Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » marketing
Abordarea centrata pe client

Abordarea centrata pe client
Abordarea centrata pe client

-Dezvoltata de Carl Rogers in 1980, acest gen de abordare propune o baza teoretica si conceptuala derivate din filosofia existentiala, care valorizeaza experienta subiectiva a individului si pune accent pe libertatea optiunii, pe autonomie si semnificatie.

-Astfel, acest curent al filosofiei furnizeaza, prin teoriile construite de Krill si Stretch, una dintre directiile de baza ale practicii asistentiale, si anume faptul ca "fiintele umane nu sunt la dispozitia unor forte inconstiente, ci sunt proprii lor stapani."

-Aceasta idee este tradusa, in termenii abordarii propuse de Rogers, in convingerea ca clientul este "singura autoritate naturala cu privire la el insusi" (Coulshed, 1993,p.44).-De aceea, ceea ce sta la baza aplicarii acestui model este asumarea egalitatii dintre asistent social si client. In acest tip de relatie, asistentii sociali nu apar ca tehncieni, ca experti care intervin asupra psihicului clientului, ci ca "tovarasi de drum ai clientului"(Howe,2000,p.70), care nu emit judecati asupra lor, nu le influenteaza actiunile, ci incearca inpreuna cu ei sa "exploreze cine sunt si incotrose indreapta, concentrandu-se mai ales pe aici si acum"(ibidem).

-Scopul demersurilor specifice nu mai este schimbarea si tratarea anumitor disfunctii, ci acordarea de ajutor. In acest sens, unul dintre autorii care s-au concentrat pe studiul acestui model de interventie - Goldstein (1984), afirma ca procesul de ajutor devine o exprienta creatoare atat pentru client, cat si pentru asistentul social. Ajutorul nu va incepe cu presupunerile asistentului social despre ceea ce nu este in regula cu clientul, ci acestuia "trebuie sa i se ofere masura respectului si sigurantei "(ibidem, p.278).

-Aceasta maniera de abordare profund umanista ar putea avea ca "motto" una dintre afirmatiile pe care Brandon o facea in lucrarea sa "Zen practice in Social Work": "in practica este mai important cine suntem, mai degraba decat ceea ce stim".

-Abordarea centrata pe client pune accent pe ideea ca fiecare individ poseda puterea si capacitatea de auto-actualizare, in conditiile in care se asigura un climat terapeutic adecvat, caracterizat prin ceea ce Rogers denumeste "conditiile facilitatoare, necesare si suficiente ale schimbarii personalitatii", si pe care le-am detaliat in capitolul 1: caldura, acceptarea, empatia, autenticitatea si responsabilitatea. Prin acest gen de atitudine, asistentul va reusi sa fie impreuna cu clientul inca de la inceputul relatiei de ajutor, ceea ce il va determina pe acesta sa renunte la mecanismele defensive, sa adopte o atitudine de deschidere catre experiente noi, dar si sa reevalueze perceptii si idei anterioare.

-Construirea unui astfel de cadru terapeutic, a unei relatii de ajutor calda, necritica, permisiva, empatica, de grija, ii potenteaza pe oameni sa isi poata descoperi si directiona propria putere, sa isi activeze potentialitatile latente si capacitatea de a-si rezolva problemele cu care se confrunta, sa experimenteze cresterea constructiva.

-In varianta propusa initial, Rogers a denumit aceasta abordare "non-directiva", deoarece in acest model, rolul consilierului este doar unul de facilitare si potentare a relatiei.

-Subiectele care se vor lua in discutie, precum si ordinea lor sunt aspecte pe care le decide clientul, ceea ce ii lasa libertatea ierarhizarii si abordarii preferentiale a acestora conform deciziei personale.

-Abordarea centrata pe client accentueaza in principal capacitatile si punctele "de putere" ale clientului, de aceea centrarea se face pe persoana, mai degraba decat pe rezolvarea problemei.

-In acest context de abordare, scopul va fi tocmai obtinerea unei independente superioare si a unei integrari mai eficiente a clientului in contextul sau de viata.

-Se urmareste cresterea functionalitatii sociale a acestuia, prin cresterea stimei de sine, prin deschiderea spre noi experiente, si in general prin implementarea ideii ca cresterea si revizuirea sunt procese continue, care nu se incheie la acelasi moment la care ia sfarsit relatia de ajutor.-Practica demonstreaza ca introducerea in relatia de ajutor a celor cinci atribute pe care Rogers le considera conditionante pentru o comunicare eficienta conduc la rezultate remarcabile.

-Inscriindu-se tot in sfera abordarii non-directive, implementarea prin procesul de consiliere a ideii ca acesta conditie pe care o experimenteaza PAFA nu este una definitiva, ci ca exista pentru fiecare oportunitati si resurse pentru schimbare, este unul dintre primele mesaje pe care clientul ar trebui sa le extraga din relatia cu asistentul social.

-Conflictul interior cauzat de incongruenta care exista intre modul in care clientul se autopercepe si modul in care este perceput de catre ceilalti este unul dintre aspectele care poate fi abordat prin acest model. Acceptarea conditionata din partea mediului social limiteaza masura in care clientul poate sa isi exprime individualitatea, ceea ce, pe termen lung, poate sa conduca la depersonalizarea accentuata a acestuia.

-Aspectele comportamentale considerate negative care li se imputa de catre cei din jur la un mod categoric,uneori chiar nejustificat (fapt datorat de multe ori etichetei de "incompetent social" sau "indezirabil"), pot genera o atitudine defensiva generalizata, care sa impiedice ventilarea afectiv-emotionala atat de necesara in procesul de asistare. Cu timpul, aceste etichete ajung sa fie internalizate, devenind convingeri despre sine ale clientului.

-Ne vom confrunta astfel cu situatii in care, perceptia celor din jur cu privire la persoana si comportamentul sau devin convingeri de sine ale acestui gen de client. El ajunge astfel chiar sa se considere "incapabil", "inutil", "indezirabil", etichete care sunt insotite de un puternic halou afectiv din partea celor care le aplica, sa se simta acceptat doar conditionat de ceea ce face in raport cu, sau pentru ceilalti.

-Oportunitatea de a se deschide, de a comunica, in conditiile crearii de catre asistentul social, pentru o perioada limitata de timp a unui mediu "protejat" a unui climat de acceptare reala, de permisivitate, il poate incuraja pe client sa exploreze dincolo de aceste "baricade" cu rol de aparare in fata mediului exterior ostil, il invita sa isi exploreze si exprime intreaga gama de sentimente si trairi pe care le experimenteaza, fara teama de a fi judecat si etichetat, asa cum se intampla in mediul real.

-Pe termen lung, aplicarea acestui model urmareste sa conduca clientul spre ideea ca nu este dependent de alte persoane in procesul luarii de decizii (nici macar de asistentul social), isi propune sa dezvolte capacitatea clientului de a face propriile alegeri, si de a le valida in functie de propriile standarde si asteptari..Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Marketingul direct - domeniu de utilizare al comunicarii directe
Romania, piata-tinta pentru corporatiile multinationale din Industria Mondiala a Tutunului. Avantajele Romaniei ca locatie a investitiilor companiilor
Lucrare de Diploma - Marketingul conservelor de legume si fructe al S.C. HORT S.A.
Identificarea segmentului de piata-tinta
Abordarea nevoilor prin prisma marketingului
SUPORT PENTRU TELEFONUL MOBIL - Mixul de marketing
Plan de marketing propus - HOTEL MAREM
Marketingul international si euromarketingulTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu