Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » arhitectura
Hendrik Petrus Berlage 1856-1934

Hendrik Petrus Berlage 1856-1934
Hendrik Petrus Berlage

Henrdrik Petrus Berlage a studiat la ETH Zürich cu Gottfried Semper in anii '1870, dupa care a lucrat prin Europa. In anii '18 0 a instituit un parteneriat cu Theodor Sanders, care producea o combinatie de proiecte practice si utopice. A fost membru CIAM.

Primele proiecte au fost facute sub influenta neo-romanicului in caramida aparenta. Dupa vizita in America, a fost marcat de arhitectura organica a lui Frank Lloyd Wright, ale carui idei le-a promovat in Germania.

A fost treapta de legatura intre traditionalism si modernism si, de fapt, parintele modernismului in Olanda. A exercitat influenta asupra miscarilor De Stijl si Neo Obiectivism. A primit medalia regala britanica in 1932.

Bursa din Amsterdam, 1898-1903.

Dupa ce, pana in 1884 si-a epuizat toate formele de eclectism la vile neoromanice din caramida aparenta, s-a stabilit la acest idiom.

La concursul pentru noua bursa, in 1883, Berlage a luat locul 4. Urmatoarele patru versiuni ale acestui proiectului al lui au fost din ce in ce mai simplificate, pana la forma finala, cea mai simpla si rationala.Prin aceasta lucrare, una din cele mai importante din cariera lui, Berlage celebreaza primatul spatiului, rolul anvelopantei de creator al formei si o proportionare sistematica - calitati moderne ale arhitecturii.

Bursa din Amsterdam este integrata spatiului urban. Berlage, desi un modernist avant la lettre, tinea mult la importanta culturala a orasului - dovedind afinitati cu conceptiile lui Camillo Sitte.

Cu toata modernitatea, specificul culturilor nordice se pastreaza - in calitatea spatiului, in expresivitatea peretelui gol din caramida aparenta si mai ales in structura rationala liber exprimata.

De remarcat relatia tectonica dintre zidul de caramida si coastele metalice care sustin luminatorul. Relatia ramane aparenta, pentru a etala noul tip de estetica.

Berlage, urbanistul orasului Amsterdam. Comanda pentru masterplan Amsterdam sud - 1901. Sub influenta lui Camillo Sitte, Berlage propunea o continuitate a mediului fizic, locuirea colectiva fara distrugerea intimitatilor, spatiu public de calitate etc., principii care l-au adus in conflict cu CIAM in 1928. 

Gemeentemuseum, muzeul municipal din Den Haag, a fost ultima lucrare a lui Berlage. A inceput in 1933, iar la un an Berlage a murit in acelasi oras.


Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.