Creeaza.com - informatii profesionale despre


Cunostinta va deschide lumea intelepciunii - Referate profesionale unice
Acasa » tehnologie » electronica electricitate
Circuite basculante bistabile de tip S-R -Slave

Circuite basculante bistabile de tip S-R -Slave


Circuite basculante bistabile de tip S-R Master-Slave

S-a aratat anterior ca un CBB de tipul S-R sincron executa comanda aplicata pe intrarile S,R in momentul in care portile de intrare sunt deschise de catre impulsul de tact . Acest mod de functionare prezinta insa dezavantaje in anumite aplicatii . Pentru a ilustra aceasta afirmatie sa presupunem k intr-o aplicatie oarecare avem nevoie de un circuit care sa functioneze astfel :la primul impuls de tact informatia sa se inscrie in prima celula la al doilea impuls de tact informatia sa treaca din prima celula in ce-a de-a doua , concomitant cu inscrierea unei noi informatii in prima celula etc . La aparitia primului impuls de tact portile P ,P ,P ,P ,P siP se vor deschide .

(Fig15)Schema bloc a registrului de deplasare realizata cu CBB S-R sincrone .

(Fig16) a)Schema logica a registrului; b)diagrame care ilustreaza functionarea registrului .

In cazul ca impulsul de tact ramane in continuare in starea asa cum rezulta din figura 16 b. dupa un nou interval de timp sip e iesirea celulei a treia se obtine aceeasi informatie I

In concluzie , dupa primul impuls de tact informatia I este inscrisa in toate cele trei celule , ceea ce nu corespunde functionarii dorite initial.Pentru remedierea stiuatiei exista urmatoarele posibilitati:

1Sa se micsoreze durata impulsului de tact la valori comparabile cu timpul pentru a elimina propagarea informatiei de la o celula la alta .

2Sa se modifice schema bistabilului de baza astfel incat noul tip de bistabil sa nu prezinte neajunsul semnalat anterior .

(Fig 17 CBB S-R Master-Slave:a)schema logica;b)notatia folosita;c)diagrama pt ilustrarea functionarii;d)indicarea timpilor de pregatire si de mentinere;e)tabelul de adevar al circ.

Schema s-a obtinut din conectarea in cascada a doua CBB de tipul S-R sincrone comandate in antifaza . In structura circuitului deosebim urmatoarele elemente :

portile de intrare P ,PCBB Master ;

portile de transfer P ,P

CBB Slave.

Functionarea circuitului pe o perioada a impulsului de tact este urmatoarea:

Pe portiunea 1-2 portile de intrare P si P inca nu s-au deschis , iar portile de transfer P si P s-au blocat .In felul acesta bistabilul Master este izolat de intrare iar bistabilul Slave este izolat de Master.

Pe portiunea 2-3 a impulsului de tact , portile de intrare P si P sunt deschise permitand accesul informatiei in bistabilul Master .Portile de transfer P si P sunt inchise si in consecinta bistabilul Slave este izolat de Master .Deci in timp ce informatia noua are acces in Master cea veche se pastreaza in bistabilul Slave.

Pe portiunea 3-4 portile de intrare P si P se inchid , iar portile de transfer P si P nu s-au deschis inca .In aceasta situatie bistabilul Master este izolat de intrare iar bistabilul slave este izolat de Master.

4. Pe portiunea 4-5 a impulsului de tact , portile de intrare P si P raman blocate nepemitand accesul unor informatii noi in Master .Portile de transfer P si P se deschid ceea ce face ca informatia noua sa treaca din Master in Slave si sa apara la iesire .

Fig18)Schema de registru realizata cu CBB de tip S-R Master-Slave si diagramele care ilustreaza functionarea acestuia

(Fig19)Intrarile asincrone a)comanda asincrona a bistabilelor Master si Slave; b)comanda asincrona a bistabilului Slave.

Politica de confidentialitate


creeaza logo.com Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate.
Toate documentele au caracter informativ cu scop educational.