Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » referate » marketing
Marketingul turistic – componenta specializata a marketingului

Marketingul turistic – componenta specializata a marketingului
Marketingul turistic – componenta specializata a marketingului

1.1 Specificul si trasaturile marketingului turistic


Daca pana la inceputul perioadei postbelice marketingul avea mai mult o natura comerciala axandu-se cu precadere asupra procesului de vanzare a produsului iar principalele preocupari ale managementului constau in rezolvarea problemelor legate de fabricarea produselor, in perioada care a urmat, marketingul a cunoscut o dezvoltare constanta dobandindu-si consacrarea in spatiul teoriei economice si constituindu-se ca o disciplina stiintifica de sine statatoare.Ca urmare a dezvoltarii, diversificarii si aprofundarii aplicatiilor practice, marketingul urmeaza un proces de diferentiere si specializare, al carui rezultat este si marketingul turistic.

“Marketingul este un proces al devenirii, niciodata incheiat, adica parcurgerea unui drum, nicidecum ajungerea intr-un punct de destinatie finala”[1].

Definirea marketingului este punctul de pornire in pozitionarea acestuia in familia stiintelor economice. O definitie concisa, dar nu mai putin sugestiva, este cea care apartine specialistului elvetian J.J. Schwartz. Acesta apreciaza marketingul turistic ca fiind un proces de “cautare si obtinere a pietei optime in functie de nevoile recunoscute sau efective in interesul maxim al intreprinderii si consumatorului”[2].

O definitie mai cuprinzatoare este cea conform careia Jost Krippendorf defineste conceptul de marketing turistic drept “o adaptare sistematica si coordonata a politicii intreprinderilor turistice, private sau de stat, pe plan local, regional, national si international, in vederea satisfacerii optime a nevoilor anumitor grupuri determinate de consumatori, in scopul obtinerii unui profit”[3].

Indiferent care este definitia pe care o consideram cea mai potrivita, se poate observa ca, in general, principiile de baza ale marketingului sunt valabile si in cadrul activitatii turistice. Cu toate acestea, aplicarea acestor principii in practica presupune anumite particularitati ce au determinat desprinderea marketingului turistic de marketingul general ca disciplina de sine statatoare, particularitati ce privesc natura cererii de servicii turistice, natura ofertei turistice, natura produselor turistice si a preturilor aferente acestora, particularitatile promovarii turistice, ale distributiei, etc. [4]


1.2 Serviciile turistice – element central al

studiilor de marketing in turism
Serviciile turistice se prezinta sub forma unui „ansamblu de activitati ce au ca obiect satisfacerea tuturor nevoilor turistului in perioada in care se deplaseaza si in legatura cu aceasta”.[5]

Serviciile turistice prezinta o serie de caracteristici, unele comune tuturor serviciilor ce compun tertiarul – ceea ce demonstreaza apartenenta turismului la acest sector -, si altele specifice numai serviciilor turistice, caracteristici ce tin de natura cererii si ofertei turistice, de conditiile intalnirii ofertantilor cu purtatorii cererii turistice.

Activitatea turistica se prezinta sub forma unei succesiuni de prestatii (servicii) cum ar fi cele de organizare a voiajului, de divertisment, de odihna, de recreere, de transport etc. care vizeaza satisfacerea nevoilor turistului pe toata durata deplasarii sale. Aprecierea turismului ca activitate de prestari de servicii nu rezulta numai din continutul acesteia, din caracteristicile comune tuturor serviciilor, ci si din particularitatile serviciilor turistice, de elementele ce le diferentiaza de celelalte prestatii ce apartin tertiarului. O relatare sintetizata a caracteristicilor serviciilor turistice este prezentata in Anexa 1.

Prin natura lor, serviciile turistice trebuie sa asigure conditiile necesare pentru refacerea capacitatii de munca si in acelasi timp sa asigure petrecerea in mod placut a timpului liber. De asemenea, in urma realizarii consumului turistic, turistul trebuie sa dobandeasca informatii, cunostinte si chiar deprinderi noi.

O alta exigenta a turismului contemporan este participarea activa a turistului la consumul turistic. Asigurarea odihnei active vine ca rezultat al cresterii productivitatii muncii, al perfectionarii proceselor de productie si de introducerea progresului tehnic, acestea ducand la scaderea zilelor de munca si cresterea timpului liber. Astfel, organizatorilor de turism le revine sarcina de a concepe voiaje, aranjamente turistice care sa ofere posibilitati variate de desfasurare a unor activitati recreative, cultural artistice, sportive, de stimulare a unor hobby-uri ale turistilor, toate acestea avand rolul de a spori atractivitatea produselor turistice.

Prin urmare, asistam la un proces continuu de imbogatire a turismului cu noi tipuri de servicii cu scopul de a realiza adaptarea acestora la modificarile survenite in structura nevoilor de consum ale turistilor. Pe de alta parte, produsul turistic in sine este considerat a fi un rezultat al asocierilor , interdependentelor dintre resurse (patrimoniu) si servicii” iar „resursele iau formadiferitelor produse turistice numai prin intermediul prestarilor de servicii specifice”[6].

Datorita marii eterogenitati a activitatilor, respectiv a serviciilor cuprinse intr-un produs turistic apare necesitatea gruparii acestora in categorii omogene usor de identificat si de comparat. Prezentarea sintetizata a modalitatilor de clasificare se regaseste in Anexa 2. Analizand mai atent structura serviciilor turistice se poate desprinde cu usurinta concluzia ca, in functie de natura si continutul diferitelor categorii de prestatii de servicii, ponderea participarii turistului la realizarea consumului turistic variaza considerabil.

O atentie speciala trebuie acordata si asigurarii unui nivel ridicat al calitatii serviciilor turistice. Dupa aprecierile specialistilor, diversificarea si nivelul calitativ al serviciilor trebuie concepute in concordanta cu obiectivele managementului turistic si in functie de conditiile naturale astfel incat sa vina in intampinarea urmatoarelor necesitati: „sa satisfaca gusturile si preferintele celor mai diferite categorii de clientela turistica, gama de servicii oferite sa cointereseze prin atractivitatea ei pe fiecare turist, sa asigure conditii de petrecere agreabila a timpului liber in orice imprejurare si la orice ora a zilei turistice, sa confere posibilitati de substituire facila a unei oferte de servicii cu o alta oferta la fel de atractiva si sa permita compensarea reducerii volumului de atractivitate turistica prin intensificarea ofertei atractive”[7].

Enuntarea si punerea in practica a acestor obiective releva importanta si complexitatea problematicii strategiei de marketing de diferentiere a serviciilor, deoarece o oferta diversificata si cu un grad ridicat al nivelului calitatii reduce riscul de a dezamagi turistii si, in consecinta, se reduce riscul de a indeparta in viitor o parte din clientela potentialǎ.

[1] C. Nita,, I. Nita, Piata turistica a Romaniei, Editura Ecran Magazin, Brasov, 2000, p. 140-141.[2] J.J. Schwartz, Pour une approche marketing de la promotion touristique, Lausanne, 1984, p. 1.

[3] Jost Krippendorf,, Marketing et Tourisme, Ed. Herbert Long, Berne, 1971, p. 11.

[4] T. Gherasim, D. Gherasim, Marketing Turistic, Editura Economica, Bucuresti, 1999, p. 17.

[5] Gheorghe Barbu, Turismul in economia nationala, Editura Sport - Turism, Bucuresti, 1981, p. 27.

[6] F. Bran, D. Marin, T. Simon, Economia turismului si mediul inconjurator, Ed. Economica, Bucuresti, 1998, p. 67.

[7] O. Snak, Economia industriei turistice, Editura Institutului EDEN, Bucuresti, 1993, p. 83.
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 Proiect didactic Clasa: a-IX-a, Luarea deciziilor
 PROIECT DIDACTIC 3-5 ani dezvoltarea limbajului si a comunicarii orale - „Cine face, ce face”
 PROIECT MOTOR ASINCRON - Determinarea parametrilor schemei echivalente si a caracteristicilor de functionare in regim stabilizat de la gol la sarcina
 TEMA DE PROIECTARE - arbore de masina rotativa

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 PROIECT DE DIPLOMA CHIRURGIE ORO-MAXILO-FACIALA - SUPURATIILE LOJELOR PROFUNDE DE ETIOLOGIE ODONTOGENA
 Relatiile diplomatice dintre Romania si Austro- Ungaria din a doua jumatate a secolului al XIX-lea
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Atestat la informatica cu tema “gestionarea unui magazin de confectii”
 Proiect atestat electrician constructor - tehnologia montarii instalatiilor electrice interioare
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM

Studiu de caz - McDonald’s - Intrarea in Europa
LUCRARE DE DISERTATIE Marketing si comunicare in afaceri - „Proiectarea mixului de marketing la OZONE„
Factorii determinanti ai strategiei de marketing international
Cererea - Aplicatii si studii de caz
Studiu de caz - Analiza mix-ului de marketing in cadrul SC. Pelican SA
Locul brandingului de angajator in strategiile concurentiale
Vanzarea prin corespondenta
Metode experimentale de previziuneTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu