Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » comunicatii
Suporturi de transmitere ale informatiilor media

Suporturi de transmitere ale informatiilor media
Suporturi de transmitere ale informatiilor media

1. Firul de cupru

Majoritatea mesajelor telefonice locale circula printr-un fir conductor. Acesta este alcatuit din doua fire de cupru subtiri, izolate, rasucite unul in jurul celuilalt. Firele conductoare pot fi de asemenea legate impreuna pentru a forma cabluri imense care se intind de-a lungul unei tari intregi. Oricum sunt folosite din ce in ce mai mult fibrele optice care inlocuiesc firele conductoare pentru liniile de comunicare de peste mari sau oceane.

2. Cablul coaxial

Cablul coaxial poate transmite mult mai multe mesaje in acelasi timp decat firele conductoare. Cablul coaxial este alcatuit dintr-un tub exterior format din material conductor electric (de obicei cupru) care inconjoara un conductor central izolat (de asemenea din cupru). De obicei mai multe din aceste cabluri sunt asociate intr-o singura legatura. Aceasta legatura este apoi protejata de un material plastic.Fig.2. Cablul coaxial cu 22 de tuburi poate transmite 108.000 de conversatii vocale in ambele sensuri.

3. Fibrele optice

Fibrele optice sunt folosite tot mai des pentru a conduce transmisiile telefonice, incluzand informatiile calculatorului. Fibrele optice sunt subtiri, flexibile, din sticla pura, folosite pentru a transporta semnale sub forma de impulsuri de lumina. Fiecare fibra optica este inconjurata de un material de protectie care reflecta lumina si de un invelis exterior de protectie. Dupa ce undele sonore produse de emitator au fost tranformate in semnale electrice, aceste semnale pun in functiune o sursa de lumina (un laser). Impulsurile de lumina rezultate ajung la centrul fibrei si se reflecta repede inainte si inapoi pe suprafata reflectanta a materialului de protectie in timpul deplasarii prin fibra de sticla. La capatul receptorului, impulsurile de lumina sunt transformate inapoi in semnal electric, care la randul sau este transformat inapoi in sunetul provenit de la emitator.

Fig.3.1.Fibrele optice sunt din sticla, felxibile, au grosimea firelor de par.

Interiorul fibrei de sticla este alcatuit dintr-un material de protectie reflectant si dintr-un material de protectie exterior. Sagetile indica modul in care lumina circula prin legaturile de fibre pronind de la materialul reflectant, pastrand-o in interiorul cablului. Dupa circulatia prin fibra optica, lumina este transformata inapoi in semnal electric.

Fig.3.2. Modul in care lumina circula prin legaturile de fibre optice.

Fibrele optice au mai multe avantaje decat firul de cupru sau cablul coaxial.O fibra are grosimea aproximativ a unui fir de par si cu toate acestea poate transmite 6 000 de circuite de voce. De vreme ce cablurile de fibre optice sunt mai usoare si mai subtiri decat firele de cupru, acestea sunt ideale pentru sistemele de comunicare utilizate in orasele mari sau in alte locuri unde spatiul este limitat. In plus, semnalele luminoase care circula prin fibrele optice nu scad in intensitate asa de repede precum semnalele electrice transmise prin firele de cupru. Atunci cand se utilizeaza fibre optice, multe dintre zgomotele pe care le auziti uneori la telefon, cum ar fi bazaituri sau pocnituri dispar.4. Microundele

Microundele pot fi utilizate pentru transmiterea conversatiilor telefonice la distanta. Microundele sunt unde electromagnetice foarte scurte (undele electromagnetice sunt unde create de campul magnetic). Aceste unde circula prin atmosfera si fac posibila comunicarea fara ajutorul firului electric. Miliarde de microunde circula in mai putin de o secunda la un moment dat.

Cand microundele sunt folosite in comunicarea telefonica, undele sonore sunt transformate in microunde. Acestea pot fi transmise prin aer precum valurile care sunt vizibile atunci cand arunci o piatra in apa. O antena poate detecta semnalele si se comporta ca un receptor. Aceasta mareste tensiunea semnalului la o putere adecvata. Semnalul este apoi transformat in undele sonore pe care le putem recunoaste, precum e vocea persoanei cu care vorbesti la telefon.

5. Undele radio

Undele radio sunt unde electromagnetice care au o lungime mai mare decat microundele. Toate undele sonore, microundele, undele radio, au atat amplitudine cat si frecventa. Amplitudinea se refera la intensitatea undelor. Frecventa se refera la lungimea acestora. Frecventa reprezinta numarul de unde (in cazul de fata, undele radio) care trec printr-un punct anume intr-o secunda.

Fig.5. Semnalul radio este impartit in cicluri pe secunda, sau herti. Semnalul radio prezentat are frecventa de 3 herti. Amplitudinea este forta (sau inaltimea) unei unde. Amplitudinea se masoara de la punctul de mijloc al undei pana la varf.

Procesul transmiterii undelor radio incepe de la o sursa de semnal, cum ar fi persoana care vorbeste intr-un microfon. Microfonul transforma undele sonore in semnale electrice. Apoi semnalul sonor cu frecventa redusa se combina cu semnalul mesager care are o frecventa ridicata. Aceste unde sunt apoi modulate (variate sau modificate). Uneori amplitudinea sau intensitatea undei mesager este transformata sau modulata. Acest semnal poate doar sa fie receptat de AM (modulare in amplitudine). In modularea frecventei, undele sunt raspandite la o distanta mai mare fie separat sau ingramadite laolalta. Aceste semnale sunt receptate de FM (modularea frecventei) radioului. Semnalul modulat este apoi amplificat( isi mareste tensiunea) si transmis la o antena de transmisie. Antena trimite undele radio. Aceste unde circula prin aer in toate directiile.Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

CLASIFICAREA ANTENELOR FOLOSITE IN RN
TIC - Tehnologia informatiei si a comunicatiilor
Istoric privind telecomunicatiile din Romania
PREZENTARE GENERALA A COMUNICATIILOR RADIO
VARIATIA PUTERII PE DURATA UNUI CANAL TEMPORAL
Analiza structurala a sectorului de telecomunicatii
Conexiunea la internet pentru telefoane Nokia
GESTIONAREA RESURSELOR DE COMUNICATIITermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu