Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » comunicatii
Piata de telecomunicatii din Romania

Piata de telecomunicatii din RomaniaPiata de telecomunicatii din Romania

Caracteristica preponderenta a pietei de telecomunicatii din Romania, este, ca si in plan global, dinamismul in relatie cu transformarile ce apar permanent in conceptul si structura acesteia.

In contextul extinderii nevoii de comunicare, informatia fiind un factor cheie al evolutiei economico-sociale actuale, devine evidenta necesitatea schimbarilor, impuse de factorii pietei, si odata cu ele mutatiile petrecute intr-un interval de timp relativ scurt.

Astfel, daca inainte de 1989, in Romania exista un singur operator de telecomunicatii, acesta fiind Directia Generala de Posta si telecomunicatii, proprietar fiind Statul Roman, dupa 1990, an care a marcat intrarea tarii intr-o noua etapa istorica, situatia telecomunicatiilor s-a modificat prin acordarea primei licente de operare unei firme private, “Telefonica romana”, devenita ulterior primul operator de telefonie mobila.

Acesta reprezinta de fapt, un moment ce a marcat aparitia unei concurente inedite in randul furnizorilor de servicii de telecomunicatii din Romania, manifestata la nivelul celor doua tipuri de telefonie: fixa si mobila. Ulterior, pe piata au aparut doua tipuri de telefonie mobila, fapt care a condus la o puternica segmentare a utilizatorilor acestui tip de sevicii.Demonopolizarea telefoniei fixe, a intampinat greutati din sfera politica, administratiile succedate dupa 1989, reusind cu greu sa aduca modificari in structura sectorului de telecomunicatii.

1.Initiative legislative vizand restructurarea fostei Directii de Posta si Telecomunicatii, au avut ca rezultat mai intai separarea acesteia in 1991, in doua entitati distincte: prima, Regia Autonoma “Posta Romana”, a doua, regia Autonoma “Romtelecom”.

2.Datorita gradului de uzura avansat al cablurilor de retea, si a lipsei de personal care sa acopere intreaga gama de lucrari impuse de cererea de modernizare si extindere a retelei, in acceasi perioada, si-au facut aparitia mici firme, al caror obiect de activitate era axat pe lucrari in domeniul proiectarii, executiei si reparatiei suportului de transmisiuni.

3.R.A. “Romtelecom”, ramasa in continuare in pozitia de unic operator de telefonie fixa, si-a extins treptat gama de servicii oferite populatiei, concomitent cu punerea in exploatare a centralelor digitale.

In anul 1998, Guvernul Romaniei hotaraste evaluarea patrimoniului “Romtelecom” si trecerea la prima etapa a procesului de privatizare a sa.

Prin contractul de privatizare, incheiat in decembrie 1999 intre investitorul grec O.T.E. si Statul Roman, un procent de 35% din actiuni, au revenit partii elene, pentru care a platit suma de 635 milioane dolari.

In baza aceluiasi contract, O.T.E. a obtinut drept de preemtiune pentru 16% din actiuni pentru detinerea controlului managerial, dar si al capitalului social. Restul de 65% din actiuni sunt detinute de Statul roman, 5% din actiuni urmand sa fie vandute salariatilor, pana la 31 mai 2000, ceea ce nu s-a realizat nici pana astazi.

Incepand din decembrie 1999, denumirea firmei s-a modificat, devenind “Societatea Nationala de Telecomunicatii Romtelecom – S.A.”.

Telefonia mobila

Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila in Romania a ajuns la jumatatea anului 2008 la 90,5%.


Conform ANRCTI, numarul de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobila (numarul de cartele SIM active) la data de 30 iunie 2007 era de 19,5 milioane, cu 31,4% mai mult decat la 30 iunie 2006, cand numarul de cartele SIM active raportat de furnizori era de 14,9 milioane. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la 100 de locuitori era la mijlocul anului 2007 de 90,5%, fata de 68,8% la mijlocul anului trecut.

Abonamentele reprezinta 33,5% din numarul total al SIM-urilor active, adica 6,54 milioane de SIM-uri, apartinand unui numar de 3,8 milioane de clienti, care sunt titulari de contracte de abonament. Aceasta inseamna ca majoritatea clientilor au cate 2 abonamente, media fiind de 1,7 abonamente per client.

In ceea ce priveste serviciile de telefonie fixa, ANRCTI a identificat pana la 30 iunie 2007 un numar de 72 de furnizori activi de servicii de acces si/sau apeluri la nivelul pietei cu amanuntul. Cota de piata detinuta de furnizorii alternativi a ajuns la 25%, numarul liniilor instalate de acestia fiind de aproximativ 1,03 milioane. Numarul total de linii telefonice conectate (inclusiv ale Romtelecom), era de circa 4.106.000 (in scadere cu 7% fata de aceeasi data a anului trecut), indicand o rata de penetrare a telefoniei fixe de 19 linii la suta de locuitori.

Numarul de conexiuni la Internet se ridica la 30 iunie la 4,5 milioane, o crestere cu 78,2% fata de jumatatea anului 2006, rata de penetrare fiind de 21 la suta de locuitori. Dintre acestea, au fost raportate un numar de 2,2 milioane de conexiuni de tip broadband la internet (conexiuni cu o viteza de cel putin 128 kbps, inclusiv conexiuni pentru acces mobil), in crestere cu 90,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, rata de penetrare la nivel de populatie fiind de 10,5%.

ANRCTI a publicat si date referitoare la piata de televiziune, afirmand ca structura acesteia s-a modificat in ultimul an. Astfel, a crescut cu 172% ponderea abonatilor la servicii DTH (Direct-to-Home), de receptie prin satelit, numarul acestora ajungand la 1 milion in prima jumatate a anului, adica 21% din total, in timp ce numarul abonatilor prin cablu era de 3,6 milioane, 79% din total.

loading...

Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 PROIECT DE LECTIE Clasa: I Matematica - Adunarea si scaderea numerelor naturale de la 0 la 30, fara trecere peste ordin
 Proiect didactic Grupa: mijlocie - Consolidarea mersului in echilibru pe o linie trasata pe sol (30 cm)
 Redresor electronic automat pentru incarcarea bateriilor auto - proiect atestat
 Proiectarea instalatiilor de alimentare ale motoarelor cu aprindere prin scanteie cu carburator

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 Proiect diploma Finante Banci - REALIZAREA INSPECTIEI FISCALE LA O SOCIETATE COMERCIALA
 Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 CONTABILITATEA FINANCIARA TESTE GRILA LICENTA
 LUCRARE DE LICENTA - FACULTATEA DE EDUCATIE FIZICA SI SPORT
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 Proiect atestat informatica- Tehnician operator tehnica de calcul - Unitati de Stocare
 LUCRARE DE ATESTAT ELECTRONIST - TEHNICA DE CALCUL - Placa de baza
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia
Piata de telecomunicatii din Romanialoading...

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu