP1

P3

D3

PR2

0,0023

IV

17.

VP2

P2

D2

PR3

0,0118

II

18.

VP3

P1

D3

PR3

0,0039

VIII

Fig. 19 - Determinarea mixului de marketing optim


Metoda analizei conjugate presupune alegerea unui esantion reprezentativ din numarul total de combinatii posibile, in cazul de fata 81 (3x3x3x3). Am considerat 18 combinatii posibile si am calculat utilitatea globala a fiecarei combinatii inmultind utilitatile individuale ale celor 4 variabile de mix, determinand astfel mixul de marketing optim.


VP3 - un tricou sport confectionat din material poliester 50% + bumbac 50%, disponibil in diferite culori si modele;

P3 - un pret de vanzare la client de 12 EURO, care vizeaza atragerea clientilor cu venituri ridicate, care asociaza marca MONDCONF cu produse de calitate ridicata;

D1 - magazine proprii de desfacere, care ofera clientilor oportunitatea de a cumpara produsele marcaMONDCONF la cel mai mic pret, deoarece pe traseul producator - client nu se interpun intermediari care sa-si adauge adaosuri comerciale;

 • PR2 - posibilitatea de a participa la promotii de tip concursuri cu premii (ex.: excursii, articole de imbracaminte marca MONDCONF, etc.).
  Pentru lansarea tricoului sport marca MONDCONF, mixul de marketing optim este:Realizarea unei astfel de analize implica participarea specialistilor din compartimentele de marketing, care au misiunea de a concepe variantele de mix marketing si a realiza efectiv cercetarea pe teren, cercetare-dezvoltare, care vor prezenta variantele de produs colegilor lor de la marketing si financiar, care vor determina costurile fiecarei variante de marketing mix. In final, mixul de marketing optim este supus analizei directorului de marketing, care il va transmite mai departe spre aprobare managerului general.Alegerea strategiei de desfacere optime prin metoda arborelui decizional

S.C. MONDCONF S.R.L. doreste sa lanseze o colectie de confectii sport pe piata romaneasca. Firma ia in considerare doua modalitati de desfacere: vanzarea prin propriile magazine de desfacere ce vor fi localizate in principalele orase ale tarii sau vanzarea prin reteaua de hipermagazine METRO, care ar genera un venit sigur de 400.000 EURO. Totodata, top managementul firmei analizeaza oportunitatea unui studiu de piata realizat de o firma de consultanta de renume din Bucuresti, al carui pret ar fi de 000 EURO si care ar oferi date extrem de importante privind sansele de succes ale produselor pe piata. Specialistii din cadrul firmei au determinat trei posibilitati de manifestare a produselor pe piata, probabilitatile asociate acestora precum si veniturile estimate in fiecare caz.


Situatii posibile pe piata

Probabilitati de manifestare

Venituri estimate (mii EURO)

SP1

0,5

650

SP2

0,3

450

SP3

0,2

320


Fig. 20 - Posibilitatile de manifestare a produselor pe piata


SP1 - acceptarea rapida a colectiei de confectii sport MONDCONF pe piata;

SP2 - vanzari in cantitati medii ale colectiei de confectii sport MONDCONF pe piata;

SP3 - vanzari slabe ale colectiei de confectii sport MONDCONF in conditiile unei concurente agresive.

In fata conducerii firmei, apar ca strategii disponibile urmatoarele:

 • o testare prealabila a pietei apeland la serviciile firmei de consultanta si apoi alegerea fie a vanzarii prin reteaua METRO,  fie prin propriile magazine de desfacere;
 • vanzarea prin reteaua METRO, fara o testare prealabila a pietei, care ii aduce un venit sigur de 400.000 EURO, eforturile de comercializare asumandu-si-le reteaua de hipermagazine METRO;
 • vanzarea prin propriile magazine de desfacere, fara un studiu prealabil al pietei.


Studiul firmei de consultanta determina probabilitatea de 0,6 ca piata sa fie favorabila lansarii noilor produse si de 0,4 ca aceasta sa fie nefavorabila lansarii colectiei de confectii sport MONDCONF. De asemenea, aceasta furnizeaza top managementului companiei probabilitatile de realizare simultana a variantelor strategice.


Stari posibile pe piata

Piata favorabila

Piata nefavorabila

Probabilitati absolute

SP1

0,40

0,10

0,5

SP2

0,12

0,18

0,3

SP3

0,08

0,12

0,2

Probabilitati absolute

0,6

0,4

1


Fig. 21 - Posibilitatile de realizare simultana a variantelor strategice


Pe baza datelor din tabelul de mai sus, se pot calcula probabilitatile celor 3 situatii ce se pot intalni pe piata, conditionate de o piata favorabila sau nefavorabila.


P(SP1/p.f.) = 0,40/0,60 = 0,67

P(SP2/p.f.) = 0,12/0,60 = 0,20

P(SP3/p.f.) = 0,08/0,60 = 0,13

P(SP1/p.nef.) = 0,10/0,40 = 0,25

P(SP2/p.nef.) = 0,18/0,40 = 0,45

P(SP3/p.nef.) = 0,12/0,40 = 0,30


Stari posibile pe piata

Piata favorabila

Piata nefavorabila

SP1

0,67

0,25

SP2

0,20

0,45

SP3

0,13

0,30

Probabilitati absolute

1

1


Fig. 22 - Probabilitatile situatiilor de piataVom reprezenta arborele decizional care prezinta 3 ramuri corespunzatoare celor 3 optiuni strategice de desfacere a colectiei sport marca MONDCONF.


Fig. 23 - Arborele decizional aferent celor 3 strategii de desfacere propuse de

S.C. MONDCONF S.R.L.


In nodurile 2, 4, 8 si 13 am calculat indicatorul Venit mediu asteptat (VMA) dupa formula:

VMAi = Σ pi x Vij unde i = 1,3

Pi - probabilitatea asociata ramurii i

Vij - venitul estimat in nodul i,j


VMA8 = 650 x 0.67 + 450 x 0,2 +320 x 0,13 = 567 (mii EURO)

VMA13 = 650 x 0,25 + 450 x 0,45 +320 x 0,3 = 462 (mii EURO)


In nodurile 5 respectiv 6 se alege maximul intre valorile celor 2 ramuri care pleaca din ele, aceste ramuri reprezentand optiuni strategice de desfacere.


VMA2 = 567 x 0,6 + 462 x 0,4 = 528 (mii EURO)

VMA4 = 650 x 0,5 +450 x 0,3 +320 x 0,2 = 524 (mii EURO)


Strategia optima este aparent testarea prealabila a pietei urmata de desfacerea prin magazine proprii care genereaza un venit mediu estimat de 528 mii EURO, dar trebuie sa tinem seama si de costul serviciului de consultanta, 000 EURO, astfel incat strategia de desfacere prin magazine proprii fara testare prealabila devine optima. Desfacerea prin reteaua METRO ar aduce un venit sigur, de 400 mii EURO, dar este mult mai mic decat in celelalte doua cazuri. Diferenta de venit estimat intre primele doua optiuni strategice este nesemnificativa si, in acest caz un manager orientat spre piata, spre client, va alege cu siguranta prima alternativa strategica - testarea pietei si alegerea variantei de desfacere prin magazine proprii - fundamentand-si deciziile pe baza studiului de piata.
Strategia de marketing a firmei pentru 2005


Obiective:

atingerea unei cifre de afaceri de 85 mld. lei numai din vanzarea marcii MONDCONF pe piata interna si externa;

realizarea unui volum de vanzari de 1.800.000 articole sport si 2.100.000 articole confectii clasice marca MONDCONF

cresterea gradului de informare a publicului-tinta despre produsele MONDCONF pe durata planificata;

crearea a 5 magazine de desfacere proprii


Piata-tinta:

familii cu venituri medii si peste medie, cu accent pe persoanele de sex feminin


Pozitionarea marcii

confectiile de imbracaminte MONDCONF au un design ultramodern si sunt create la standardele de calitate ale Uniunii Europene.


Gama de produse

diversificarea atat a gamei de articole sport cat si pe cea a confectiilor clasice marca MONDCONF (spre exemplu, in noua fabrica va fi creata o linie de productie pentru realizarea articolelor tip jeans


Pretul de vanzare:

putin mai mare decat al marcilor concurente, insa mult sub cel al produselor de marca celebre;


Distributia:

magazine proprii de desfacere atat pe piata interna cat si pe cea externa in care vor fi angajate persoane cu experienta in vanzari, cu o atitudine proactiva fata de clienti.


Publicitatea:

elaborarea unor campanii de publicitate in colaborare cu agentii specializate care sa vina in sprijinul strategiei de pozitionare a marcii si de crestere rapida a notorietatii acesteia.


Promovarea vanzarilor:

participarea la targuri si expozitii de profil in tara si strainatate;

crearea unei case de moda MONDCONF in complexul de prestari servicii ce va fi creat de firma in centrul orasului Galati;

realizarea unor campanii promotionale de tip concursuri cu premii, produse grupate, promovari incrucisate.


Relatii publice:

acordarea de burse celor mai buni studenti de la Facultatea de Confectii din Iasi in vederea atragerii lor dupa terminarea studiilor la S.C. MONDCONF S.R.L. Galati.


Marketing direct:

utilizarea web marketingului in comunicarea cu clientii si pentru promovarea marcii MONDCONF;

crearea unei baze de date de marketing relationala.


Managementul relatiilor cu clientii

elaborarea unor strategii de atragere, fidelizare si crestere a profitabilitatii clientilor marcii MONDCONF.


Studiul pietei

culegerea unui volum cat mai mare de informatii despre modul de alegere al cumparatorilor de confectii si supravegherea atenta a actiunilor de marketing ale concurentilor.


In vederea elaborarii strategiei, directorul de marketing trebuie sa discute cu responsabilii compartimentelor de aprovizionare si productie, asigurandu-se ca acestea au capacitatea de a achizitiona suficiente materii prime si materiale si de a produce suficient de mult pentru a realiza obiectivul planificat al vanzarilor. De asemenea, el trebuie sa discute si cu directorul economic pentru a se asigura de disponibilitatea fondurilor necesare actiunilor de marketing ale firmei.


Mesajul de marketing transmis de compania MONDCONF clientilor sai potentiali si efectivi:


Originalitatea si personalitatea colectiilor de articole de imbracaminte marca MONDCONF inseamna exigenta si respectul calitatii in selectia materialelor, design si finisarea modelelor. Va oferim garantia confortului, rafinamentul si posibilitatea de a alege confectiile noastre care corespund cel mai bine stilului dumneavoastra de viata.3.3 Planul de resurse umane


In cadrul S.C. MONDCONF S.R.L., resursele umane au reprezentat intotdeauna factorul cheie care a determinat dezvoltarea firmei in timp. In viitorul apropiat, odata cu intrarea in functiune a noii fabrici de confectii si crearea propriilor magazine de desfacere, va fi necesara recrutarea unui numar mare de personal, numai in viitoarea fabrica va fi nevoie de 3.000 angajati calificati in domeniul confectiilor textile.

Rolul compartimentului de resurse umane in viitoarea organigrama va creste, sarcinile specialistilor in resurse umane fiind repartizate astfel: (fig. 24)
Fig. 24 - Principalele sarcini ale compartimentului de resurse umane in cadrul S.C. MONDCONF S.R.L.


Analiza posturilor

In perspectiva cresterii semnificative a numarului de personal, analiza posturilor existente si a celor ce vor fi scoase la concurs va fi realizata de un specialist in resurse umane si va fi aprobata de managerul general. Aceasta analiza se va concretiza in formulare de descriere a posturilor, in care vor fi prezentate: locul si rolul angajatului sau potentialului angajat in structura organizatorica a S.C. MONDCONF S.R.L., sumarul sarcinilor, responsabilitatilor si al abilitatilor specifice necesare ocuparii respectivului post.

In vederea recrutarii si selectarii celor 3.000 de angajati direct productivi ai viitoarei fabrici a firmei, se vor elabora fise de post si specificatii de post.

Fig. 25 - Legatura dintre analiza postului, fisa postului si specificatiile postului in cadrul viitoarei fabrici a S.C. MONDCONF S.R.L.


Recrutarea si selectia resurselor umane

In vederea recrutarii de personal, determinata de dezvoltarea afacerii, S.C. MONDCONF S.R.L. va apela atat la surse interne, pentru ocuparea unor posturi cheie in viitoarea configuratie a structurii organizatorice, cat si la surse din exteriorul firmei. Cea mai mare parte a persoanelor care va fi angajate vor fi direct productive, recrutarea acestora se va face din randul absolventilor liceului de profil din Galati si chiar din randul somerilor, firma oferindu-le acestora posibilitatea de a urma gratuit cursuri de formare in domeniul productiei de confectii, in cadrul scolii pe care a creat-o special in acest sens si oportunitatea de a lucra apoi in cadrul firmei. Firma va apela si la agentii de recrutare si la plasarea unor anunturi in ziare locale, dar toti viitorii angajati direct productivi vor urma inainte de a intra efectiv in procesul de productie cursurile scolii de confectii MONDCONF. Selectia efectiva a viitorilor angajati se va face pe baza unei testari, grupata in 2 categorii: teste de realizari, care masoara nivelul calificarilor sau cunostintelor de care dispune un potential angajat in domeniul confectiilor textile si teste de interes vocational, care incearca sa masoare interesul unui potential angajat al S.C. MONDCONF S.R.L. fata de executarea diferitelor tipuri de activitati productive.


Pentru ocuparea postului de manager de marca MONDCONF, se va apela la surse interne, promovarea din interior avand avantajul imbunatatirii moralului salariatilor, al incurajarii lor sa lucreze mai intens in speranta promovarii in cadrul firmei. Prin inventarierea resurselor umane existente momentan in firma, managerul de resurse umane impreuna cu managerul general al S.C. MONDCONF S.R.L. au ajuns la concluzia ca actualul director al compartimentului desfacere, domnul A.M., poate fi promovat ca manager de marca MONDCONF.


Nume: A.M.                                                                               Anul angajarii:

1995

Postul prezent:   Ocupa postul de:

Director compartiment desfacere S.C. MONDCONF S.R.L.    7 ani

Performante prezente:

Semnificative - si-a indeplinit intotdeauna obiectivele in cadrul contractelor de lohn derulate de firma si a participat activ, alaturi de managerul general, la incheierea de noi contracte astfel incat capacitatea de productie sa fie integral folosita

Puncte forte:

Bun planificator, isi motiveaza foarte bine subordonatii, comunica excelent, are o capacitate foarte mare de a se adapta la schimbare, bun cunoscator a 3 limbi de circulatie internationala

Puncte slabe:

Nu deleaga intotdeauna autoritatea impusa de diversele situatii, uneori nu intelege problemele de productie

Poate fi promovat pe postul de:                                                       Cand ?

Manager marca MONDCONF                                                            2005

Pregatirea de care mai are nevoie:

Curs postuniversitar de marketing, care sa puna accent pe rolul personalului de conducere din domeniul marketingului in raport cu vanzarea liniilor de produse


Fig. 26 - Fisa inventarului de management in vederea promovarii interne in functia de manager marca MONDCONF


Celalalt post cheie din viitoarea structura organizatorica a S.C. MONDCONF S.R.L. este de responsabil de dezvoltarea afacerii - business developper - care va fi ocupat tot prin promovare interna, prin decizia managerului general al firmei.

Acest responsabil de dezvoltarea afacerii va face parte din viitorul compartiment de cercetare-dezvoltare a firmei.


Nume: M.C.                                                                               Anul angajarii:

1996

Postul prezent:   Ocupa postul de:

Responsabil analiza financiara in compartimentul                       5 ani

financiar-contabil al S.C. MONDCONF S.R.L.                             

Performante prezente:

A fost intotdeauna "mana dreapta" a directorului economic al firmei, a contribuit in mare masura la succesul obiectivelor de investitii ale firmei

Puncte forte:

Rigurozitate, capacitate de a lucra sub presiunea timpului, corectitudine, implicarea profunda in tot ceea ce face

Puncte slabe:

Lipsa unor cunostinte manageriale si de marketing, dedicandu-se exclusiv analizei financiare

Poate fi promovat pe postul de:                                                       Cand ?

Business developper MONDCONF                                                   2005

Pregatirea de care mai are nevoie:

Obligatoriu trebuie sa participe la o perfectionare in domeniul managementului si marketingului

Expunerea mai mare la problemele celorlalte compartimente


Fig. 27 - Fisa inventarului de management in vederea promovarii interne in functia de business developper MONDCONF


Formarea resurselor umane

S.C. MONDCONF S.R.L. a primit licenta de formator autorizat de cursuri in domeniul teoriei si practicii confectiilor textile care se finalizeaza cu diploma de "OPERATOR CONFECTIONER INDUSTRIAL", la care vor participa toate persoanele selectate de firma pentru a fi angajate. La sfarsitul lunii august 2004 va demara activitatea de pregatire teoretica si practica in incinta unui spatiu special amenajat de firma, format din 2 sali: o sala de cursuri, dotata cu 30 de locuri, mobilier, computer, imprimanta si o sala destinata pregatirii practice - un


miniatelier cu 30 locuri dotat cu: masa si masina de croit, masini de cusut liniare cu 1 si 2 ace, masina de surfilat cu 3,4 si 5 ate, masina butonare, masina de cusaturi zigzag, masina de cusaturi ascunse, masina de aplicat elastic, masina de aplicat termocolat, presa de calcat. Modulele se vor desfasura cu grupe de 25 - 30 cursanti, 3 zile - 4 ore/zi discipline teoretice si instruire practica 24 ore/saptamana, max. 8 ore/zi. Firma a incheiat o conventie cu directiunea Liceului Industrial "Sf. Maria" din Galati, in vederea atragerii elevilor in practica la acest centru de formare si sustinere a activitatilor lor prin burse.

Competentele profesionale dobandite pe perioada scolarizarii sunt:

aplicarea procedurilor de calitate;

planificarea sarcinilor si a timpilor de munca;

aplicarea formei de lucru in echipa;

pregatirea operatiilor de confectionare;

utilizarea propriu-zisa a utilajelor;

controlul calitatii;

creatia si estetica produselor.

S.C. MONDCONF S.R.L. se va implica activ si in formarea celor doi angajati promovati pe posturile cheie din viitoarea organigrama - manager de marca si business developper - oferindu-le posibilitatea de a urma cursuri postuniversitare in domeniul managementului si marketingului a caror costuri vor fi suportate de firma.


Motivarea resurselor umane

Top managementul S.C. MONDCONF S.R.L. este constient ca pentru ca randamentul angajatilor sai sa fie foarte bun, acestia trebuie sa fie motivati corespunzator.

In septembrie 2003 in cadrul firmei s-a efectuat un audit al culturii organizationale, care s-a axat si pe factorii care determina motivarea resurselor umane in cadrul firmei. Astfel, peste 80% din salariatii companiei erau de parere ca sunt de acord sa existe diferente salariale oricat de mari, in functie de performantele obtinute. Salariatii erau multumiti in majoritatea cazurilor de recompensele materiale si morale precum si de climatul de munca, in schimb erau nemultumiti de sansele de promovare si participarea la luarea deciziilor; factorul care motiveaza in cea mai mare masura pe angajati era in proportie de 85% nivelul salariului primit; pentru angajati era foarte important sa aiba o munca lipsita de rutina, sa contribuie semnificativ la succesul firmei si sa li se ofere o sansa de a castiga mai mult. Acestea sunt doar cateva din elementele pe baza carora s-a implementat o noua strategie de motivare si management a recompenselor, creata de specialistii in resurse umane si aprobata de managerul general. Principiul care sta la baza sistemului de salarizare este: oferirea unor salarii angajatilor MONDCONF in raport cu pregatirea, calificarea si competenta profesionala.

Principalele componente ale sistemului de motivare si recompense in cadrul S.C. MONDCONF S.R.L. sunt: recompense directe: salariul de baza, salariul de merit acordat tuturor care isi indeplinesc si depasesc obiectivele fixate, sporuri de salariu in functie de vechime, prime acordate cu ocazia sarbatorilor si recompense indirecte: plata concediilor de odihna, medicale, asigurari medicale, acordarea unor imprumuturi catre salariati, care vor fi retinute din salariile lor viitoare astfel incat sa-si poata cumpara bunuri de folosinta indelungata, fara sa apeleze la credite bancare, autoturism de serviciu managerului de marketing si celui de marca, produse ale firmei fiecarui salariat, trimestrial.


Evaluarea performantelor resurselor umane

Metoda de evaluare a performantelor aplicata in cadrul S.C. MONDCONF S.R.L. este scala de evaluare, fiind o metoda de evaluare bazata pe trasaturile evaluatului; cu ajutorul unei scale de ierarhizare, specialistii in resurse umane folosesc formulare care contin o lista de factori precum: calitatea muncii depuse, disciplina in munca, munca in echipa, comportament in colectivitate, aptitudini dovedite, pe baza carora sunt evaluati individual angajatii firmei.

Prin implementarea managementului prin obiective ca metoda manageriala ce va sustine strategia de dezvoltare a S.C. MONDCONF S.R.L., specialistii compartimentului de resurse umane vor utiliza in viitor si metode de evaluare bazate pe rezultate si metoda comparatiilor pe perechi, cu ajutorul carora va creste eficienta procesului de evaluare a performantelor profesionale ale angajatilor.

Prezentam in cele ce urmeaza un model de fisa de evaluare utilizata de specialistii in resurse umane ai firmei pentru evaluarea performantelor angajatilor: (fig. 26)
Fig. 26 - Model de fisa de evaluare folosita in cadrul S.C. MONDCONF S.R.L.

3.4 Planul proiectiilor financiare


Compartimentul de Finante - Contabilitate va primi ca sarcina realizarea unor proiectii financiare pentru a determina fezabilitatea planului de dezvoltare a S.C. MONDCONF S.R.L.. Acest plan financiar va trebui sa fie corelat in primul rand cu planul de marketing pentru ca strategia firmei sa poata fi aplicata cu eficienta maxima.

Vom prezenta in cadrul acestei sectiuni a planului de afaceri urmatoarele elemente: planul de rambursare a imprumutului contractat prin credit bancar, contul de rezultate previzionat pe urmatorii 5 ani, bilantul previzional la sfarsitul anului 2004, fluxul de numerar previzionat in urmatorii 5 ani si sinteza indicatorilor de analiza ai afacerii pe perioada previzionata.

Firma va recurge la un imprumut bancar in valoare de 150.000 USD in vederea construirii noii fabrici, a carui cost este estimat la aproximativ 17 mld. lei, a complexului de prestari servicii, evaluat la aproximativ 7 mld. lei si a retelei de magazine de desfacere proprii. Firma va contribui la finantare cu resurse proprii, reinvestind in fiecare an o parte a profitului acumulat in anul anterior.

Planul de rambursare a imprumutului de 150.000 USD, pe o perioada de 5 ani, cu o perioada de gratie de 6 luni, cu anuitati descrescatoare, si in conditiile unei rate a dobanzii medii anuale de 7% este prezentat in urmatorul tabel: (fig. 27)2006

2007

2008

2009

2010

Total

Rambursare

30.000

30,000

30,000

30.000

30.000

150,000

Dobanda

6,354

5,158

4.758

3.654

3.218

23.142

Anuitate

36,354

35,158

34,758

33.654

33.218

173.142


Fig. 27 - Planul de rambursare al unui credit bancar contractat de

S.C. MONDCONF S.R.L. in vederea realizarii obiectivelor de investitii


Garantia oferita de firma pentru a contracta acest imprumut este dreptul de ipoteca al bancii asupra unor imobile ale companiei; dosarul de creditare a fost evaluat favorabil de banca, care a decis acordarea acestui imprumut.


Contul de rezultate al S.C. MONDCONF S.R.L. previzionat pe perioada 2004 -2008 este prezentat in urmatorul tabel: (fig. 28)

-mii lei-

 EXPLICATII

2006

2007

2008

2009

2010

1.

Vanzari de marfuri

0

0

0

0

0

2.

Venituri din vanzarea produse sau servicii

99.273.247

124.091.558

15114.448

193.893.060

242.366.325

3.

Cifra de afaceri (1+2)

99.273.247

124.091.558

15114.448

193.893.060

242.366.325

4

Alte venituri din exploatare

40.719

42.775

44.893

47.137

49.494

5

Total venituri din exploatare

99.313.966

124.134.314

15159.341

193.940.198

242.41819

6

Costul produselor vandute

0

0

0

0

0

7

Cheltuieli cu materiile prime, materiale, energie, combustibil

17.372.818

21.716.023

27.14028

33.931.286

42.414.107

8

Lucrari si servicii executate de terti

27.138.911

33.589.474

41.641.955

51.696.296

64.252.388

9

Impozite si varsaminte asimilate

347.268

357.686

368.417

379.469

390.853

10

Cheltuieli cu remuneratiile personalului

12.379.110

13.617.021

14.978.724

16.476.596

18.124.255

11

Cheltuielile societatii cu contributiile sociale

4.704.062

174.468

691.915

6.261.106

6.887.217

12

Total cheltuieli cu personalul

17.083.172

18.791.490

20.670.638

22.737.702

2011.473

13

Cheltuieli cu amortizari si provizioane din exploatare

653.953

689.202

689.202

689.202

689.202

14

Total cheltuieli din exploatare (6+7+8+9+12+13)

62.596.123

7143.874

90.51240

109.433.955

132.758.023

15

Rezultat din exploatare (5-14)

36.717.843

48.990.440

64.644.101

84.506.243

109.657.797

16

Venituri financiare

1.49053

1.560.000

1.600.0001.620.000

1.650.000

17

Cheltuieli financiare

596.742

1.55542

1.458.657

1.362.272

1.31888

18

Rezultat financiar (16-17)

898.311

4.958

141.343

257.728

334.112

19

Rezultat curent al exercitiului

37.616.154

48.99398

64.78444

84.763.970

109.991.909

20

Venituri totale (5+16)

100.809.019

12694.314

156.759.341

19560.198

244.06819

21

Cheltuieli totale (14+17)

63.192.865

76.698.916

91.973.897

110.796.227

134.073.911

22

Rezultatul brut (15+18)

37.616.154

48.99398

64.78444

84.763.970

109.991.909

23

Impozit pe profit

9.404.039

12.248.849

16.196.361

21.190.993

27.497.977

24

Rezultat net (22-23)

28.212.116

36.746.548

48.589.083

63.572.978

82.493.932


Fig. 28 - Proiectia contului de rezultate al S.C. MONDCONF S.R.L. pe perioada 2006 -2010Bilantul previzionat al S.C. MONDCONF S.R.L pe anul 2006 este prezentat in tabelul urmator: (fig. 29)

-mii lei-

 


BILANT PREVIZIONAT - 31.12.2006

ACTIV


PASIV


Active fixe


Capital


Active brute

4287.950

Capital social

49.470.464

Amortizari aferente

653.953

Rezultatul net al exercitiului

28.212.116

ACTIVE FIXE NETE

44.633.997

Repartizarea profitului la dividende

12.69452

Active curente


Repartizarea profitului la rezerve

1516.664

Stocuri

3.460.585

Rezerve

1516.664

Creante-clienti

2.007.139

TOTAL CAPITAL

64.987.128

Alte active curente

0

Datorii pe termen mediu si lung


Numerar utilizabil

40.402.799

Datorii strainatate

0

TOTAL ACTIVE CURENTE

4870.523

Datorii in tara

2.592.228

TOTAL DATORII PE TERMEN MEDIU SI LUNG

2.592.228

Pasive curente


Furnizori si conturi asimilate

6.229.052

Impozit pe profit

2.782.534

Dividende datorate

12.69452

Alte pasive curente

1.218.126

TOTAL PASIVE CURENTE

22.92164

TOTAL ACTIV

90.504.520


TOTAL PASIV

90.504.520


Fig. 29 - Bilantul previzionat al S.C. MONDCONF S.R.L pe anul 2007


Previziunea fluxului de numerar (cash-flow) a S.C. MONDCONF S.R.L in perioada 2006 - 2010 este redata in urmatorul tabel: (fig. 30)

-mii lei-

 

FLUX DE NUMERAR (CASH-FLOW) IN PERIOADA 2004 - 2008

EXPLICATII

2006

2007

2008

2009

2010

1) Fluxul de numerar din exploatare

3144.987

16.186.596

4237.714

59.14478

76.791.228

Profitul/pierderea activitatii de exploatare

36.717.843

48.990.440

64.644.101

84.506.243

109.657.797

+ Cheltuiala cu amortizarea si provizioanele in exercitiul curent

653.953

689.202

689.202

689.202

689.202

Impozitul pe profit platit

6.621.505

11.969.171

1209.483

19.942.335

2921.231

± Variatia Necesarului de fond de rulment (ΔNFR)

4.394.695

-6.123.875

-4.886.105

-6.107.631

-7.634.539

2) Fluxul de numerar din activitatea de investitii

-7.049.680

-1400.000

0

0

0

Achizitiile de imobilizari

7.049.680

1400.000

0

0

0

3) Fluxul de numerar din activitatea financiara

3.490.550

-13.300.430

-17.004.540

-22.217.296

-28.883.664

+ Cresterea creditelor pe termen lung si scurt

3.049.680

0

0

0

0

- Rambursarea creditelor pe termen lung si scurt

457.452

609.936

609.936

609.936

609.936

+ Cresterea capitalului social

11

0

0

0

0

- Retragerea capitalului social

0

0

0

0

0

- Plati pentru dividende

0

12.69452

16.53947

21.86087

28.607.840

+ Venituri financiare incasate

1.49053

1.560.000

1.600.000

1.620.000

1.650.000

- Cheltuieli financiare platite

596.742

1.55042

1.458.657

1.362.272

1.31888

Cash-flow net

31.58857

2.886.166

28.233.174

36.928.183

47.907.564

Lichiditati la inceputul perioadei

8.816.942

40.402.799

43.288.965

71.522.139

108.450.322

Lichiditati la sfarsitul perioadei

40.402.799

43.288.965

71.522.139

108.450.322

156.357.886


Fig. 30 - Proiectia cash-flow-ului S.C. MONDCONF S.R.L pe perioada

2006 - 2010In partea finala a planului proiectiilor financiare a S.C. MONDCONF S.R.L consideram utila prezentarea unui tabel cu principalii indicatori de analiza a dezvoltarii afacerii, care demonstreaza fezabilitatea proiectului de dezvoltare a firmei.


INDICATORII DE ANALIZA AI DEZVOLTARII AFACERII

DENUMIRE

2006

2007

2008

2009

2010

INDICATORI DE LICHIDITATE


LICHIDITATE GLOBALA

2.00

2.24

2.56

2.82

3.04

LICHIDITATEA IMEDIATA

1.76

1.24

1.59

1.88

2.12

INDICATORI DE INDATORARE


RATA DATORIILOR

0.28

0.30

0.29

0.28

0.28

RATA DE SOLVABILITATE

0.04

0.02

0.01

0.01

0.01

RATA DE ACOPERIRE A CAPITALULUI PROPRIU (GRADUL DE INDATORARE)

0.39

0.43

0.41

0.40

0.38

RATA DE ACOPERIRE A SERVICIULUI DATORIILOR

29.62

32.02

48.10

73.19

113.82

INDICATORI DE GESTIUNE


VITEZA DE ROTATIE A ACTIVELOR CIRCULANTE PRIN CIFRA DE AFACERI (zile)

168.65

229.53

270.50

306.36

337.67

VITEZA DE ROTATIE A STOCURILOR(zile)

12.72

10.95

10.95

10.95

10.95

VITEZA DE ROTATIE A CREANTELOR(zile)

7.38

73.00

73.00

73.00

73.00

VITEZA DE ROTATIE A FURNIZORILOR (zile)

130.87

109.50

109.50

109.50

109.50

INDICATORI DE RENTABILITATE


MARJA PROFITULUI DE EXPLOATARE (%)

36.98

39.48

41.68

43.58

424

MARJA PROFITULUI NET(%)

28.42

29.61

31.32

32.79

34.04

RENTABILITATEA CAPITALULUI PROPRIU (%)

43.41

43.13

43.41

43.28

42.91

Fig. 31 - Indicatorii de analiza ai dezvoltarii S.C. MONDCONF S.R.L.Politica de confidentialitatecreeaza.com logo mic.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul – caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiEFICIENTA ECONOMICA A INVESTITIILOR
Legatura dintre lantul logistic si valoarea adaugata
1. Principiile managementului bancii
MANAGEMENTUL PROGRAMULUI DE AUDIT
Proiect 'IMPLEMENTAREA SMQ IN CADRUL PETROM' - Managementul calitatii si ingineria valorii
Structura logisticii firmei
PLANUL DE MANAGEMENT AL CALITATII - REABILITARE POLICLINICA STOMATOLOGICA
Societatea transnationala - determinari, caracteristiciTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu