Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Aparate de tip feromagnetic

Aparate de tip feromagnetic


Aparate de tip feromagnetic

In cazul aparatelor de tip feromagnetic, curentul respectiv tensiunea ce se masoara se aplica la bornele unei bobine fixe 1, Fig. 7. Campul magnetic creat de aceasta bobina exercita o actiune de atragere a piesei feromagnetice 2 in zona de camp magnetic intens. Pe acelasi ax cu piesa mobila 2 se afla resortul antagonist 3 si acul indicator 4. Comform teoremei lucrului mecanic virtual, cuplul activ Ma , care determina rotatia piesei 2, are expresia:

unde Wm este energia campului magnetic, iar a coordonata unghiulara care se modifica prin actiunea cuplului Ma.

Inlocuind expresia energiei magnetice:

unde L este inductivitatea bobinei, iar I intensitatea curentului continuu sau valoarea efectiva a curentului alternativ, rezulta:

Egalitatea dintre cuplul activ Ma si cuplul antagonist, , conduce la:Daca marimea , rezulta ca deviatia a fata de pozitia de repaus (pentru I = 0) este proportionala cu patratul intensitatii curentului

Intensitatea curentului prin bobina fiind proportionala cu tensiunea, rezulta ca un aparat de tip feromagnetic poate fi ampermetru, respectiv voltmetru.

Aparatele de tip feromagnetic pot fi etalonate atat pentru masuratori in curent continuu, cat si in curent alternativ. Scala gradata a acestor aparate este neuniforma (a I2), spre deosebire de aceea a aparatelor de tip magnetoelectric care este uniforma (a I, diviziuni echidistante). 

Simbolul aparatele feromagnetice este cel din figura 8 a), pe cadran aparand uneori si specificatia 8 b) care semnifica "continuu si alternativ".

Mai multe domenii de masura pot fi obtinute prin conexiuni diverse ale sectiunilor bobinei, Fig. 9.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.