Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Conceptul general de marketing

Conceptul general de marketing


Conceptul general de marketing 

Marketingul este parte componenta a marii familii a stiintelor economice, a carei aplicabilitate se extinde tot mai mult, devenind o necesitate a tuturor economiilor nationale, de la ramurile economice la cele mai mici intreprinderi, de la marile lanturi de magazine si pana la micile boutique-uri.

Termen de origine anglo-saxona, ''to market''inseamna a desfasura tranzactii pe piata, a cumpara si a vinde.

Marketingul a inceput sa fie in centrul atentiei incepand cu anul 1950, la definirea lui aducandu-si contributia o serie de economisti de mare valoare.

Cel mai important pas in definirea conceptului de marketing a fost delimitarea acestuia, de conceptul de vanzare, aceasta delimitare datorandu-se economistului Theodore Levitt:

" Vanzarea se concentreaza pe nevoile vanzatorului, marketingul pe cele ale cumparatorului. Vanzarea se ocupa de nevoia unui vanzator de a-si transforma produsul in bani lichizi, marketingul pe ideea de a satisface nevoile cumparatorului cu ajutorul produsului si al intregului lant de activitati asociate crearii, furnizarii si consumului acestuia."Asociatia Americana de Marketing, cea mai renumita asociatie din domeniu a definit marketingul astfel:

" Marketingul este procesul de planificare si de concepere a unor idei, bunuri si servicii; de stabilire a pretului acestora, de promovare si de distributie a lor, astfel incat sa satisfaca cerintele individuale si de grup ale cerintelor."

Aceasta definitie a continuat sa fie imbunatatita de un mare specialist american, W.J.Stanton, care a afirmat despre marketing ca: "este un intreg sistem de activitati economice referitoare la programarea, stabilirea preturilor, promovarea si distribuirea produselor si serviciilor menite sa satisfaca cerintele consumatorilor actuali si potentiali."

Filosofia de marketing se bazeaza in principal pe nevoile si dorintele consumatorilor, care se materializeaza in cerere de bunuri si servicii, pentru ca tocmai aceste nevoi sunt cele care orienteaza o firma in productia sa de bunuri sau servicii. Nevoia presupune lipsa unei satisfactii elementare iar dorinta reprezinta aspiratia individului catre anumite lucruri. Aceste dorinte si nevoi sunt foarte numeroase si diverse si cel mai important este faptul ca pot fi modelate.

Aici intervine marketingul, al carui rol este sa adapteze oferta firmelor producatoare la aceste nevoi si pe de alta parte sa modeleze dorintele consumatorilor in functie de produsele oferite pe piata de producatori. Marketingul transforma nevoile societatii in afaceri profitabile prin proiecatarea unei idei de produse si servicii, punerea acesteia in practica, stabilirea pretului acestora care sa atraga si consumatorii, dar sa aduca si profit firmei, a unei distributii eficiente si a unei promovari care sa influenteze si sa motiveze pozitiv consumatorii.

_____ _______ ______ _________

Levitt, Th. Marketing Myiopia" - ''Harvard Business Review'' nr.8 iulie august 1960

2Stanton, W.J , ''Fundaments of marketing. Sixth Edition'', Editura Mc Graw - Hill, New York, 1981, pag4.

Aceasta noua orientare se materializeaza printr-o serie de activitati de marketing care cuprind operatiuni si procese prin care intreprinderea isi foloseste resursele de care dispune pentru a obtine finalitate economica dorita.

Astfel pe langa activitati traditionale, devine tot mai necesar in cadrul unei intreprinderi organizarea unor activitati de marketing. Realizarea acestor activitati mai presupune si existenta unui instrumentar specific de marketing adecvat cercetarii pietei, a nevoilor de cosnsum, a comportamentului consumatorilor, necesar fundamentarii stiintifice a deciziilor de marketing si pentru asigurarea conditiilor punerii in practica a acestor decizii.

Pentru a colecta, a prelucra, a interpreta si apoi a transmite informatii este necesara utilizarea unor tehnici complexe din cadrul mai multor stiinte cum sunt: matematica, statistica, psihologia, sociologia si altele. Pentru ca aceste informatii sa fie corecte si concrete este necesara existenta unor tehnologii si tehnici moderne de calcul.

Conform celor prezentate mai sus se poate concluziona ca noul marketing este atat un concept, o atitudine economica orientata spre client, cat si un proces format din mai multe decizii strategice despre modalitatile optime de satisfacere a clientilor. Esenta marketingului in sine poate fi regasita in dictonul lui Adam Smith: ''consumul reprezinta unica finalitate si unicul scop al productiei." Intreprinderile sunt nevoite in prezent sa abordeze aceasta orientare spre client, daca doresc sa aiba succes pe piata, iar in cadrul intreprinderii acest concept sa fie promovat la toate nivelurile, pentru a fi cu adevarat eficient. Rolul marketingului este acela de a face in asa fel incat intreaga activitate a intreprinderii sa fie privita din perspectiva clientului deoarece: '' clientul este acela care hotaraste ce si cum trebuie sa faca o firma. Ceea ce crede firma ca produce are mai putina importanta. Decisiv ramane ceea ce crede clientul ca poate sa cumpere de la firma respectiva, ceea ce considera el ca are valoare.'' 4

Dimpotriva este greu de satisfacut nevoi din ce in ce mai complexe uneori ciudate mergand pana la absurd, din ce in ce mai diverse, in conditiile in care concurenta este tot mai mare iar piata cunoaste o expansiune deosebita. Insa este tocmai dinamica acestor nevoi, a pietei si a concurentei care motiveaza cel mai puternic intreprinderea sa trateze clientul cu cea mai mare atentie. A cunoaste si a anticipa nevoile si dorintele consumatorilor este un proces complex si anevoios, care necesita timp si cheltuiei destul de mari avand in vedere faptul ca cererea consumatorilor depinde de mult mai mult factori decat nevoile si dorintele acestora. Trebuie luati in calcul factori ca timpul, veniturile de care dispun, obiceiuri, traditii, religii si multi altii. In aceste conditii marketingul nu mai este doar o optiune pentru firme, el devine o necesitate si o conditie esentiala a succesului acestora pe piata.

Privit in aceasta complexitate a sa, marketingul poate fi definit ca organizarea procesului de conceptie a produselor, productia, desfacerea si activitatea de cervice si post vanzare, pornind de la cunoasterea dorintelor consumatorilor, in scopul satisfacerii superioare a acestora. Aceasta viziune se numeste marketing modern si presupune o serie de trasaturi ale activitatii de marketing la nivelul firmei :

  • receptivitate fata de exigentele pietei, ceea ce presupune orientarea activitatilor catre cerintele pietei, catre nevoile si dorintele umane;
  • cunoasterea riguroasa a acestor cerinte, urmarirea si anticiparea lor, utilizand in acest sens un instrument adecvat;
  • adaptare rapida si eficienta la evolutia cerintelor de consum la dinamica pietei;
  • inventivitate si spirit creator in vederea innoirii, modernizarii si diversificarii gamei de produse si servicii, a formelor de distributie, a cailor de comunicatie si promovare, precum si a relatiilor cu piata in ansamblu;
  • maximizarea profitului in urma orientarii activitatii economice catre nevoile reale de consum ale populatiei;

___________________

4 Drucker, P., Management: Tasks, Practicies, Responsabilities, Editura Heinmann, 1971, pag.64

Marketingul porneste de la anticiparea nevoilor, apoi continua cu determinarea produselor si serviciilor ce vor fi realizate, incluzand decizii despre design-ul si ambalajul acestuia, pretul, politica de transport si stocare, cand si unde sa fie facuta reclama, de asemenea cand si unde sa fie vandute, iar dupa vanzare garantia si service-ul. Linia de activitati nu se opreste, departamentul de marketing continua sa urmareasca produsul, sa ia decizii de imbunatatire, dezvoltare sau retragere de pe piata, in functie de ciclul sau de viata. In conditiile societatii economice contemporane extrem de dinamice, marketingul este una dintre stiintele care tine pasul cu schimbarile. El nu este o optiune facultativa, ci o conditie esentiala a succesului in afaceri si a rezultatelor profitabile. In zilele de azi marketingul incorporeaza tot ceea ce se poate folosi la initierea si promovarea unei afaceri, din momentul conceperii ei si pana in momentul in care produsul ajunge la ultimul consumator care are nevoie de el.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.