Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » constructii
Ceruri - probleme selectate

Ceruri - probleme selectate


CERURI - PROBLEME SELECTATE

Problema 1. Ambalarea unei machete de ceara a fost intarziata cu o zi, iar lucrarea din aliaj de aur nu se adapteaza. Care este cauza probabila a acestei probleme si cum poate fi corectata?

Solutia a. In urma manipularii machetei apare intotdeauna tensiune reziduala, aceas­ta putand fi eliberata in cursul depozitarii. Pentru a micsora distorsiunile, ambalarea trebuie realizata cat mai rapid.

Solutia b. Distorsiunea machetei de ceara poate fi realizata in cursul realizarii canalului de turnare sau al indepartarii de pe model. Macheta canalului de turnare poate fi inlo­cuita pentru a evalua adaptarea marginala.

Problema 2.0 macheta de ceara care a fost refrigerata, a fost ambalata, iar lucrarea din aliaj de aur nu se adapteaza. Care este cauza probabila a acestei probleme si cum poate fi solutionata?

Solutie. Cerurile de inlay au coeficienti mari de dilatare termica. Racirea si incalzirea machetei pot conduce la modificari dimen­sionale neuniforme. Unei machete de ceara trebuie sa i se permita sa se incalzeasca la temperatura camerei si trebuie refacuta adaptarea marginala inainte de ambalare.

Problema 3. Suprafata interna a unei ma­chete obtinuta pe o matrita placata cu argint are un aspect cutat. Ce ar putea determina acest inconvenient si cum poate fi corectat?

Solutie. Cand ceara topita este in stare fluida si se adauga in matrita rece de metal, suprafata in contact cu matrita se solidifica rapid. Solidificarea zonelor invecinate se realizeaza mai lent si tractioneaza portiunile deja intarite, conducand la o adaptare superfi­ciala deficitara. Matrita trebuie sa fie incalzita la aproximativ 32°C, la lumina electrica sau masa de lucru sa prezinte aceasta tempe­ratura in timpul ceruirii. O solutie alternativa este reprezentata de utilizarea unor ceruri moi la nivelul marginilor cervicale.Problema 4.0 replica in ceara a unei pro­teze totale a fost depozitata peste noapte intr-un articulator. A doua zi, dintii posteriori nu mai sunt in contact. Ce s-a intamplat in timpul scurs si cum poate fi corectata problema?

Solutie. Portiunea de adaptare a cerii este facuta dupa ce dintii au fost articulati. Utili­zarea unei spatulei fierbinti si a unei spirtiere pentru modelare determina dilatarea. Peste noapte se poate realiza contractia cerii, deplasand dintii din contactele oc Contractia poate fi redusa prin evitarea lu­crului indelungat in aceeasi zona si prin evitarea unei incalziri prea accentuate.

Proteza de ceara trebuie sa fie ambalata la  scurt timp dupa incheierea modelarii pentru a reduce distorsiunile determinate de eliberarea tensiunilor reziduale.

Problema 5. Ceara pentru amprentarea unei inchideri palatinale posterioare este  scoasa din materialul polisulfitic in mai multe locuri cand este indepartata amprenta din cavitatea bucala. Care este cauza acestui impediment si cum poate fi rezolvat?

Solutie. Ceara de amprenta adera slab de materialele de amprenta polisulfitice si siliconice. Separarea poate fi impiedicataprin aplicarea unui strat foarte subtire de ceara de lipire in zonele unde se aplica ceara de amprenta. Aceasta din urma va adera de  ceara de lipire.

Problema 6. Fragmentele unei au fost asamblate cu ceara pentru placile de baza, ambalate si lipite cu acrilat termopolimerizabil. Totusi, lucrarea reparata nu se adapteaza. Ce ar putea cauza aceasta problema si cum poate fi rezolvata?

Solutie. Ceara pentru bazare va flua daca este subiectul unor solicitari. Fragmentele protezei mentinute prin aceasta ceara se pot deplasa unul fata de celalalt in cursul procesului de reparatie. Cooptarea bucatilor trebuie realizata cu ceara de lipire. Aceasta este casanta si se va fractura fara a se distorsiona, indicand ca fragmentele s-au deplasat.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.