Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » constructii
CONSIDERATII INTRODUCTIVE - BETON ARMAT

CONSIDERATII INTRODUCTIVE - BETON ARMAT


CONSIDERATII INTRODUCTIVE - BETON ARMAT

Aplicarea metodei starilor limita la proiectarea elementelor din beton armat implica parcurgerea etapelor indicate in fig.1.1

FIGURA 1.1

Functie de tipul elementului si de caracteristicile de incarcare, una sau mai multe din operatiile cuprinse in schema generala din fig. 1.1. pot lipsi. De exemplu, calculul la oboseala este necesar numai in cazul elementelor supuse la cicluri foarte numeroase de incarcare-descarcare.

Daca dimensiunile sectiunilor de beton si cantitatile de armature determinate pe baza conditiilor de rezistenta (etapa 1) nu satisfac din alte puncte de vedere, de exemplu al deschiderii fisurilor sau al deformatiilor sunt necesare reveniri si reluarea verificarilor cu dimnesiuni imbunatatite.

In cele ce urmeaza se fac o serie de precizari suplimentatre referitoare la operatiile din schema din fig.1.1.

a)     Calculul la starea limita de rezistenta:

Smax≤Scapunde  Smax reprezinta efortul sectional maxim in sectiunea in care se poate produce cedarea elementului, iar Scap reprezinta efortul capabil in acea sectiune. Valoarea Smax se obtine din calculul structurii considerand incarcarile cu valori de calcul in pozitiile cele mai dezavantajoase. Valoarea Scap se obtine considerand distributia eforturilor unitare pe sectiune in stadiul ei de cedare si valorile de calcul ale rezistentelor betonului si armaturii. Obiectivul calculului la SLR este de a determina valoarea Scap.

Ipotezle de baza ale calculului sunt valabile pentru elementele structurale liniare ( de tip bara). STAS 10107/0-90 admitr folosirea lor in cazul placilor plane cu incarcari normale pe planul median, precum si in cel al unor elemente de suprafata plane, incovoiate in planul lor ( xum sunt, peretii structuralii de beton armat ).

b) Atunci cand starea de eforturi este compusa, de exemplu moment invovoietor si forta taietoare, relatia de mai sus se inlocuieste cu un grup de relatii, fiecare relatie coresounzand cate unui tip de effort din combinatia respective.

c) La constructiile curente din beton armat nu apre pericolul pierderii stabilitatii formei (flambajului) inainte de atingerea starii limita de rezistenta. LA elementele liniare din beton armat aceasta se asigura prin limitarea superioara a flexibilitatii  λ=.. ( lf este lungimea flambajului, iar i esre raza de giratie minima a sectiunii sale transversale).

Influenta flexibilitatii asupra sigurantei elementelor comprimate de beton armat se ia in considerare prin evaluarea valorii Smax pe baza unui calcul de ordinal II al structurii. In cazurile curente se admite folosirea unei metode simplificate care consta in majorarea prin coeficienti aproximativi a momentelor de ordinal I.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.