Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » arhitectura
Memoriu de arhitectura

Memoriu de arhitectura


MEMORIU DE ARHITECTURA

1. DATE GENERALE DESPRE AMPLASAMENT

Terenul pe care urmeaza a fi amplasata constructia are o suprafata totala St=_____ mp si este amplasat in comuna Grumazesti, jud. Neamt. Terenul are o panta accentuata de aproximativ 8.3%  coborand de la nord la sud. Pe o distanta de aproximativ 29 m, cat va ocupa cladirea pe aceasta directie, terenul are o diferenta de nivel de aproximativ 2.50m.Cladirea are urmatoarele vecinatati:

la nord - cladirea caminului cultural

la est  - ..

la sud   - drum comunal

la vest - cladirea existenta a Primariei.

2. SITUATIA EXISTENTA

Accesul principal se face pe latura sudica a amplasamentului.In momentul de fata, in incinta primariei sunt amplasate o serie de constructii cu diferite functiuni. Astfel, in imediata apropiere a intrarii pe amplasament este amplasata cladirea Primariei cu regim de inaltime - parter. Planul este simplu incadrandu-se intr-un patrat cu intrarea pe latura sudica. Cladirea este realizata din pereti structurali din zidarie. Cladirea are acoperis tip sarpanta cu invelitoarea din tigla. Tamplaria este realizata din lemn cu geam simplu.

In partea vestica a Primariei este amplasata o magazie de lemne, constructie provizorie din lemn ce urmeaza a fi demolata deoarece constructia noua se va suprapune partial pe amplasamentul acesteia. In prelungirea magaziei spre latura nordica a amplasamentului sunt o serie de constructii destinate depozitarii, iar in ultimul plan este amplasata cladirea caminului cultural ce are o sala pentru petreceri. In fata Primariei actuala conducere a institutiei a construit o fantana si dorinta primarului este sa se pastreze aceasta fantana si sa se integreze in cadrul proiectului nou. Acest fapt simbolizeaza ideea de coerenta si continuitate in cadrul programului de extindere si dezvoltare promovat de actuala conducere pe de o parte, iar pe de alta parte simbolizeaza respectul fata de cei care au contribuit la realizarea acestei fantani.

3. PROPUNERE

Prin tema de proiectare, bine conturata de beneficiar, se solicita proiectarea unei cladiri multifunctionale. La parterul cladirii se doreste amplasarea unor birouri care sa suplimenteze birourile existente in actuala primarie. La etajul cladirii se doreste amplasarea unei Sali de lectura cu functiunile complementare iar la mansarda se doreste proiectarea unui spatiu multifunctional care va fi folosit dupa bunul plac al proprietarului. Pentru ocazii speciale cu invitati care urmeaza sa fie cazati, la demisol s-a prevazut o camera pentru oaspeti. De asemenea s-a cerut amplasarea la acest nivel a unei sali de protocol si a unor servicii necesare bunei functionari a cladirii.

In realizarea solutiei s-a tinut cont, in primul rand de orientarea cardinala si de privelistea de care beneficiaza amplasamentul. Fiind constransi de spatiul relativ ingust pus la dispozitie, s-a adoptat realizarea unui volum simplu paralelipipedic care sa fie perceput ca un accent in cadrul mediului in care este amplasat. Axa logitudinala a cladirii este orientata pe directia nord-sud. Datorita spatiului ingust constructia se propune a fi amplasata pe limita vestica de proprietate a primariei. Spre est unde este amenajat un spatiu de primire in curtea primariei, constructia noua se deschide prin intermediul unui portic, in aceeasi idee in care a fost conceputa constructia existenta a Primariei. Cele doua cladiri intra astfel in dialog cu spatiul de primire amenajat cu gradini, alei si banci. Accesul se face intr-un hol generos care se intinde pe doua niveluri, hol in cadrul caruia se desfasoasa o scara din beton cu treptele prefabricate. S-a propus realizarea unor balustrade transparente, din panouri din sticla, pentru a diminua masivitatea scarii.

Aerisirea spatiului este imbunatatita de inchiderile perimetrale realizate in mare parte din sticla, realizandu-se in acest fel o conlucrare a spatiului interior cu cel exterior, acest volum devenind un volum tampon intre functiunile de baza ale constructiei si exterior.

Scara are atat rol estetic cat si functional realizand legatura atat cu adapostul A.L.A. de la demisol  cat si cu terasa de la ultimul nivel care ofera o priveliste deosebita a spatiului inconjurator.

Datorita denivelarii pe care o are terenul, intre acest hol si functiunile propriu-zise ale constructiei, se propune o diferenta de nivel, astfel incat asezarea pe teren a constructiei sa fie optima. Inchiderile se vor realiza cu zidarie din caramida cu dimensiunile de 240x290x138.

Volumul este structurat in simplu tract avand doar un singur hol distributiv si doua noduri de circulatie dispuse la capete avand o distanta de 20 m intre ele. Scara de evacuare este realizata din beton armat cu treptele placate cu gresie.

Caracterul liber al spatiilor este prezent si in cadrul salii de lectura unde toate compartimentarile sunt realizate din mobilier. Accesul la amplasament se poate face pe latura de sud. Constructia va fi dispusa pe latura de vest a amplasamentului avand doua accese unul pe latura de nord si altul pe latura de est, intrarea fiind marcata atat prin prezenta terasei de la ultimul nivel cat si prin bordarea terasei de la parter cu stalpi metalici acoperiti cu lemn. Terasa de la parter este traversata de axul fantanii pe care s-a pus accent in cadrul amenajarilor exterioare, find evidentiat si prin desenul de pardoseala adoptat.

La primul nivel sunt dispuse trei birouri si grupurile sanitare aferente, la demisol sala de protocol si camera de oaspeti in imediata apropiere, precum si spatiile tehnice ce sunt in legatura cu adapostul A.L.A. (S= 27,90mp) dotat cu grup saniatar uscat. Accesul in adapost se face prin intermediul unui sas cu suprafata de 3.05mp si are doua usi metalice etanse de 80x180cm cu amprenta in pardoseala. Iesirea de salvare se va face pe latura de sud si consta intr-un canal din beton cu dimensiunile 100x100 cm. Intre iesirea de salvare si adapost se va pune un oblon metalic etans de70x70 cm. De asemenea, intre canalul de salvare si constructie se va prevedea un rost. Peretii adapostului sunt din beton armat cu grosimea de 40 cm iar planseul este de asemenea din beton armat cu grosimea de 20 cm. Pardoseala se va realiza din beton rolat.

4. SIGURANTA IN EXPLOATARE

Conditiile tehnice prevazute pentru executie sunt in conformitate cu "Normativ privind proiectarea cladirilor civile din punct de vedere al cerintei de siguranta in exploatare indicativ CE 1-95" si prescriptiile in vigoare, asigurandu-se astfel garantia unei calitati corespunzatoare in exploatare.

a). Siguranta cu privire la circulatia pe cai pietonale de acces, asigurarea protectiei impotriva riscului de accidentare prin:

-alunecare:

1. statul de uzura se va rezolva din materiale antiderapante (nu trebuie sa fie alunecos nici pe timp de ploaie);

Coeficient frecare COF =MIN. 0,4

2. panta trotuar:

in profil longitudinal - max. 5%

in profil transversal - max. 2%

-impiedicare:

1. denivelari admise

max. 2.5 cm.

2. rosturi intre dale pavaj sau orificii la gratare ape pluviale

max. 1.5 cm

(pentru a nu se intepeni varful bastonului sau roata caruciorului).


-lovire de obstacole laterale sau frontale:

(pentru a se evita contactul cu ferestre sau usi deschise in exterior)

2. latime libera trotuar

min. 1,00 m

3. inaltime libera de trecere

min. 2,10 m

b). Siguranta cu privire la rampe si trepte exterioare, asigurarea protectiei impotriva riscului de accidentare prin:

-oboseala excesiva

1.lungime rampa pana la zona de odihna:

max. 7.50 m (rampa fara trepte).

Max. 3,00m (scara)

2.dimensiuni trepte

2h + l = 62 64 cm

3.panta rampa fara trepte

max. 8% - pentru denivelari > 20 cm

max. 15% - pentru denivelari < 20 cm

-cadere (impiedicare)

1.schimbarile de nivel trebuie atentionate prin marcaje vizibile;

2.rezolvarile trebuie sa fie cat mai clare si vizibile.

Se evita modele incarcate si desene paralele cu treptele.

3.cand nu au decat mana curenta de protectie rampele vor avea o bordura laterala

h = 5 cm

(pentru oprire baston si roata carucior)

4.la denivelari mai mari de 0.50 m se prevad balustrade.

h = 0,90 cm

-coliziune

1.latime rampa (scara)

min. 1,20 m

-alunecare

1.finisajul se va realiza din materiale antiderapante.

2.treptele vor fi astfel alcatuite (perforate sau bine drenate) incat sa nu se formeze strat de gheata.

c).Siguranta cu privire la accesul in cladire, asigurarea protectiei impotriva riscului de accidentare prin:

-coliziune

1.accesul in cladire trebuie retras din circulatie exterioara (cazul cladirilor la strada)

2.este obligatorie platforma de acces

min. 1,20 x 1,20 m - acces frontal

min. 1,50 x 1,50 m - rotatie completa

h = min. 0,15 m

3.latime libera rampa si scara

min. 1,20 m

4.latime libera gol usa de acces

min. 0,80 m - la cladiri cu max. 50 pers.

0,90 m - la cladiri cu min. 50 pers

min. 1,00 m - pentru transport targa

-cadere

1.rampele, scarile si platforma de acces vor avea balustrada de protectie

h = 0,90m

2.rampa si podestul va avea o bordura.

h = 0,05 m (cand nu exista decat mana curenta de protectie)

-alunecare

1.finisajul va fi realizat din materiale antiderapante.

1.treptele vor fi realizate fara nas

2.gratarul pentru curatat incaltamintea va avea orificii de:

max. 1,5 cm

d). Siguranta cu privire la circulatia interioara, asigurarea protectiei impotriva riscului de accidentare prin:

-alunecarea

1.stratul de uzura al pardoselilor trebuie realizat din materiale antiderapante (in special in incaperi cu umiditate si murdarie ridicata)

coeficient frecare "COF" = min. 0,4

h = max. 0,90 m

-impiedicare

1.denivelare admisa

max. 0,025m

2.pe traseele cailor de evacuare nu se admit denivelari sau praguri (in caz ca nu se pot evita, se vor prelua prin pante line)

3.nu se admit trepte izolate

-contactul cu proeminente joase

1.inaltime libera de trecere

e).Siguranta cu privire la schimbarile de nivel (galerii, balcoane, ferestre), asigurarea protectiei impotriva riscului de accidentare prin:

1.la denivelari mai mari de 0,50 m se prevad balustrade (parapete) de protectie, alcatuite conform STAS 6131

inaltime curenta - h = 0,90 m

2.ferestrele cu parapet sub 0,90 m sau usile ferestre aflate in incaperi cu pardoseala aflata la mai mult de 0,50 m fata de nivelul exterior vor avea prevazuta balustrada de protectie cu inaltime curenta

h = 0,90 m (si conf. Prevederi STAS 6131)

3.deschiderea ferestrelor (in cladiri cu copii)trebuie sa se faca cu mecanisme reglabile

deschidere curenta (pentru aerisire) max. 10cm

5. SIGURANTA LA FOC

Date generale - incadrarea in normative

Proiectul de detalii de executie pentru cladiri culturale va urmari respectarea normativelor in vigoare ("Normativ de siguranta la foc a constructiilor" - P.118/99) si reglementari tehnice de specialitate referitoare la prevenirea si stingerea incendiilor.

Accesul masinilor de interventie in caz de incendiu este posibil direct din drumul comunal.

Obiective esentiale urmarite in decursul proiectarii

privind protectia la foc a cladirilor

a). Gradul de rezistenta la foc al cladirilor

Imobilelul are regim de inaltime, (D)+P+2 .

Imobilele se incadreaza in gradul II de rezistenta la foc.

b). In cazul existentei subsolurilor, acestea sunt izolate fata de nivelurile supraterane cu usi etanse la foc 60 de minute, echipate cu dispozitive de autoinchidere.

La restul cladirii, cu functie de locuire se prevad masuri pentru prevenirea propagarii unui posibil incendiu, dupa cum urmeaza:

peretii dintre incaperi se realizeaza din pereti de zidarie clasa Co rezistenti la foc 120 minute

materialele de finisaj sunt incombustibile sau C2.

Densitatea sarcinii termice este sub 420 Mj/mp

c). Asigurarea cailor de evacuare si salvare a persoanelor si realizarea masurilor constructive de protectie la foc a cailor respective

Usile folosite la evacuarea persoanelor la parterul cladirii sunt pe balamale si se deschid spre exterior (art. 10.3 din P118/83). Usile camerelor se deschid spre interior, numarul maxim de persoane  fiind mai mic de 30 de persoane.

d). Instalatii de semnalizare si stingerea incendiilor

Imobilele dotate cu mijloace de prima interventie (un stingator C6 la cca 250 m2) in casa scarilor si pe holuri.

La nivelele imobilelor se accede prin casa scarii, accesul in cladire fiind la maxim 20,00 m fata de strada.

9. SANATATEA OAMENILOR, PROTECTIA SI REFACEREA MEDIULUI

In rezolvarea proiectului pentru imobilele in cauza s-a tinut cont de respectarea unor conditii functional-formale care sa asigure un confort optim persoanelor care urmeaza sa exploateze aceasta investitie, precum si evitarea unor posibile accidente din nerespectarea unor gabarite obligatorii (dimensiuni parapeti, goluri usi si ferestre etc.).

1. Gradul de iluminare

Imobilele vor avea orientare spre toate punctele cardinale evitandu-se orientarea incaperilor spre nord .

Toate camerele vor avea minim 2 ore pe zi insorire in timpul anului.

Suprafata de vitraj va fi de minim 15% din suprafata incaperii.

2. Ventilatia

Toate incaperile vor avea ventilatie directa,

3 .Masuri de sanatate

Prin proiect se prevad materiale de constructii si finisaje care prin caracteristicile fizico-chimice ale componentelor sa nu afecteze sanatatea oamenilor.

Este obligatorie prezentarea certificatelor de calitate a materialelor de constructie la punerea in opera.

10. IZOLATIA HIDROFUGA

In cazul subsolului peretii exteriori se hidroizoleaza in plan vertical. Peste hidroizolatii se pozeaza un strat de protectie din caramida. Pentru preintampinarea unor posibile infiltratii de apa se va realiza o hidroizolatie generala a soclului. Etanseitatea rosturilor se va rezolva cu dopuri de bitum.

Terasele vor fi hidroizolate in plan orizontal, cu racorduri in planele verticale.

Se vor asigura pante de scurgere a apei de min. 0,5%

Incaperile umede, respectiv baile, se vor hidroizola pentru a se evita posibile scurgeri de apa accidentale. Hidroizolatia consta intr-un strat de carton asfaltat intors pe pereti pe o distanta de 15 cm.

11. IZOLATIA TERMICA

Cladirea va fi termoizolata cu un strat de polistiren expandat cu grosimea de 8 cm. La realizarea unui confort termic sporit participa si caramizile cu goluri verticale folosite pt inchideri.

Acoperisul va fi termoizolat cu un strat de vata minerala cu grosimea de 15 cm strat ce va fi pozat intre capriori.

Solutiile de rezolvare a izolatiei termice respecta urmatoarele normative:

C 107/3-97: "Normativ privind calculul termotehnic al elementelor de constructie ale cladirilor"

C 107/4-97: "Ghid pentru calculul performantelor termotehnic ale cladirilor de locuit"

C 107/5-97: "Normativ privind calculul termotehnic al elementelor de constructie in contact cu solul".

12. PROTECTIA IMPOTRIVA ZGOMOTULUI

Proiectul are in vedere rezolvarea fonoizolatiei fata de mediul inconjurator cat si in interiorul ansamblului in ce priveste relatiile intre incaperi.

Masurile stipulate la termoizolarea cladirii de exterior sunt valabile si pentru fonoizolare, avandu-se in vedere dubla calitate de termoizolant si fonoizolant a polistirenului expandat.

13. ASIGURAREA CONDITIILOR NECESARE ADAPOSTURILOR DE PROTECTIE CIVILA

La rezolvarea problemei adapostului de protectie civila in cadrul prezentului proiect s-a tinut cont de "Norme tehnice privind proiectarea si executarea adaposturilor de protectie civila in cadrul constructiilor noi" - 22.11.1999 :

sa fie asigurata suprafata necesara (minim 1,00 mp de persoana) la numarul de persoane, adica 27 de persoane;

adapostul este asigurat cu conditiile tehnice si constructive prevazute in instructiuni;

La realizarea adapostului, prezentul proiect prevede:

peretii exteriori ai adapostului vor fi ingropati in proportie de peste 90% din inaltimea libera a adapostului;

iesirea de salvare se va amplasa la minim 1/3 din inaltimea constructiei, h≈11.40 m (aprox. 3.80 m);

adapostul nu va avea ferestre sau alte goluri directe catre exterior;

inaltimea libera a adapostului va fi de 2,20 m;

adapostul e prevazut cu SAS, incapere de adapostit, grup sanitar si iesire de salvare;

SAS-ul va fi prevazut cu goluri de trecere de 1,80 x 0,80 cu praguri de 15 cm;

iesirea de salvare se va executa din beton armat sub forma de tunel cu sectiunea de 1,00 x 1,00, comunicand cu adapostul printr-un gol de 0,70 x 0,70 m prevazut cu oblon de protectie etans cu deschidere spre exterior;

intre tunelul de salvare si adapost, se prevede un rost de tasare, izolat etans din punct de vedere hidrofug;

adapostul va fi compartimentat in functie de structura imobilului in incaperi legate intre ele cu goluri de 0,90 x 2,00 m;

usile de acces in adaposturi vor fi executate din tamplarie metalica de protectie, conform instructiunilor, etanseizand spatiile respective;

grosimea placii planseului din beton armat va fi de 20 cm;

grosimea peretilor exteriori din beton armat va fi de 40 cm.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.