Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » auto
Stabilirea caracteristicii elestice necesare

Stabilirea caracteristicii elestice necesare
Stabilirea caracteristicii elestice necesare

Se adopta volori pentru sageata statica fst, sageata dinamica fd si pentru factorul dinamic kd.

●Pentru asigurarea unui mers lin al automobilului caracteristica elastica a suspensiei trebuie sa treaca prin punctele A si B (fig.7.5.a), conditie care este indeplinita numai de o caracteristica neliniara. Daca s-ar adopta caracteristica liniara 1, coeficientul kd va avea valoarea necesara, dar in punctul A’ sageata statica va fi mai mica decat cea necesara, iar caracterul lin al mersului va fi nesatisfacator. Daca s-ar adopta caracteristica liniara 2, sageata statica va fi cea adoptata, dar in punctul B’ coeficientul dinamic va avea o valoare redusa si se vor inregistra lovituri frecvente in limitatori. Cerintele impuse pot fi satisfacute numai de caracteristica neliniara 3.
a. b.

Fig.7.5.Comparatii intre diferite tipuri de caracteristici elastice

●●Daca se fixeaza punctele A si B (s-au adoptata sagetile dinamice fd1 si fd2 si coeficientul dinamic kd), se pot trasa o infinitate de caracteristici neliniare (fig.7.5.b). Caracteristica 1 este neconvenabila in privinta mersului lin deoarece sageata statica fst1 este prea mica; caracteristica 2, cu fst2=fd1, imbunatateste confortul, dar la oscilatii nu prea mari, rigiditatea creste mult; caracteristica 3 are in apropierea sagetii statice o rigiditate constanta, deci asigura un mers lin automobilului, iar la sageti mari rigiditatea creste progresiv, dovedindu-se cea mai convenabila. La proiectare se recomanda fd’=70 80 mm.

La modificarea sarcinii utile, sageata statica a suspensiei se modifica. Greutatea suspendata se modifica la incarcarea – descarcarea automobilelor in medie cu 10 30 % pentru suspensiile fata, iar la suspensiile spate cu 40 60 % la autoturisme, cu 200 250 % la autobuze, cu 250 400 % la autocamioane.

●●●La modificarea sarcinii utile cu ∆G (de la G0 la Gs), sageata statica se va mari cu ∆fst’, care are o valoare foarte mare pentru suspensia spate a autocamioanelor si autobuzelor. Pentru a micsora variatia sagetii ststice, la astfel de automobile se introduce un element elastic suplimentar in compunerea suspensiei din spate. Daca elementul elastic suplimentar cu rigiditatea ks’=tgα’ intra in functiune la sarcina Gs’, rigiditatea suspensiei devine ks+ks’, variatia sagetii se micsoreaza de la ∆fst’ la ∆fst’’ (fig.7.6.a), iar valoarea coeficientului dinamic creste. Se micsoreaza sageata statica efectiva dupa includerea elementului elastic suplimentar, fst’<f0st, ceea ce inrautateste mersul lin. Din aceasta cauza valoarea rigiditatii ks’ este mult limitata.

a.                                    b.  c.

Fig.7.6.Influenta variatiei sarcinii utile a automobilului asupra sagetii statice a suspensiei

O solutie mai buna este variatia rigiditatii suspensiei. Adoptand rigiditatea ks0=tgα0 pentru automobilul gol si ks=tgα pentru automobilul complect incarcat, se obtin caracteristicile elastice 1 si 2 din figura 7.6.b, care mentin sageata ststica constanta, la o anumita valoare pentru kd. In figura 7.6.c se prezinta familia de curbe a caracteristicii elastice, care mentine aceeasi sageata statica pentru automobilul complect incarcat si la sarcini partiale. Caracteristica elastica optima, care mentine constanta sageata efectiva si deci frecventa proprie, se obtine prin folosirea suspensiilor pneumatice si hidropneumatice cu reglarea automata a gardei la sol.

●●●●Elementul elastic suplimentar se foloseste fie pentru marirea coeficientului dinamic, fie pentru limitarea domeniului de variatie a sagetii dinamice in cazul automobilelor cu sarcina utila mare. Elementul elastic suplimentar se cupleaza la curse ce se produc rar si din aceasta cauza rigiditatea arcului suplimentar ks’ este este mai mare decat rigiditatea ks a arcului principal.In figura 7.7 se prezinta caracteristica elastica a suspensiei cu element elastic suplimentar destinat maririi factorului dinamic.

Fig.7.7.Caracteristica suspensiei cu  Fig.7.8.Caracteristica elastica a sus-

element elastic suplimentar pentru  pensiei cu doua arcuri suplimentare

marirea coeficientului dinamic  cu caracteristici liniare

Coeficientul dinamic al suspensiei cu arc suplimentar se determina cu relatia:

unde: , iar prin inlocuire se obtine:

(7.6)

Adoptand valoarea necesara pentru coeficientul dinamic, cu relatia (7.6) se poate determina rigiditatea arcului suplimentar ks’.

Sageata arcului suplimentar se determina cu relatia:

(7.7)

unde: fd2 este sageata corespunzatoare sarcinii dinamice pentru ambele arcuri;

f’ este sageata corespunzatoare sarcinii dinamice a arcului principal.

Alegand in prealabil fd2 si considerand ca rigiditatea suspensiei nu trebuie sa se modifice la sageti mai mari de pana la f’=70.80 mm peste sageata statica, se obtine fas.

Daca sarcina utila a automobilului variaza in limite largi, pentru a obtine o caracteristica elastica corespunzatoare se folosesc doua elemente elastice suplimentare. O astfele de caracteristica este prezentata in figura 7.8.Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Stabilirea caracteristicii elestice necesare
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu