Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale uniceAcasa » tehnologie » electronica electricitate
Amplificatorul

AmplificatorulAmplificatorul

Definitia amplificarii

Practic, elementele active sunt folosite pentru proprietatea lor de amplificare. Indiferent daca dispozitivul in cauza este controlat in tensiune sau in curent, puterea necesara pentru semnalul de control este de obicei mult mai mica decat puterea disponibila in curentul controlat. Cu alte cuvinte, un element activ nu permite pur si simplu controlul curentului de catre curent, ci, face posibil controlul unui curent mare de catre un curent mic.

Datorita acestei diferente dintre puterea controlata si puterea de control, elementele active de circuit pot fi folosite pentru comanda unei cantitati mari de putere (putere controlata) de catre o cantitate mica de putere (putere de control). Acest comportament poarta numele de amplificare.

Masina perfecta

O lege fundamentala a fizicii, cea a conservarii energiei, spune ca energia nu poate fi creata dar nici distrusa. Daca aceasta lege este adevarata, atunci construirea unui dispozitiv care sa ia o cantitate mica de energie si sa o transforme intr-o cantitate mare de energie, pe cale magica, nu este posibila.

eficienta unei masini ideale este de 100%, dar nu poate fi mai mare de atat

Toate masinile, incluzand circuitele electrice si electronice, au o eficienta maxima de 100%. In cele mai fericite cazuri, puterea de intrare este egala cu puterea de iesire.

Masina reala

eficienta unei masini reale este sub 100%, datorita pierderilor sub forma de caldura

In realitate insa, de cele mai multe ori, masinile nu ating nici macar aceasta limita superioara, deoarece o parte din energia de intrare se pierde sub forma de caldura radiata in spatiul din jur, iar aceasta energie pierduta nu se regaseste in valoarea energiei de iesire.

Perpetuum mobile

eficienta unui perpetuum mobile este de peste 100%

Au existat numeroase incercari, fara succes insa, de a proiecta si construi o masina a carei putere de iesire sa fie mai mare decat puterea de intrare. Acest lucru nu doar ca ar viola legea conservarii energiei, dar ar duce lumea intr-o revolutie tehnologica fara precedent, deoarece acest tip de masina s-ar putea alimenta singura, intr-o bucla circulara, si ar putea genera putere „gratuita”. Aceasta masina este cunoscuta sub numele de perpetuum mobile.

Desi au existat multe incercari in acest domeniu, pana acum nu s-a reusit construirea unei masini capabile sa se alimenteze singura, cu propria ei energie plus generarea unei energii suplimentare.

Amplificatorul

Totusi, exista o gama de masini denumite amplificatoare, in cadrul carora, semnalele de putere mica de la intrare sunt „transformate” (cu ajutorul unei surse externe de putere) in semnale de iesire de o putere mult mai mare. Pentru a intelege cum pot amplificatoarele sa existe fara a viola legea conservarii energiei, trebuie sa intelegem modul de functionare al dispozitivelor active.

Principiul de functionare al amplificatoarelor

schema bloc de principiu al unui amplificator electronic

Pentru ca elementele active de circuit pot controla cantitati mari de putere electrica cu ajutorul unei cantitati mici de putere electrica, acestea pot fi utilizate in circuite pentru duplicarea formei semnalului de intrare cu ajutorul unei surse externe de putere electrica. Rezultatul este un dispozitiv ce pare a transforma pe cale magica un semnal electric de putere mica intr-un semnal identic, dar de o putere/amplitudine mai mare. Legea conservarii energiei nu este violata, deoarece puterea aditionala este introdusa in circuit de o sursa externa, de obicei o baterie de curent continuu sau o sursa echivalenta. Amplificatorul nu creaza si nici nu distruge energie, ci doar o „remodeleaza” intr-o forma de unda dorita.

Cu alte cuvinte, abilitatea de control al curentului pe care elementele active le poseda, este folosita pentru „transformarea” puterii de curent continuu dintr-o sursa externa in aceeasi forma de unda precum a semnalului de intrare, forma semnalului produs la iesire fiind in acest caz identica cu cea de la intrare, dar de o amplitudine mult mai mare. Tranzistorul, sau alte dispozitive active continute intr-un amplificator, formeaza pur si simplu o copie a formei de unda a semnalului de intrare cu ajutorul sursei externe de curent continuu „brute”.

Eficienta amplificatoarelor

Eficienta amplificatoarelor, precum este cazul tuturor masinilor, este limitata la un maxim de 100%. De obicei, amplificatoarele electronice au o eficienta mult sub acest nivel, datorita pierderilor considerabile de energie sub forma de caldura.
Politica de confidentialitate

.com Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.


Proiecte

vezi toate proiectele
 SCHITA DE PROIECT DIDACTIC GEOGRAFIE CLASA: a IX-a - Unitatile majore ale reliefului terestru
 PROIECT DIDACTIC 5-7 ani Educatia limbajului - Cate cuvinte am spus?
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 Proiect - masurarea si controlul marimilor geometrice

Lucrari de diploma

vezi toate lucrarile de diploma
 Lucrare de diploma - eritrodermia psoriazica
 ACTIUNEA DIPLOMATICA A ROMANIEI LA CONFERINTA DE PACE DE LA PARIS (1946-1947)
 LUCRARE DE DIPLOMA MANAGEMENT - MANAGEMENTUL CALITATII APLICAT IN DOMENIUL FABRICARII BERII. STUDIU DE CAZ - FABRICA DE BERE SEBES
 Lucrare de diploma tehnologia confectiilor din piele si inlocuitor - proiectarea constructiv tehnologica a unui produs de incaltaminte tip cizma scurt

Lucrari licenta

vezi toate lucrarile de licenta
 LUCRARE DE LICENTA CONTABILITATE - ANALIZA EFICIENTEI ECONOMICE – CAI DE CRESTERE LA S.C. CONSTRUCTIA S.A TG-JIU
 Lucrare de licenta sport - Jocul de volei
 Lucrare de licenta stiintele naturii siecologie - 'surse de poluare a clisurii dunarii”
 LUCRARE DE LICENTA - Gestiunea stocurilor de materii prime si materiale

Lucrari doctorat

vezi toate lucrarile de doctorat
 Diagnosticul ecografic in unele afectiuni gastroduodenale si hepatobiliare la animalele de companie - TEZA DE DOCTORAT
 Doctorat - Modele dinamice de simulare ale accidentelor rutiere produse intre autovehicul si pieton
 LUCRARE DE DOCTORAT ZOOTEHNIE - AMELIORARE - Estimarea valorii economice a caracterelor din obiectivul ameliorarii intr-o linie materna de porcine

Proiecte de atestat

vezi toate proiectele de atestat
 PROIECT ATESTAT MATEMATICA-INFORMATICA - CALUTUL INTELIGENT
 Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
 ATESTAT PROFESIONAL LA INFORMATICA - programare FoxPro for Windows
 ATESTAT PROFESIONAL TURISM SI ALIMENTATIE PUBLICA, TEHNICIAN IN TURISM
Dispributia quadrupolara
Studiul Fenomenului Arcului Electric
Numere si simboluri
Proiect atestat Tehnician Electronist - AMPLIFICATOARE ELECTRONICE
Istoricul si productia de electricitate
Numaratorul decadic
Redresoare monofazate
Circuite Logice si Comenzi Secventiale
Termeni si conditii
Contact
Creeaza si tu