Creeaza.com - informatii profesionale despre


Evidentiem nevoile sociale din educatie - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Definitii cu referire la linii electrice aeriene conform PE127

Definitii cu referire la linii electrice aeriene conform PE127


Definitii cu referire la linii electrice aeriene conform PE127

Linia aeriana de energie electrica denumita si linie electric aeriana (LEA) este o instalatie montata in aer liber care serveste la transportul si distributia energiei electrice si este alcatuita din conductoare, izolatoare, clime, armaturi, stalpi, afundatii si instalatii de legare la pamant.

Circuitul unei LEA este ansamblul de conductoare active care constituie o cale independenta de vehiculare a energiei electrice si poate fi trifazat, bifazat si monofazat.

Echipamentul LEA este ansamblul de conductoare, izolatoare, cleme si armaturi montat pe stalpii LEA.

Conductoarele LEA sunt funiile metalice intinse liber intre punctele de prindere la stalp sau alte constructii special, indifferent daca sunt sau nu sub tensiune.Conductoarele active sunt conductoare care servesc drept cai de curent pentru transportul sau distributia energiei electrice, ele pot fi unice pe faza sau ansambluri de doua sau mai multe pe faza, caz in care se numesc fasciculare.

Conductoarele de protectie sunt conductoare destinate a proteja LEA impotriva supratensiunilor atmosferice.

Conductorul de nul este conductorul active legat la punctual neutru al unui circuit trifazat. In cazul conductoarelor izolate .... conductorul de nul are si rol de cablu purtator si atunci el se numeste nul purtator.

Conductoarele fasciculare sunt ansambluri de doua sau mai multe conductoare active izolate.

Conductoarele jumelate sunt ansambluri de doua sau mai multe conductoare de aceleasi faze, distantate intre ele prin prese metalice (distantatoare).

Izolatoarele sunt elemente component ale LEA, cu ajutorul carora se realizeaza izolarea partilor aflate sub tensiune intre ele si fata de partile legate la pamant.

Clemele sunt dispositive care se afla in contract direct cu calea de current si permit executarea legaturilor electrice.

Armaturile sunt dispositive cu ajutorul carora se ansambleaza si se monteaza conductoarele, izolatoarele si alte accesorii ale liniilor electrice.

Ancorele sunt elemente constructive de consolidare a stalpilor pe anumite directii pentru preluarea eforturilor datorita tractiunilor din conductoare in conditii normale sau de avarie.

Partile de constructie ale LEA sunt elemente care sustin deasupra solului echipamentul LEA si anume : stalpii, fundatiile, alte constructii special.

Stalpii LEA sunt constructiile din beton armat, metal sau alte material care sustin echipamentele LEA deasupra solului.

Fundatiile stalpilor sunt elemente de constructie cu ajutorul carora se fixeaza in sol stalpii inclusiv ancorele acestora.

Instalatiile de legare la pamant al LEA sunt instalatiile care stabilesc in mod voit legatura cu pamantul a elementelor bune conductoare de curent electric, care nu fac parte din caile de curent, dar care pot ajunge accidental sub tensiune.

Priza de pamant naturala este priza de pamant constituita din elemente conductoare in contact permanent cu solul, al unor constructii sau instalatii destinate diferitelor scopuri, dar care pot fi folosite in acelasi timp pentru trecerea curentului de defect.

Nota: Conductoarele de gaz metan ingropate nu pot fi folosite ca prize de

pamant naturale.

Priza de pamant artificiala este priza ale carei elemente componente sunt constituite special pentru trecerea curentului de defect.

Re'eaua electrica este ansamblul de linii si statii conectate intre ele, eventual interconectate cu alte retele.

Reteaua de transport este instalatia care serveste la transmiterea masiva de energie electrica, in general, la mare distanta.

Reteaua de distributie este instalatia care serveste la transmiterea de energie electrica de la o centrala electrica sau din nodurile unei retele de transport, pana la instalatia consumatorului.

Linia de transport este linia electric, care face parte dintr-o retea de transport.

Linia de distributie este linia care face parte dintr-o re'ea de distributie.

Derivatia este o linie electrica racordata cu un singur capat la o alta linie.

Bransamentul electric este partea din reteaua de distributie a energiei electrice cuprinsa intre linia de distributie si bornele de iesire ale conductorului de decontare a energiei electrice de la utilizator.

Coloana electrica reprezinta partea dintr-un bransament electric cuprinsa intre punctul de intrare a bransamentului in cladire si firida de bransament.

Firida de bransament reprezinta partea de bransament in care se realizeaza legatura dintre racordul electric si coloana electrica de alimentare si unde se monteaza echipamenul de protectie al coloanelor electrice: echipamentul se monteaza intr-un loc special la limita de proprietate.

Reteaua torsadata este instalatie electrica de distributie de joasa tensiune care se executa cu fascicole compuse din doua sau mai multe conductoare izolate si rasucite intre ele (torsadate).

Desciderea reala este distanta masurata pe orizontala intre axele a doi stalpi consecutive (v.figura).

Deschiderea nominal este deschiderea conventionala la care punctele de prindere ale conductoarelor se gasesc in acelasi plan orizontal, terenul este plan, iar la sageata maxima, gabaritul la sol al liniei este cel minim.

Ea rezulta ca o valoare optima din calculele tehnico economice.

Deschiderii nominale ii corespunde inaltimea normala (nominala) a stalpilor (v. figura).

Deschiderea virtuala (ah) a unei deschideri denivelate este distanta la locul in care orizontala dusa printre punctele de prindere ale conductorului intersecteaza curba reala a conductorului sau prelungirea ei, dupa cum punctul considerat este inferior sau superior punctului de prindere al conductorului la stalpul adiacent (v. figura).

Deschiderea la incercari din vant (av) este semisuma deschiderilor reale adiacente unui stalp. De marimea acestei deschideri depind incarcarile orizontale care actioneaza asupra stalpului, proveniti din presiunea vantului pe conductor (v.figura)

Deschiderea la incercari verticale (ag) este semisuma deschiderilor virtuale adiacente unui stalp. De marimea acestei deschideri depind incarcarile verticale care actioneaza asupra stalpului, provenite din greutatea conductoarelor (v. figura).

Denivelarea (hi) este distanta masurata pe verticala intre punctele de prindere ale conductorului la doi stalpi consecutivi (v. figura).

Sageata unui conductor intr-un anumit punct este distanta masurata pe verticala intre punctul respectiv de pe curba conductorului si dreapta care uneste cele doua puncte de suspensie ale conductorului. In functie de conditiile climato-meterologice existente laun moment dat sageata conductorului intr-un anumit punct poate avea diferite valori (maxim, minim, medie.)

Aliniamentul este portiunea de linie compusa dintr-una sau mai multe deschideri, cuprinsa intre doua puncte consecutive ale traseului, in care linia isi schimba directia (v. figura).

Panoul de intindere este portiunea de linie compusa dintr-una sau mai multe deschideri, cuprinsa intre doi stalpi de intindere.

Incrucisarea LEA cu un obiect oarecare este acea situatie in care, in protectie orizontala, cel putin unul din conductoarele LEA, in pozitie normala sau derivata si obiectul respectiv se intersecteaza.

Traversarea si subtraversarea sunt acele incrucisari in care reteaua electrica trece pe deasupra, respectiv pe sub obiectul incrucisat.

Apropierea LEA de un obiect oarecare este acea situatie de vecinatate in care LEA nu incruciseaza obiectul respectiv.

Culoarul unei LEA spatiul situat in lungul liniei, in care se impun restrictii din punct de vedere al coexistentei liniei cu elementele naturale, obiectivele, instalatiile, constructiile etc, situate in traseul liniei.

Balizajul LEA este ansamblul de dispozitive de avertizare vizuala, montate pe stalpi si conductoare LEA, in limitele zonelor de siguranta ale terenurelor de aeronautica in scopul asigurarii sigurantei circulatiei mijloacelor aeriene. Balizajul poate fi de zi sau de noapte.

Postul de transformare pe stalp este o instalatie a carei echipament, inclusiv transformatorul de forta este instalat in exterior, pe o constructie speciala de stalpi sau direct oe stalpii linii electrice aeriene.

Descarcatorul cu coarne este aparatul constituit din unul sau mai multe eclatoare in aer: functia de protectie se realizeaza prin reducerea nivelului supratensiunilor la amorsarea arcului intre coarnele descarcatorului.

Dispozitiv parabarza este dispozitivul montat pe consolele stalpilor LEA intr-o pozitie care inlatura posibilitatea asezarii berzelor pe console.

Reteaua cu neutrul izolat este o retea al carui punct neutru nu are nici o legatura voita cu pamantul, cu exceptia celei realizate prin aparate de masura de protectie sau semnalizare avand o importanta foarte mare.

Reteaua cu neutrul tratat prin bobina de stingere (BS) este o retea al carui punct neutru este legat la pamant printr-o bobina a carei reactanta are o astfel de valoare, incat in cazul unui defect intre o faza si pamant, curentul inductiv  de frecventa industriala, care circula intre locul de defect si bobina: compenseaza in mare parte componenta capacitiva de frecventa industriala a curentului de defect.

Retea cu neutrul legat la pamant prin rezistenta ohmica este o retea al carui punct neutru este legat la pamant fie direct, fie printr-o rezistenta sau reactanta suficient de mica, pentru a reduce oscilatiile tranzistorii de tensiune si a ........ conditiile de functionare selectiva a protectiei ..... Defectelor de punere la pamant.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.