Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
APARATE FEROMAGNETICE

APARATE FEROMAGNETICE




APARATE FEROMAGNETICE

Aparate feromagnetice mai sunt cunoscute si sub denumirea de aparate electromagnetice sauaparate cu fier mobil .

1.PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE

Aparatele feromagnetice functioneaza pe baza actiunii campului magnetic al unei bobine fixe parcurse de curntul de masurat , asupra unor placute din material feromagnetic , care sunt atrase sau respinse in interiorul bobinei .

2.DESCHIDEREA APARATULUI



Asa cum s-a mentionat in principiul de functionare , pot exista doua variante construnctive :cu atractie si cu respingere .

Aparatele feromagnetice cu atractie (fig.2.1) are dispozitivul pentru producerea cuplului activ dintr-o bobina fixa 1 , plata , in interiorul careia , la trecerea curentului prin bobina , este atrasa o piesa 2 din material feromagnetic , asezata excentric pe axul 3 al echipajului mobil . Cuplul rezistent este produs de un singur arc spiral 6 , care are un capat fixat pe axul echipajului mobil , iar pe celalalt - la corectorul zero ,7. O data cu echipajul mobil se deplaseaza si acul indicator 4 care , impreuna cu scara gradata , formeaza dispozitivul de citire . Amortizorul 8 este pneumatic cu paleta .

Aparatul feromagnetic cu respingere (fig.2.1) are dispozitivul pentru producerea cuplului activ compus dintr-o bobina fixa 1 de forma cilindrica , si din doua placute din material feromagnetic dintre care o placuta(2) este fixata pe bobina , iar cealalta(3) este fixata pe axul 4 al echipajului mobil . La trecerea curentului prin bobina , cele doua placute se magnetizeaza si se resping intre ele , dand nastere cuplului activ care pune in miscare echipajul mobil . Cuplul rezistent este produs de arcul spiral 7 , care are un capat montat la corectorul de zero . Acul indicator 5 , fixat pe axul echipajului mobil , impreuna cu scara gradata , formeaza dispozitivul de citire . Amortizorul 6 este cu paleta .

3.FUNCTIONAREA

La trecerea curentului electric prin bobina , piesele din material feromagnetic se magnetizeaza si sunt atrase sau respinse in interiorul bobinei .

Cuplul activ, care ia nastere si care pune in miscare echipajul mobil , este proportional cu patratul intensitati curentului ce trece prin bobina.

Ma=kI

Cuplul rezistent creat de arcul spiral creste proportional cu unghiul de deviatie a(M =Da

La un moment dat , cuplul rezistent devine egal cu cuplul activ , obtinandu-se starea de echilibru (Ma=M ) . Inlocuind in ecuatia de echilibru expresiilr celor doua cupluri , rezulta :

kI =Da

k

a D I .



k

Notand D =k se obitne caracteristica statica de functionare a aparatelor feromagnetice :

a =KI

4.Proprietati

Dupa cum arata ecuatia caracteristicii statice de functionare , aparatele feromagnetice nu au scara uniforma . Daca K ar fi independent de a , s-ar obtine o scara patratica .

-Sensibilitatea este mica , putandu-se masura intensitati ale curentului incepand de la zeci de miliamperi .

-Precizia aparatelor feromagnetice este mica . De obicei ele sunt de clasa 1,5-2,5 . Folosirea aliajelor magnetice speciale , de exemplu permaloy , permite obtinerea unor clase de precizie superioare (incepand cu clasa 0,5) .

-Concumul propriu de putere este mare (0,5-7,5 VA) .

Aparatele feromagnetice functioneaza atat in curent continuu cat si in curent alternativ . In curentul alternativ , o data la schimbarea sensului curentului , schimbandu-se directia fluxului magnetic , cat si polaritatea magnetizarii pieselor feromagnetice , cuplul activ actioneaza tot timpul in acelasi sens .

Indicatiile sunt influentate de fenomenul de histerzis si de curentii turbionati . In curentul continuu , datorita fenomenului de histerzis , aparatele dau indicatii diferite pentru aceleasi valuori crescatoare si descrescatoare ale intensitatii curentului . In curentul alternativ , datorita curentilor turbionari ce se induc in piesele feromagnetice , care au o actiune demagnetizata , indicatiile sunt mai mici decat in curent continuu cu 1-2% . Intrucat erorile cresc cu frecventa , aceste aparate nu se folosesc decat pana in ccateva sute de herti .

Aparatele feromagnetice sunt influentate de campurile magnetice exterioare , deoarece campul magnetic propriu este relativ redus . Pentru a inlatura in acest dezavantaj , aparatele se ecraneaza sau se construiesc aparate astatice .

oConcluzie. Aparatele feromagnetice au performante relativ slabe. In schimb sunt robuste , simple si au cost redus . De aceea sunt cele mai raspandite aparate , pentru masurari industriale . Se pot realiza astfel aparate care pot masura direct pana la sute de amperi . De obicei insa se realizeaza ampermetre de la 1 A sau 5 A , iar pentru masurarea curentilor de intensitati mai mari se folosesc transformatoare de curent .

In cazul folosirii ca voltmetre , se realizeaza aparate feromagnetice cu un curent nominal de 70-30 mA , ceea ce inseamna o rezistenta aditionala de 30-700 W/V . Caderea de tensiune la bornele aparatelor feromagnetice este de circa 1V . Pentru extinderea domeniului de masurare pana la cateve sute de volti , se folosesc rezistente aditionale . Pentru masurarea tensiunilor mai mari , se folosesc transformatoare de tensiune .







Politica de confidentialitate







creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Comentarii literare

ALEXANDRU LAPUSNEANUL COMENTARIUL NUVELEI
Amintiri din copilarie de Ion Creanga comentariu
Baltagul - Mihail Sadoveanu - comentariu
BASMUL POPULAR PRASLEA CEL VOINIC SI MERELE DE AUR - comentariu

Personaje din literatura

Baltagul – caracterizarea personajelor
Caracterizare Alexandru Lapusneanul
Caracterizarea lui Gavilescu
Caracterizarea personajelor negative din basmul

Tehnica si mecanica

Cuplaje - definitii. notatii. exemple. repere istorice.
Actionare macara
Reprezentarea si cotarea filetelor

Economie

Criza financiara forteaza grupurile din industria siderurgica sa-si reduca productia si sa amane investitii
Metode de evaluare bazate pe venituri (metode de evaluare financiare)
Indicatori Macroeconomici

Geografie

Turismul pe terra
Vulcanii Și mediul
Padurile pe terra si industrializarea lemnului



APARATE MAGNETOELECTRICE (CU BOBINA MOBILA)
Masina electrica speciala cu rol dublu de starter si generator pentru automobil si sistemul ei de comanda si control
Numarator binar asincron Invers
Centralele eoliene
CUPTOARE ELECTRICE CU REZISTOARE
Filtru trece banda
Masurarea parametrilor unui condensator cu puntea Sauty- Nernst
Definitii cu referire la linii electrice aeriene conform PE127



Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu