Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Masurarea electrica a deplasarilor

Masurarea electrica a deplasarilor


Masurarea electrica a deplasarilor

Pentru masurarea pe cale electrica a deplasarilor liniare, de la cativa microni pana la deplasari de ordinul metrilor, sau unghiulare, de la cateva secunde pana la 3600, se folosesc toate cele trei tipuri principale de traductoare parametrice: rezistive, inductive si capacitive.

a) Traductoarele rezistive, denumite si potentiometre, convertesc in rezistenta electrica fie deplasari liniare, Fig. 25 a), fie deplasari unghiulare, Fig. 25 b). Rezistenta electrica intre punctele 1 si 2, respectiv intre extremitatea potentiometrului si cursor este proportionala cu deplasarea liniara x, respectiv cu deplasarea unghiulara a

b) Utilizarea traductoarele inductive se bazeaza pe proprietatea ca deplasarea unui miez magnetic modifica inductivitatea unei bobine sau inductivitatea de cuplaj a doua bobine. Traductorul de tip bobina simpla din figura 26 are inductivitatea in raport cu bornele 1, 2 dependenta de pozitia miezului 3, respectiv de distanta x dintre bobina si miez.

Schema din figura 27 este un traductor de deplasare de tipul cu bobine diferentiale. Ea contine doua bobine identice 1-1' si 2-2', coaxiale, intre care se poate deplasa miezul magnetic 3. Cele doua bobine se afla in laturile unei punti, care mai contine doua rezistente identice si un aparat indicator al curentului I de dezechilibru al puntii. Este evident ca puntea se afla in stare de echilibru (I = 0) atunci cand miezul se afla in pozitia simetrica in raport cu bobinele, deoarece pentru x = 0 cele doua bobine au aceeasi impedanta. Marimea curentului de dezechilibru al puntii este dependenta de deplasarea x a miezului magnetic in raport cu planul de simetrie x = 0 al celor doua bobine.

Traductorul de deplasare tip transformator diferential, Fig. 28, consta din bobina primara P1-P2, care se alimenteaza la un generator de frecventa si doua bobine secundare identice 1-1' si 2-2', situate in pozitii simetrice in raport cu bobina primara si conectate in serie diferential. In aceasta conexiune tensiunea secundara a traductorului, intre bornele S1-S2, este rezultatul scaderii tensiunilor induse de catre campul magnetic al bobinei primare in cele doua sectiuni ale secundarului. Ca urmare, atunci cand miezul magnetic 3 se afla in planul de simetrie x = 0, Fig. 28, tensiunile u1-1' si u2-2' sunt identice, iar semnalul de iesire uS1-S2 este nul. Pentru x 0, cuplajele magnetice intre bobina primara pew de o parte si bobinele 1-1', respectiv 2-2' sunt diferite, deoarece inductivitatile mutuale sunt diferite. Aceasta face ca tensiunea de iesire uS1-S2 sa fie dependenta de deplasarea x.

c) Traductoare capacitive convertesc deplasarea unei armaturi, sau a dielectricului, in variatie a capacitatii electrice. In varianta traductor capacitiv cu dielectric deplasabil, Fig. 29, capacitatea traductorului, care are expresia:este dependenta de deplasarea x a dielectricului in raport cu armaturile.

Variatia DC a capacitatii corespunzatoare unei deplasari Dx a dielectricului are expresia:

B4.4. Masurarea electrica a grosimii


In cazul traductorului capacitiv din figura 30 este utilizat pentru masurarea grosimii g a unei benzi metalice, capacitatea echivalenta are expresia data de relatia:

care arata dependenta capacitatii C a traductorului de grosimea g.

Daca banda este dintr-un material dielectric cu permitivitatea relativa er , atunci capacitatea echivalenta a traductorului are expresia:

,

de asemenea dependenta de grosimea g.

Pentru masurarea grosimii benzilor metalice nemagnetice (din Cu, Al, etc.) se poate utiliza un traductor cu curenti turbionari, Fig. 31, constituit dintr-o bobina primara 1 (transmiter), alimentata la un generator de frecventa, si o bobina secundara 2 (receiver). Intre cele doua bobine se plaseaza banda a carei grosime g se masoara. Pentru o valoare data a curentului prin bobina

primara, fluxul magnetic care strabate bobina secundara, respectiv tensiunea electromotoare indusa in aceasta, sunt dependente de distanta a dintre bobine, care este o marime fixa, de conductivitate electrica s a materialului benzii si de grosimea g a acesteia. De fapt curentii turbionari indusi in banda provoaca o reducere a tensiunii induse in bobina 2 in raport cu valoare acesteia in absenta benzii, reducere cu atat mai importanta (pentru valori a , s date) cu cat grosimea benzii este mai mare.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.