Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » scoala » psihologie psihiatrie
Creierul suprem

Creierul suprem


Creierul suprem

Ghid de utilizare -

Bun venit in programul Creierul Suprem (Ultimate Brain)

Seria Ultimate Brain este incununarea unei munci de cercetare si inregistrare care se intinde pe mai bine de 20 de ani. Sunt prezentate multe dintre cele mai folositoare programe ale Bibliotecii de Cercetare Acustica a Creierului (ABR) - programe de care au beneficiat multi oameni de-a lungul timpului. Fie ca ele sa va ajute si pe voi in dezvoltarea creativitatii si inteligentei, la imbunatatirea capacitatii de rezolvare a problemelor, la diminuarea stresului si la imbunatatirea sanatatii.

Ce este o stare cerebrala?Creierul emite potentiale sau tipare electrice prin intreaga lui structura, cauzate de trecerea informatiei prin celulele creierului. Aceste tipare sau unde electrice, s-a demonstrat clinic ca sunt corelate cu diferite stari mentale si emotionale. Modalitatea standard de masurare a activitatii undelor cerebrale este electroencefalograma, sau EEG. Aceasta masoara cat de incet sau de repede pulseaza campul electric al creierului. Aceste pulsatii sunt atat de rapide, incat ele trebuie masurate in cicluri pe secunda sau herti (Hz).

Starile cerebrale au fost impartite in 7 categorii :

Beta foarte inalta: 35 - 150 Hz

K Complex: 33-35 Hz

Beta inalt: 23-33 Hz

Beta: 14-23 Hz

Alfa: 8-14 Hz

Theta: 4-8 Hz

Delta: 0,5-4 Hz

Delta are o intindere intre 0,5 - 4,0 Hz si este asociata cu somnul profund si lipsa constiintei de sine. Oricum, unele persone, cu un sistem nervos foarte dezvoltat, au raportat o stare de liniste profunda si o constiinta fina de sine in delta. Asemenea persoane si-au antrenat adesea sistemul nervos prin practici precum yoga sau meditatia.

Urmatorul nivel al activitatii cerebrale este theta, care actioneaza intre 4-8 Hz. Theta este asociata cu relaxarea adanca si experiente profunde cu imagini, asa cum sunt visele, viziunile, etc. Theta este adesea asociata cu anumite tipuri de invatare rapida si cu fenomene de auto-vindecare. Din theta ne mutam sus in alfa care este asociata cu relaxarea usoara. Alfa se intinde pe o raza intre 8 si 14 Hz si deseori este folosita in metodele de invatare rapida, ca si in programele de control al stresului. Alfa este o stare ideala pentru invatare si relaxare usoara pentru ca ea produce o stare a mintii si a corpului in care ne si relaxam, dar suntem si constienti

de lumea exterioara.

Beta este ceea ce in mod normal numim starea de vigilenta si raza ei de actiune este intre 14 si 23 Hz. Beta inalta se afla intre 23 si 33 Hz si este asociata cu activitati mentale care cer vigilenta crescuta. K-complex se afla in frecventa de 33 de Hz, apare de obicei in izbucniri scurte si este asociat cu experientele de tip  a-ha !  (cand cineva integreaza brusc o idee sau o experienta). Starea beta super-inalta este asociata cu diferite stari de excitare sau alerta. Studii preliminare ale unor cercetatori indica faptul ca aceste stari inalte de beta pot fi de folos in crearea memoriei de lunga durata si in cresterea capacitatii de invatare.

Fereastra Magica - alfa si theta

Prin tintirea anumitor zone cerebrale este posibil sa asistam la activitati interioare cum ar fi invatarea, auto-vindecarea si explorarea starilor modificate. In particular, undele cerebrale alfa si tetha sunt "o fereastra magica" spre geniul vostru innascut si putea intuitiva. In timp ce ne aflam in starea theta, experientele sunt cat se poate de reale. Aceste evenimente imaginare care se petrec in timpul activitatii theta pot produce transformari puternice care pot afecta nu doar starea mentala dar si cea neuronala.

Pentru ca starea alfa este directionata mai mult spre exterior, pe masura ce produce o stare de usoara relaxare, este ideala in situatiile in care vreti sa reduceti nivelul de stres din timpul invatarii, dar si in situatiile in care vreti sa reduceti efectele negative ale stresului. The Ultimate Brain foloseste multe unde cerebrale diferite, dar insista pe acelea din gama alfa-theta pentru a creste abilitatea mentala de a intra in stari modificate de constiinta. Numeroase studii au aratat eficacitatea activitatii alfa si theta in cresterea staarii de bine a mintii si a corpului fizic. In plus, aceste stari ale corpului si ale mintii va ofera acces la aspectele intuitive ale propriei minti - numita cateodata geniul insusi.

Ce face ca seria Ultimate Brain sa fie atat de eficace?

Frecventele BioPulsT

Primul lucru pe care-l veti auzi cand ascultati oricare dintre cd-uri este o serie de sunete ciudate in fundal. Ele se numesc frecvente BioPulsT.

Aceste frecvente sunt astfel facute incat sa permita creierului sa se miste spre o stare mentala tinta. Frecventele de biopuls sunt create prin sunet care vibreaza la 100 de cicluri pe secunda si care apoi pulseaza cu o viteza diferita, creand ceea ce se numeste antrenament. Aceasta este o modalitate de a conduce creierul spre o fereastra de activitate cerebrala, spre una din starile cerebrale pe care dorim sa le producem. De exemplu, un puls de 4 cicluri pe secunda tinde sa stimuleze cel mai scazut prag dintre theta si delta in cazul celor mai multi dintre oameni. Un puls de 10 cicli pe secunda tinde sa stimuleze activitatea din zona de mijloc a frecventei alfa.


Antrenamentul

Principiul antrenarii foloseste o zona a creierului numita Sistem Reticular Activator - SRA (RAS). El este localizat la baza creierului si este atent la stimulii noi, veniti prin intermediul simturilor. Poate fi un sunet, o imagine, o atingere; orice este diferit alerteaza SRA si stimuleaza restul creierului, permitand o activitate mai crescuta a lui. Cand o experienta senzoriala precum sunetul sau imaginea se repeta fara sa apara schimbari, atunci SRA tinde sa relaxeze si sa linisteasca restul creierului.

Un bun exemplu pentru asta este efectul hipnotizator al liniilor punctate de pe sosea atunci cand conduceti noaptea. Orice tipar ales de SRA stimuleaza creierul fie in sensul relaxarii, fie sa devina mai alert.

Antrenamentul are loc atunci cand pulsatiile sunetului sunt transportate de aria auditiva a cortexului pana la sistemul reticular activator. Acesta detecteaza pulsul si il recunoaste ca fiind ceva diferit. Cand pulsatia este slaba, creierul isi incetineste activitatea. Cand se intensifica, atunci si restul creierului isi intensifica activitatea.

Studiile privind hartile realizate de creier, studii care au folosit EEG, arata ca niciodata creierul nu introduce numai o singura stare odata. De obicei, creierul proceseaza simultan mai multe stari cerebrale. Folosind modele statistice, cercetatorii pot deduce care unda cerebrala predomina sau este mai puternica. La asta ne referim, de obicei, atunci cand spunem ca are loc o intensificare intr-o anumita stare cerebrala.

Matricea de tonuri

O alta parte importanta din stimularea cerebrala o reprezinta muzica, mai ales cea compusa special pentru a crea stari modificate de constiinta. Calitatea sunetului, ritmul, legaturile armonice, pasajele melodice si ceea ce se numeste unde sentice, toate sunt parti importante ale acestui fel de compozitie. Ideea undelor sentice provine din munca de pionierat a lui Manfred Clynes. Ideea de baza este ca orice creeaza o unda de presiune, precum sunetul sau atingerea, poate crea si un raspuns emotional. Undele sentice sunt unde specifice facute sa produca raspunsuri emotionale. Toate aceste elemente combinate, dau ceea ce se numeste o matrice de tonuri.

Veti obsrva ca matricea de tonuri a fiecarui CD din seria Creierul suprem - The Ultimate Brain, este foarte diferita pentru ca fiecare se raporteaza la diferite teme pe care le abordam si la diferite stari cerebrale pe care le producem.

Patru feluri de unelte psihoacustice in biblioteca ABR

Inregistrarile incluse in programul ABR (Cercetari asupra creierului acustic) pot fi clasificate in patru tipuri diferite. Din cele opt inregistrari incluse in Creierul suprem, doua ajuta la crearea de noi retele, una ajuta la inlaturarea limitarilor psihologice, o alta actioneaza ca suport ambiental si celelalte patru fac parte din programul de ascultare pasiva. Fiecare dintre ele cuprinde instructiuni detaliate de ascultare.

Ascultarea activa - Construirea de noi retele neurologice

Aceste cd-uri au cel mai mare efect atunci cand sunt ascultate de cel putin o data sau de doua ori pe saptamana.

Enhance Creative Problem Solving CREATIVE IMAGING Intensificarea capacitatii de rezolvare a problemelor in mod creativ (Enhance Creative Problem Solving) este o inregistrare psihoacustica in raza medie a starii alfa si foloseste tehnici create de Dr. Win Wengler, tehnici numite Image Streaming - curgerea imaginilor/ flux neintrerupt de imagini. Aceasta tehnica simpla dar puternica mareste capacitatea de rezolvare a problemelor in mod creativ, abilitatile care tin de limbaj si creativitatea. Cercetarile au aratat ca folosirea acestei tehnici va poate creste IQ-ul la fiecare 20 de minute de folosire a ei.

- In Mind Gymnastik Gimnastica Mintii va linistiti creierul, pornind de la limita de jos a starii delta si pana la K-complex. La fel ca atunci cand lucrati pe o grupa de muschi in sala de fitnes si capatati tot mai multa capacitate fizica, si in Gimnastica Mintii antrenati arii specifice ale creierului, astfel incat acesta sa lucreze mai bine. Veti fi in stare sa ganditi mai clar ti sa fiti mai creativi ca rezultat al acestui antrenament.

Eliberarea de limitarile psihologice

Acest CD poate fi ascultat pornind de la o data sau de doua ori pe saptamana, pana la o data sau de doua ori pe zi, in functie de nevoile voastre.

- Freedom to Change Libertatea de schimbare foloseste povesti si metafore in  fereastra magica  a starilor alfa si theta pentru a da putere mintii subconstiente sa creeze o schimbare in tiparele psihologice. Este foarte folositor in depasirea dependentelor. Creste stima de sine. Ajuta in starile de copleseala sau atunci cand va luptati cu dureri emotionale, tristete sau pierdere. Scade riscul de sinucidere.

Suport ambiental

Ascultati acest CD oricand trebuie sa studiati, sa creati sau sa munciti sub mai putin stres.

Ambient Support Suport ambiental este o inregistrare facuta sa fie ascultata pe fundal, cu volum mic. A fost creata pentru a diminua stresul in momentele de studiu sau de munca si va ajuta sa fiti mai creativi.

Invatarea Pasiva

Acest CD poate fi folosit ori de cate ori doriti.

Odihna profunda (Deep Rest) este creat pentru acele momente in care nu ati dormit suficient sau cand pur si simplu vreti sa luati o pauza de la programul vostru haotic si sa va revigorati, reimprospatati starea mentala. Este foarte folositoare in special celor care au dificultati in a dormi.

- Deep Relaxation and Healing Relaxare profunda si vindecare foflosteste intervale musicale ale armoniilor ffth pentru a conduce ascultatorul instarea theta. Este de folos in scaderea stresului si in vindecare, dar si pentru generarea starilor profunde de relaxare.

- Opening the Heart Deschiderea inimii foloseste, de asemenea, armonii ffth corelate cu o mantra straveche care se crede ca este sunetul din strafundul inimii. Creaza o emotie minunata, o experienta de calmare si relaxare in theta care poate fi folosita mai ales pentru a activa centrul inimii.

Activate the Holographic Mind Activarea Mintii Holografice produce o puternica stare modificata de constiinta prin folosirea frecventei theta. Saisprezece voci diferite canta toate simultan, creand geometrii complexe de perceptie. Este folosit pentru a crea stari precum fantezia, vise, viziuni si pentru psiho-navigare (folosirea starilor modificare pentru a merge inainte si inapoi in timp pentru a explora amintiri si pentru a intra in alte dimensiuni ale constiintei).

Actiuni mici pot crea adevarate schimbari

Creierul suprem(Ultimate Brain) este creat pentru a va oferi tot ceea ce aveti nevoie pentru a incepe o fascinanta calatorie pe parcursul careia va mariti creativitatea, inteligenta, bunastarea, abilitatile de rezolvare a problemelor in mod creative, precum si alte resurse care sunt mostenite de sistemul vostru nervos. Dar retineti ca "The Ultimate Brain" este un proces in continua evolutie si nu un punct de final. Indiferent cat de inteligenti si creativi deveniti, intotdeauna puteti avea mai multe resurse si mai multa putere in viata voastra. The Ultimate Brain reprezinta un potential pentru fiecare dintre noi. Tine doar de voi cat de departe mergeti.

In cei 23 de ani in care am lucrat ca psihoterapeut si ca cercetator al creierului, am vazut adevarate miracole petrecute in viata oamenilor, ca rezultat al schimbarii felului in care isi foloseau creierele. Studiile arata clar faptul ca putem construi noi conexiuni neuronale, putem functiona la niveluri inalte si putem dezvolta noi abilitati mentale si emotionale la orice varsta. Indiferent care este situatia voastra de viata, sau ce limitari mentale si emotionale credeti ca aveti, fiti constienti ca creierul vostru se poate schimba - si cand se intampla asta, la fel se va intampla  si cu experienta voastra de viata. Cand vine vorba de creierele noastre, cele mai mici schimbari pot face diferente extraordinare. Va promit sincer acest lucru. Folositi The Ultimate Brain pentru urmatoarele doua sau trei luni si veti fi absolut uimiti de schimbarile pozitive care se vor petrece in viata voastra; totul pentru ca creierul vostru va performa la un nivel mai inalt. Anii de experienta m-au invatat ca creierelor noastre le place sa fie provocate; le place sa invete lucruri noi si, desi nu este stiintific sa spun asta, cred ca creierele noastre lucreaza mai bine cand sunt fericite. Si, ca si oamenii fericiti, un creier fericit este ceva bun.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.