Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice


Acasa » tehnologie » constructii
Aplicatii protetice ale polimerilor - probleme selectate

Aplicatii protetice ale polimerilor - probleme selectate
APLICATII PROTETICE ALE POLIMERILOR - PROBLEME SELECTATE

Problema 1. O proteza este realizata pentru un pacient care a avut anterior proteza fracturata de mai multe ori.Cum va influenta aceasta alegerea materialului pentru baza?

Solutie. Ca material de electie se prefera acrilatul ranforsat cu cauciuc deoarece prezinta rezistenta la impact si rezistenta Ia oboseala prin incovoiere superioare. Poate fi utilizata si o baza metalica daca se doreste o rezistenta maxima.

Problema 2.0 proteza este furnizata de laborator cu porozitate evidenta a bazei. De ce s-a realizat aceasta? Unde este cel mai probabil sa se realizeze porozitatea si de ce?
Solutie. Porozitatea poate fi determinata in mai multe situatii. Cel mai frecvent, cauza este reprezentata de temperaturi de polime­rizare mai mari de 74°C. Alte cauze pot fi: presiune insuficienta in rama de formare, cantitate exagerata de monomer la mixare si indesare a materialului inainte de atingerea consistentei de coca. Porozitatea se va realiza aproape intotdeauna in zonele mai subtiri groase deoarece polimerizarea este un proces exotern si caldura nu poate fi disipata suficient de repede in masele mari.

Problema 3. Un pacient cu proteza maxi- lara are dentitie naturala la mandibula. Tre­buie sa se utilizeze dinti acrilici sau din por­telan? De ce?

Solutie. Dintii acrilici se vor utiliza intot­deauna ca antagonisti ai dintilor naturali sau ai celor restaurati. Fbrtelanul abrazeaza supra­fetele opuse, realizand o uzura foarte rapida.

Problema 4. Un pacient prezinta in ante­cedente sensibilitate la materialele pentru baza protezei. in realizarea unei noi proteze, cum s-ar putea reduce potentialul reactiilor alergice?

Solutie. Monomeral rezidual este aproa­pe intotdeauna cauza reactiilor alergice sau toxice determinate de materialul pentru baza protezei. Pentru a reduce continutul de monomer rezidual la un nivel foarte redus, proteza trebuie fiarta pentru cel putin o ora de la sfarsitul ciclului de polimerizare. O alta posibilitate ar fi alegerea unui material foto- polimerizabil.

Problema 5. La amplasarea unui nou set de proteze la un pacient, nu exista retentie a celei maxilare. In stadiul de testare, placa de baza a avut retentie buna. Care este cauza probabila a acestei probleme?

Solutie. Presupunand ca materialul de baza a trecut testul Specificatiei ANSI/ADA, cele mai probabile cauze sunt reprezentate de modalitati improprii de polimerizare: procesare prea rapida si la temperaturi crescute in stadiile finale, dezambalare inainte ca rama de formare sa fi ajuns la temperatura camerei, imersia ramei fierbinti in apa rece si supraincalzirea in cursul finisarii si lustruirii. Aceste variabile de prelucrare pot afecta precizia chiar in cazul celor mai bune materiale.

Problema 6. O proteza finita este adusa din laborator, in ariile interproximate fiind ma­terial insuficient. Care este cauza probabila?

Solutie. Cauza probabila este reprezen­tata de indesarea acrilatului cand nu era in consistenta de coca. Datorita vascozitatii redu­se, cu presiuni corespunzatoare de indesare materialul va iesi din rama inainte de a ajunge in toate zonele tiparului. Daca acrilatul are o consistenta elastica, poate fi prea vascos pentru a patrunde in toate zonele cavitatii.

Problema 7. Un pacient si-a fracturat cuspidul lingual si vine la cabinet pentru trata­ment de urgenta. Puteti prepara dintele pentru o coroana de aur si asistentul realizea­za o lingura individualizata pentru amprenta finala in timp ce realizati preparatia. Tinand cont de acuratetea dimensionala, de ce tre­buie sa tineti cont?Solutie. Materialele autopolimerizabile isi modifica continuu dimensiunea in prime­le ore dupa ce sunt modelate. Utilizarea unui linguri inainte ca aceasta polimerizare sa fie completa poate afecta precizia amprentei. Pentru a elimina aceasta problema, trebuie realizate doua lucruri: (1) sa fie introdusa portamprenta intr-o baie de apa la fierbere pentru a scurt timp pentru a forta comple­tarea reactiei de polimerizare sau (2) sa se utilizeze un material fotopolimerizabil deoa­rece, dupa prelucrare, nu apar modificari dimensionale semnificative.

Problema 8. Un pacient prezinta o uzura exagerata a unor zone ale protezei determi­nata de igienizarea cu pulberi abrazive si periuta de dinti. Ce instructiuni pot fi date, in legatura cu noua proteza, pentru actiunea de igienizare?

Solutie. Utilizarea periutelor moi si a apei si sapunului pentru curatire. Pacientul tre­buie sa foloseasca ocazional pulberi comer­ciale sau o solutie realizata prin dizolvarea unei tablete de hipoclorit, de tip Clorox, si doua tablete de Calgon in jumatate de pahar cu apa. Unii igienizanti prinimersie au fost gasiti eficienti ca agenti de curatire.

Problema 9. Un pacient necesita un liner moale pentru proteza, pentru o perioadain- delungata. (a) Ce material trebuie ales si ce se recomanda pacientului? (b) Ce proble­me sunt asociata cu aceste materiale?

Solutia a. Se pot utiliza siliconi si acrilate plastifiate, siliconii fiind, in general, mai moi, cu valori mai reduse ale duritatii Shore A. Foarte recent, un produs polifosfazinic a fost gasit ca fiind avantajos clinic, avand si o re­zistenta remarcabila a legaturii cu materialul din baza protezei. Pacientul trebuisa sa stie ca orice liner trebuie inlocuit la anumite intervale deoarece nu are o durata de utilizare la fel de mare ca a materialului pentru baza protezei.

Solutia b. Problemele legate frecvent de utilizarea unor astfel de materiale sunt reprezentate de dezvoltarea microorganis­melor, in special a Candidei albicans, adeziu­nea redusa a bazei protezei si rezistenta redusa la uzura.

Problema 10. Un pacient necesita o pro­teza maxilofaciala care include zone de tesut mobil din apropierea cavitatii bucale. Cum pot fi modificate materialele siliconice maxilo- faciale pentru a fi mai elastice in acest caz?

Solutie. Adezivii siliconici medicali pot fi combinati in diferite rapoarte cu siliconii RTV pentru a controla proprietatile elastice. Prin intelegerea raportului adecvat, profilul solicitare-deformare al elastomerului poate fi adaptat cu cel al tesuturilor faciale.Acest aspect este cel mai important cand proteza se afla pe un tesut mobil.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
PERETI - Pereti realizati din zidarie, din pietre artificiale sau mobili
PRODUCTIVITATEA DE EXPLOATARE A MASINILOR DE
LOCUINTA ECOLOGICA IN ZONA RURALA
Betoane cu agregate vegetale
TEHNOLOGIA LUCRARILOR DE CONSTRUCTII SI NORMELE DE PROTECTIE A MUNCII. STABILITRA COMPOZITIEI BETONULUI CALCULUL GRADULUI DE MATURIZARE AL BETONULUI
Tencuielile decorative - aplicarea tencuielilor decorative
Materiale de amprentare - probleme selectate
INVELITOARE, PANE DE ACOPERIȘ

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu