Creeaza.com - informatii profesionale despre


Simplitatea lucrurilor complicate - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
APARATE FEROMAGNETICE

APARATE FEROMAGNETICE
APARATE FEROMAGNETICE

Aparate feromagnetice mai sunt cunoscute si sub denumirea de aparate electromagnetice sauaparate cu fier mobil .

1.PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE

Aparatele feromagnetice functioneaza pe baza actiunii campului magnetic al unei bobine fixe parcurse de curntul de masurat , asupra unor placute din material feromagnetic , care sunt atrase sau respinse in interiorul bobinei .

2.DESCHIDEREA APARATULUIAsa cum s-a mentionat in principiul de functionare , pot exista doua variante construnctive :cu atractie si cu respingere .

Aparatele feromagnetice cu atractie (fig.2.1) are dispozitivul pentru producerea cuplului activ dintr-o bobina fixa 1 , plata , in interiorul careia , la trecerea curentului prin bobina , este atrasa o piesa 2 din material feromagnetic , asezata excentric pe axul 3 al echipajului mobil . Cuplul rezistent este produs de un singur arc spiral 6 , care are un capat fixat pe axul echipajului mobil , iar pe celalalt - la corectorul zero ,7. O data cu echipajul mobil se deplaseaza si acul indicator 4 care , impreuna cu scara gradata , formeaza dispozitivul de citire . Amortizorul 8 este pneumatic cu paleta .

Aparatul feromagnetic cu respingere (fig.2.1) are dispozitivul pentru producerea cuplului activ compus dintr-o bobina fixa 1 de forma cilindrica , si din doua placute din material feromagnetic dintre care o placuta(2) este fixata pe bobina , iar cealalta(3) este fixata pe axul 4 al echipajului mobil . La trecerea curentului prin bobina , cele doua placute se magnetizeaza si se resping intre ele , dand nastere cuplului activ care pune in miscare echipajul mobil . Cuplul rezistent este produs de arcul spiral 7 , care are un capat montat la corectorul de zero . Acul indicator 5 , fixat pe axul echipajului mobil , impreuna cu scara gradata , formeaza dispozitivul de citire . Amortizorul 6 este cu paleta .

3.FUNCTIONAREA

La trecerea curentului electric prin bobina , piesele din material feromagnetic se magnetizeaza si sunt atrase sau respinse in interiorul bobinei .

Cuplul activ, care ia nastere si care pune in miscare echipajul mobil , este proportional cu patratul intensitati curentului ce trece prin bobina.

Ma=kI

Cuplul rezistent creat de arcul spiral creste proportional cu unghiul de deviatie a(M =Da

La un moment dat , cuplul rezistent devine egal cu cuplul activ , obtinandu-se starea de echilibru (Ma=M ) . Inlocuind in ecuatia de echilibru expresiilr celor doua cupluri , rezulta :

kI =Da

k

a D I .k

Notand D =k se obitne caracteristica statica de functionare a aparatelor feromagnetice :

a =KI

4.Proprietati

Dupa cum arata ecuatia caracteristicii statice de functionare , aparatele feromagnetice nu au scara uniforma . Daca K ar fi independent de a , s-ar obtine o scara patratica .

-Sensibilitatea este mica , putandu-se masura intensitati ale curentului incepand de la zeci de miliamperi .

-Precizia aparatelor feromagnetice este mica . De obicei ele sunt de clasa 1,5-2,5 . Folosirea aliajelor magnetice speciale , de exemplu permaloy , permite obtinerea unor clase de precizie superioare (incepand cu clasa 0,5) .

-Concumul propriu de putere este mare (0,5-7,5 VA) .

Aparatele feromagnetice functioneaza atat in curent continuu cat si in curent alternativ . In curentul alternativ , o data la schimbarea sensului curentului , schimbandu-se directia fluxului magnetic , cat si polaritatea magnetizarii pieselor feromagnetice , cuplul activ actioneaza tot timpul in acelasi sens .

Indicatiile sunt influentate de fenomenul de histerzis si de curentii turbionati . In curentul continuu , datorita fenomenului de histerzis , aparatele dau indicatii diferite pentru aceleasi valuori crescatoare si descrescatoare ale intensitatii curentului . In curentul alternativ , datorita curentilor turbionari ce se induc in piesele feromagnetice , care au o actiune demagnetizata , indicatiile sunt mai mici decat in curent continuu cu 1-2% . Intrucat erorile cresc cu frecventa , aceste aparate nu se folosesc decat pana in ccateva sute de herti .

Aparatele feromagnetice sunt influentate de campurile magnetice exterioare , deoarece campul magnetic propriu este relativ redus . Pentru a inlatura in acest dezavantaj , aparatele se ecraneaza sau se construiesc aparate astatice .

oConcluzie. Aparatele feromagnetice au performante relativ slabe. In schimb sunt robuste , simple si au cost redus . De aceea sunt cele mai raspandite aparate , pentru masurari industriale . Se pot realiza astfel aparate care pot masura direct pana la sute de amperi . De obicei insa se realizeaza ampermetre de la 1 A sau 5 A , iar pentru masurarea curentilor de intensitati mai mari se folosesc transformatoare de curent .

In cazul folosirii ca voltmetre , se realizeaza aparate feromagnetice cu un curent nominal de 70-30 mA , ceea ce inseamna o rezistenta aditionala de 30-700 W/V . Caderea de tensiune la bornele aparatelor feromagnetice este de circa 1V . Pentru extinderea domeniului de masurare pana la cateve sute de volti , se folosesc rezistente aditionale . Pentru masurarea tensiunilor mai mari , se folosesc transformatoare de tensiune .Politica de confidentialitatecreeaza logo.com Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
PROIECT DE LECTIE CLASA A II-A, Educatie plastica, Tehnica marmorata
PROIECT DIDACTIC 5-7 ani activitate matematica - „Cum este si cum nu este aceasta piesa”
Proiect Circuite Digitale
Organizarea si conducerea procesului tehnologic proiectat

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
LUCRARE DE DIPLOMA - Rolul asistentului medical in ingrijirea pacientului cu A.V.C.
Spatiul romanesc, intre diplomatie si conflict in Evul Mediu
Lucrare de diploma managementul firmei “diagnosticul si evaluarea firmei”
Lucrare de diploma Facultatea de Textile – Pielarie - Tehnologia confectiilor din piele si inlocuitori - PROIECTAREA CONSTRUCTIV TEHNOLOGICA A UNUI PR

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
Lucrare de licenta contabilitate si informatica de gestiune - politici si tratamente contabile privind leasingul (ias 17). prevalenta economicului asupra juridicului
Lucrare de licenta educatie fizica si sport - sistemul de selectie in jocul de handbal pentru copii de 10-11 ani in concordanta cu cerintele handbalul
Lucrare de licenta - cercetare si analiza financiara asupra deseurilor de ambalaje la sc.ambalaje sa
LUCRARE DE LICENTA - Asigurarea calitatii la firma Trans

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
Lucrare atestat informatica - „administrarea gradinii botanice”
Lucrare atestat Tehnician operator tehnica de calcul - Sursa de tensiune cu tranzistoare npn
ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
Proiect atestat tehnician in turism - carnaval la venezia

APARATE MAGNETOELECTRICE (CU BOBINA MOBILA)
Masina electrica speciala cu rol dublu de starter si generator pentru automobil si sistemul ei de comanda si control
Numarator binar asincron Invers
Centralele eoliene
CUPTOARE ELECTRICE CU REZISTOARE
Filtru trece banda
Masurarea parametrilor unui condensator cu puntea Sauty- Nernst
Definitii cu referire la linii electrice aeriene conform PE127Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu