Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » comunicatii
TIC - Tehnologia informatiei si a comunicatiilor

TIC - Tehnologia informatiei si a comunicatiilor
TIC - Tehnologia informatiei si a comunicatiilor

Tehnologia informatiei si a comunicatiilor (Information Technology and Communication - IT&C) este formata atat din echipamentele necesare prelucrarii informatiei si comunicarii ei, cat si din software-ul necesar pentru obtinerea informatiilor si transmiterea lor.

Definitie. Tehnologia informatiei si a comunicatiilor reprezinta totalitatea instrumentelor ce se bazeaza pe calculator, folosite de oameni pentru a prelucra si a transmite informatii.

Ea influenteaza activitatea unei organizatii in mai multe moduri:

ajuta in prelucrarea informatiilor;

determina reorganizarea si schimbarea strategiei organizatiei;economiseste spatiu si timp;

determina aparitia unor noi produse si servicii;

creeaza noi tipuri de organizatii;

creeaza noi meserii, produce mutatii profesionale si completeaza calificarile profesionale.

Securitatea informatiilor

Una dintre problemele care au aparut in urma prelucrarii informatiilor folosind instrumentele TIC este cea a securitatii informatiilor. Aceasta problema implica urmatoarele aspecte:

a)securitatea fizica a datelor;

b)securitatea impotriva furtului sau a indiscretiilor;

c)protectia impotriva virusilor informatici.

a)Securitatea fizica a datelor

Datele sunt pastrate pe suporturi materiale care pot fi supuse distrugerii. Pentru protejarea lor trebuie respectate urmatoarele reguli:

incintele in care se gaseste tehnica de calcul trebuie protejate impotriva accesului persoanelor neautorizate si impotriva incendiilor;

trebuie sa se asigure calculatorului un mediu ambiant corespunzator din punct de vedere al temperaturii (temperatura optima este 21°C), fara umiditate mare, fara praf si fum. La o temperatura prea scazuta sau prea ridicata, componentele calculatorului nu mai functioneaza bine si pot sa apara erori in exploatarea programelor sau blocarea acestora. Umiditatea, praful si fumul afecteaza contactele electrice si capetele de citire-scriere ale unitatilor de memorii externe, putand duce la scrierea sau citirea eronata a datelor;

calculatorul trebuie sa fie protejat la supratensiuni, care pot distruge unele componente;

persoanele care folosesc suporturile de informatie trebuie sa cunoasca modul in care trebuie sa le utilizeze. Suporturile de informatie trebuie pastrate in cutiile lor si nu se atinge suprafata lor nici cu mana, nici cu obiecte contondente. Trebuie tinute departe de surse de caldura foarte puternice si nu se varsa lichide pe ele. Suporturile magnetice trebuie tinute departe de campurile electromagnetice puternice.

daca se intrerupe brusc alimentarea cu tensiune electrica, datele care se gasesc in memoria interna se pierd. Pentru prevenirea acestor pierderi, este bine ca operatiile de salvare sa se faca foarte des, iar daca produsul software permite, sa se configureze aplicatia astfel incat salvarea sa se faca automat, dupa un numar de minute.

b)Securitatea impotriva furtului si a indiscretiilor

Cand se lucreaza intr-o retea de calculatoare, la datele de pe un calculator oarecare poate sa aiba acces foarte multe persoane. In acest caz, apar doua categorii de probleme: pot sa aiba acces la date persoane neautorizate sau pot sa aiba acte de distrugere a datelor.

Rezolvarea acestor probleme se poate face prin:

construirea unui sistem de parole, pe mai multe niveluri, care sa controleze accesul diferentiat la date;

criptarea datelor (codificarea datelor dupa un anumit algoritm).

Un pericol pentru securitatea datelor dintr-o retea de calculatoare il reprezinta asa numitii "hackers" si "crackers". Sunt persoane care, prin intermediul unui calculator, reusesc sa treaca de nivelurile de securitate ale unei retele pentru a ajunge la informatii. Hackers o fac pentru a se distra iar crackers - fie pentru a obtine informatii pe care sa le foloseasca in interes personal, fie pentru a introduce in retea programe care sa distruga datele.

c)Protectia impotriva virusilor informatici

Virusul este un mic program executabil care are doua caracteristici:

este capabil sa realizeze copii dupa el insusi si sa includa acest cod executabil, obtinut in urma multiplicarii, intr-un alt program, care devine gazda si pe care il infecteaza;

este capabil sa execute o actiune bine definita, care uneori poate sa fie o actiune de distrugere a altor programe sau a datelor.

In momentul in care ati sesizat anomalii in functionarea calculatorului, este posibil ca ele sa se datoreze unui virus. Exista semne care pot da de gandit utilizatorului, cum ar fi: incetinerea vitezei de lucru a calculatorului, scaderea spatiului liber de pe disc sau cresterea numarului de blocuri defecte.

Virusul este o boala a calculatorului. Pentru a trata un calculator virusat este nevoie de un program antivirus.

Exemple de programe antivirus: Norton Antivirus, AVG, Avast, NOD32.

Programele moderne antivirus contin trei module:

un modul care asigura recunoasterea virusului;

un modul care selecteaza fisierele contaminate si le curata;

un modul care monitorizeaza functionarea calculatorului si transmite mesaje de avertizare atunci cand un virus incearca sa patrunda in sistem.Programele antivirus:

pot sa verifice,la cererea utilizatorului, daca exista virusi in sistem sau

pot sa fie rezidente in memorie, pentru a supraveghea in permanenta sistemul (in acest caz, scade viteza de lucru a calculatorului).

Drepturi de autor si legislatie

Licenta software este un document in care producatorul de software specifica drepturile utilizatorului cu privire la programul achizitionat si este singura proba legala pentru dreptul de folosire.

Utilizatorul are nevoie de cate o licenta pentru fiecare produs software pe care-l foloseste. Pentru protejarea programelor cu licenta impotriva utilizarii ilegale, unii producatori folosesc cheia de licenta. Aceasta este un sir de caractere care are rolul de parola pentru instalarea unui produs software comercial.

"Pirateria software" inseamna folosirea unui produs software fara licenta, adica fie instalarea pe un calculator a unui software pentru care nu s-a platit licenta, fie folosirea pe mai multe calculatoare a aceluiasi produs software pentru care s-a platit o singura licenta, fie multiplicarea pe suporturi de informatie si comercializarea neautorizata a unui produs software.

Legislatia din Romania referitoare la produsul software:

Legea 8/1996 - garanteaza dreptul de autor asupra oricarei opere de creatie intelectuala (opere literare, artistice, stiintifice, inclusiv programele de calculator);

Ordonanta Guvernului 124/2000 - prevede ca persoanele fizice sau juridice care produc, distribuie, comercializeaza sau inchiriaza programe pentru calculator pe teritoriul Romaniei au obligatia sa se inscrie in Registrul Programelor pentru Calculator (RPC), prin intermediul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA).

Legea 677/2001 - operatorii (orice persoana fizica sau juridica) care prelucreaza date cu caracter personal au obligatia de a asigura securitatea acestor date. Activitatea operatorilor este monitorizata si controlata de Autoritatea de supraveghere.

Delictele cu ajutorul calculatorului pot lua urmatoarele forme:

distrugerea informatiei - se manifesta prin stergerea voluntara a datelor sau a programelor, fie prin producerea si raspandirea intentionata a virusilor;

manipularea - se manifesta prin transmiterea prin intermediul retelelor publice a unor informatii false;

furtul - se manifesta prin sustragerea de echipamente, de programe sau de date si prin practicarea pirateriei software (comercializarea si folosirea neautorizata a programelor de calculator).

Probleme de ergonomie si protectie a muncii

Unul dintre scopurile pentru care a fost creata si dezvoltata tehnologia informatiei si a comunicatiilor a fost cresterea productivitatii muncii. Dar s-a constatat, in cazul persoanelor care lucreaza intensiv in pozitia de introducere a datelor ca, de multe ori, productivitatea muncii nu este foarte crescuta, din cauza unei pozitii inadecvate in timpul lucrului cu calculatorul. O data cu cresterea gradului de folosire a calculatorului in activitatile zilnice si a cresterii numarului de persoane care isi petrec foarte mult timp lucrand cu calculatoare personale, a crescut si interesul pentru studiile ergonomice asupra factorului uman, in interactiune cu calculatorul. In urma studiilor ergonomice, s-a constatat ca pozitia in fata calculatorului este foarte importanta deoarece, pe langa aparitia unor stari de disconfort sau de oboseala (migrene sau dureri de spate sau de ceafa), pot fi provocate si diferite afectiuni. Monitorul joaca si el un rol important in afectiunile care pot fi dobandite atunci cand lucrati cu calculatorul, caci el poate afecta vederea, auzul si poate crea efecte neplacute datorita radiatiilor electromagnetice. Si tastatura poate genera probleme de sanatate, prin executarea repetata a acelarasi miscari. De aceea trebuie respectate urmatoarele indicatii:

Mobilierul ergonomic si incaperea:

Biroul - inaltimea biroului trebuie sa fie de 64 - 74 cm si ajustabila.

Scaunul - spatele si inaltimea scaunului trebuie sa fie ajustabile.

Dispozitivul pe care se fixeaza documentul in lucru - trebuie sa fie ajustabil.

Sursa de lumina - trebuie pozitionata deassupra monitorului, astfel incat sa asigure o iluminare buna.

Suporturi de sprijin - pentru picioare si incheieturile mainilor se pot folosi suporturi care sa le asigure o pozitie cat mai relaxata.

Amplasarea calculatoarelor in incapere - pentru a se evita efectul negativ al radiatiilor electromagnetice, calculatoarele trebuie amplasate astfel incat distanta dintre o persoana care lucreaza si orice calculator vecin sa fie de cel putin 1 m.Pozitia fata de calculator:

Pozitia scaunului fata de birou trebuie aleasa astfel incat antebratele si coapsele sa aiba asigurata o pozitie orizontala.

Coatele trebuie tinute aproape de corp, iar bratul si antebratul sa formeze un unghi drept.

Spatele trebuie sa fie drept, lipit de spatarul scaunului.

Trebuie aleasa inaltimea scaunului fata de birou, astfel incat sa se poata ajunge la tastatura fara a se indeparta antebratele de corp.

Pastrati aceeasi distanta intre ochi si obiectele focalizate (ecran, tastatura, documentul cu care se lucreaza). De exemplu, aceasta distanta poate fi de aproximativ 70 cm.

Monitorul :

Pentru a usura efortul ochilor in lucrul cu monitorul, luati o pauza de 15 minute la o ora, cel mult doua ore.

Tineti ecranul calculatorului cat mai departe de ferestre sau alte surse de lumina puternica, pentru a minimiza efectul de stralucire dat de reflexia luminii in ecran. Curatati ecranul de praf, pentru a avea o imagine clara si pentru a evita reflexia luminii in petele care pot sa apara.

Asigurati o iluminare suficienta a spatiului de lucru, fara a fi insa prea puternica sau stralucitoare. Asigurati-va ca ecranul calculatorului este de trei sau patru ori mai stralucitor decat lumina din camera.

Pastrati o distanta de 70 cm intre corp si ecranul calculatorului.

Tastatura:

Tastatura trebuie sa fie inclinata, pentru a asigura un acces mai usor la taste (se folosesc suportii rabatabili din spatele ei).

Tastele se lovesc scurt, iar in restul timpului degetele trebuie tinute relaxate.

Daca lucrati foarte mult cu tastatura, luati pauze dese si executati exercitii de gimnastica a degetelor si a mainii.

In plus, pentru a nu va crea probleme de sanatate sau accidente nedorite in timpul lucrului cu calculatorul, trebuie sa respectati urmatoarele norme de protectie a muncii:

Nu se executa operatii de curatare in exterior a echipamentelor atat timp cat acestea se afla sub tensiune. Nu se demonteaza carcasa sau diferite echipamente, nu se umbla la componentele interne, nu se manevreaza cabluri si mufe de legatura atat timp cat calculatorul este alimentat de la retea.

Pentru curatare folositi materiale adecvate pentru fiecare tip de dispozitiv. Nu folositi carpa umeda pentru stergerea panoului cu mufe din spatele unitatii de sistem.

Evitati patrunderea lichidelor in interiorul unitatii de sistem si a dispozitivelor periferice (monitor, tastatura, imprimanta etc.).

Legatura calculatorului la reteaua de alimentare trebuie facuta corespunzator, fara nici un fel de improvizatii.

Nerespectarea acestor norme poate provoca probleme de sanatate:

Probleme de vedere si migrene. Ochii sunt mult mai eficienti pentru vederea la distanta, iar lucrul cu monitorul solicita folosirea ochilor pentru vederea de aproape o perioada foarte mare de timp. Daca nu respectati normele elementare de protectie, puteti avea probleme cu vederea sau migrene.

Dureri de spate si de ceafa. Apar din cauza pozitiei incorecte atunci cand lucrati cu calculatorul.

Zgomotul. Din cauza expunerii in mod continuu la sunetele de frecventa inalta pot sa apara migrene sau stari de nervozitate.

Efectul provocat de repetarea acelorasi gesturi. Apare atunci cand se lucreaza foarte mult cu tastatura, din cauza executarii repetate a aceleiasi actiuni, si poate provoca dureri de ceafa, ale incheieturii mainilor, ale mainilor sau ale bratelor. Din aceasta cauza se recomanda celor care lucreaza intensiv cu tastatura sa ia mai des, in timpul lucrului, scurte pauze in care sa isi relaxeze mainile.

Efectul campului electromagnetic. Campul electromagnetic generat de monitor trece prin corpul uman. Emisia cea mai puternica de camp este in partile laterale si in spatele monitorului. Se recomanda adoptarea unei politici de prudenta, prin reducerea expunerii la radiatii (distanta corespunzatoare fata de ecranul calculatorului propriu si fata de calculatoarele vecine).Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

Radioul si Undele radio
Analiza structurala a sectorului de telecomunicatii
Piata internationala de telecomunicatii
MODULATIA GMSK
Aplicatii civile cu Gps la autovehicule rutiere
Servicii de baza in telecomunicatii
SISTEME DE ANTENA
SISTEME DE TRANSMITERE LA DISTANTA A SEMNALELOR AUDIO SI VIDEOTermeni si conditii
Contact
Creeaza si tu