Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » comunicatii
Reflectorul parabolic

Reflectorul parabolic


Reflectorul parabolic

Un tip de antenna care a fost vazuta mai ales in ultimii ani este reflectorul parabolic sau "farfuria". Este mult folosita pentru frecvente peste 1GHz, unde se pot obtine niveluri mari de castig. Initial, aceste antene au fost folosite numai pentru aplicatii profesionale , mai ales in radioastronomie sau in comunicatiile prin satelit. Oricum, odata cu avantul televiziunii prin satelit, asemenea antene sunt vazute pe cladiri pentru receptia acestor emisiuni.

Figura 24.Adaugarea unei sarcini inductive la o antenna

Antena consta dintr-un element radiant care poate fi simplu dipole sau hornul unei antene ghid de unda. Acesta este plasat in focarul unei suprafete reflectante parabolice. Energia de la elemental radiant este orientate in asa fel incat sa ilumineze suprafata reflectanta. O data reflectata, energia paraseste sistemul de antena intr-un fascicol ingust. In consecinta, se pot obtine niveluri considerabile ale castigului.

Castigul depinde de o multitudine de factori, dar este in principal functie de diametrul reflectorului parabolic. In fapt, castigul poate fi estimat cu formula:G=10 log10 k( xD/λ)2

unde: G este castigul fara de o sursa izotropica

k este factorul de eficienta, care in general este 50%

D este diametrul reflectorului parabolic in metri

λ este lungimea de unda a semnalului in metri

Se poate vedea de aici ca se pot obtine castiguri foarte mari daca se folosesc reflectoare suficient de mari. Oricum, cand antena are castig foarte mare, fasciculul este foarte ingust si antena necesita o orientate precisa si o reglare foarte atenta al pozitiei. In sistemele profesionale se folosesc sisteme servo-comandate care ofera o pozitionare foarte precisa.

Figura 25.Un reflector parabolic

Suprafata reflectanta poate sa nu fie chiar atat de speciala pe cat ar parea la prima vedere. Adesea se poate utiliza o plasa de sarma. Cu conditia ca ochiurile plasei sa fie suficient de mici in comparatie cu lungimea de unda, ea va fi "vazuta" de undele radio ca o suprafata conductoare continua. Cand se foloseste o plasa, rezistenta la vant se reduce mult si acesta poate fi un avantaj considerabil.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.