Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » comunicatii
Servicii de baza in telecomunicatii

Servicii de baza in telecomunicatii
Servicii de baza in telecomunicatii

Industria telecomunicatiilor, marcata de inventarea la mijlocul secolului XIX (1845) a telegrafului de catre Samuel Morse si ceva mai tarziu (1876) a telefonului de catre Alexander Graham Bell, a fost revolutionata de lansarea in spatiul cosmic in 1957 a primului satelit.

Intre implicatiile majore ale acestei din urma inventii se numara, asa cum subliniaza John Naisbitt, inlaturarea privilegiului informational in economie si "transformarea planetei intr-un sat economic global" . Acum, pentru prima data, economia este cu adevarat globala, pentru ca pentru prima data informatia se difuzeaza instantaneu pe intreaga planeta.

In ultimii ani, transformarile ce pot fi, de asemenea, numite revolutionare sunt legate de aparitia telefoniei mobile, si convergenta dintre aceasta si telefonia fixa conventionala si Internet pe de o parte si telefonie media si industria spectacolului pe de alta parte. "Aceasta convergenta este de fapt o estompare a divergentelor dintre tehnologii si industrii."

Se estimeaza chiar, ca pana in anul 2015, pe plan mondial numarul telefoanelor mobile va fi dublu decat cel al liniilor telefonice fixe (cate un miliard fiecare), in timp ce in unele tari dezvoltate, cum ar fi: Finlanda, Norvergia, Suedia s.a. exista deja mai multe telefoane mobile decat linii fixe.Serviciile de telefonie mobila, permit primirea si transmiterea de fax-uri, e-mail-uri si mesaje. Schimbarile pe care le-a adus Internetul si telefonia mobila, au revolutionat lumea comunicatiilor.

Intrepatrunderea dintre acestea a devenit o oportunitate de ultima ora in domeniul comunicatiilor fara frontiere de spatiu si timp.

Noua metoda de acces la imensa baza de date a Internetului prin intermediul telefoniei mobile, a creat noi facilitati pentru oamenii de afaceri, medici, jurnalisti, avocati si altii, pentru care disponibilitatea de miscare reprezinta un imperativ in desfasurarea in bune conditii a activitatii profesionale.

Confruntate cu problemele determinate de ascensiunea puternica a telefoniei mobile si de liberalizarea pietelor in cea de-a doua jumatate a anilor '90, companiile de telefonie traditionale au trebuit sa caute noi strategii pentru a putea supravietui pe piata. Astfel acestea si-au infiintat entitati separate, specializate in telefonie mobila si Internet, capabile sa colecteze capital investitional si sa mentina costurile la niveluri optime.

O alta strategie importanta a firmelor care activeaza in acest domeniu in care inovatiile se succed extrem de rapid, este oferirea de "pachete de servicii", cum ar fi cele oferite de noile retele G.S.M., care sub denumirea generica de "3G" permit accesul de pe terminalul G.S.M. la video-voce, baze de date si Internet.

Pe piata romaneasca isi disputau initial doi operatori suprematia (Orange Romania si Mobifon), care s-au aliniat rapid la noile standarde ale lumii comunicatiilor si au inclus in ofertele lor, inca din anul 1999, si serviciul de acces la Internet.

Astfel, Mobifon pentru serviciul Connex, a facut propriul sau I.S.P. (Internet Service Provider) = Furnizor de acces la Internet. Asa a luat nastere in anul 1999 Xnet-ul, Connex devenind astfel, primul operator de telefonie mobila  care si-a extins activitatea in domeniul serviciului WEB= (retea).

Serviciul Connex-Office, oferea abonatilor posibilitatea de a transmite si receptiona date in facsimil: contine aplicatii de accesare a unor baze de date, operatii comerciale, pentru accesul on-line, la servere de informatii de petrecere a timpului liber, sau cumparaturi on-line.

De asemenea, putea realiza monitorizarea sau controlul distant al unor echipamente si utilaje industriale (sisteme de alarma, autorizarea platilor prin carti de credit si alte tranzactii).

Orange Romania, prin Orange, a pus la dispozitie clientilor sai, serviciul numit sugestiv Biroul Mobil care permitea transmiterea si receptionarea de mesaje pe fax, transmisie si receptie date, fisiere text, programe si imagini, posta electronica, etc.

Mesageria fax stocheaza mesajele primite in momentul in care abonatul nu poate fi contactat.

Cartela SIM, necesara pentru serviciile biroului mobil, putea fi comuna cu cea folosita pentru apelurile vocale.

Serviciul Orange e-mail, permitea abonatilor sa detina un cont e-mail in reteaua Orange, oferindu-le posibilitatea de a fi notificati in cazul sosirii unui mesaj, sau sa primeasca mesajele direct pe ecranul celularului sub forma de mesaj scurt[1].

La data de 29 iunie 1999, in urma fuziunii cu AirTouch Communications Inc, compania si-a schimbat numele in Vodafone AirTouch Plc., dar, in urma aprobarii date de catre actionari in cadrul Adunarii Generale, a revenit la vechiul nume de Vodafone Group Plc., la data de 28 iulie 2000. Gerald Whent a avut viziunea si curajul de a convinge Consiliul Director al Racal Electronics Group sa inainteze Guvernului britanic oferta pentru o licenta de telefonie mobila. El era pe atunci presedinte al Racal Radio Group si s-a bucurat de succes infiintand divizia Racal Telecom, ce avea mai putin de 50 de angajati.

Numele nu a fost ales intamplator. Acesta reflecta furnizarea de servicii de voce si date cu ajutorul telefoniei mobile. Reteaua analoga Vodafone a fost lansata la data de 1 ianuarie 1985, iar prima convorbire a avut loc intre St. Katherine's Dock din Londra si Newbury. Este prima retea de telefonie mobila lansata in Marea Britanie. Ulterior, ea s-a dezvoltat rapid si se dezvolta in continuare, indeplinind cerinta de acoperire a populatiei in timpul stabilit prin licenta.

In 1984 este infiintata divizia Vodac cu scopul de a furniza direct serviciile retelei, iar un an mai tarziu avea deja 19.000 de clienti. Tot Gerald Whent a fost cel care a angajat compania intr-un proces energic pe termen lung de dezvoltare internationala a telefoniei mobile, intrand in consortii formate pentru a licita cu scopul de a obtine licente si identificand in mod riguros oportunitati pentru noi achizitii. Sir Gerald Whent a detinut functia de director executiv pana la data de 1 ianuarie 1997 cand Chris Gent a preluat aceasta pozitie.Pionierat pe toate pietele din lume

In 1987, a fost creata Vodata, ca o afacere de 'voce si date' pentru a dezvolta si comercializa serviciul de mesagerie vocala Vodafone Recall. Tot in aceeasi perioada sunt create si alte servicii cu valoare adaugata, ca de exemplu primele linii informationale Financial Times CityLine si AA Roadwatch. In 1987 este lansata si Vodapage, care furniza o retea de paging cu o acoperire de 80% in randul populatiei din Marea Britanie. In anii '80, dezvoltarea diviziei Racal Telecoms a fost foarte rapida, opt ani mai tarziu aceasta inregistrand o treime din profiturile Racal pe acel an.

Acoperirea retelei si capacitatea sa continuau sa creasca, fiind introdusa si o retea de rezerva care sa minimizeze riscurile unor posibile incarcari ale retelei de baza. In anii urmatori divizia s-a dezvoltat din ce in ce mai mult. Pentru recunoasterea calitatii serviciilor sale, reteaua Vodafone a primit premiul British Standard Award for Quality, primul premiu de acest tip oferit unei companii de telecomunicatii din Marea Britanie. In septembrie 1991, are loc cea mai mare separare dintre doua companii din Marea Britanie si se intampla intre Racal si Vodafone.

Aceasta din urma, ca entitate independenta, este cotata la Bursa din Londra si New York. Tot in acest an s-au mai inregistrat si alte premiere. Este vorba de primul apel international in roaming din lume intre Vodafone si Telecom Finlanda si de lansarea serviciului de telefonie mobila digitala Vodafone (GSM), primul din Marea Britanie. Ca urmare fireasca, in 1992 marca britanica a semnat cu Telecom Finlanda primul acord international de roaming GSM din lume. Un an mai tarziu, sunt stabilite parteneriate similare cu consortii din Germania, Africa de Sud, Australia, Fiji si Grecia. In 1996, Vodafone este primul operator din Marea Britanie care a lansat pachetul analog Pre-Pay fara contract.

Vodafone Romania este compania care a lansat prima retea GSM din Romania, la 15 aprilie 1997. Compania este de asemenea primul operator care a lansat serviciile 3G in Romania, in aprilie 2005.

O privire retrospectiva asupra realizarilor Vodafone Romania arata dinamismul industriei de comunicatii si preocuparea noastra permanenta de a fi lider in inovatie.

Vodafone este primul operator care a lansat serviciile 3G in Romania, in aprilie 2005 si serviciile 3G broadband HSDPA, in noiembrie 2006.

De asemenea, este[2]:

Primul operator de telefonie mobila din lume care si-a lansat serviciile in doar 135 de zile de la aprobarea licentei (1997).

Prima companie din Romania care a introdus Serviciul de Relatii cu Clientii (1997).

Primul operator GSM din Romania care a lansat serviciul de mesaje scurte (SMS) (1998).

Primul operator GSM din Romania care a oferit servicii de date si fax (1998).

Primul operator GSM din Romania care a lansat o statie ecologica ce utilizeaza energie eoliana - Meteriz (1998).

Primul operator GSM din Romania care a oferit servicii complete de Internet, prin Xnet (1999).

Primul operator GSM din Romania care a introdus tehnologia HSCSD (High Speed Circuit Switched Data) (1999).

Primul operator GSM din Romania care a lansat tehnologia WAP (Wireless Application Protocol) (2000).

Primul portal mobil din Romania - myX (2001).

Primul operator GSM care a lansat servicii de divertisment mobil bazate pe SMS (Connex Play) (2001).

Primul operator GSM din Romania care a oferit posibilitatea de utilizare a numerelor scurte pentru serviciul de roaming (2001).Primul operator care a lansat comercial in Romania tehnologia GPRS (General Packet Radio Service) (2001).

Primul operator din Romania care a extins tehnologia GPRS pentru clientii Cartelei Vodafone (2002).

Prima companie din Europa care a lansat serviciul WWN (World Wide Number) si varianta sa locala Easy Dial in Romania (2002).

Primul operator care a introdus serviciul Mobile Banking, bazat pe SMS, in cooperare cu Banca Comerciala Romana (2002).

Primul operator care a oferit Incarcarea Electronica ca o alternativa la reincarcarea cu cartela (2002).

Primul operator care a introdus in Romania serviciul de acces wireless la Internet cu viteza broadband (2002-2003).

Primul operator care a introdus serviciul de acces international prin linii fixe (2003).

Primul operator care a lansat serviciul GPRS Roaming (2003).

Primul operator care a lansat myBanking, serviciul care permite plata facturii de pe telefonul mobil (2003).

Operatorul care a lansat primul portal mobil 3G din Romania (iunie 2005)

Primul operator care lanseaza o solutie ce reuneste telefonia mobila si telefonia fixa, prin oferta Vodafone Zona Mea si Vodafone Mobile Office Zone (2008)

Operatorul care lanseaza Asigurarea Mobila Vodafone, un serviciu inovator ce ofera clientilor acoperirea costurilor pentru inlocuirea telefonului sau a modemului de date mobile, in situatia in care acesta a fost furat sau deteriorat (iunie 2009)

Operatorul care a introdus tehnologia HSPA+, ce permite viteze sporite de date mobile, de pana la 21,6 Mbps pentru download si pana la 5,7 Mbps pentru upload. Reteaua Vodafone HSPA+ acopera in prezent cele mai importante centre de business, zone rezidentiale, precum si mai multe spatii exterioare din Bucuresti. (septembrie 2009)

Anul 2003 va aduce liberalizarea pietei de telecomunicatii in Romania.

Romtelecom nu va mai fi considerata o companie de telefonie fixa ci ca un grup modern de telecomunicatii cu afaceri de la telefonia mobila, televiziune prin cablu, transfer de date pe Internet s.a.

Astfel, numai in telefonia mobila s-au realizat investitii de peste 700 milioane dolari, pana in anul 2009. In prezent, 80% din venituri provin din telefonia fixa, ele reprezentand un capital investitional directionat spre dezvoltarea afacerilor subsidiare.- John Naisbitt - "Megatendinte" - Ed. Politica - Bucuresti - 1989 (Pag.101)

Dinu, Eduard - Analiza strategica a sectorului de telefonie celulara Tribuna economica v. 15, nr. 48, p. 55-56, 2006Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea personajelor negative din basmul
Dialogul- mijloc de caracterizare a personajelor - d-l goe, de i. l. caragiale

Tehnica si mecanica

Centru de inertie(mecanica) Centre de masa
Reprezentarea si cotarea filetelor
Organe de masini - cuplaje mecanice, cuplaje permanente mobile elastice

Economie

Operatiunea de creditare a agentilor economici
Analiza din punct de vedere politic a companiei continental airlines
Operatiunile efectuate de institutiile de credit pe piata monetara - politica monetara obiective, strategii, instrumente, operatiuni

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnuluiRECEPTIA DISCONTINUA
PROIECT DE SPECIALITATE Electronica si automatizari, Tehnician infrastructura retele de telecomunicatii - Componente pasive ale retelelor de telecomun
GESTIONAREA RESURSELOR DE COMUNICATII
STRUCTURA UNUI SCR
CLASIFICAREA ANTENELOR FOLOSITE IN RN
SALTUL DE FRECVENTA
Istoric privind telecomunicatiile din Romania
Piata de telecomunicatii din RomaniaTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu