Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » arhitectura
INSTRUCTIUNILE DEARE A SALII DE BOWLING

INSTRUCTIUNILE DEARE A SALII DE BOWLING


ANEXA LA INSTRUCTIUNILE DE PROIECTARE A SALII DE BOWLING

In cele ce urmeaza sunt introduse modificarile la informatiile cuprinse in aceasta sectiune

De retinut ca informatiile modificate sunt scrise cu litere ingrosate si subliniate

II. PLANUL CONSTRUCTIEI

2.1 Calculul dimensional al constructiei

Ca regula generala, planul se va calcula prevazandu-se o suprafata de 84,61 m2 pentru fiecare pista. Vezi desenul AMF Nr./ 610-490-001 din Anexa A.

LATIME : Caracteristic este faptul ca numarul de piste determina latimea cladirii. Alocati 3,50 m pentru prima pereche de piste si 3,39 m pentru fiecare pereche urmatoare. Adaugati pana la 1,52 m la fiecare capat al spatiului dintre piste. Adaugati grosimea celor doi pereti exteriori pentru a calcula latimea totala a cladirii.Este de preferat ca spatiul liber de deasupra pistelor sa fie prevazut cu grinzi lungi, ranforsate (arcade) cu deschidere mare, din lemn, otel sau lemn laminat. Acolo unde se folosesc coloane de sustinere a structurii de deasupra pistelor, distanta minima, laterala intre coloanele finisate trebuie sa fie de 6,86 m la patru piste. Se vor evita coloanele de sustinere in spatiul de acces la pistele de bowling si in spatiul rezervat jucatorilor, ele limitandu-se numai la spatiul dintre linia de penalizare si detectoarele de popice, sau la zona rezervata spectatorilor.

CALCULAREA ADANCIMII CLADIRII (totalizand urmatoarele)

Grosimea peretelui spate

+

Daca nu se prevede o zona de depozitare separata pentru popice si/sau componente calculati un spatiu de 1,83 - 2,44 m in spatele mecanismelor de asezare a popicelor, daca se prevede unh astfel de spatiu de depozitare folositi la calcul un spatiu de 1,07 - 1,22 m

+

In cazul in care exista iesire de incendiu, va rugam sa respectati conditiile impuse de reglementarile locale

+

Lungimea pistelor de bowling de la capatul unde se afla popicele la capatul de atac al pistei este de 25,60 m

+

Zona rezervata jucatorilor este de minimum 3,66 M

+

Lungimea spatiului rezervat spectatorilor este de minimum 3,66 m la care se adauga spatiul necesar diverselor servicii

+

Grosimea peretelui spate

=

In total centrul de bowling va masura 45,7 m in lungime

SPECIFICATII ALE SISTEMULUI ELECTRIC DE BAZA

In absenta unor dispozitii contrare, clientul raspunde de asigurarea echipamentelor electrice si pentru instalarea acestora de catre electricieni autorizati (calificati)

GENERALITATI

Referinta

Observatii

Tablou

Toate straturile

Regulamentele si reglementarile locale/regionale si cele nationale se vor aplica cu intaietate fata de specificatiile continute in aceste documente si diagrame

Tablou

Fazele trebuie echilibrate in conformitate cu reglementarile locale

Stratul 1

Ansamblurile cablurilor de tensiune care includ conectorii pentru mecanismele de asezare a popicelor sunt livrate de AMF dar clientul este responsabil de instalarea lor de catre electricieni calificati.

Tablou

Toate straturile

Folositi numai materialele si efectuati numai lucrarile care indeplinesc conditiile din standardele urmatoare :

ANSI - Institutul National de Standardizare din America

EEI - Institutul Edison Electric

IEEE - Institutul pentru inginerie electrica si electronica

IPCEA - Asociatia Inginerilor din Industria cablurilor Izolate

NEMA - Asociatia Natioanala a Producatorilor din Industria Electrotehnica

UL - Underwriters' Laboratories Inc.

NEC - Codul National pentru Componente Electrice

(NECS) - Codul National de Securitate Electrica

NFPA - Asociatia Nationala de Protectie impotriva Incendiilor

OSHA - Legea privind Protectia si Securitatea Muncii

MECANISMELE DE ASEZARE A POPICELOR

Referinta

Observatii

Tablou

Stratul 1

In toate cazurile, cablul de alimentare cu energie a mecanismelor de asezare a popicelor si cablul de alimentare cu energie a sasiului logic al acestora trebuie sa aibe aceeasi faza

Tablou

Cablul de impamantare trebuie sa fie separat de cablul de nul. Cablul de impamantare trebuie sa fie din cupru si sa fie legat la un punct de impamantare sigur.

IMPAMANTARE MECANISMELOR DE ASEZARE A POPICELOR

GENERALITATI

Referinta

Observatii

Tablou

Fiecare dispozitiv, sasiu logic si mecanism de intoarcere a bilei necesita un sub-panou electric, distinct, prevazut cu un colector de nul si un al treilea cablu de impamantare, izolat, care sa fie conectat la tabloul de comanda.

Stratul 1

Vezi pagina B-2

In cazurile in care lungimea totala a barei colectoare de impamantare a mecanismelor de asezare a popicelor este de 60,96 m sau mai putin, folositi cable electric nr. 6.

Daca bara colectoare de impamantare a mecanismelor are o lungime cuprinsa intre 60,96 m si 91.44 m folositi doua sectiuni.

Prima sectiune va lega punctul de impamantare si primul mecanism de asezare a popicelor. A doua sectiune va conecta primul detector de popice de ultimul. Folositi cablu electric nr. 6 (diametru 16 mm2) pentru ambele sectiuni.

Daca bara colectoare de impamantare a mecanismelor de asezare a popicelor are o lungime cuprinsa intre 91.44 m si 121,92 m folositi doua sectiuni.

Prima sectiune va lega punctul de impamantare si primul mecanism. Folositi

cablu nr. 4 cu diametrul de 25 mm2. A doua sectiune va conecta primul

mecanism de ultimul. Pentru aceasta a doua sectiune folositi cablu nr.

6 (diametru 16 mm2) pentru ambele sectiuni.

Folositi un surub crestat pentru a conecta cablul nr. 8 (10 mm2) fie cu cablul de impamantare nr. 6 (16 mm2) fie cu cablul nr. 4 (25 mm2) si izolati conexiunea cu banda izolatoare.

Folositi un surub crestat pentru a conecta cablul nr. 8 (10 mm2) la bara colectoare de impamantare dupa care izolati conexiunea cu banda izolatoare. Apoi conectati cablul nr. 8 (10 mm2) la fiecare detector de popice.


Instructiuni de proiectare unitate Pagina B-7 400-000-000

Specificatii electrice de baza Text revizuit 1/04 610-010-001

IMPAMANTARE SI CABLARE TABELA DE SCOR

Referinta

Observatii

Tabela de scor BOSS

Manual de preinstalare

Pentru tinerea individuala a scorului, colectorul de impamantare a mecanismului de asezare a popicelor trebuie sa fie legat la tabloul principal si nu la tablourile de distributie specializate.

Tabela de scor BOSS necesita un sub-panou specializat cu colector de nul si cu un al treilea cabu, izolat, de impamantare care este legat la taboul principal de comanda

Tabela de scor BOSS

Manual de preinstalare

Este imperativ ca sistemul electric al tabelei de scor BOSS sa fie astfel instalat incat sa nu fie influentat de "bruiajul" care poate fi indus de lampile fluorescente, de motoare, compresoare, etc.

AMF prevede un sistem de protectie in caz de avarie pentru tabela de scor BOSS dar clientul este cel care raspunde de instalarea acestui circuit de protectie de catre un electrician calificat.

ZONA DE BOWLING, SERVICII, BIROUL DIN SALA SI BIROUL DIN SPATE

Referinta

Observatii

Stratul 2

AMF a prevazut un sistem de alimentare continua cu energie electrica (UPS) interconectat cu sistemele electrice din birourile sale si spate, dar este responsabilitatea clientului sa instaleze sistemul UPS prin intermediul unor electricieni calificati.

Sistemul UPS trebuie instalat pe subpanoul cu impamantare izolata al tabelei de scor BOSS,

Tabela de scor BOSS

Manual de preinstalare

Clientul trebuie sa asigure tuburi sau alte mijloace pentru targerea cablurilor de la unitatile de comanda din biroul de sala la zona de acces si la biroul din spate.

ANEXA LA INSTRUCTIUNILE DE PROIECTARE A UNITATII

Martie 2003

In cele ce urmeaza sunt introduse modificarile la informatiile cuprinse in aceasta sectiune

De retinut ca informatiile modificate sunt scrise cu litere ingrosate si subliniate

III. CONSTRUCTIA

3.1 INCINTA PROPRIU-ZISA

PLANSEUL/PODEAUA. Planseul trebuie sa fie construit din beton, armat, turnat peste o bariera de protectie la umezeala care sa evite patrunderea umezelii prin placi sau prin imbinarile fundatiei. Conductele, tevile sau evacuarile care se pot sparge sau care trebuie inlocuite nu trebuie amplasate in sau sub placa de beton de sub zona pistelor. Inainte de turnarea betonului toate tuburile sau canalele pentru cablaje trebuie sa fie montate fix si verificate din punct de vedere a corectitudinii la amplasare. Zonele betonate care nu sunt acoperite cu gresie sau cu alte mijloace trebuie sa fie prevazute cu etanseitate permanenta.

Durata de uscare a betonului poate diferi - consultati arhitectul si constructorul pentru a fi sigur ca betonul este perfect uscat inainte de instalarea pistelor de bowling care necesita o suprafata complet lipsita de umezeala. Grosimea stratului de beton depinde de conditiile de sol de la fata locului si in acest sens este necesar sa va consultati cu arhitectul. In multe cazuri, din considerente de proiectare se toarna un palnseu de 0,15 m sub zona din spate a pistelor si a mecanismelor, pentru restul suprafetei de sub piste stratul putand masura intre 0,10 si 01,15 m.

Toleranta de nivel (diferenta intre punctul cu elevatia cea mai mare si punctul cu elevatia cea mai joasa) in cazul placii de beton nu trebuie sa depaseasca 12,5 mm, pe o suprafata perfect patrata, care merge de la peretele spate pana la marginea zonei de concurs si de la un perete lateral la celalalt. In SUA este necesar sa se asigure o trecere perfect uniforma pentru a se asigura accesul persoanelor cu handicap de la zona de acces la cea de concurs, in conformitate cu Legea pentru Persoanele cu Handicap. O prevedere legislativa asemenatoare poate fi in vigoare si in tara Dvs. Pentru a asigura o astfel de trecere elevatia placii de beton intre fundatia pistei si zona de concurs trebuie sa fie formata correct. Alocati 400 mm pentru aceasta elevatie in punctul de unde se instaleaza pistele.

Acolo unde se intentioneaza introducerea unei trepte intre zona de concurs si suprafata de lemn din fata pistei reduceti diferenta de elevatie dintre placi cu valoarea dorita. Pentru detalii vezi anexa.

O placa perfect plana este extrem de importanta intrucat costurile pentru instalarea unei fundatii de lemn pentru piste si aspectul zonei de trecere dintre zona de concurs si zona pistelor depind de pastrarea tolerantei la nivel. Abateri prea mari de la aceste criterii pot avea ca rezultat costuri supimentare ocazionate de simuirea fundatiei.

Daca pistele se instaleaza peste podea aceasta trebuie sa fie astfel realizata incat dupa instalare si incarcare completa sa nu sufere nici un fel de denivelari. Greutatea pistei este de aproximativ 5.900 kg de pereche, distribuite pe o suprafata de aproximativ 86 m2. Greutatea masinilor si echipamentelor este de aproximativ 2.140 kg pe pereche, distribuite pe o suprafata de 10,0 m2. Presupunand o alee de serviciu de 2 m in spatele echipamentelor, suprafata de sarcina a mecanismului de asezare a popicelor trebuie sa acopere cel putin 5 m de la peretele din spate al cladirii. Nota : Aceste valori sunt valabile numai pentru echipamente de bowling AMF.

Betonul de sub aleea de serviciu si mecanismul de asezare a popicelor trebuie sa fie driscuit astfel incat sa se poata aplica un strat de material izolant sau de vopsea pentru a se putea asgura o intretinere eficienta. Podeaua de sub piste poate fi executata cu lucrari de finisaj.

ANEXA LA INSTRUCTIUNILE DE PROIECTARE A UNITATII

Martie 2003

In cele ce urmeaza sunt introduse modificarile la informatiile cuprinse in aceasta sectiune.

De retinut ca informatiile modificate sunt scrise cu litere ingrosate si subliniate.

V. INSTALATIA

TECH SUPPORT

Pentru a contacta Serviciul Tehnic AMF.

1-800-DIAL AMF (342-5263)

Statele Unite, Canada

Pentru zonele cu taxa

5.3 CONDITII ELECTRICE PENTRU MECANISMUL DE ASEZARE A POPICELOR

La fiecare mecanism de asezare a popicelor se asigura un circuit de 15 amp, in domeniul de tensiune cuprins intre 190-250 volti, si cu un al treilea fir izolat legat la impamantare. Se va folosi un alt cablu de impamantare, cablu nr. 6, special, pentru legarea la impamantare a mecanismelor de asezare a popicelor. Alegerea dimensiunii cablurilor se va face cu respectarea codurilor si reglementarilor locale. Fiecare mecanism de asezare a popicelor va fi prevazut cu un intrerupator de circuit. Vezi schema de conexiuni din Anexa B.

Pentru mecanismele de asezare a popicelor, tip 90XL & 70XL, alimentarea cu energie se va face printr-un cablu de alimentare cu trei conductori AWG nr. 14, care coboara din tavan pana la un punct situat la 1,12 m de planseul de beton. AMF livreaza atat cablul de alimentare cat si conectorul. Instalarea cablului de alimentare cade in sarcina constructorului.

5.3 INSTALAREA LUMINILOR DE DETECTARE A ERORILOR

Pentru luminile de detectare erori Radaray XL, alimentarea cu energie a detectorului luminilor de eroare se face de la mecanismele de asezare a popicelor. Pentru centrele unde sunt prevazute lumini de semnalizare eroare Radaray Plus, se va asigura un circuit de alimentare de 15 amp si 115 (220) volti, cu un al treilea fir legat la impamantare. Trebuie sa existe un circuit la fiecare grupa de 8 piste legate la tabloul de conexiuni electrice. Proprietarul trebuie sa asigure si sa instaleze tubul si intrerupatoarele la pupitrul de comanda si o pereche separata de pini de comutare de la fiecare tablou de conexiuni electrice pentru fiecare pereche de piste. Pentru amplasare si detalii referitoare la metoda recomandata de comutare de la centrul de comanda, vezi Anexa B.

NOTA

Toate referintele pentru 120 VAC specificate in acest manual includ de asemenea si 110 VAC. Toate referintele pentru 240 VAC specificate in acest manual includ de asemenea si 220 VAC.

FUNDATIA CLADIRII SI SPECIFICATII

PERETELE EXTERIOR SI ZONA DE SERVICIU

Cod

OBSERVATII

A

Peretele exterior este suspendat de acoperis. Peretele exterior trebuie sa suporte minimum 22,68 kg.

B1

B2

O structura continua din placaj de 1, 22 m inaltime x 12,7 mm grosime este necesara pentru montarea cofrajelor si   suportilor.

Clientul este responsabil de asigurarae placajului si de instalarea structurii din placaj in conformitate cu specificatiile din desen.

C

Daca zona de deservire a pistelor se foloseste pentru depozitarea popicelor, componentelor, si pentru lucrari de servisare, aceasta zona va trebui sa masoare intre 1,83 m si 2,44 m latime.

Daca se prevede o camera separatapentru popice, piese de schimb si pentru uneltele si materialele de intretinere, o zona de deservire de 1,22 m este suficienta.

D

Usa de acces necesita o deschidere minima de 1,98 m latime pe 2,13 m inaltime pentru a permite accesul mecanismelor de asezare a popicelor.

Usa trebuie sa fie amplasata in partea cladirii afectata bozelor mecanismelor de asezare a popicelor.

PORTANTA PLANSEU, SARCINA SI SAGEATA

Cod

OBSERVATII

E

Recomandam ca sub placa de beton sa se instaleze o bariera de vapori sau un strat de material izolant.

F

Grosimea betonului este stabilita de constructor in functie de conditiile de sol, tipul de armatura de otel utilizat, etc. Vezi, de asemenea, Observatiile V, X, si Y.

Placa trebuie sa aibe o grosime de 12,7 mm de la nivel.

Cheltuielile suplimentare de manopera necesara pentru finisarea placii in zonele care nu indepinesc criteriul de 12,7 mm de la nivel vor fi suportate de client.

G

Loc preconizat pentru dispozitivul de montare a mecanismelor de asezare a popicelor.

H

Locasurile punctelor de sprijin pentru cricurile cu surub de 25 mm pentru mecanismele de asezare a popicelor,.

T

Suprafata portanta pentru mecansimele de asezare a popicelor trebuie sa sustina o greutate de minimum 499 kg, sarcina uniforma pe 279,4 cm.

U

Zona dintre linia de referinta incarcare planseu si markerul de 351 mm trebuie sa suporte o greutate de 127 kg [inclusiv punctele 162 mm si 291 mm)]

V

Zona dintre marker-ul 351 mm si marker-ul 1,237 m (de la linia de referinta a sarcinii pe podea) trebuie sa suporte o greutate de 163,3 kg.

W

Zona dintre inia de referinta si marker-ul de 4,877 m trebuie sa suporte 40 PSF

X

Zona dintre marker-ul de 4,877 m si marer-ul de 17,424 m (de la linia de referinta) trebuie sa suporte 20 PSF

Y

Pista de bwoling si zonele mecanismelor de asezare a popicelor sunt limitate la o sageata de 6,4 mm.

Z

AMF poate solicita p certificare din partea unui expert autorizat in constructii a conformitatii structurii planseului care va sustine echipamentele si pistele de bowing cu specificatiile de sarcina si sageata cuprinse in aceasta documentatie si / sau pe baza desenelor.

Instructiuni de proiectare unitate Pagina A-2 400-000-000

Specificatii electrice de baza Text revizuit 12/03 610-010-001

FUNDATIE CLADIRE - SPECIFICATII

TAVAN SI STRUCTURA SUSPENDATA

Cod

OBSERVATII

I

AMF impune obtinerea unui aviz din partea arhitectului prin care se certifica faptul ca structura suspendata este capabila sa suporte o sarcina de 227 kg, suspendata pe doua lanturi, la fiecare diviziune dubla, asa cum se indica in desen pentru monitoarele suspendate.

Pentru informatii suplimentare despre aceste cerinte va rugam sa consultati partea din documentatie referitoare la preinstalarea tabelei de scor.

J

Optional, intre perechile de piste se pot instala monitoare TV independente.

Daca se instaleaza monitoare TV, sunt necesare lanturi care sa suporte sarcini de 68 kg, montate la intervale de 7, 62 cm.

TABEL CU VALORILE DE LATIME PENTRU PISTELE DE BOWLING

Numar de piste

LATIME

Picioare - Inci

Metri

2

1 1 picioare - 5 7/8 inci

3.502

4

22 picioare -7 1/4 inci

6.890

6

33 picioare - 8 5/8 inci

10.277

8

44 picioare - 10 inci

13.665

10

55 picioare - 1 1 3/8 inci

17.053

12

67 picioare - 3/4 inch

20.441

14

78 picioare -2 1/8 inci

23.828

16

89 picioare -3 1/2 inci

27.216

18

100 picioare -4 7/8 inci

30.604

20

111 picioare -6 1/4 inci

33.992

22

122 picioare -7 5/8 inci

37.379

24

133 picioare -9 inci

40.767

26

144 picioare- 10 3/8 inci

44.155

28

155 picioare- 11 3/4 inci

47.542

30

167 picioare- 1 1/8 inci

50.930

32

178 picioare -2 1/2 inci

54.318

34

189 picioare -3 7/8 inci

57.706

36

200 picioare -5 1/4 inci

61.093

38

21 1 picioare - 6 5/8 inci

64.481

40

222 picioare - 8 inci

67.869

42

233 picioare - 9 3/8 inci

71.257

44

244 picioare- 10 3/4 inci

74.644

46

256 picioare - 1/8 inch

78.032

48

267 picioare- 1 1/2 inci

81.420

50

278 picioare - 2 7/8 inci

84.807

52

289 picioare - 4 1/4 inci

88.195

54

300 picioare - 5 5/8 inci

91.583

56

31 1 picioare - 7 inci

94.971

58

322 picioare - 8 3/8 inci

98.358

60

333 picioare - 9 3/4 inci

101.746

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.