Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » marketing
Relatiile cu publicul

Relatiile cu publicul


Relatiile cu publicul

Relatiile publice reprezinta o functie / activitate din cadrul unei intreprinderi, a unei institutii publice sau private care urmareste crearea, stabilirea, mentinerea sau imbunatatirea increderii, intelegerii, simpatiei, imaginii unei firme.

Relatiile cu publicul au rolul sa dezvolte legaturile cu indivizi sau diferite grupuri cu care firma a avut sau va avea contacte in viitor. Principalele elemente care compun activitatea de relatii cu publicul sunt:

a) relatiile cu presa - faciliteaza aparitia in mediile de comunicare a unor informatii care sa atraga atentia asupra unei persoane / produs, servicii, firma. Aceasta se realizeaza de firma prin intermediul atasatilor de presa.

b) publicitatea redactionala - se refera la obtinerea unui spatiu redactional in mediile cele mai citite sau ascultate de catre clienti. In aceasta categorie intra orice activitate care se refera la organizarea unui eveniment, crearea unei informatii cu caracter comercial.

c) comunicatia institutionala - cuprinde toate activitatile cu caracter intern / extern axate pe o anumita institutie.

d) grupurile de presiune - se include contactul cu autoritatile publice, cu alesii sau cu persoanele care apara interesele celor in numele carora actioneaza in rapoarte administrative, legislative, cu presa, etc.

e) consilierea - informarea si consilierea firmelor, cu privire la modificari aparute in mediul in care firma isi desfasoara activitatea, modificari de natura sa-i afecteze pozitia pe piata.

1.Instrumentele relatiilor cu publicul

1) Livretul de primire - este un pliant sau o brosura destinata personalului nou angajat in intreprindere prin care acesta sa fie familiarizat si sa cunoasca principalele informatii referitoare la firma la care lucreaza.

2) Periodicul intreprinderii - are rolul de a transmite informatii interne din intreprindere, cu scopul de a crea un climat sau spirit de casa (familiar).

3) Raportul anual - este destinat in primul rand actionarilor, dar si publicatiilor financiare, analistilor economici, bancilor, burselor, cu scopul de a prezenta informatii financiare complete despre firma si de a vehicula in acelasi timp imaginea intreprinderii.4) Comunicatele de presa - sunt texte scurte dactilografiate care se difuzeaza in mediul ziaristic cu scopul de a transmite informatii; rolul lor nu este neaparat de a fi publicate sub aceasta forma, ci de a-i determina pe ziaristi sa fie interesati sa le difuzeze.

5) Dosarele de presa - ansamblul de documente trimise mai multor publicatii pentru a fi difuzate cu ocazia unei operatiuni de relatii cu publicul.

6) Fisierele tehnice - documentele cu caracter tehnic oferite de firma diverselor publicatii cu scopul ca acestea sa poata descrie ulterior, mai usor, elementele tehnice ale unui produs.

7) Fisierele de presa - cuprind o serie de informatii care sunt difuzate unor ziaristi din agentii de presa cu scopul de a facilita aparitia in mass - media a unor date referitoare la firma si la produsele ei.

8) Evenimentele speciale - se creeaza special pentru clienti, din aceasta categorie facand parte: competitii sportive, seminarii, conferinte, actiuni caritabile.

9) Operatiunile de tip porti deschise - sunt evenimente prin intermediul carora li se permite clientilor sa viziteze anumite parti ale intreprinderii, a magazinelor, a reprezentantelor, cu scopul de a cunoaste mai bine firma, produsele si serviciile oferite de aceasta.

10) Discursurile - sunt realizate in cadrul unor conferinte / interviuri, prin anumiti purtatori de cuvant ai firmei, cu referire la activitatile acesteia

2. Obiectivele relatiilor cu publicul

Cele mai importante obiective in cadrul activitatii de relatii cu publicul sunt:

- cresterea notorietatii atat a firmei, cat si a produselor si a serviciilor acesteia;

- asigurarea unei credibilitati in randul publicului, menita sa stimuleze vanzarile;

- stimularea fortei de vanzare si a distributiei prin crearea in randul vanzatorilor a unei stari de motivatie suplimentara (material si profesional);

- economiile realizate de firma prin realizarea unor activitati mai ieftine decat publicitatea sau marketingul direct

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.