Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
CONDENSATORUL PLAN

CONDENSATORUL PLAN


Condensatorul plan

Condensatorul plan este alcatuit din doua armaturi plane, de arie S fiecare, dispuse paralel la distanta d una de cealalta. Intre cele doua armaturi se gaseste un dielectric cu permitivitatea electrica . Consideram ca:

Distanta dintre armaturi este foarte mica in comparatie cu dimensiunile armaturilor, astfel incat se poate considera ca, intre armaturi, campul electric este uniform. In realitate, in apropierea marginilor armaturilor, campul nu este uniform.

Armaturile sunt plasate fata in fata astfel incat suprafata activa (suprafata comuna) sa sie S.

Pentru condensatorul plan, expresia capacitatii electrice este:

Tipuri de condensatoare:

In functie de forma armaturilor: - plane;

- sferice;

- cilindrice.

In functie de natura dielectricului folosit: - aer;- hartie;

- mica;

- ceramica;

- material plastic;

- oxizi.

In functie de posibilitatea de modificare a valorii capacitatii: - fixe;

- variabile;

- semireglabile.

Capacitatea condensatoarelor utilizate in practica acopera un interval de valori cuprins intre 1 pF si 1 F. Pentru obtinerea unor capacitati mari, este necesara realizarea unor armaturi aflate la distante foarte mici si cu suprafete mari. Distanta dintre armaturi este un parametru ce limiteaza superior tensiunea electrica ce poate fi aplicata intre armaturi.

Tensiunea de strapungere:

La atingerea unei anumite valori a tensiunii dintre armaturi, numita tensiune de strapungere, intre armaturi se produce o descarcare electrica ce determina distrugerea locala a dielectricului, eventual si realizarea unui contact electric intre armaturi. Tensiunea de strapungere depinde de dielectric si este direct proportionala cu grosimea acestuia (d).

Tensiunea nominala:

Are simbolul U0, este tensiunea normala de functionare, tensiunea recomandata de producator, este de 1,153 ori mai mica decat tensiunea de strapungere, in functie de dielectricul utilizat. Nu se poate mari prea mult capacitatea electrica pe seama micsorarii distantei dintre armaturi, deoarece aceasta ar micsora si tensiunea nominala a condensatorului.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.