Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » referate » management
Procesul de management - continut. Tipuri de management

Procesul de management - continut. Tipuri de management
Procesul de management - continut. Tipuri de management

Procesele de munca ce se desfasoara in orice sistem uman, inclusiv in intreprindere, se pot diviza in: procese de executie si procese de management.

Procesele de executie se caracterizeaza prin faptul ca elementul uman actioneaza direct sau indirect asupra obiectelor muncii prin intermediul mijloacelor de munca cu scopul executarii de produse, efectuarii de lucrari sau prestari servicii.

Procesele de management, spre deosebire de procesele de executie, constau in aceea ca o parte a elementului uman (o minoritate) actioneaza asupra celeilalte parti (a majoritatii) in vederea stabilirii si realizarii obiectivelor intreprinderii.Indiferent de rezultatele activitatii unei intreprinderi (de productie sau de servicii), esenta managementului este pusa in evidenta prin cercetarea componentei: procesul de management. in cadrul oricarui proces de management sunt consemnate mai multe functii sau atribute:

previziunea;

organizarea;

coordonarea;

antrenarea;

control-evaluarea.

Ansamblul functiilor (atributelor) procesului de management dau continutul procesului tipic de management care se exercita in toate sistemele social-economice.

Procesul tipic de management, in raport de modul in care sunt concepute si exercitate functiile sale, se realizeaza in trei faze:

previzionala;

de operationalizare;

de evaluare si interpretare.


Faza previzionala (Fig.2.1) se caracterizeaza prin preponderenta functiei de previziune dar si prin exercitarea, intr-o masura mai mica sau mai mare, a celorlalte functii ale managementului. Aceasta faza este axata pe anticiparea de modalitati, metode, solutii organizatorice, motivationale si de evaluare, corespunzator evolutiei predeterminate a intreprinderii respective. Fazei previzionale ii corespunde managementul de tip anticipativ si se concentreaza asupra stabilirii de obiective fundamentale si derivate, de decizii strategice si tactice.


Figura 2.1

Figura 2.2.

In faza de operationalizare (Fig.2.2) sunt preponderente functiile de organizare, coordonare starea de echilibru, fondul de rulment trebuie sa fie egal cu nevoia de fond de rulment si sa genereze o trezorerie neta pozitiva, respectiv sa echilibreze partea de jos a bilantului, adica:

F = NF + T

Rezulta, deci, ca fondul de rulment este egal cu nevoia de fond de rulment plus trezoreria neta oricare ar fi situatia acesteia (pozitiva sau negativa).

re si antrenare a elementului uman la realizarea obiectivelor cuprinse in prognozele, planurile si programele intreprinderii. Acestei faze ii corespunde managementul operativ in care predomina adoptarea si implementarea de decizii curente, majoritatea referitoare la activitatile de productie.Faza de evaluare si interpretare a rezultatelor ,denumita si faza finala, se caracterizeaza prin preponderenta exercitarii functiei de control-evaluare atat asupra obiectivelor si deciziilor stabilite in faza previzionala, cat si a celor din faza de operationalizare, mai ales. in aceasta faza, pe baza unui sir de verificari si evaluari a deciziilor adoptate, se introduc corectiile impuse de schimbarile produse in componentele mediului ambiant. Fazei finale ii corespunde managementul postoperativ si are un puternic caracter constatativ. Aceasta faza incheie un proces de management si pregateste conditiile pentru abordarea unui nou proces.

Sistemul procesului de management (Fig.2.3) - reprezentat printr-o multitudine de variabile (intrare, comanda, perturbatii, iesire) -, evidentiaza existenta unor legaturi atat externe cat si interne. in ceea ce priveste legaturile interne, acestea sunt deosebit de puternice intre faza de operationalizare si faza finala. Schimbul de informatii intre cele doua faze - reciproc, intens si permanent - a impus in practica un cadru organizatoric comun, iar tipurile de management operativ si postoperativ s-au 'topit' intr-un singur tip: managementul operativ.

Revenind asupra procesului de management vom constata, de asemenea, ca din punct de vedere al modului de manifestare in timp si spatiu exista doua tipuri de management:

management anticipativ;

management operativ.

Managementul anticipativ este un management de ansamblu (de varf) si se prezinta ca un management director (conducator). 

Managementul  operativ, in  raport cu managementul anticipativ, este un management subordonat (condus).

Intrare


Fig. 2.3

Caracteristica esentiala a managementului anticipativ consta in faptul ca opereaza cu perioade de timp mai mult sau mai putin lungi (an, semestru, trimestru) si are drept scop sa realizeze legaturile intreprinderii cu exteriorul (alte intreprinderi), facand abstractie de aspectele de amanunt din interior. Prin caracterul sau sintetic, urmareste sa stabileasca obiectivele generale (fundamentale) si derivate ale intreprinderii.

Managementul operativ utilizeaza perioade scurte de timp (luna, decada, saptamana, zi, schimb), tine seama de cerintele de detaliu ale proceselor de executie si de management. Prin managementul operativ, obiectivele generale si derivate sunt detaliate in obiective specifice si obiective individuale.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiectarea unitatii de invatare calitate motrica „viteza” - clasa a-iv-a
 PROIECT DE ACTIVITATE GRUPA: mare-pregatitoare - Surprizele Zanei Toamna
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 Proiect - TEHNOLOGIA DE ASAMBLARE PRIN LIPIRE

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA BALNEOFIZIOTERAPIE - METODE DE RECUPERARE MEDICALA BALNEOFIZIPTERAPICE IN GERIATRIE
 Diplomatie si conflict: relatiile internationale in timpul Primului Razboi Mondial
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT
 Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA EDUCATIE FIZICA SI SPORT - Studiu statistic privind eficacitatea procedeelor de aruncare la poarta la nivelul jucatorilor specializ
 LUCRARE DE LICENTA Ingineria si Protectia Mediului in Industrie - Proiectarea unui depozit de deseuri urbane pentru un oras cu 200.000 de locuitori
 LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 ATESTAT LA INFORMATICA - Baza de date relationala aplicata intr-o biblioteca scolara
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Evidenta a clientilor dar si a serviciilor in Visual Fox pro 9 - Lucrare de atestat
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Disponibilitatea sistemelor de productie si a echipamentelor din dotare
MANGEMENT SI ASIGURAREA CALITATII
Echilibrul intre costul calitatii si valoarea calitatii
ACTIUNI MANAGERIALE PENTRU FINANTAREA UNUI OBIECTIV DE INVESTITII PRIN PLANUL DE AFACERI
TIPURI DE PROIECTE SI FINANTARI EUROPENE
FACTORUL TIMP IN INVESTITII
Cheltuieli comune ale sectiilor de productie
MANAGEMENTUL FUNCTIUNII FINANCIAR CONTABILE IN CADRUL FIRMEI S.C. FORAS S.RL.Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu