Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Analiza Optiunilor De Promovare a Produselor/Serviciilor la SC FashionAddiction SRL

Analiza Optiunilor De Promovare a Produselor/Serviciilor la SC FashionAddiction SRL


Analiza Optiunilor De Promovare a Produselor/Serviciilor la SC FashionAddiction SRL

Argument

Luand in considerare cresterea importantei promovarii produselor si servicilor din ultimii ani, din cauza confruntarii intreprinderilor pe piata cu noi si continue exigente din partea consumatorilor si nu in ultimul rand a concurentei in crestere, o intreprindere nu poate sta pasiva in fata acestor presiuni, ci pe langa eforturile de adaptare a ofertei si a preturilor trebuie sa apeleze permanent la strategii si instrumente de promovare.

Consider ca promovarea produselor si servicilor a depasit de mult pragul limitarii la linia de produse, a devenit defapt promovarea intregii intreprinderi, deoarece statutul pe piata al unei intreprinderi si imagina creata consumatorilor reprezinta unii dintre cei mai importanti factori de influentare a consumatorilor.Am ales tema 'Analiza metodelor de promovare a produselor/serviciilor' pentru firma SC FashionAddiction SRL deoarece doresc sa evidentiez cea mai potrivita metoda de promovare a firmei in situatia lansarii in premiera pe piata .

Capitolul I : Date despre SC FashionAddiction SRL

1.1 Date legale

Denumire: SC FashionAddiction SRL

Forma juridica: Societate Comerciala cu Raspundere Limitata

Cod de identificare fiscala: RO19062497

Sediu fiscal: Bucuresti, Sector 2, Aleea Arh. Petre Antonescu Nr. 1, Bloc OD51, Scara A, Etaj 4, Ap.20.

Numar de ordine in Registrul Comertului: J40/15440/02.10.2008

Domeniu principal de activitate: 4791 - Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet.

Anexat Certificat de Inregistrare la Registrul Comertului (Anexa 1)

1.2 Scurta descriere a afacerii

FashionAddiction este o societate nou infintata,care are ca scop comercializarea de produse textile,incaltaminte si accesorii prin intermediul site-ului propriu curand finalizat:

Fashion-Addiction.ro

(Anexat contract domeniu internet - Anexa 2)

Produsele vestimentare sunt aduse din strainatate in containere speciale prin vama, si sunt achizitionate de pe diverse site-uri straine ajungand pe site-ul FashionAddiction cu pretul initial +TVA + adoas comercial (care variaza in functie de produs de la 10% pana la 60%).

Produsele vestimentare cat si accesorile si incaltamintea sunt de o calitate exceptionala si deasemenea sunt create de brand-uri celebre precum: Converse, Clockhouse, Springfield, Puma, Nike, Bershka, Stradivarius, Zara, Fossil etc. si sunt importate prin intermediul FashionAddiction in Romania, putand fi achizitionate de pe site cu livrare prin curier la domiciliu.

Capitolul II: Metode de promovare a produselor si serviciilor

2.1 Ce este promovarea ?

Produsul fabricat de producator, in conditii de eficienta economica si posesor al caracteristicilor si elementelor pe care le doreste consumatorul, va ajunge la aceasta, dupa ce i s-a stabilit pretul de vanzare si canalul de distributie, dar si dupa ce potentialul cumparator a fost informat de existenta noului produs, de noile caracteristici ale produsului modernizat, sau de potentialul produsului de a-i satisface mai bine nevoile, decat alte produse similare.

Gradul de informare al consumatorilor depinde de maniera in care se realizeaza comunicarea producator-consumator si feed-back-ul acestei relatii.

Promovarea, ca unul din domeniile cele mai empirice ale actiunii marketingului, se exprima in "ansamblul de actiuni si mijloace de informare si atragere a cumparatorilor potentiali catre punctele de vanzare, in vederea satisfacerii nevoilor si dorintelor acestora si implicit a cresterii eficientei economice a activitatii intreprinderii producatoare"

Intrumentele de promovare pe care le poate folosi o intreprindere sunt:

  • Publicitatea
  • Promovarea Vanzarilor
  • Relatiile Publice
  • Forta de vanzare
  • Participarea la targuri si expozitii

Principala activitate de comunicare a firmei este mixul promotional - programul comunicatiilor de marketing - ce consta in "combinatia specifica a instrumentelor de publicitate, vanzarea personala, promovare a vanzarilor si relatii publice, utilizate de aceasta pentru a-si indeplini obiectivele de marketing si publicitate". Dar, pentru ca impactul comunicarii sa fie maxim, intregul mix de marketing al firmei nu numai promovarea, ci si produsul trebuie sa fie coordonat in asa fel, incat, sa se asigure o difuzare completa a informatiei si o receptionare a modului in care acestea sunt apreciate.

In concluzie, sistemul de comunicatii de marketing constituie cadrul general in care se desfasoara promovarea (sub mixul promotional) cu cele patru instrumente promotionale: publicitatea, vanzarea personala, promovarea vanzarilor si relatiile publice, care urmaresc prezentarea organizatiei, a produselor si serviciilor sale, sensibilizarea potentialilor clienti si bineinteles cresterea vanzarilor pentru a se obtine un profit mai mare (fig.1).

Amplificarea fenomenului promotional isi gaseste explicatia in: "accelerarea concurentei, aglomerarea pietelor, saturarea consumatorului fata de numarul excesiv de comunicatii publicitare, banalizarea produselor si marcilor, preferinta pentru rezultate obtinute pe termen scurt, exigentele noilor forme de distributie etc." (Pl. Dubois, A. Jolibert. op. cit. p.233), ceea ce face ca promovarea permanenta a produselor sa devina cerinta majora, un factor indispensabil al oricarui proces de vanzare, indiferent de natura marfii.

Fig. 1.Sistemul de comunicare al intreprinderii

Ca forma de comunicare folosita pentru a informa, convinge sau reaminti publicului despre bunurile, serviciile, imaginea, implicarea in comunitate a unei persoane sau organizatii, promovarea are adesea rolul decisiv in procesul de realizare a obiectivelor stabilite. In economia de piata moderna, nu conteaza ca produsele sunt de calitate, daca potentialii consumatori nu le cunosc, este putin probabil sa se vanda. In mod traditional, promovarea avea ca scop atragerea de noi clienti. In prezent este cel putin la fel de important, daca nu chiar mai important sa reamintesti clientilor avantajele oferite de produsele proprii, fata de cele ale concurentilor si sa-i convingi de acest lucru, indrumandu-i sa-si satisfaca rational nevoile, cumparand produsele tale. Astfel, promovarea moderna va stimula, dezvolta si orienta nevoile consumatorilor.

Nimeni nu se mai indoieste astazi, de necesitatea promovarii produselor, fapt reflectat in structura mixului de marketing, a carei importanta variabila este promovare (una din cele 4 considerate clasice). Cu cat va fi mai flexibila si novatoare activitatea de promovare, cu atat impactul ei, va fi mai mare pe o piata saturata de mesaje publicitare.

Promovarea, ca expresie a actiunilor, mijloacelor si metodelor utilizate in orientarea, informarea, atragerea si convingerea clientilor sa cumpere produsul in scopul satisfacerii dorintelor lor, dar si asigurarii rentabilitatii intreprinderii producatoare, este o necesitate pentru infaptuirea obiectivelor strategice si tactice ale intreprinderii, pentru inviorarea ciclului de viata al produsului, ca si pentru anihilarea efectelor actiunilor ce duc la scaderea vanzarilor.

In literatura de specialitate, intalnim o dubla acceptiune data promovarii pe care o explica P. Lasségne (P. Lasségne, Gestion commerciale, Paris, Les Conts de Droit, tome 2, 1972, p.73).

Astfel, in sens larg promovarea este sinonima cu "dinamica comerciala" si desemneaza toate cercetarile care pot sa antreneze cresterea vanzarilor. Termenul anglo-saxon "promotion" desemneaza sensul larg al promovarii, care este una din cele 4 componente ale mixului de marketing (product, price, place, promotion).

In sens restrans, promovarea este expresia tehnicilor specifice ale caror caractere comune, sunt prezentate mai jos si care o deosebesc de publicitate.

Trasaturile esentiale ale promovarii sunt:

- caracterul direct, imediat, concret.

- prezenta unui avantaj, adaos, supliment, etc.

- caracter efemer.

- caracter exceptional si neobisnuit.

- legatura sa cu un produs definit.

- originea sa (producator, distribuitor, organizatie profesionala) si tintele sale (consumatori ..) variate.

- legatura sa cu mixul de marketing in ansamblu.

Promovarea se desfasoara in doua directii principale:

1. promovarea produselor - prin totalitatea mijloacelor si metodelor utilizate in orientarea, informarea potentialilor clienti asupra produselor noi sau imbunatatite, incepand de la ideea de produs nou si pana la lansarea lui pe piata, pentru dezvoltarea unei atitudini pozitive fata de produs.

2. promovarea vanzarilor - prin ansamblul actiunilor si mijloacelor de captare a atentiei potentialilor cumparatori, de catre punctele de vanzare, in scopul impulsionarii vanzarilor. Se realizeaza prin mai multe tipuri de actiuni, denumite mijloace sau forme promotionale, cum ar fi: publicitatea, promovarea directa, relatii publice, marchandising, promovarea vanzarilor, alte actiuni.


2.2 Rolul promovarii

Rolul promovarii rezida in continutul complex al conceptului de promovare, ce releva faptul ca scopul general este influentarea comportamentului oamenilor, in asa fel incat, sa sporeasca volumul vanzarilor bunurilor respectivului producator. De aceea, promovarea indeplineste o serie de functii economico-sociale, ce evidentiaza utilitatea sa cum ar fi: (St. Prutianu., op. cit. p.185-186)

- furnizarea de informatii atat cumparatorului cat si vanzatorului.

- neutralizarea informatiilor defavorabile ce se raspandesc mai ales prin zvonistica.

- stimularea cererii este scopul direct si imediat.

- atenuarea fluctuatiilor cererii mai ales in cazul produselor sezoniere.

- diferentierea produselor, mai ales a marcilor.

- reamintirea avantajelor produselor pentru a ramane consumatori fideli.

- contracararea concurentilor.

- influentarea persoanelor cu putere de decizie la nivel guvernamental.

- influentarea comportamentului public.

- formarea unei imagini.

- justificarea preturilor bunurilor si serviciilor.

- constientizarea publicului cu privire la noile produse si servicii create.

Capitolul III : Analiza Optiunilor de Promovare a Produselor

SC FashionAddiction SRL

3.1 Lansarea pe piata

Ca prim pas pentru o lansare favorabila pe piata, FashionAddiction a lansat un chestionar catre consumatori, pentru studierea pietei,creat de personal calificat din cadrul firmei de cercetare de piata All4Bussines.

Sondajul consta in distribuirea in marile lanturi de magazine (Cora, Carrefour, Auchan) de chestionare si are ca scop descoperirea nevoilor clientilor, parerea lor cu privire la comertul pe internet etc. Esantionul sondajului este reprezentat de persoane intre 18-35 ani.

Chestionarul contine intrebari dihotomice, cu alegere multipla, cu scala importantei, scala intentiei de cumparare si maxim 2-3 intrebari complet nestructurate.

Anexat Chestionar sondaj de opinie (Anexa 3)

Anexat Contract pt sondaj de opinie cu SC GFK Romania SRL (Anexa 4)

3.2 Metode de promovare

Pentru a determina metoda optima de promovare a firmei FashionAddiction, vom analiza cateva optiuni prezentand avantajele si dezavantajele existente.

Optiuni de promovare alese:

1.Publicitate online

Cea mai importanta metoda de promovare, in cazul firmei FashionAddiction, este promovarea online fiind mediul in care firma isi desfasoara activitatea.

Avantaje:

Posibilitatea accesarii site-ului prin intermediul unui 'click'

Multitudinea de site-uri web prin intermediul carora poate fi facuta cunoscuta firma FashionAddiction.

Publicitate gratuita prin postarea de anunturi pe site-uri free-charge

Spatiu de depozitare minim, in comparatie cu tiparirea brosurilor, producerea clipurilor publicitare si conducerea unui centru de telemarketing

Dezavantaje :

Dificultati in atragerea clientilor

Dificultati in estimarea legitimitatatii tranzactiilor

Vanzatorii si clientii sunt izolati

2.Publicitatea stradala

Aplicarea pe suprafetele pe care se permite , flyere inscriptionate cu date despre site , de pe care se poate rupe cu usurinta un mic biletel cu numele site-ului pentru cei doritori .

Anexat flyer publicitar (Anexa 5)

Avantaje :

Vizibile, colorate, atrag posibilii clienti .

Posibilitatea raspandirii in intersectii foarte circulate,statiile mijloacelor de transport in comun etc.

Dezavantaje:

Pret ridicat pentru tiparire si distribuire

Nerezistenta, predispuse la vandalizare

3.Participarea la traguri si expozitii

Avantaje:

Fiind firma nou lansata pe piata, participarea la un targ ofera posibilitatea constituirii unei intrari pe piata , in mediul firmelor online ,astfel putand fi comparata de posibilii clienti cu firmele deja existente.

Dezavantaje:

Neavand produse fabricate ci numai importate pe comanda, nu avem dovezi concrete ale caliatii ci numai pliante, oferte, poze etc. lucruri nu foarte convingatoare fata de un magazin stradal cu obiecte vestimentare palpabile.

Firma va participa in data de 20.05.2009 la targul firmelor online din incinta Romexpo, la standul numarul 25.

4.Publicitate prin viu-grai

Avantaje :

Flexibilitatea in spatiu si timp;

Selectivitatea geografica;

Audienta ridicata in afara gospodariilor;

Posibilitatea repetarii, cu usurinta, a mesajelor;

Permanenta;

Flexibilitatea orarului de emisie.

Dezavantaje :

Pret foarte ridicat

Metoda bazata pe curiozitatea clientilor

Va fi difuzata o reclama cu o durata de 30 secunde, pe postul de radio 'Vibe FM' cu frecventa 92.1 MHz .

Textul reclamei: 'Acceseaza www.Fashion-Addiction.ro si descopera cele mai noi trend-uri in materie de vestimentatie. Te asteptam cu cele mai bune preturi la o calitate superioara specifica brand-urilor comercializate de noi. Intra pe www.Fashion-Addiction.ro si ai reduceri pentru tine prin intermediul unui prieten. Intra si vei afla ! '

5.Reduceri de pret

Pentru a beneficia de o reducere de 20% din pretul obiectului/obiectelor cumparate, un client trebuie sa isi invite o cunostinta sa cumpere un produs, astfel avand ambele parti de castigat , clientul beneficiaza de reducere , FashionAddiction vinde si castiga noi clienti.

3.3 Rezultatele metodelor de promovare

In urma unor analize mai amanuntite, avand ca factori de comparare costurile metodelor de promovare si nivelul de promovare al firmei prin intermediul lor, FashionAddiction va fi promovata prin promovare online, reduceri de pret si flyere .

Bibliografie

Manual Clasa a XII -a 'Mediul Concurential al Afacerilor'

Manual Clasa a XI -a 'Marketingul Afacerii'

Webografie

'www.biblioteca-digitala.ase.ro'

' www.Wikipedia.org '

Documente Anexate

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.