Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale uniceAcasa » referate » management
PROIECT MANAGEMENTUL IMM-urilor - Prezentarea sistemului de franciza Danny Donuts si Dulce D’or

PROIECT MANAGEMENTUL IMM-urilor - Prezentarea sistemului de franciza Danny Donuts si Dulce D’orUNIVERSITATEA “LUCIAN BLAGA” SIBIU

FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE

SPECIALIZAREA: MANAGEMENT

PROIECT MANAGEMENTUL IMM-urilor

Prezentarea sistemului de franciza Danny Donuts si Dulce D’orSistemul de franciza- aspecte teoretice

Franciza (fr. Franchise) reprezinta o forma de cooperare contractuala intre un francizor si un francizat (persoane fizice sau persoane juridice, independente din punct de vedere financiar) prin care primul, contra unei taxe de intrare in franciza („drept de intare”) si a unei taxe anuale raportata la cifra de afaceri („redeventa”), acorda celui de-al doilea dreptul de comercializare a bunurilor si serviciilor folosind marca, numele, magazinele puternic personalizate, sistemele publicitare proprii, know-how-ul francizorului. Putem spune, altfel, franciza este un ansamblu de drepturi de proprietate industriala sau intelectuala privind marci, firme, desene si modele industriale, drepturi de autor, know-how sau brevete de inventii sau inovatii destinate a fi exploatate pentru vanzarea de produse si prestarea de servicii de catre utilizatorii finali.

Astazi, franciza este modalitatea de a face afaceri cu cea mai rapida crestere in lume. Mai mult de 600.000 de afaceri in franciza sunt raspandite pe continentul american, generand vanzari mai mari de un trilion dolari. Peste 40% din vanzarile din comertul cu amanuntul de produse si servicii in SUA sunt realizate de francize. La fiecare 12 minute o noua franciza se deschide undeva in SUA. Cu certitudine, franciza este povestea de succes a deceniului al XX-lea.

Nota IMO Franchise Group:

Cifrele actualizate arata urmatoarea situatie:

SUA - 800.000 unitati francizate

Canada - 30.000 unitati francizate

Japonia - 290.000 unitati francizate

Australia - 50.000 unitati francizate

Noua Zeelanda - 14.000 unitati francizate

Europa - peste 300.000 (conform unui raport realizat de Franchise Europe - care a compilat o lista obtinuta de la peste 5.000 francize ce opereaza pe continent avind o cifra de afaceri estimata de 200 miliarde USD. Aceste cifre arata ca potentialul european este mult mai mare avind in vedere ca numai in Japonia sunt 290.000 unitati.)

Sitemul de franciza a aparut pentru prima data in Statele Unite ale Americii si a cunoscut doua etape distincte in dezvoltarea sa:[1]

I. inceputul secolului al XX-lea – axata pe franciza vanzarilor de automobile si a organizarii statiilor pentru distribuirea benzinei si a lubrifiantilor;

II. anii 1950-1960 – marcati de expansiunea deosebita a francizei produselor alimentare de mare consum.

Franciza este un sistem de care este bine sa tina cont in special intreprinderile mici, care vor sa patrunda pe piete deja ocupate de firme cu o experienta indelungata si care doresc sa obtina succese imediate. In concluzie putem afirma ca, prin intermediul contractului de franciza, francizorul isi poate extinde afacerea cu cheltuieli reduse, in timp ce francizatul beneficiaza de renumele unei firme de prestigiu si de sprijinul interesat al francizorului.

Intre motivatiile optarii catre sistemul de franciza putem sa amintim:

nevoia de independenta profesionala;

posibilitati substantiale de castig;

risc relativ limitat;

costuri mai reduse (in functie de tipul de franciza) etc.

Tipuri de franciza

Franciza apare sub o varietate de forme prin care proprietarul unui produs/serviciu/afacere/marca etc. cedeaza dreptul de utilizare a acestor elemente unei alte persoane contra unei sume de bani. Cele mai cunoscute tipuri de franciza, atat in economia americana cat si in celelate state occidentale, sunt:

Franciza de productie sau a marcilor de fabrica – Product and Trade Name Franchising – in cadrul careia produsele sunt fabricate de catre francizor si distribuite prin intermediul francizatilor. Este cazul vanzarilor de automobile, dar si al firmelor profilate pe imbutelierea si distributia bauturilor nealcoolice.

Franciza de distributie - Business Format Franchising – care are drept particularitate faptul ca relatia dintre francizor si francizat se prelungeste si in ceea ce priveste gestiunea punctelor de vanzare, managemntul afacerii, strategiile de marketing etc.

Acest tip de franciza cuprinde restaurantele, comertul cu amanuntul, prestatiile de servicii etc. Totodata, trebuie mentionat ca acest tip de franciza tinde sa se devolte intr-un ritm net superior primului, datorita vanzarilor semnificativ mai mari pe care le aduce.

La randul sau, sistemul francizei de distributie se imparte in urmatoarele trei categorii de francize:

Franciza de comert cu amanuntul – Retailing – care cuprinde:

a)     restaurantele – reprezinta acea ramura a francizei care are ca obiectiv principal armonizarea activitatilor de alimentatie publica si cazare cu cele privind infiintarea si organizarea unui comert mobil itinerant de alimentatie publica in vederea asigurarii mesei unor colectivitati izolate din diverse zone ale unei arii comerciale delimitate;

b)     magazinele alimentare de proximitate sau de comoditate Convenience Store – cauta sa se adapteze stilului de viata din ce in ce mai dinamic al unei parti importante a populatiei. Ele se caracterizeaza prin comercializarea produselor de prima necesitate, prin practicarea autoservirii, dar si a unor orare de functionare prelungite, uneori chiar 24 de ore din 24 sau 7 zile din 7;

c)     unitatile de distributie a marfurilor nealimentare – specializate pe comercializarea articolelor de bricolaj, mobila, asrticole sportive etc.

d)     unitatile de distributie a pieselor de schimb, a echipamentelor si service-ului pentru autovehicule – unitati specializate pe activitati de service (spalatorii, schimbari de piese, reparatii), dar si pe comercializarea unor produse de maxima necesitate pentru categoria de clienti deservita.

Franciza de agrement si voiaj – Leisure and Travel Business – a cunoscut o dezvoltare semnificativa ca urmare a cresterii veniturilor populatiei, a schimbarii stilului de viata al oamenilor, a cresterii numarului de resedinte ale unei persoane intr-un anumit teritoriu etc.

Franciza prestatiilor de servicii catre intreprinderi si populatie – Business and Personal Services – este un sector care se gaseste in plina dezvoltare ca urmare a cresterii solicitarilor pentru astfel de servicii din partea populatiei si a intreprinderilor, dar si datorita diversificarii din ce in ce mai accentuate a acestora.

Avantajele si dezavantajele francizei

Atat avantajele cat si dezavanteajele pe care le ofera sistemul de franciza trebuie analizate avandu-i in vedere pe cei doi parteneri care reprezinta extremele sistemului: francizorul si francizatul.

Pentru Francizor

Avantaje

Dezavantaje

Modalitate relativ simpla de initiere si extindere a unei afaceri investind costuri minime.

Crearea unei imagini nefavorabile pe piata (datorita lipsei de experienta sau a unui personal pregatit necorespunzator).

Obtinerea unor castiguri ridicate.

Acordarea de asistenta tehnica si comerciala.

Sporirea renumelui marcii si imbunatatirea imaginii firmei pe piata.

Informarea permanenta asupra pietei prin intermediul francizatilor.

Cresterea cotei de piata.

Pentru Francizat ( Beneficiar)

Avantaje

Dezavantaje

Beneficiaza de un nume de marca recunoscut.

Costul francizei. Taxa de intrare intr-o franciza variaza in functie de serviciile oferite de la 10-20000 euro pana la milioanede de dolari in SUA. De asemenea, redeventa platita lunar de catre francizor poate sa ia valori intre 1 si 20% din cifra de afaceri (in comert redeventele sunt de 2-5%, in timp ce in domeniul prestarilor de srvicii se ridica la 10-20%.

Beneficiaza de programe de pregatire manageriala, dar si de asistenta a personalului comercial.Limitarea independentei francizatului.

Beneficiaza de programe de publicitate desfasurate pe piata locala sau nationala.

Restrictii cu privire la furnizorii de materii prime, materiale, echipamente etc.

Obtinerea unor avantaje in procesul de aprovozionare (produse si servicii de calitate la preturi competitive).

Oferirea de programe manageriale si de pregatire necorespunzatoare.

In general, costurile de intrare intr-o franciza sunt mai mici decat in cazul unei afaceri proprii.

Limitarea gamei de produse comercializate.

Obtinerea unor castiguri substantiale.

Riscuri scazute de faliment (francizele garanteaza succesul daca nu exista abateri de la contractul de franciza). Rata esecurilor in aceasta afacere este de doar 4%, mult mai scazuta decat in cazul demararii unei afaceri pe cont propriu.

Perspectivele sistemului de franciza

Sistemul de franciza reprezinta o solutie ce trebuie luata din ce in ce mai mult in calcul atunci cand se doreste initierea unei afaceri. Cu precadere, intreprinderile mici vor fi „obligate” sa se orienteze pe termen lung catre cumpararea unei francize, datorita avantajelor substantilae pe care le ofera. Aceste companii mici trebuie sa reactioenze rapid la schimbarile pietei, sa caute produse si servicii din ce in ce mai diversificate menite sa atraga intersul clientilor potentiali.

Contractul de franciza trebuie sa cuprinda urmatoarele clauze :

obiectul contractului

drepturile si obligatiile partilor

conditiile financiare

durata contractului

conditiile de modificare, prelungire si reziliere

Oportunitati datorate aplicarii sistemului de franciza de catre intreprinderile mici

In numarul sau din aprilie 2005, revista Idei de Afaceri prezinta sub titlul „Franciza, sau cum sa faci avere prin metode testate de altii” o serie de oportunitati oferite de acest gen de afacere :

francizorul va furniza intregul concept de afacere insotit de pachetul complet de demarare a afacerii

deveniti expert chiar din prima zi : un concept de marketing testat si bine pus la punct va sprijina lansarea si promovarea afacerii pe piata

secretul afacerii il cunoasteti chiar de la inceput : know-how-ul conceptului de franciza si punerea acestuia in practica sunt lucruri furnizate si testate de francizor

toate informatiile le primiti in scris: un contract corect intocmit, cu avantaje pentru ambele parti si un manual al francizei din care descoperiti intregul know-how al afacerii, toate acestea definesc regulile parteneriatului

afacerea dvs. este protejata: nici un concurent nu va face viata grea cu acelasi concept de afacere in domeniul dvs. de activitate

riscul demararii afacerii este minim

gasiti rapid un loc in piata gratie conceptului de franciza care este deja cunoscut

dvs. sunteti patronul afacerii, si nu persoana careia i se dau indicatii despre cum sa procedeze

chiar din prima zi castigati un salt in piata: presiunea concurentei este aproape inexistenta deoarece intregul know-how al afacerii va este comunicat de catre francizor in mod oficial .

Prezentarea sistemului de franciza aplicat la Danny Donuts si Dulce D’or

. Franciza Danny Donuts-un sistem de franciza international

Iata cum poate fi descrisa in cateva cuvinte franciza Danny Donuts:

FRANCIZA DANNY DONUTS - AFACEREA TA PE ROTI

“Muncesti cat de mult doresti si unde doresti! Esti prezent la targuri, expozitii, evenimente speciale, evenimente sportive, concerte, stadioane, zilele orasului. Activitatile de producere si comercializare a acestor gogosi se pot desfasura si in locatii fixe independente (magazine, standuri amenajate in interiorul mall-urilor sau supermarket-urilor sau in casute de lemn)”,iata mesajul transmis de francizorul Danny Donuts.


Sumar Franciza

Franciza:

Danny Donuts

Concept:

Gogoserie in franciza

Zona vizata:

Toata tara

Tip locatie::

Fixa sau Mobila

Spatiu locatie:

10-40 mp

Taxa Franciza:

2000 euro

Investitie Totala:

7000 euro

Redevente:

Tara origine:

America

Numar locatii:

Tip Contract:

Franciza

DANNY DONUTS este o societate cu capital integral privat infiintata in anul 2007. Inca de la inceput s-a propus promovarea marcii DANNY DONUTS in Romania, venind in intampinarea tuturor consumatorilor, cu o gustare sanatoasa si rafinata potrivita pentru oricare moment al zilei.


Produsul DANNY DONUTS

Produsul Danny Donuts nu contine aditivi. Adaosuri semnificative privind potentarea produsului final, se obtin prin pudrarea mini gogosilor cu zahar si scortisoara sau diferite topping-uri: ciocolata, caramel, fructe de padure, zmeura. Prajirea se face in ulei vegetal de cea mai buna calitate, iar masina automata are grija atat de intoarcerea mini gogosilor pe ambele parti pentru o prajire uniforma cat si de timpul alocat acestei operatiuni. Grija principala este ca produsul DANNY DONUTS sa se deosebeasca de produsele similare prezente in Romania prin forma, continut si prezentare, de aceea calitatea se regaseste in tot ceea ce facem, incepand cu selectarea atenta a ingredientelor folosite, pana la tehnologia si utilajele de cea mai buna calitate.

Inventarea gogosii in forma de inel este atribuita unui marinar american, Mason Gregory, iar o legenda a localitatii Maine in care a trait acesta, povesteste cum capitanul si-a infipt gogoasa intr-una din spitele rotii de manevrare a vaporului si s-a indragostit pe loc de idee. Justificari mai pragmatice atribuie aparitia gogosii in forma de inel unei necesitati de a grabi procesul de prajire si de a elimina totodata un neajuns important: mijlocul crud al gogosii.Mini gogosile ”DANNY DONUTS” se remarca prin forma pe care o au si prin modul de preparare. Se pregatesc in fata clientilor, la comanda, iar datorita ingredientelor folosite aroma si gustul sunt diferite de cele ale altor gogosi. Adaosuri semnificative privind potentarea produsului final, se obtin prin pudrarea mini gogosilor cu zahar si scortisoara sau diferite topping-uri: ciocolata, caramel, fructe de padure, zmeura. Adaosuri semnificative privind potentarea produsului final, se obtin prin pudrarea mini gogosilor cu zahar si scortisoara sau diferite topping-uri: ciocolata, caramel, fructe de padure, zmeura.
Prajirea se face in ulei vegetal de cea mai buna calitate, iar masina automata are grija atat de intoarcerea mini gogosilor pe ambele parti pentru o prajire uniforma cat si de timpul alocat acestei operatiuni.
Vazarea mini gogosilor se face la portie (in cutii de12 bucati sau 24 bucati) pot fi servite calde sau reci, si au termen de valabilitate 48 de ore, pastrate in ambalaj sau 72 de ore in vid.


Beneficiile francizatului

Parteneriatul cu ”DANNY DONUTS” este o oportunitate de afacere intr-un sistem unitar si organizat care va va oferi independenta financiara cu o investitie minima si un profit satisfacator.

 • TAXA DE INTRARE: 2000 eur/TVA inclus
 • Nu se percepe redeventa sau alte taxe procentuale din vanzari

In schimbul platii taxei de franciza obtineti dreptul de a opera sub marca DANNY DONUTS precum si accesul la intreg pachetul de informatii care va fi transmis atat sub forma manualului francizei, cat si prin instruire directa pentru francizat si angajatii sai. Durata trainingului este de 3 zile si include montarea/demontarea utilajului de productie, procesul de preparare a mini gogosilor, intretinerea unitatii si lucrul cu angajatii.

Prin contractul de franciza, Francizatul se obliga sa achizitioneze de la Francizor, materia prima respectiv mixul pentru minigogosi si toppinguri-le aferente, astfel incat gustul produsului finit sa fie identic in orice locatie deschisa.  

AVANTAJELE SISTEMULUI DE FRANCIZA DANNY DONUTS

 • Consultanta si suport tehnic din partea francizorului, atat consultanta in alegerea locatiei potrivite cat si grafica necesara  in amenajarea si decorarea magazinului
 • echipamente de lucru pentru angajati
 • posibilitatea de a comercializa si alte produse complementare de patiserie sau cofetarie  
 • posibilitatea de exclusivitate pe o zona de teritoriu prin aria comerciala care poate fi acoperita de francizat  

Producerea si comercializarea mini gogosilor marca DANNY DONUTS se poate face:

 • in locatii fixe independente (magazine, standuri amenajate in interiorul mall-urilor sau supermarketurilor sau in casute din lemn
 • intr-un spatiu comercial fix stradal cu trafic pietonal incepand cu cca 10 mp pentru vanzarea stricta de mini gogosi, cafea si inghetata
 • intr-un spatiu comercial fix stradal cu trafic pietonal incepand cu cca 15-40 mp pentru gogoserie & cafenea unde se mai pot comercializa si alte produse de patiserie/cofetarie
 • intr-un spatiu comercial mobil ”AFACERE PE ROTI” respectiv rulota comerciala complet echipata si utilata care permite deplasarea la festivaluri targuri, expozitii, evenimente speciale, concerte, stadioane, zilele orasului sau alte evenimente la care se aduna un public numeros.

Toti partenerii francizati au obligatia ca in primele 6 luni de functionare sa se supuna sistemului de implementare HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), sistem care se bazeaza in mare parte pe prevenirea posibilelor neajunsuri care ar putea genera riscuri prentru consumatori si are ca scop eliminarea in totalitate sau reducerea la un nivel acceptabil a riscurilor pentru producerea de alimente sigure.Sistemul HACCP obliga la respectarea riguroasa a principiilor preventive continute de el, deoarece nerespectarea acestor principii in oricare dintre fazele procesului de productie pune in pericol intreg sistemul.

Costul sistemului HACCPeste de 700 euro/TVA inclus si este implementat de catre o firma acreditata.

Franciza Dulce D’or - un sistem de franciza traditional romanesc

Franciza Dulce Dulce D`or este o franciza in domeniul patiseriei si se comercializeaza in cadrul acesteia cunoscutii cozonaci secuiesti Cozonacul traditional secuiesc (sau kurtoskalacs cum este cunoscut in zona Ardealului) se bucura de o larga popularitate, atat in randul consumatorilor din Romania, dar si in Europa Centrala si de Est.

Cozonacul secuiesc Dulce D`or este pregatit dupa reteta traditionala, cu diferite glazuri: nuca, scortisoara, nuca de cocos, susan si ciocolata si cocos . Cozonacul secuiesc este preparat din ingrediente naturale, fara conservanti si poate fi mancat si in perioadele de post alimentar, deoarece nu contine oua sau lapte. In compozitia cozonacilor secuiesti Dulce D`or nu se adauga aditivi alimentari. Cozonacul Dulce D`or este suficient de consistent pentru a constitui o masa rapida pentru persoanele ocupate, dar si un foarte gustos desert.

Sumar franciza

Franciza:

Dulce D'or

Concept:

Franciza in domeniul patiseriei

Zona vizata:

Toata tara

Tip locatie::

Fixa sau Mobila

Spatiu locatie:

10-30 mp

Taxa Franciza:

- 6.000 de euro, daca francizatul inchiriaza o rulota de la francizor

- 4.000 de euro, daca dispune de un punct fix de lucru

Investitie Totala:

Intre 9050 si 9725 euro

Redevente:

0 doar chirie lunara in valoare de 590 euro pentru unitatea mobila sau 350 euro pentru amplasamentul fix

Tara origine:

Romania

Tip Contract:

Franciza

INVESTITIA

Varianta 1: Unitate mobila

 • Investitia initiala pentru cumpararea licentei si demararea afacerii este sub 10.000 Euro:
 • Taxa initiala: 6000 Euro

In schimbul acestei sume francizorul pune la dispozitia francizatului pavilionul tip rulota complet echipat. Fabricata in Germania, rulota este dotata cu linia tehnologica produsa in Ungaria si are montate toate elementele exterioare de identitate vizuala. Francizorul va amplasa pavilionul la locatia dorita de francizat si aprobata de francizor.

 • In taxa initiala sunt cuprinse: acceptarea in retea, consultanta, manualele operationale, trainingul si amplasarea pavilionului. Frigider, cuptor cu microunde, uniforme, alte materiale: aprox 350 Euro

Racordare la energia electrica: aprox. 300 Euro

Asigurarea pavilionului: aprox. 150 EuroMontarea sistemului de alarma si monitorizare: aprox. 500 Euro

Implementare HACCP: 700 euro

Chirie pentru spatiu in avans pentru 3 luni: 750 euro(suma este estimativa, luandu-se in calcul un nivel al chiriei de 250 euro/luna; este evident ca aceasta difera de la o locatie la alta)

Materie prima pentru prima saptamana: 300 Euro.

Francizatul nu plateste redeventa ci doar chiria lunara fixa, de exploatare pentru rulota si linia tehnologica puse la dispozitie de francizor, in valoare de 590 euro.


Varianta 2: Amplasament fix

Investitia initiala pentru cumpararea licentei si demararea afacerii este sub 10.000 Euro.
Taxa initiala: 4000 Euro

In schimbul acestei sume, francizorul pune la dispozitie linia tehnologica ce va fi instalata intr-o locatie fixa propusa de francizat si aprobata de francizor. De asemenea, sunt incluse: acceptarea in retea, consultanta, manualele operationale si trainingul

 •  Amenajare spatiu, inclusiv reclama luminoasa: aprox 2000 Euro(valoarea este estimativa, depinzand de starea spatiului si utilizarea anterioara a acestuia)
 • Frigider, cuptor cu microunde, uniforme, alte materiale: 350 Euro
 • Asigurare linie tehnologica: aprox. 75 Euro
 • Montarea sistemului de alarma si monitorizare: aprox. 500 Euro
 • Implementare HACCP: 700 euro
 • Materie prima pentru prima saptamana: 300 Euro
 • Chirie spatiu pe trei luni: 1800 euro(valoarea chiriei a fost estimata la nivelul de 600 euro/luna pentru o locatie cu o suprafata de maxim 20 mp)

Francizatul nu plateste redeventa ci doar chiria fixa de exploatare a liniei tehnologice puse la dispozitie de francizor, in valoare de 390 euro.

Ce primiti ca si francizati

Retetele si trainingul de preparare.

Manualul operational al francizei, cu toate elementele necesare operarii, conducerii si promovarii afacerii.

Machetele cu elementele de identitate vizuala

Training care, impreuna cu Manualul, asigura transmiterea in totalitate a know-how-ului legat de conducerea afacerii si fabricarea cozonacilor. Angajatilor francizatului li se asigura training, de asemenea, fie la unitatea din Bucuresti a francizorului, fie, contra cost, specialistul francizorului se va deplasa la unitatea francizatului. Durata trainingului este de 3-4 zile.

Sprijin continuu acordat de francizor pe toata durata contractului.

RULOTA – AVANTAJELE FOLOSIRII UNITATII MOBILE

Francizatul are posibilitatea de a alege o locatie cu trafic pietonal intens, cu vad bun pentru vanzare, insa in momentul in care are acces la o locatie si mai buna, afacerea se poate deplasa cu totul la noua locatie. Rulota poate fi amplasata in vecinatatea unor obiective care atrag public, precum scoli, hypermarket-uri, gari, stranduri, etc, unde se pot vinde usor cateva sute de cozonaci secuiesti pe zi.

Rulota permite deplasarea rapida de la locatia unui eveniment cu public la altul, evenimente la care se aduna, de obicei grupuri mari de oameni (targuri, expozitii, concerte in aer liber etc). In astfel de locatii se pot vinde intre 1000 si 2000 de cozonaci secuiesti pe zi.

Rulota se poate monta/demonta in 10 minute, are rezervor propriu de apa, recipient propriu pentru apele uzate si legaturile pentru racordul electric. Se poate alimenta in lipsa curentului electric si de la un generator propriu. Atat rulota cat si linia tehnologica sunt fabricate conform normelor de siguranta alimentara si au agrement U.E. De asemenea, rulota se poate inchiria cu sau fara sasiu, in functie de optiunea francizatului. Termenul de inchiriere este de 4 ani. Francizorul asigura service gratuit pentru rulota

NOU

Pentru a mari vanzarile si a asiura un profit mai mare, din luna martie unitatile Dulce D`or sunt dotate optional- cu aparate automate de facut gogosi de ultimul tip. Se stie ca si gogosile sunt foarte cautate la noi, astfel francizatii Dulce D`or, care doresc, primesc pentru o suma de intrare suplimentara de numai 1000 de euro+TVA si o redeventa lunara suplimentara fixa de 100 de euro+TVA inca o franciza !Este singura franciza in domeniul food, care produce si desface doua produse foarte apreciate si cerute de piata.

Franciza Dulce D`or nu ofera doar un produs gustat de consumatorii din Romania si din Europa Centrala si de Est, dar si o afacere adaptata specificului tarii noastre. Nu este vorba numai de specificul economic, afacerea putand fi demarata cu o investitie initiala de maxim 10.000 Euro, dar si de obiceiurile noastre. Astfel, cozonacul secuiesc poate fi mancat si in perioadele de post alimentar, deoarece nu contine oua sau lapte. Cozonacul secuiesc Dulce D`or este pregatit dupa reteta traditionala, cu diferite glazuri: nuca, scortisoara, nuca de cocos, susan si ciocolata si cocos.

Concluzii

Un investitor asteapta de la o afacere in franciza o rata de profit proportionala cu investitia initiala, fiind de preferat ca recuperarea investitiei initiale sa se faca in primii doi-trei ani de activitate. In retail de exemplu, profitabilitatea este de 20-22%, inferioara celei generate de o afacere proprie.

Pe de alta parte, o franciza ofera mai multa stabilitate, avand in vedere ca rata de esec pentru afacerile in franciza este de numai 8-10% in primul an de functionare.

Oportunitatile pentru deschiderea unei afaceri care sa nu necesite investitii mai mari de 10.000 de euro exista, insa alegerea unei francize se face in functie de pasiunile si aspiratiile fiecaruia, precum si de cererea care exista pe piata pentru o afacere sau alta. 'Francizele din retail si servicii sunt cele mai bine vandute, pentru ca sunt cele mai ieftine, avand preturi sub 10.000 de euro', este de parere Eugen Driga, general manager al brokerului de franciza IMO Franchising Group. Cererile de servicii de tot felul de la agentii imobiliare, de web design, de curatenie, after school sau serviciile financiare sunt de asemenea foarte cautate.

In spatele unei francize de succes se afla intotdeauna o idee buna de afacere. Produsele traditionale, deja cunoscute si apreciate de public pot sta la baza unor idei excelente de afaceri. In vremurile noastre, ce alta modalitate mai rapida si mai de efect ar putea fi gasita pentru promovarea unor produse tranditionale, daca nu francizarea? Produse avem, de la traditii si obiceiuri, oferta de turism, pana la produse alimentare. Unul dintre acestea din urma este cozonacul ardelenesc (sau secuiesc), cum este el cunos­cut in zona Transilvaniei, care este produs si vandut de franciza Dulce D`or. Pregatit in trecut cu ocazia unor evenimente, serbari, cozonacul secuiesc este considerat astazi o delicatesa, suficient de consistent pentru a fi o masa rapida pentru persoanele ocupate, insa o masa sanatoasa deoarece este preparat din ingrediente naturale, fara conservanti. De asemenea, cozonacii sunt proaspeti, fiind preparati pe loc, la locatie, si nu pregatiti in alt loc, congelati si adusi la locatie (de exemplu Fornetti). Astfel, daca doresti sa alegi o franciza in domeniul alimentar, poti opta pentru tot mai apreciatii cozonaci secuiesti, KurtosKolacs sau o gogoserie Danny Donuts, pentru care investitiile ajung la 7.000 de euro, ambele francize avand ca investitii initiale sub 10.000 de euro.

Bibliografie

Referinte

Patriche Dumitru – Politici, programe, tehnici si operatiuni de comert – Ed. Economica, Bucuresti 2003

2. Antonio-Silviu Mutulescu, .Roxana Palita, Eduard Dragomir, Georgiana Ciobotea, Contractul de franciza. Teorie si practica interna si internationala; Studii de caz; Modele de contracteEditura Nomina Lex, Bucuresti, 2009

3. Corina Driga, Eugen Driga –Primii pasi in franciza –Editura Beck 2006

Web-bibliografiePatriche Dumitru – “Politici, programe, tehnici si operatiuni de comert”, Ed. Economica, Bucuresti 2003, p. 75

loading...
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE CLASA: a X a EDUCATIE MUZICALA - OPERA IN GERMANIA SI RUSIA
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani Limba si comunicare - Strugurele, de Maria Gaitan
 Proiect instalatii electrice - Sa se proiecteze instalatia electrica si de forta a unei microintreprinderi la alegerea studentului
 PROIECT - Ingineria reglarii automate - sistemul de reglare automata a unei actionari cu motor electric

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 Lucrare de licenta educatie fizica si sport - studiu asupra imbunataȚirii motricitaȚii in lectia de educatie fizica la clasele a v-a de la &
 Lucrare de licenta ecologie si protectia mediului - aspecte ecologice privind fauna de orthoptere si mantide din parcul national muntii macinului
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT INFORMATICA - GESTIONAREA STOCULUI UNEI FARMACII
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Lucrare atestat Tehnician in turism - CALITATEA SERVICIILOR TURISTICE
PROCESUL DE AUDITARE (PRELUCRARE DUPA ISO 19011:2002)
CALCULATIA COSTURILOR PE TIPURI DE COSTURI, BAZA A INTREGII “CALULATII A COSTURILOR”
ANALIZA CONTRACTULUI DE LEASING LA SC PIN SRL
Relatia dintre dimensiunile burnout-ului si angajarea in comportamente cetatenesti organizationale
BILANTUL ROLURILOR IN ECHIPA - chestionar
Managementul productiei SC Cesiro SA Sighisoara (structura organizatorica)
PROIECT MANAGEMENTUL CALITATII - Analiza si calitatea activitatii de distributie la BBG BANK
Evolutie si caracterizare ale sistemelor de asigurare a calitatii
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu