Creeaza.com - informatii profesionale despre
Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice


Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Amperajul conductorilor

Amperajul conductorilor
Amperajul conductorilor

Diametrul conductorilor si deplasarea electronilor

Ar trebui sa ne putem da seama de faptul ca lichidele ce curg prin conducte cu diametru mare trec mai usor decat lichidele ce curg prin conducte de diametru mic (ca si exemplu practic, incercati sa beti un lichid folosind paie de diametre diferite). Acelasi principiu general se aplica si in cazul deplasarii electronilor prin conductori: cu cat sectiunea transversala a conductorului (grosimea) este mai mare, cu atat exista mai mult loc pentru deplasarea electronilor, prin urmare, o rezistenta electrica mai mica.

Conductoare solide si rasucite

Conductoarele electrice sunt de obicei rotunde, desi exista cateva exceptii de la aceasta regula, si se confectioneaza in doua variante de baza: solid si rasucit. Conductoarele de cupru solide sunt exact asta: un singur fir de cupru pe toata lungimea cablului. Cele rasucite sunt formate din mai multe fire solide de cupru rasucite impreuna pentru a forma un singur conductor mai mare. Cel mai mare avantaj al cablurilor rasucite consta in flexibilitatea lor mecanica, fiind capabile sa suporte indoituri si rasuciri repetate mult mai bine decat un singur fir de cupru; acesta din urma tinde sa „imbatraneasca” si sa se deterioreze (rupa) cu timpul.

Marimea conductorilor - aria sectiunii transversale

sectiunea transversala printr-un conductor si aria acesteia

Marimea firelor poate fi masurata in mai multe moduri. Am putea vorbi despre diametrul firului, dar, din moment ce elementul cel mai important legat de deplasarea electronilor este de fapt aria sectiunii transversale, cel mai corect este sa desemnam marimea unui fir prin intermediul acestei arii.

Desigur, sectiunea transversala a firului de sus nu este reprezentata la scara. Diametrul firului este de 1,13 mm. Calculand aria sectiunii transversale cu formula de mai jos, obtinem rezultatul de 1 mm2:
formula

Bare metalice conductoare

Pentru anumite aplicatii ce utilizeaza curenti mari, dimensiunea maxima practica a firelor circulare nu este suficienta. In aceste situatii se folosesc bare metalice pe post de conductori. Acestea sunt realizate in general din cupru sau aluminiu, si de cele mai multe ori nu sunt izolate. Cea mai intalnita forma este cea rectangulara, dar nu este singura.

Amperajul conductorilor

Cu cat aria sectiunii transversale a conductorului este mai mica, cu atat este mai mare rezistenta sa pentru aceeasi lungime, toti ceilalti factori fiind constanti. Un conductor cu o rezistenta mai mare va disipa o cantitate mai mare de energie sub forma de caldura, oricare ar fi valoarea curentului, puterea fiind egala cu P = I2R.

Puterea disipata intr-o rezistenta se manifesta sub forma de caldura, iar caldura excesiva poate distruge conductorul, cat si obiectele din jurul acestuia, si in special materialul izolant ce se poate topi si chiar arde. Conductorii mai subtiri, prin urmare, vor tolera un curent de o valoare mai mica decat conductorii grosi, toti ceilalti factori ramanand constanti. Curentul maxim pe care un conductor il poate sustine, fara a duce la distrugerea acestuia, poarta numele de amperaj.

Tabelele tipice pentru amperajul cablurilor descriu curentii maximi pentru diferite valori si aplicatii ale acestora. Desi punctul de topire al cuprului impune o limita amperajului conductorului, materialele folosite de obicei la izolarea acestora poseda puncte de topire mult sub aceasta temperatura; prin urmare, limitarile amperajului iau practic in calcul limitele termice ale izolatiei. Caderea de tensiune datorata rezistentei excesive a conductorului este de asemenea un factor in alegerea tipului de conductori dintr-un circuit, dar aceasta valoare se calculeaza prin alte metode specifice.
Politica de confidentialitate


.com Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Solicitari maxime ín curent si ín tensiune - tranzistor bipolar
Notiuni si legi fundamentale in electrotehnica
Transformatoare electrice trifazate
Proiectarea evoluționista a rețelelor neurale
Circuite in conductie continua
Lampi electrice cu incandescenta normale
Incadrarea in timp si amplasarea in spatiu a dinamicii pe termen lung a SEE
Reactia pozitiva

Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu