Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » aeronautica
Salturi cu caracter special

Salturi cu caracter special
SALTURI CU CARACTER SPECIAL

1. SALTURILE PE APA

Se executa pe lacuri, rauri, fluvii, mare, etc., care au o suprafata minima de 500 m x 100 m si o adancime de peste 1 m, cu conditia sa nu aiba plante acvatice.

Conditiile meteorologice vor fi normale.

La executarea acestor salturi sunt admisi numai sportivii parasutisti de la categoria antrenament, performanta si personalul aeronautic navigant profesionist. Acestia vor avea executate, in anul respectiv, cel putin 20 salturi cu parasuta pe uscat.

Pentru salturile pe apa parasutistii vor fi echipati cu echipament usor si cu vesta de salvare pneumatica.Salturile pe apa trebuie sa fie asigurate cu barci cu motor sau cu vasle, care sa fie in masura sa imbarce patru parasutisti cu echipamentul de zbor si sa-i transporte la mal.

Antrenamentul in vederea executarii salturilor pe apa se va face in cadrul orelor de pregatire la sol, la porticul cu inele plafon si se va urmari ca parasutistii sa-si insuseasca:

echiparea cu mijloace de salvare;

pozitia in sistemul de suspensie pe timpul coborarii cu parasuta;

umplerea cu aer a vestei de salvare;

inceperea largirii sistemului de suspensie;

pilotarea parasutei pe timpul coborarii deasupra apei;

degajarea totala de sistemul de suspensie dupa luarea contactului cu apa.

La pregatirea preliminara, instructorul va pune accent pe executarea in mod cronologic a operatiunilor si a activitatilor ce le desfasoara parasutistii pe timpul executarii salturilor pe apa.

Sunt admisi la executarea salturilor parasutistii care si-au insusit in totalitate procedeele teoretice si practice necesare executarii saltului pe apa si stiu sa se mentina la suprafata apei cu ajutorul vestei de salvare timpul necesar pentru deplasarea mijloacelor de recuperare a parasutistilor si a parasutelor.

Echipament si parasute

Eechipamentul parasutistului pentru executarea salturilor pe apa:

costum de baie sau un combinezon usor;

casca de baie din plastic sau panza;

vesta de salvare pneumatica sau din materiale care plutesc, fara forme rigide;

parasute din cele din dotare pentru categoria antrenament si performanta;

Asigurarea cu mijloace de salvare

Pe timpul executarii salturilor pe apa in apropierea punctului fix sau a zonei de amerizare vor fi asigurate barci cu motor sau cu vasle in masura sa imbarce si sa transporte la mal, parasutistii si materialul de salt.

Salturile se executa individual sau in grup functie de prevederile regulamentelor de concurs.

In cadrul antrenamentelor grupurile pot fi mai mici sau mai mari, functie de suprafata apei pe care parasutistii amerizeaza si a mijloacelor de salvare puse la dispozitie, pentru imbarcarea si trasportarea lor la mal.

Pe timpul lansarilor pe apa trebuie sa existe in permanenta legatura radio.

Lansarile se fac prin metoda vizarii sau se comanda prin radio de catre conducatorul lansarilor.

Marcaje si semnale

Punctul fix pe suprafata apei va fi marcat prin prezenta unui balon (camera auto) vopsit de culoare portocaliu, alb sau galben, care va fi fixat prin ancorare.

Directia si intensitatea vantului poate fi indicata la punctul fix cu ajutorul lumanarilor fumigene, pe mal cu ajutorul manecii de vant, fum si sageata.

Tehnica executarii salturilor pe apa

Parasirea aeronavei, stilul de cadere libera, deschiderea parasutei si rezolvarea eventualelor incidente ce pot aparea la salturile pe apa, se executa ca in cazul salturilor pe uscat.

Dupa deschiderea parasutei, pentru a asigura pilotarea parasutei, amerizarea la punctul fix, degajarea de parasuta in momentul contactului cu apa, parasutistul procedeaza dupa cum urmeaza:

verifica pozitia sa fata de punct, directia vintului si orienteaza parasuta functie de situatie (contra, pentru, deriva);

trage chingile de la picioare si le slabeste;

slabeste chinga de la piept,;

umfla vesta de salvare cu aer;

la contactul cu apa se degajeaza complet de parasuta;

pe tot timpul coborarii cu parasuta, cand se fac operatiunile de largire a sistemului de suspensie se are in vedere pilotarea parasutei dupa normele si procedeele saltului de precizie pe uscat, cu mare atentie.

Dupa luarea contactului cu apa, parasutistul se deplaseaza inot la punctul fix, dupa care se intoarce la parasute, le asigura sa nu se scufunde si asteapta pana cand este imbarcat impreuna cu parasutele in mijloacele de salvare.

In cazul amerizarii la o distanta mare fata de punctul fix, aproximativ 50 m, parasutistul asigura parasuta prin prinderea de o suspanta si ramane pe loc pana la sosirea mijloacelor de salvare.

2. SALTURI DE NOAPTE

Sunt acelea care se executa in intervalul de timp cuprins dupa apusul soarelui si pana la rasaritul acestuia.

La executarea salturilor pe timpul noptii pot participa parasutistii care la salturile executate ziua au demonstrat ca si-au insusit tehnica pilotarii parasutei pe punct fix, tehnica caderii libere in stil stabil si au executat cel putin un numar de 200 salturi cu parasuta.

Salturile de noapte sunt organizate de Aeroclubul Romaniei si se executa in vederea pregatirii complexe a parasutistilor si pentru indeplinirea normelor de clasificare sportiva pentru categoria I, maestru al sportului - si insigne F.A.I.

In vederea executarii salturilor de noapte, parasutele si materialele necesare desfasurarii acestei activitati se pregatesc pe timpul zilei.

Se admite plierea parasutelor pe timpul noptii numai in sali de pliaj special amenajate.

Executarea salturilor pe timpul noptii este precedata de o minutioasa pregatire peliminara si imediata in care se include si asigurarea cu mijloace de iluminat a puctului fix, locului de echipare, control si imbarcare precum si a balizarii aerodromului si a obstacolelor mai mari din jur.

Parasutistii care executa salturi de noapte vor avea asupra lor lanterne pentru executarea controlului parasutei dupa deschidere, a semnalizarii in aer stabilite la pregatirea preliminara sau nemijlocita, atunci cand a aparut un incident si pentru iluminarea locului de aterizare atunci cand acesta nu se produce in zona punctului fix.Inaltimile, tipul de aeronava, tipuri de parasuta, executarea salturilor, sunt cele prevazute pentru celelalte categorii de salturi de la antrenament si performanta executate ziua.

De regula salturile pe timpul noptii se executa:

a). Salturi individuale de precizia aterizarii

se intocmeste filmul saltului si se prelucreaza fiecare parte a sa;

pentru aterizarea la punct fix se respecta normele prevazute la salturile de zi;

parasirea aeronavei si alegerea momentului de parasire se face dupa calculul si corectia individuala;

dupa deschiderea parasutei se controleaza voalura cu ajutorul lanternei;

in situatia cand coborarea se face deasupra unor obstacole, se ia masura de evitarea acestora;

aprecierea distantelor pe verticala si orizontala se face functie de reperele principale balizate;

aprecierea inaltimii la care se afla parasutistul poate fi facuta cu ajutorul altimetrului.

b) Salturi de precizie in grup executate noaptea:

se respecta indicatiile de la saltul individual;

intervalul intre parasutisti la parasirea aeronavaului va fi de cel putin 3 secunde;

pe timpul coborarii cu parasuta, lanternele raman aprinse pana la aterizare;

se comunica tot timpul intre parasutisti (apropiati) pentru evitarea abordajului;

esalonarea pe verticala se va mari pana la 100 m.

Grupurile vor fi alcatuite din sportivi parasutisti care au executat cel putin 10 salturi in grup pe timpul zilei si isi cunosc bine locul in grup, ordinea de iesire din aeronava, pe timpul coborarii cu parasuta si la aterizare.

c) Salturi de la inaltime executate noaptea:

se respecta prevederile salturilor de la inaltime executate ziua;

se aplica prevederile de mai sus functie de situatie;

deschiderea parasutei nu se va face mai jos de 1000 m fata de locul de aterizare;

dupa deschiderea parasutei se va proceda la identificarea parasutistilor intre ei;

recunoasterea terenului (locului) de aterizare din aer si pregatirea pentru aterizare, constituie o preocupare permanenta pentru a nu fi surprinsi de contactul cu solul.

Aterizarea se va realiza in conditii mai dificile intrucat, datorita intunericului, nu se poate aprecia exact momentul luarii contactului cu solul.

La probele de aterizare la punct fix inaltimea minima se salt va fi de 800 m.

Pentru toate salturile executate pe timpul noptii deschiderea se va produce pana la 700 m fata de sol, cu exceptia salturilor de la inaltime.

In cadrul pregatirii preliminare sau imediata se vor organiza actiuni de cunoastere exacta a zonei de aterizare si eventualele obstacole in afara zonei amenajata in acest sens.

Pentru acomodarea parasutistilor care urmeaza a executa salturi pe timpul noptii se recomanda ca primele lansari sa se efectueze in amurg.

Conditiile meteorologice

Salturile de noapte se pot executa daca:

viteza vantului la sol si in aer nu depaseste 5m/sec;

plafonul norilor la baza este mai sus cu cel putin 200 m fata de inaltime de salt;

in atmosfera nu exista nici un fel de precipitatii.

Pentru asigurarea securitatii salturilor de noapte, eliminarii unor incidente, sau rezolvarii in conditiuni optime a unor incidente care ar putea apare pe timpul saltului, executarea acestora pe timpul noptii se va organiza (pe cat posibil) in nopti cu luna plina.

3.SALTURI DE LUCRU RELATIV IN CADERE LIBERA4. SALTURI DE LUCRU RELATIV PE CUPOLA

5. SALTURI IN TANDEM

Saltul unui instructor si a unui elev, cuplati in doua hamuri la aceeasi parasuta. Hamul elevului (secundar) este cuplat la hamul instructorului (principal).

Caderea celor doi parasutisti este libera sau stabilizata.

Momentul deschiderii parasutei este controlat de instructorul parasutist, ce se afla in spatele elevului.

6. SALTURI AFF

Este o modalitate de instruire a elevilor in vederea formarii deprinderilor de cadere libera stabila, modificarea pozitiei in cele trei axe si deschiderea in pozitie controlata.

Consta in saltul elevului cu unul sau doi instructori.

Avantajul acestui sistem de instruire consta in controlul asupra sportivului in cadere si la deschidere.

7. SALTURI FREE STYLE

SALTURI SKYSURFINGPolitica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Paleta considerata ca o placa cu aria constanta
MASURAREA PRESIUNII STATICE LA MISCARI SUBSONICE SI SUPERSONICE
PARTICULARITATI ALE VIBRATIIOR PALETELOR DE STATOR
Performanta umana si limitele sale
Paleta avand aria sectiunii variind liniar in lungul aerofoliei. (Relatia Meerovici)
Scurt istoric al parasutismului
Instructiunile de zbor ale aviatiei sportive
METODA VOLUMELOR FINITE IN REZOLVAREA PROBLEMELOR DE DINAMICA FLUIDELOR SI DE TRANSFER TERMICTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu