Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » tehnologie » arheologie
Cultura gumelnita. generalitati

Cultura gumelnita. generalitati
CULTURA GUMELNITA. GENERALITATI

„Cioburile in foarte mare numar, cateva lame fragmentate din silex, ramasitele de lut ars, si ale greutatilor de la plasele de peste, indicau ca aici a fost o statiune eneolitica. Existenta fragmentelor ceramice cu proeminente alungite sau cu striuri si cu linii paralele incizate, conduceau de asemenea la aceasta concluzie”, (V. Dumitrescu 1924, p.325).

Statiunea eponima a acestei culturi a fost mentionata pentru prima data de creatorul scolii arheologice romanesti, Vasile Parvan. Abia incepand cu 1924 Vladimir Dumitrescu a pus la dispozitia preistoricienilor din lumea intreaga prima colectie de materiale specifice, (ceramica, plastica, utilaj litic si de os etc.), adunata chiar din asezarea mai sus mentionata, pe care o semnalase ca statiune preistorica inca din 1921, (V. Dumitrescu 1924, p.325-342).

Aria de raspandire a culturii Gumelnita pe teritoriul nostru corespunde, in general, cu cea culturii Boian in Muntenia; s-a extins si in Dobrogea, pe teritoriul ocupat inainte de cultura Hamangia, precum si in sudul Basarabiei. La sud ajunge pana in jumatatea orientala a Bulgariei, la nord si la sud de Balcani este raspandita cu numele de Kodjadermen – Karanovo VI, si ajunge pana la Marea Egee.
S - a format in principal pe fondul culturii Boian, dar se pare ca are si o componenta Marita, ( si aceasta fiind partial contemporana cu Boian), din sud – estul Bulgariei, (S. Marinescu - Balcu 2001, CD - ROM).

Asa cum fiecare cultura are elementele ei caracteristice, la fel si cultura Gumelnita este caracterizata de anumite elemente care o diferentiaza de celelalte culturi: ceramica pictata cu grafit, primele vase de tip askos si rhyton, topoarele masive ca si lamele lungi de silex, o mare varietate de unelte de os si corn, numeroase podoabe realizate din os si corn, plastica extrem de variata, (statuete antropomorfe si zoomorfe)etc. Arama este la randul ei folosita in chip curent atat pentru realizarea unor obiecte de podoaba, (intre care acele cu capul dublu rasucit spiralic - tip raspandit pana departe in Asia de sud-est, in valea Indusului) cat si pentru diverse tipuri de topoare masive, toate dovedind cunostinte destul de avansate ale mesterilor gumelniteni in domeniul tehnologiei prelucrarii aramei.

Cronologia absoluta, asupra careia inca mai exista discutii, situeaza aceasta cultura, potrivit ultimelor date calibrate, in limitele ultimei jumatati a mileniului V i.Chr. si poate si la zorile mileniului IV i.Chr.

Specialistii sunt de parere ca sfarsitul evolutiei asezarilor gumelnitene a fost violent si dramatic, populatia din aceste asezari fiind nevoita sa se retraga sub „socul” reprezentat de comunitatile nord – pontice Cernavoda I, dar foarte probabil si sub presiunea exercitata de triburile Cucuteni A3, (Ibidem.).
Politica de confidentialitate.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
INTRODUCERE IN ARHEOLOGIE
MOSNITA VECHE (com. Mosnita Noua, jud. Timis) - Lucrare arheologie
Cultura gumelnita. generalitati

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu