Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » comunicatii
Strategii de control a erorilor - codararea

Strategii de control a erorilor - codararea
STRATEGII DE CONTROL A ERORILOR - CODARAREA

Controlul erorilor in transmisie sau memorare, se poate face principial pe trei cai:

prin detectie de erori, caz in care sistemul necesita canal de intoarcere prin care sa se faca anuntarea emitatorului ca s-au detectat erori si ca este necesara retransmitere (ARQ - automatic repeat request).

prin corectie de erori (FEC- forward error correction), in care codul corector de erori corecteaza automat erorile detectate la receptie, sistemul corespunzator este unidirectional (fig 4); acest tip de transmisiune corespunde sistemelor de memorare, comunicatiilor spatiale, etc.prin corectie si detectie automata de erori (sisteme ARQ hibride ), la care codul corector de erori va corecta combinatiile eronate ce intra in capacitatea sa de corectie, restul combinatiilor eronate fiind evidentiate de sistemul ARQ; sint utilizate in transmisiuni radio (prin satelit, comunicatii celulare ).

In figura 5 sint prezentate trei din cele mai utilizate procedee ARQ :

retransmitere

 


a ACK  NAK ACK ACK

eroare

 


N=5

1

2

3

4

5

6

3

4

5

6

7

8

9

10

11

7

8

9

10

11

12

ACK NAK ACK NAK ACK

b inapoi 5 retransmisie2

3

4

5

6

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

7

eroare

 

eroare

 

ACK ACK NAK NAK ACK

c

erori erori

Fig. 5 Sisteme ARQ: a-SW, b-GBN cu N=5 ,c-SR

Sistemul ARQ de tip opreste si asteapta SW(stop and wait) :emitatorul trimite o secventa de cod receptorului si asteapta semnalul de confirmare pozitiva (ACK) de la receptie (ceea ce inseamna ca nu au fost detectate erori); la primirea semnalului ACK, emitatorul trimite secventa urmatoare. La primirea unui semnal de confirmare negativa (NAK ) corespunzator unui bloc detectat ca eronat, emitatorul retransmite blocul emis pina cind primeste de la receptie o confirmare pozitiva (ACK ). Tipul de comunicatie este de tip semiduplex.

Acest sistem extrem de simplu este utilizat in numeroase sisteme de transmisiuni de date cum ar fi de exemplu protocolul de comunicatie binar simetric (BISYNC). Desi extrem de simplu, acest sistem este ineficient datorita pauzei dintre emisie si receptia confirmarii.

Sistemul ARQ de tip intoarcere cu N blocuri (GBN) (go-back-N) corespunde unei transmisii continue a blocurilor, deci unei comunicatii de tip duplex integral. Emitatorul nu asteapta confirmarea fiecarui bloc transmis. Aceasta confirmare este receptionata dupa un numar de N blocuri. Pe durata acestui interval, emitatorul a mai transmis inca N-1 blocuri.La receptia unui NAK, emitatorul se intoarce la blocul confirmat negativ si retransmite acel bloc si inca N-1 blocuri succesive.

Acest sistem este mai eficient decit sistemul SW si costurile de realizare sint modeste. Exemple de utilizare sint : protocoalele SDLC (Syncronous Data Link Control) si ADCCP

( Advanced Data Communications Control Procedure). Ineficienta apare datorita retransmiterii a numeroase blocuri corecte.

Sistemul ARQ cu repetare selectiva SR (selective repeat) corespunde si el unei transmisii continue (comunicatie de tip duplex integral) ca si sistemul GBN, cu deosebirea ca aici sint retransmise doar blocurile confirmate negativ (NAK). Acest sistem este cel mai eficient din cele trei prezentate, dar si cel mai costisitor ca implementare ; este utilizat in comunicatii prin satelit.

Un sistem ARQ va face erori de decodare daca accepta cuvinte receptionate afectate de erori nedetectabile P(E)=Pen.

Performanta unui sistem ARQ poate fi apreciata si prin eficienta totala (h definita ca raportul dintre numarul total de biti informationali acceptati de receptor in unitatea de timp si numarul total de biti transmisi in unitatea de timp [Li-83].

Observatii :

toate cele trei metode ARQ expuse au aceeasi P(E), dar eficiente h diferite.

expresiile eficientei sistemelor ARQ sint determinate in [Li-83] in ipoteza canalului cu reactie fara erori, iar in [Be-64] pentru scheme in care si canalul de reactie este zgomotos.

Comparatia strategiilor de control a erorilor

O analiza in detaliu a comparatiei strategiilor de control este facuta in [Li-83].

Sistemele ARQ comparativ cu FEC au o structura mult mai simpla. Sistemele ARQ sint adaptive in sensul ca informatia este retransmisa de fiecare data cind apar erori. Daca insa canalul este foarte zgomotos, retransmisiile devin foarte frecvente, fapt ce justifica utilizarea, in asemenea situatii, a sistemelor hibride ARQ+FEC [Bot-95].Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Arhitectura retelelor celulare
CLASIFICAREA ANTENELOR FOLOSITE IN RN
SISTEME DE TRANSMITERE LA DISTANTA A SEMNALELOR AUDIO SI VIDEO
Comunicatii cu acces multiplu
COMBINATII DE CANALE LOGICE
Analiza datelor experimentale - modele probabilistice
Modelarea traficului
ANALIZA EVOLUTIEI PRINCIPALILOR INDICATORI ECONOMICI LA VODAFONE ROMANIA, PUCT DE LUCRU PLOIESTI IN PERIOADA 2007-2009Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu