Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » constructii
Parapete

Parapete


Parapete

Parapetele sunt elemente de constructie asezate la marginea platformei drumului sau pe zona mediana a autostrazii in scopul maririi sigurantei circulatiei rutiere.

Pentru dmmurile publice de clasa tehnica II..V, parapetele se amplaseaza pe sectoarele periculoase din punct de vedere al sigurantei, cu scopul protejarii vehiculelor impotriva iesirilor de pe platforma drumului, servind si pentru ghiarea optica a acestora. Amplsarea parapetelor si glisierelor de siguranta pe autostrazi se face dupa alte norme care nu vor fi prezentate aici .

Parapetele, dupa materialul din care au fost realizate si dupa modul de comportare a impactului produs cu vehiculul, pot fi:

Rigide, executate din beton armat, zidarie de piatra sau beton simplu. Aceste parapete se prevad pentru ghidarea optica si impiedicarea autovehiculelor de a iesi de pe partea carosabila, in anumite limite de viteza, masa si unghi de lovire, neasigurand alunecarea sau readucerea autovehiculelor pe partea carosabila;

Deformabile, executate din elemente metalice. Aceste parapete permit, in general, alunecarea sau ghidarea in lungul lor a jantei rotilor auto vehiculelor si revenirea acestora pe partea carosabila.

Parapetele rigide pot fi:

de tip usor,

semi greu,

greu ,

foarte greu,

Iar cele deformabile pot fi:

de tip semi greu,

greu,

foarte greu.Amplasarea parapetelor in profil transversal se face de regula in afara platformei drumului, astfel incat la latimea acostamentelor sa fie asigurata si pe sectoarele cu parapete.

Alegerea tipului de parapet se face in functie de urmatoarele elemente:

clasa tehnica a drumului;

configure   terenului;

elementele geometrice in plan ale drumului;

inaltimea rambleurilor sau a zidurilor de sprijin;

existenta in apropierea a unei alte cai de comunicatie terestre etc.

De asemenea, normele in vigoare reglementeaza modul de amplasare a parapetelor pentru situatiile in care in continuarea platformei se gaseste un versant, la marginea platformei exista un zid de sprijin de rambleu sau acolo unde drumul se situeaza in lungul unui curs de apa sau langa malul unui lac.

In cazul in care drumul este paralel cu o alta cale de comunicatie terestra situata la nivel superior pana la max. 1,00 m fata de nivelul drumului, la acelasi nivel sau la nivel inferior si la o distanta de max. 10,00 m (masurata de la marginile adiacente ale platformelor), se amplaseaza parapete de tip semigreu la drumurile de clasele tehnice II si III, respectiv parapete de tip usor la drumurile de clasele tehnice IV si V.

Pe drumurile la care in imediata vecinatate a platformei sunt amplasate constructii care pot periclita siguranta circulatiei de exemplu pile de pasaje superioare sau care pot fi deteriorate datorita iesirii vehiculelor de pe platforma drumului, se prevad parapete

deformabile de tip semigreu pentru drumurile de clasele tehnice II si III, respectiv parapete rigide de tip usor din beton armat pe drumurile de clasele tehnice IV si V.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.